måndag 6 mars 2017

Anlita fula människor!

Nej, inte för att det skulle vara synd om oss utan för att jag tror att fula människor generellt är bättre på vad de gör. ”Generellt” var ordet – den som inte pallar generaliseringar bör nog sluta läsa här. Skönhet ligger ju i betraktarens ögon, men det finns attribut som tilltalar fler: symmetriska ansiktsdrag, stora ögon på kvinnor, markerade käkpartier på män osv. Vi kan låtsas som att detta inte är mätbart, men innerst inne vet vi att det vore meningslöst.


Så för er som är kvar ska jag utveckla tankegången. Massor av undersökningar visar att snygga människor har lättare att ta sig fram på arbetsmarknaden, både för att bli anställda och för att göra karriär och avancera inom ett företag.

Det här är uttalat, arbetsgivare säger öppet att det är viktigt att personalen ser bra ut. Men utgallringen av fula sker också undermedvetet. Ju fler sökande på varje jobb, desto större betydelse har utseendet. Ibland gör de helt rätt, en restaurang med snyggare serveringspersonal kommer att få fler kunder. På kontor eller lager borde det kvitta lika, men spelar ändå roll.


Alltså. Möter du en ful människa i näringslivet är chansen större att han/hon fått jobbet på kompetens och meriter, medan vackra kollegor i större utsträckning åkt på en räkmacka. Testa själv, när träffade du senast en ful och inkompetent eller otrevlig receptionist?

50 kommentarer:

 1. Har Peter Rawet två tvillingbröder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå, ÄR inte Rawet killen till vänster?

   Radera
  2. Eller till höger?

   Radera
  3. Jag drömde förövrigt att H&M gick ned till 202 kronor i natt. Vilket dråpslag. Inte nog med att ned sjunker mot botten, den ska ända ned till helvetet.

   Radera
  4. 237,70 nu, på väg mot 300...

   Radera
  5. Drömde du det? :-)

   Radera
  6. 240,10 nu! :-)

   Radera
  7. Blir nog ändå inte 300 idag. Kanske senare i veckan.

   Radera
 2. Kvinnor anställer helst fula kvinnor för att slippa konkurrens (medvetet och omedvetet). Möjligt att män oxå gör så då de anställer män (väljer bort konkurrensen). Alltför smarta personer kan också väljas bort. Vidare om du pratar om jantelags sverige så är jag ännu mer tveksam. Alla ska passa in Sparo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att alltför smarta väljs bort är jag övertygad om. De kan ju få för sig att ställa krav.

   Men att principen om att snygga favoriseras inte gäller i Sverige betvivlar jag. Däremot är det nog svårare att få svenska chefer att erkänna det. Tror inte ens Percy Nilsson eller Bert Karlsson skulle stå för att utseende är en parameter vid anställning.

   Radera
  2. Tur för Bert att han är på den anställande sidan.... ;-)

   Newman

   Radera
  3. Ja, det finns en anledning att vi fula människor startar eget :-).

   Radera
 3. Hur var det nu då? "Skönheten sitter på insidan"? Jag gissar att den som kom på det var både ful och desperat ;)
  Jag har för mig att det finns forskning på att du helst umgås med personer som är ungefär lika ful/snygg som du själv är. Därför anställer man också personer som finns inom samma "snygg-spektrum" som sig själv. Att anställa någon som är väldigt mycket snyggare, eller fulare, tror jag inte man vill. Jag tror det stämmer riktigt bra. På mindre byråer av olika slag ser för det mesta alla ungefär likadana ut. Vissa kompisgäng ser också likadana ut, man söker sig helt enkelt till ungefär lika snygga människor.
  Fundera själv, hur ser personerna i din omgivning ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger nog mycket i det. Fast även insides strävar man efter detta genom att umgås med personer som har ungefär ens egna värderingar och som därför kan bekräfta ens världsbild.

   Men jag är inte helt säker på att man använder samma kriterier när man anställer som när man skaffar vänner, även om det kanske drar åt det hållet. En chef borde vilja ha framgång och anställer därför de han tror ska ordna det. I kompiskretsen är det mer konkurrens som råder. Umgås jag med tjocka och fula kommer jag framstå som lite smalare och snyggare.

   Radera
 4. Kan det vara så att du bara är avundsjuk?.. ;) Om du hade sett bättre ut rent utseendemässigt kanske dina åsikter på detta ämne varit annorlunda?

  Läs detta med en stor nypa salt.
  /Vänliga hälsningar Studenten A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar tänka att det är tur att jag startade eget och lämnade min sista anställning, men jag tyckte att jag lyckades förvånansvärt bra med karriären i näringslivet och det jag skulle göra istället gick inte att göra som anställd, så jag tror inte att utseendet påverkat just mig. Fast ingenting är omöjligt. Mitt liv kanske hade sett helt annorlunda ut bara med en annan hårfärg, det går inte att veta.

