fredag 11 november 2016

Vad är långsiktigt

Man hör ibland folk säga att deras aktiehandel är långsiktig. Hur långt är långsiktigt? Jag googlar, tänkte jag. Så jag sökte på aktier+långsiktig, ”långsiktig investering”, ”hur långt är långsiktigt” och liknande, men ingenstans fick jag svar. Då dök ändå min egen blogg upp i sökresultaten, så jag är tydligen inte bättre än någon annan på detta.


Att jag ens började fundera var för att en bloggkollega dissade en aktie, inte för att den var för dyr nu utan för att han bedömde att den skulle utvecklas sämre än index under en 30-årsperiod. Jag försöker tänka på många parametrar innan jag investerar, men den såg jag inte komma.

I andra änden finns folk som tycker ett par månader är långsiktigt. När jag pratar om långsiktiga investeringar på börsen tänker jag åtminstone år, men definitivt inte 30. Aldrig ens fem, tror jag. Det kan absolut hända att jag behåller en aktie i mer än fem år, men så långt fram planerar jag inte.


Det gäller förresten inte bara börsen. Vet du hur ditt liv ser ut om fem år? Jag har ingen aning. Jag skulle kunna bo kvar i samma lägenhet, jobba med ungefär samma saker som nu och pyssla med samma saker på fritiden. Fast skulle jag gissa har jag vid det laget sålt lägenheten och flyttat utomlands utan tanke på att någonsin komma tillbaka till Sverige. Eller också är jag gift, har barn och bor i Norrland, det vet jag inte ett skit om!


Så eftersom min långsiktighet i livet inte sträcker sig mer än ett par år skulle det kännas lite dumdrygt att planera investeringar decennier i förväg. Jag ser heller inte poängen att försöka gissa utfallet av 120 kvartalsrapporter. Jag köper om jag tror att chansen nu är högre än risken, och säljer den dag jag inte längre tror att investeringen kommer gå bättre än alternativen. Högst troligen inom 30 år.

Finns företaget ens kvar år 2046? Finns branschen kvar? Finns jag kvar? Finns jorden kvar? Jag tror de flesta som känner mig skulle beskriva mig som en planerande person, ibland med helt galet lång framförhållning. Men om gränsen går vid en generations horisont får jag se mig besegrad. Då kan vi lika bra stoppa framtiden.

20 kommentarer:

  1. Intressant frågeställning, för mig innebär långsiktighet att jag VID KÖPTILLFÄLLET kan tänka mig att behålla tillgången för alltid. Sen kan ju dock verkligheten förändras och om bolaget inte förmår följa med eller om jag tror att det är däråt det barkar måste jag ju kunna göra en ny bedömning.

    Tror att det är Warren Buffett som någon gång har sagt att man ska köpa aktier som man skulle kunna tänka sig att äga även om aktiehandeln upphörde i 10 år...jag tänker lite åt det hållet..men är ändå väldigt tacksam för att det går och handla för det går att göra en del pengar genom att omvikta under vägen oxå:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vore jag tvungen att behålla aktien för alltid finns det inte ett bolag jag skulle köpa in mig i. Och eftersom jag tillhör den lilla märkliga klick ekonomibloggare som inte är 100 % utdelningsinvesterare ser jag inte heller vitsen.

      Den där Buffett är en fiffig typ, bra test där.

      Radera
  2. Det är just därför som företag som drivs av personer som ser familjen som den huvudsakliga ägaren har en enorm fördel framför de som stiftar lagar, dvs politiker. Med en målhorisont på 30 år på hur företaget ska vara positionerat, vilka (sorts) kunder man vill ha så har man helt andra möjligheter att agera jämfört med en politiker som kanske sitter vid rodret i en fyraårsperiod, ja som längst 10-15 år vid makten.

    Så du vet inte hur ditt liv ser ut om fem år? Innebär det att du inte kan ta höjd för hur du lever nu? Vissa grundvärden kanske du kan säga redan nu: du vill ha ett bra boende, du vill ha ett gott kassaflöde, du vill ha en god hälsa, osv osv. Då kanske du redan nu struntar i att spendera alla dina pengar på sprit och cigarretter omedelbums, eller i alla fall inom den närmaste tiden. Du kanske planerar för underhåll av huset och du kanske promenerar istället för att åka bil överallt, även fast det ner till brevlådan är 200 meter?
    Om man räknar med att inte vara i livet nästa år, av olika anledningar, så kanske man har en annan inriktning redan nu: då kanske vin kvinnor och sång 24 timmar om dygnet är det som gäller?

    Om du lyckas fundera ut hur du vill ha det så är möjligheten betydligt större att du kan investera i samklang med det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att vi pratar om två olika saker här. När jag köper 1000 aktier i ett företag gör jag inte det för att bli en del av företaget och påverka dess riktning. Jag gör det för att tjäna pengar. Det går inte att jämföra mig med när Investor går in och köper en fjärdedel av företaget.

