måndag 13 mars 2017

Att investera i stamkrogen

Det finns en gammal ”sanning” att man ska investera i företag man handlar av, att äga sina leverantörer. Ett par ekonomipoddar tar nästan varje avsnitt upp detta som ett bra sätt att tänka. Möjligt, men varför?

Om en butik skulle ha som affärsidé att för lånade pengar köpa in kontorsmateriel från låglöneländer som de sedan nästan utan marginaler säljer i sin butik som har öppet dygnet runt och drivs av högavlönad personal så skulle jag absolut kunna tänka mig att handla där, men ge mig en enda anledning att köpa aktier i företaget.


Jag har bara fyra aktieinnehav i företag jag anlitar. I alfabetisk ordning:

Bahnhof

Ett företag jag verkligen gillar. Förutom att de levererar billigt och stabilt bredband står de emot påbud från stat och överhet på ett sätt som nästan skulle få mig att vilja stötta dem även om jag inte vore kund.

Som ägare är jag mer otrogen, eftersom aktien varit ganska volatil, men efter ett par riktigt bra affärer kan jag inte klaga där heller.

Clas Ohlson

Gillar jag också. De har ett bra utbud av allt från batterier och lampor till hushållsassistenter, resväskor och verktyg, en lättmanövrerad hemsida, bra priser och bra reklamationsrutiner (dvs de drivs inte av den annars så vanliga devisen ”kunden har alltid fel”). Men de är inte billiga på allt, och i de fall priserna är mycket högre än konkurrenter som Jula och Rusta går jag vidare.

Aktien har inte precis satt guldkant på tillvaron, men jag tror på deras strategi att skynda långsamt och metodiskt erövra nya marknader.

H&M

Ganska billig butik med brett utbud och såväl basplagg som riktigt snygga modeplagg. Passar en 45-årig man som inte älskar att shoppa men som vill klä sig bra till överkomligt pris, och tydligen passar den också trettonåriga tjejer och en massa andra grupper.

Utdelningsivrarnas sämsta exempel – ger en knapp tia i utdelning medan aktien tappar fyrtio kronor. Men även om jag ångrar att jag köpte aktierna (den här gången) tror jag att de så småningom hittar rätt igen. På lång sikt har den varit en av de bästa investeringarna börsen kunnat erbjuda.

SEB

Ingen kund gillar väl egentligen banker (på samma sätt som ingen bank egentligen verkar gilla kunder), men måste man ha en storbank föredrar jag fortfarande SEB. Synd, för ”Känner ni stanken från Enskilda banken?” är ett underbart slagord.

Aktien går bra, som alla banker. Fattas bara annat, de tar ju mer och mer betalt för mindre och mindre service.


Men detta är alltså fyra undantag som bekräftar regeln. Jag kommer fortsätta att leta efter bra leverantörer, och bra investeringar. Skulle dessa intressen sammanstråla har jag inget emot det, men ser det absolut inte som ett självändamål.

23 kommentarer:

 1. Mitt bästa exempel är Axfood. Jag tycker om deras priser, de tjänar pengar och delar ut rätt så bra. Känns mycket bättre att handla hos dem än hos Ica och definitivt bättre att äga dem än att äga aktier i Ica där handlarna skär emellan och tjänar de stora pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag handlar också på Axfood och varit sugen på aktien, men aldrig tyckt att den varit tillräckligt billig. Håller helt med om Ica. Varje gång jag går förbi en Icabutik funderar jag över varför folk handlar där, om de helt enkelt bara ogillar pengar.

   Radera
  2. Och i nästa sekund säger samma människor som just slösat halva lönen på Ica och andra halvan på trisslotter: "lätt för dig att säga som har gott om pengar"...

   Radera
  3. Jag handlar opportunistiskt och föredrar därför Ica. Extrapriser ska man handla där, men allt annat på Willys i min mening. Eftersom Ica har extrapris på i princip allt till och från lyckas vi handla det mesta förutom mejerivaror och godis (ja, jag vet att det är ekonomiskt men är småbarnsförälder!) där. Sen att de har ett bonussystem/prissättningssystem som andra faller för gör mig ingenting. Om andra handlar allt där pga lockvarorna så fungerar ju deras modell. Jag har valt att äga såväl Axfood som Ica med övervikt Ica.

   Radera
  4. Aktiepappa: Just precis, för det kan ju inte finnas ett samband :-).

   Anonym: De få gånger i modern tid jag varit inne på Ica har jag upplevt att priserna ofta är dubbelt så höga (ibland ännu mer) som på Willys och då har jag svårt att tro att extrapriser kan göra Ica prisvärt. Men det kan ju tänkas att jag haft otur.

   Radera
  5. Ingen här som storhandlar på Handlar'n? Ägs av Axfood.

