torsdag 9 mars 2017

Pensionera PPM?

Fasa ut PPM, skriver Peter Norman, f d moderat finansmarknadsminister (även om rubriken är i spetsigaste laget jämfört med resten av texten). Tidigare har vi mest hört detta från vänsterhåll, ända upp på statsministernivå. I och för sig, att kamrat Stefan uttalar en tydlig åsikt har väl historiskt ofta betytt att partiet kommer att göra precis tvärtom, men nog går det att ana ett partiöverskridande avtal här.


PPM sägs ha för många och för dyra fonder. Det kan så vara, men det är ju knappast nytt för i år och går väl rätt enkelt att lösa genom att skärpa kraven för fondbolagen? Jag är lite less på politiker som betonar vikten av att tänka långsiktigt och genomtänkt för att sedan slunga iväg ett kompromissat hastverk som floppar på alla de punkter belackarna pekat på och så avslutar de med att säga att ojojoj, det här hade inget kunnat förutse. Eeh... jo, faktiskt.

Och nu skulle jag vilja kontra med ett genomtänkt pensionsförslag som alla skulle gilla, men jag har inget. När PPM infördes påtalades hur bra det skulle bli när vi själva fick bli delaktiga och gavs möjligheten att välja inriktning. Sedan var vi för många som faktiskt gjorde det och regelbundet bytte fonder, så då gjorde man allt för att krångla till det så att vi skulle sluta bry oss, och nu vill politikerna från höger till vänster ta bort hela systemet.


Jaja, gör det då. Men byt då ut det mot ett bättre och helst hållbart system. Jag gillade idén med valfrihet, och hade inte PPM införts strax innan IT-kraschen hade det kunnat öka intresset för både börs och privatekonomi. När jag går i pension om 20-25 år ser jag all eventuell pension som en rolig överraskning, oavsett system.

21 kommentarer:

 1. "När jag går i pension om 20-25 år ser jag all eventuell pension som en rolig överraskning, oavsett system."

  Hur går planerna för utlandsflytt? Tror du på höga flyttskatter framöver för att stoppa svenskar från att bege sig iväg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är lite känsligt, så jag kan inte säga mer än att planer finns och nya tillkommer.

   Och nej, jag tror inte att man aktivt kommer att försöka hindra svenskar från att flytta ut. Möjligen den dag det sker i mycket stor skala, men då är det ju så dags att försöka lagstifta bort problemet.

   Radera
  2. Vad tror du om våra svenska pass? Hur länge kommer länder acceptera våra pass? Kommer det bli svårare för oss svenskar att resa utomlands, arbeta eller flytta till det land vi vill bo i på grund av att har ett svenskt pass och är svenskar?

   T.ex. Schweiz, Danmark o Finland. Kommer de vilja ha en bunt feminiserade, självutplånade fjantar i landet? De vet vad svenskar innebär, en svensk kan likställas med en radikal islamist. Båda är lika tokiga! Svensken med sin feminism och radikala mångkultur medan islamisten följer Allahs bud fullt ut.

   Radera
  3. Så länge vi är med i Schengensamarbetet kan passen i sig knappast göras något åt till de länder du nämner. Däremot skulle ju passkontrollerna kunna bli mer utdragna, fast för mig med son-namn och blå ögon är jag optimist.

   Radera
  4. Har du missat att vår finansminister nu är jätteupprörd och vill få Portugal att ändra sina skatteregler: http://www.dn.se/ekonomi/finansministern-klagar-till-portugal-for-att-fa-stopp-pa-skatteflykt/

   Det är visserligen inte helt liktydigt med att aktivt försöka förhindra svenskar att flytta ut, flytta ska man visst få göra - men hur många är intresserade om de ändå måste skatta i Sverige? Jag funderar själv på att flytta tillbaka till Frankrike när jag går i pension, men det vete tusan om det är lika intressant om jag ändå måste fortsätta att skatta i Sverige.