   Radera
 5. Brukar ofta tänka det om svenska politiker att det är ivarjefall helt klart att de inte fått jobbet på grund av utseende...eller föresten kanske det är just det som hänt...de fick inget annat så de fick bli politiker..??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns grader i helvetet :-). Fast just politiken verkar onekligen skilja ut sig. Det enda exemplet jag kan komma på är "Westerberg-effekten" när Bengt Westerberg fick en massa kvinnoröster för att han var så stilig (för några andra skäl att rösta på honom kan jag faktiskt inte komma på). I politiken verkar det viktigast vilka lekkamrater man hade i ungdomsförbundet, viktigare än både kompetens och utseende.

   Radera
 6. Men det finns nackdelar med att vara snygg också. Man blir dumförklarad och ska vara ansiktet utåt.
  Mvh Aktiemamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag helt med på. Alla har sitt kors att bära.

   Radera
 7. Ja, det finns faktiskt nackdelar med att vara snygg också. Du måste avvisa personer som är fulare än du själv är, när de raggar på dig. Sen har jag alltid velat ha både utseende och tanke, när det kommer till ett förhållande.

  På arbetsplatser och möten raggar folk hejvilt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu en fördel med enmansföretagande.

   Radera
  2. Det beror väl på branschen.

   Radera
 8. När det gäller fulhet beror det nog mycket på om det är en man eller kvinna som skall kommenteras. Det mäts olika.

  Såg att TV3 har en tealityserie som heter Händig man sökes. Här meddelas det att "Filippa vill se mer hud och utmanar killarna att jobba i bar överkropp när dom skall renovera hennes kök". Dagens avsnitt.

  Vi tänker oss att Bloggaren Larsson blir värd för serien Kvinna med stora bröst sökes. I kvällens avsnitt utmanar Larsson tjejerna att baka med bar överkropp.

  Vad hade hänt???

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommenteras? Jag pratar om karriär och anställningar. Och även om det mäts olika (t ex står män med stora bröst inte så högt i kurs) tror jag att mina generaliseringar gäller bägge könen.

   TV-programmen tycks bara bli dummare och dummare. Vem f-n kollar på denna "realityserie" och hur kommer det sig att "realityserier" i princip aldrig har någonting med verkligheten att göra?!

   Den sista programidén du har tycker jag verkar påminna en del om Tutti Frutti med Bruno Wintzell, även det på TV3 om jag minns rätt.

   Radera
 9. Jag passar fan inte in nån stans. Är snygg, outbildad och intelligent. Och gammal = 52 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag (och undersökningarna) menar ju inte att det är en motsättning mellan snygg och smart, bara att snygga i allmänhet får åka mer räkmacka i karriären.

   Däremot börjar jag undra om det inte finns ett samband mellan outbildad och intelligent. Är man tillräckligt smart ser man det orimliga i att kasta bort tre år på en utbildning arbetsmarknaden varken kommer efterfråga eller önska.

   Radera
  2. Du har helt rätt Sparo. Jag var ett pucko och valde studieförberedande linje i gymnasiet. Inte förstod jag att det var bortkastad tid och att alla som läste praktiska linjer egentligen var de intelligenta. De förstod att de efter tre år skulle arbeta, medan vi som valde studieförberedande linjer mestadels var förvirrade och allmänt dumma.

   Senare har jag läst litteraturvetenskap och språk på universitetet. Vad fan håller jag på med? Nu ska jag snart ut i arbetslivet och arbeta praktiskt.

   Men visst är det kul att skriva, ändå!

   Radera
  3. Jag kan tycka att det är lite tråkigt att teoretiska gymnasieprogram per automatik ska vara studieförberedande. Med lite effektivitet ska väl tre års heltidsstudier kunna resultera i något som är värt något i sig, inte bara som en förrätt till universitetsstudier.

   Radera
  4. Ha ha ha... helt underbar respons på min kommentar. TACK Micke - nu gjorde du min kväll. Mina skills finns inte på papper, men jag kan ju lugnt påstå att efter fem barn och ett evigt vik-liv på arbetsmarkanden har jag lärt känna mig själv och just arbetsmarkanden.
   NU vill jag inte jobba alls!
   Är alldeles för frisk för att anamma ekorrhjulet och den sk utvecklingen. Jag rensar, slänger och förenklar. Bor mindre och har ett bort bilen.
   Minns vad Claes Dunér - chefen - sa på mc D för hundra år sedan: "Vi ska ha en sexig kassalinje så du Jeanette får stå i köket"!
   NU är jag snyggare än då och vill inte stå nån stans.
   Trots att jag har Sveriges största Dalslandsblogg sedan 7,5 år så längtar jag till anonymiteten i min hemstad dit jag flyttar om drygt tre år. (Väntar ut en dotter på gymnasiet).
   Tack för din braiga blogg som inte bara snackar aktier. Vardag är bra. Jag gillar vardag! Tack och kram fr sö Dalsland.