      Ja, jag vill ha god hälsa och ekonomi om fem år så därför köper jag inte cigaretter och sprit för allt jag äger, men det är ju på en så extremt grundläggande nivå att det inte säger nästan någonting om hur jag ska/bör agera. Bra boende - visst, men om det är lägenhet, hus, husbil eller hydda vet jag inte, och därför är det inte läge att köpa tapeter (haltande liknelse, jag vet).

      Radera
  3. Intressant tanke! Går det att se din portfölj nånstans?

    Jag försöker som farbror fri att köpa bolag jag tänka tänka mig att äga för evigt vid inköpstillfället. Samtidigt vet jag att flera nuvarande innehav säkerligen kommer att åka ut långt innan 20 år.

    Bra blogg förresten, lägger till den i min blogglista!

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack igen! Nej, jag har valt att inte lägga ut min portfölj. Av några olika skäl:
      1. Jag orkar inte.
      2. Jag ser inte riktigt allmänintresset. Är varken aktie- eller fondexpert och vill inte att det ska verka som att jag tror det.
      3. Jag vill inte att bloggen drunknar i siffror. Om mina investeringar går väsentligt bättre eller sämre än genomsnittet skulle det riskera att rikta fokus från mina inlägg.

      Därmed inte sagt att jag inte gör en annan bedömning i framtiden.

      Radera
  4. För mig innebär långsiktighet minst ett decennium men helst 30 år.

    Jag ser i första hand till utdelningsrisk snarare än kursrisk. Så länge aktien klarar att leverera en utdelnings om är i linje med mina mål är det skäl att behålla.

    Det kan låta naivt men jag ser faktiskt kursrisken som sekundär. Fick Teliaaktier av mina föräldrar innan jag var myndig. Alla kan historiken för kursen. Men faktum är att det inte har varit en dålig affär för mig eftersom jag aldrig har behövt sälja - och utdelningen jag har fått genom åren är ju faktiskt ganska bra. Skulle jag sälja idag skulle det antagligen som sämst bli en plus minus noll-affär. Så länge jag behåller och företaget levererar utdelningar behöver jag faktiskt inte bekymra mig om kursen.

    Det är långsiktighet för mig - en aktie som jag tror kommer fortsätta leverera utdelning oavsett hur kursen utvecklas. Först om aktien inte längre klarar mina utdelningsmål ser jag mig tvungen att överväga åtgärder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sålde Telia med några procents vinst efter ett par timmar. Naivt vet jag inte om det låter, men för mig är det omöjligt att sära på riskerna. En krona utdelning eller en kronas ökad värde på aktien är lika mycket värda i min plånbok (förutsatt att jag säljer såklart).

      Radera
  5. Långsiktighet, tror jag är på utdöende. Visst kan jag vara långsiktig när jag köper en aktie, men som du säger vill jag nog inte äga den tills jag dör. Snabba dollars. Om man köpt en aktie och den gått bra kanske nått en nivå man siktat på säljer jag och tar något annat. Att leva på utdelningar kan man göra men då fodras det en mycket stor plånbok enligt mig. Då är man nog mer rädd att förlora det man har..

    Nej kör mer på korta intervaller dag till år. När det ser dyrt ut sälj. Köp billigt sälj dyrt : lätt att säga, svårt på riktigt.

    /kortap

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur stor plånbok som krävs beror alltid på storleken på kostnaderna :-). Men visst är det svårt att säga emot devisen Köp billigt - sälj dyrt. Som Mr Miyagi hade sagt i Karate Kid: "If done right, no can defense."

      Radera
  6. Som du säger är en krona i aktiepris uppgång lika med en krona i utd. Om man säljer vill säga. Jag brukar alltid spara några aktier om jag säljer med vinst. Mest för ett "komihåg" att kanske titta till bolaget en tid senare. De jag säljer med förlust åker ut till 100%.
    Det har nu blivit en ganska spretig portfölj med många olika innehav, kanske en dålig fond. Men just nu väldigt mycket casch på sidan. Räntan börjar röra sig, och jag tror att det kan bli en viss oro framöver. Nu när till och med media (de som var så neg innan) börjar tro att trump ska boosta och köra på. Då ska man akta sig.

    Hur var det innan valet? Börsen skulle ner 10% om trump vann, nu ska den upp??

    Något är galet, kanske jag :) /Kortap

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har för mig att Günther Mårder har samma taktik (att spara några aktier), fast vid förlust.

      Jag har också mycket cash vid sidlinjen i väntan på bättre läge. Det har jag haft sedan börsen började falla i april förra året. När det gäller valet sa jag redan innan att börsen inte kommer bry sig så mycket om Trump vinner (vilket jag var ganska säker på skulle hända), men inte ens jag trodde att den skulle vara återhämtad på mindre än en börsdag. Jag tror ändå på fortsatt stök. Nästa väggupp kan bli FED:s räntehöjning i december.