   Radera
  5. Utlandsflytten är också ett känsligt ämne för mig. Finns mycket att överväga vid eventuell flytt. Men uppstår möjligheten att jag har arbete, bostad och trivsel på en plats i ett fint land, då beger jag mig iväg. Är också barnlös, men dock inte vegetarian. Det ska väl funka att äta kött i utlandet också, det finns djur där med eller så importeras köttet. :-)

   Radera
  6. Ninni: Här har vi ett sydeuropeiskt land med halvtaskig ekonomi som får in välbeställda, shoppingsugna svenska pensionärer med inkomsten säkrad från annat håll. Portugiserna lär nog det ilskna penntrollet från svenska regeringen som en humorkaraktär i klass med "svenske kocken" i Mupparna. Jag har väldigt svårt att tro att det ska leda till någonting alls.

   Radera
  7. Khennet: Ja, kött lär nog finnas överallt. Vill du vara helt säker så ta Irland, för det brukar det stå på köttförpackningarna i svenska butiker.

   Radera
  8. Haha! Ja, det lär ju inte ha någon större effekt... men man vet aldrig vad illvilliga politiker kan hitta på. Och om Le Pen tar makten i Frankrike så stryker jag definitivt det landet från min planering. Om det inte lyckas bli ännu värre än så här, alltså...

   Radera
  9. För det räcker inte att de äter grodor och sniglar, och tror sig prata något slags världsspråk som alla borde kunna?

   Radera
  10. Eller Mexico. Världens bästa burritos i det landet!

   De ska dessutom få en mur i Mexico mot Amerika, så de får behålla allt knark och alla ligister i landet. Toppen!

   :-)

   Radera
 2. Dagens system är ju hållbart över tiden. Det anpassas automatiskt till förvärvsgrad, livslängd, etc. Tycker man att systemet ger för lite allmän pension, så finns det ju ingen annan lösning än att ta in mer pengar i systemet (högre skatt).

  Om vissa fonder är ett problem inom PPM, så måste de vara lika problematiska utanför? Är avgifterna för höga? Sätt ett avgiftstak. Har vissa fonder för vida investeringsmandat? Sätt tydliga kriterier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inget av detta låter omöjligt. Särskilt inte för en stat som älskar att reglera.

   Radera
 3. Du har helt rätt i att man bör räkna bort statlig pension. Jag ser det med som en eventuell trevlig bonus OM det blir några pengar alls över, när politikerna gjort av med det mesta på id-otier. Systemet kommer haverera, tyvärr. Mest synd blir det om de som inte sett om sitt eget hus i god tid.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, svenskens allmänt blinda tro på staten kommer att göra kraschen så mycket värre.

   Radera
 4. Hålöer med om att skärpta regler vore smartast från s men de känns inte så smarta. Nuvarande system.ur statens synpunkt är ju hållbart över tid o det var det gamla inte ens nära.

  Detta handlar för s nog mest om det gamla vanliga, att använda pengarna till annat nu o hoppas folk har glömt det senare för då kan man skylla på nån annan. Hänger nog ihop med att de vill bygga järnväg/hus etc för pengarna för enliht deras sätt att räkna så kommer alla pengarna tillbaka i systemet. De har flera gånger tidigare missat att vi är en del av eu o det lät bli polacker som får dem.

  Jag skulle vilja gå längre, staten står för andel som motsvarar soss resterande får individen ansvara själv för. Varför ska vi som kan sköta oss straffas av andra hela vägen till graven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju alltid en avvägning vilket ansvar man ska lägga på den enskilde individen. Litet straffar oss som tar ansvar, stort drabbar dem som inte själva kan eller vill ta tag i saker. Samtidigt riskerar det att bli självuppfyllande när staten ska gå in och styra för mycket över våra liv, det skapar passivitet som innebär att staten sedan MÅSTE ta ansvaret. Knyt dina barns skosnören tills de blir vuxna och de kommer aldrig att lära sig själva, för att ta ner det till familjenivå.

   Radera
  2. Ta bara den som har 1 mille på kontot som låginkomsttagare kontra en som har 0 sparat. Ger samma avkastning, ränta på 1 mille eller bostadsbidrag....

   Skulle föredra om pensionspengar hamnade i ett konto man helt kan styra placeringar på samt tillfaller dödsbo.

   Radera
  3. Ja, så är det kanske. Och det vore ju bättre om skattepengar delas ut till dem som inte haft möjligheten att spara än till den som bara inte orkat/velat. Det tror jag skulle höja skattemoralen också.

   Radera
 5. Helt fantastisk bild på Löfven, jämte hans like! Sjukt bra! Mvh
  http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en aning elak bild av två ryggradslösa dubbelgångare.

   Radera