   Radera
  5. Det finns numera 4-åriga gymnasieprogram där studenten under sista året ges en yrkeskunskap.

   Ofta är gymnasiet inte ens en förrätt till universitetsstudier. Tappet i skrivande är markant, och jag hoppas vid Gud att någon börjar ställa krav på gymnasisters texter. Universiteten kommer snart kollapsa eller lägga ned utbildningen till förmån för "högskolor på lätt svenska".

   Radera
  6. Tack själv, Jeanette! För frisk för att jobba alltså, du får väl ta ut friskpenning då :-). Kul kille, den där chefen... Men dåliga chefer har i alla fall fördelen av att sätta saker på sin spets så att man får tummen ur att ta sig därifrån.

   Radera
  7. Ja, Kenneth, allt fler gymnasielärare vittnar ju om att eleverna de får inte ens har mellanstadiekompetens när de kommer, så kanske borde man vända på alltsammans och låta gymnasiet vara förberedande grundskola :-(.

   Radera
  8. Du menar lärare på universiteten? Vittnar gymnasielärare också om inkompetenta elever?

   Man kan snart lägga ned högre utbildning för "enklare utbildning", ungefär som de "enkla jobben".

   Radera
  9. Ja, jag menar gymnasielärare. Läste nyligen en text av en mattelärare som tröttnat av att eleverna inte kunde enkel procenträkning, typ "vad är 40 procent av 200?", sånt han tidigare lärt ut till tioåringar men som nu var helt okänd mark för 16-åringar.

   Radera
  10. Kanske man skulle lägga ned utbildning helt och hållet i Sverige.

   Vi kan i stället hämta in indier, pakistanier, polacker, slovaker och kineser för att utföra arbetet.

   Radera
  11. I längden blir det nog knepigt att betala dem.

   Radera
  12. Kanske någon från "nån stans" som snabbt kan lära sig att skriva skriftspråk och inte särskriva talspråk? ;-)

   /Skägget

   Radera
  13. Går företagen med vinst, ser jag inte hur det skulle gå till.

   Bygg- och databranschen tar redan nu in mycket folk. Att förlägga hela branscher på utländska personer är en möjlighet.

   Fan, nästa PISA ligger vi antagligen näst sist. Är det värt att fortsätta förnedra nationen ytterligare? Är det då inte lika bra att avstå skolverksamhet och slippa förnedringen? Skolministern skulle kunna tala om för omvärlden, att Sverige tyvärr inte kan ställa upp i PISA på grund av att vi inte har en skolverksamhet.

   Radera
  14. @Khennet - Legendariskt! Haha!

   /Skägget

   Radera
  15. Micke: Mitt namn stavas Khennet, inte Kenneth! :-)

   Radera
  16. Kom på det precis när jag tryckt på enter, men tänkte att äsch, det kan inte vara första gången han drabbas av det och skadan var ju redan skedd.

   Radera
  17. Skägget!
   Någonstans ska det naturligtvis stå.
   ff anm

   Radera
 10. Problemet är att det delvis finns fördelar med de sköna. Mer symmetriska anletsdrag är ett tecken på god hälsa, likaså är vackra tänder. Personer som vårdar sig själva kan man nog anta är mer omhändertagande om annat med. Vi tycker människor från de övre klasserna är vackrare än andra, de brukar även ha en god fostran och utbildning. Framgångsrika människor kan (ha råd/tid att) lägga mer energi på att göra sig vackra, därför kommer du uppfatta vackra som framgångsrika.
  Det är inte lätt !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut är det så att det finns fog för många av våra ryggmärgsreflexer. Sen kan man kanske invända att människor som lägger mycket tid på att fila naglarna kanske har svårt att kavla upp ärmarna, spotta i nävarna och ta et sextontimmarspass på jobbet.

   Radera
 11. Vilken passande bild du valde för det här inlägget. De festa mår väl riktigt illa när de ser trynet på den där Ylva? Hon som inte ens drar sig för att stå i internationell TV och ljuga rakt ut om det faktum att inte våldtäkterna ökat dramatiskt i Sverige sista åren (av känd anledning).
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inga djupare tankar utan ville bara exemplifiera tydligt för att slippa "alla är lika vackra, skönhet ligger hos betraktaren"-kommentarer. Vad vi än tycker om det finns universell skönhet.

   Ja, just nu är Ylva Johansson nog mest känd för att vara dålig på jobbet (vilket motsäger min tes en aning).

   Radera
 12. Fulhet är i alla fall bättre än skönhet. Oavsett kön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där så du något. Och ja. Det stämmer. Det är bättre att acceptera sig själv än att gå efter skönhetsidealer. Lyssna mindre på dom som säger dumma saker om en. Även en riktig fuling är egentligen en vacker person både in och ut vändor.

   Radera
  2. Beror lite på vad man ska ha dem till. Oftast gör det ingen skillnad.

   Radera