   Radera
  6. Jag har ingen av deras butiker inom vettigt avstånd.

   Radera
  7. Enligt mina beräkningar är priserna på ICA 30 % dyrare i genomsnitt än Willys. Har du kommit fram till 100 % på vissa varor. Vilka varor är det? :-)

   Radera
  8. Nu är det bra länge sedan jag gav Ica en chans så minnet är inte glasklart, men det jag minns i huvudet är att en burk krossade tomater som kostar 4,80 kr på Willys kostade tvåsiffrigt på min lokal Ica Supermarket.

   Radera
  9. Aha, jag jämförde nog 500 gram kyckling. Men 100 % dyrare är nog en smula för mycket, om man tar ett genomsnitt.

   Radera
  10. Ja, som genomsnitt låter även 30 procent orimligt högt. Men fan vet.

   Radera
  11. 244,70 h&m b nu.:-)

   Radera
  12. Älskar också Axfood. Dom delade ut flertalet gratis kartonger till oss :D

   Radera
  13. Inte oviktigt att företag engagerar sig lite i kunderna även när de inte tjänar en massa pengar på det.

   Radera
 2. Svar
  1. Väck mig när den når 300, alternativt 200. Tills dess har jag H&M så det räcker.

   Radera
 3. Tror inte nödvändigtvis på att köpa det man själv köper men däremot starkt på att undvika att köpa aktier i företag vars produkter man inte vill köpa eller som man aldrig skulle vilja arbeta för. På temat banker är Nordea ett klockrent exempel. Tycker helt enkelt att deras produkter är värdelösa ur ett kundperspektiv (OK att nya PR-kampanjen med toklågt courtage lockar men litar faktiskt inte på långsiktigheten i den) och det jag har sätt av deras externa investeringar och interna kultur väger inte precis upp. Handelsbanken däremot är en trygg defensiv investering som möjligen ger sämre utdelning och kurstillväxt idag men som alltid har stått pall när det stormat som värst på finansmarknaden. Är själv kund och precis som hjältinnan på bilden uppskattar jag att de faktiskt gör sig besväret att ta emot mig de 2-3 gånger per år som jag är hemma i Sverige och tycker att det är praktiskt att ta ut lite kontanter som de i övrigt förvaltar utan ränta. Det är hedervärt och ett vinnande koncept.

  Gillar skarpt Clas Ohlson som en defensiv tråkaktie. Den levererar precis vad den ska, är stundtals överdrivet pressad till följd av valutan och utan särskilt stor risk. Att det sker på bekostnad av kursuppgång och förkastas av alla wannabetraders kan jag leva med.

  H&M sågas av många men beror ju helt på vad man betalt för den och när. Jag har köpt ordentligt vid bägge de tillfällen då kursen har pressats senaste året, får mina 4 procent i utdelning nu i år och ligger faktiskt redan plus på kursen också trots att den inte närmelsevis har återhämtat sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ungefär samma syn på Nordea, men har inte haft med dem att göra sedan 90-talet, så egentligen har jag inga förstahandskunskaper längre.

   Visst är många, inklusive jag själv, sur över H&M-aktiens utveckling, men jag har haft den till och från i 25 år och under den tiden har den ju ändå varit fantastisk, så man får väl försöka höja blicken och svälja förtreten :-).

   Radera
  2. Jag tror det är den där Karl-Johan som har "fuckat up" det. Hans farsa var ju ändå med i matchen och styrde skutan rätt. Vad hände? Karl-Johan kom in och spelade tuff. Sänkte hela bolaget. Han har gjort bort sig. Låt han harva nere i klädbutiken som försäljare i butik innan han tar på sig ansvar.

   Radera
  3. Jag får en känsla av att den nya generation Persson inte är så himla intresserad av att just driva ett klädföretag. Det var bara otur att det var ett sånt han ärvde.

   Radera
  4. H&M har helt klart kommit till korta när det gäller modeskapandet. Inte längre i sitt ess.

   Vete tusan, men jag har gjort en fin hacka på dem. Köpte för 240 kr en bunt aktier och sålde för 330 kronor. Nu sitter jag med 15 procent av portföljen H&M och funderar om de ska komma upp i 10-11 procent tillväxt som de behöver för att lyfta aktiekursen.

   Den där Karl-Johan får rycka upp sig. Det här är ingen lek! :-)

   Radera
  5. Efter Nordeas nyhet idag om flytt känns det inte precis som att vi gör fel i vår bedömning av företaget. Finns bättre utländska banker.

   Håller med om K-J Persson. The Economist hade en rolig artikel på temat för många år sedan som nämnde honom som exempel på fenomenet "kapitalistisk monarki".

   Radera
  6. Kapitalistisk monarki är ett bra uttryck för H&M. Precis som för Sverige förordar jag republik även där.

   Radera