      Radera
    2. Jaha kul ide av gunter :) Jag är inget fan av honom, annat än att han vill ställa upp med debatt kring viktiga frågor just nu. Räntan spökar som du säger, visar sig lite i guld nu som jag ser det. Guld sjunker högre räntor tror jag inte gynnar guldpriset, trist för mig. Men det finns annat att ta igen det på.
      Var siktar du att flytta om det blir så, jag har själv tittat runt ett bra tag, men det är en stor apparat att flytta en hel familj. Tycker det verkar som många är inne på denna bana just nu nya utvandrarna.?
      Folk vill inte längre betala i detta sosseland. Politiker borde vara förebilder, men inte hur man nyttjar systemet till max, tänker då på en viss V tjej som t om Gudrun kritiserat..

      Ja nog om detta nu, håller på att prova ut lite olika julöl. Samt lite wisky till detta. Trevligt nöje!

      /kortap

      Ps. jag är inte en robot

      Radera
    3. Nej, jag har aldrig hört talas om robotar som dricker whisky (som jag för övrigt tycker funkar bäst som rengöringsmedel).

      Vet inte var jag hamnar. Har funderat på minst tio länder och förkastat en del av dem. Och ja, det är även min känsla att det verkar vara en utvandringsvåg på gång. Jag vill inte kalla det för "brain drain" eftersom jag själv är med för att väga upp den bilden :-).

      Radera
  7. Vad tror du denna utflyttar våg handlar om? (Om den nu finns))
    För höga skatter, eller går skattemedel till fel sak?
    Tappat förtroende för framtiden i swe,politikerförakt? folkets fel?
    Religion,vi börjar mista en del som tidigare hållit oss samman?

    Jag själv är trött på lita av varje ovan. En enkel sak i vardagen, skolan. Låt läraren bestämma punkt. Vi håller på att få ett samhälle helt utan respekt för äldre människor. Kan man inte uppföra sig i klassrummet ska man åka ut. Inte få någon jävla anmälning mot sig som lärare om hot eller annat skit! Elever som vill lära sig ska få hjälp att lära sig.

    Hela vårat land håller på att curlas av sossar och Miljömuppar, vänteridioter. (bara mina opolitiska uttryck) De verkar vilja strypa allt som är lönsamt och som vårt samhälle bygger på.
    Man måste ha ett samhälle där det är värt risken attvåga investera, starta företag etc. annars vill ingen göra det och till sist kommer det inte in en krona till kassan.

    Jag får inte ihop det hela i vårt land, Yngves gör det han kan med att hålla oss hemma, kronan är väl lika rubeln snart.

    /kortap

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite av varje, håller med om mycket av dina analys. Förlorad framtidstro för Sverige, rädsla för ökat våld i takt med att samhället gör allt mindre åt det. Jag blir själv inte lika rädd för skottlossningar som jag blir av att höra politiker och poliser stå i tv efteråt och säga att det här får vi vänja oss vid.

      I princip har Sverige bara blivit sämre under hela 2000-talet och om makten påstår att det är en naturlag ser jag ingen större förhoppning om att det ska ändra sig. Apropå långsiktighet ser jag ingen poäng i att bygga vidare på en tillvaro här om den ändå måste avbrytas innan det är min tid att grävas ner.

      Radera
    2. Det är alltid så spännande att höra varför folk ska flytta från Sverige - innan de gjort det.

      Radera
    3. Jag slängde bokstavligt talat in det som en bisats här och hade nog inte gjort det om jag anat att det skulle bli en sådan snackis i kommentarsfältet, men vill samtidigt svara på direkta frågor.

      För själv är jag alltid skeptisk mot orealiserade planer och vill därför helst agera för att visa att jag inte är typen som snackar om saker utan att komma till skott. Men tittar jag fem år fram i tiden har jag svårt att se mig själv bosatt i Sverige, som det känns nu.

      Radera
    4. Jag tycker att det har dragits många tips på vart.

      Men varför? Väldigt många som kämpat länge med egna företag känner att snart väldigt snart är det inte lönt att köra vidare..Man är villig att betala men inte för allt. Och de som kör eget har inte 8 tim arb dag. kanske mer mot 80-120 men de kan aldrig få ersättning för det, trots att de satsat med egna surt förvärvade penningar.
      Så jag är helt klart med att folk vill och kommer flytta.

      Varför ska man kämpa hela livet här, då det känns att man inte fåt något tillbaks. Sorligt. men alla kommer inte flytta en del kommer stanna, jag säkert. kommer få noll till baks..Efter min till här i swe känns icke behövd.

      Jag har jobbat sedan jag var 14 år, lov, semester. osv. Aldrig svart eller "extra" de sista 10 åren.

      Jag jobbae svart innan jag lärt mig, blev utnyttjad som en idiot, vilket stämde. Jobbade 40 tim i veckan, svart 20 tim på helgen. Sparade in på krogen, men annars ruskigt dåligt betalt. Fick man betalt var det en bra bonus, annars var man nog bara dum som alle andre. )

      Varför hålla på då? flytta?

      Radera
    5. För mig handlar flyttplanerna mycket lite om privatekonomi. Jag behöver varken jobba 40 eller 80 timmar i veckan, jag kan välja fritt.

      Snarare om samhällsekonomi eftersom vi hastigt och olustigt bor i ett land som inte tycks kunna ta hand om sina gamla, sköta lag och ordning eller ens så grundläggande uppgifter som snöröjning.

      Radera