tisdag 7 mars 2017

Hur konsumera börsnyheter?

I min ungdom var det hippt (nej, det var inte hippt att säga ”hippt”, gammal är jag inte) att ha en flashig börsskärm med kurser, grafer och nyheter uppe på sin dator. På den tiden har jag för mig att det var DI Trader som gällde, och eftersom Dagens Industri inte verkar ha utvecklat sina IT-tjänster en millimeter på tjugo år såg den nog likadan ut då som idag.


DI står åtminstone still. Jag har kommit på att jag nog snarare gått bakåt i utvecklingen för idag använder jag inget sådant. Istället scrollar jag igenom rubrikerna på några finanssajter och läser de jag tror mig ha nytta av. Handlar gör jag mest hos Avanza, som har en börsskärm av samma typ som DI Trader, men med lite större flexibilitet.


Fast jag använder den inte. Istället utgår jag ifrån depån med mina innehav och ett par bevakningslistor jag lagt upp vid sidan av, klickar på respektive värdepapper jag vill läsa nyheter om eller titta på kursutveckling och nyckeltal.

När jag vill göra anteckningar blir jag ännu mer old school. Basen är en Excelsnurra där jag varje dag matar in mina värden så att jag kan jämföra dem med diverse index. Här har jag också ett kalkylblad för köp- och säljtips, riktkurser och sånt.

Står jag i färd att göra större ändringar, lägga om mina fondinnehav eller liknande kan jag upprätta ett separat dokument för detta, och jag är inte heller främmande för att då och då använda bläckpenna och ett vanligt vitt papper (gärna baksidan på reklamblad så att de inte kostar mig något).

Att skaffa en Infront-terminal känns ännu mer avlägset, då skulle det ju kosta pengar också. Min enda ”modernisering” är att jag nu får mycket av mitt nyhetsflöde via poddar och bloggar, sånt fanns ju inte på 1900-talet.


Kanske är jag bakåtsträvare, men i så fall är jag i gott sällskap. Jag hörde en intervju med bloggaren Mr Money Mustache som tack vare sparande och investeringar pensionerade sig vid 33 års ålder. På frågan om hur han tyckte att man skulle konsumera nyheter svarade han att han själv inte gör det, han läser böcker istället.

15 kommentarer:

 1. Det här är ett riktigt intressant ämne. Hur kan vi sålla bland all information och få ut något vettigt? Idag är det mer brus än någonsin och jag har en känsla av att den som vill lyckas i framtiden måste bli bra på att sålla fram guldäggen. Och hur mycket information är färskvara som är ointressant redan efter att den åldrats bara några minuter, eller sekunder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har själv blivit mycket mer restriktiv och specialiserad i mitt nyhetsintag: ingen tv, ingen traditionell radio osv. Å ena sidan tror jag det är bra för sållningsförmågan, men kanske går man miste om något när man försöker filtrera bort bruset, jag vet inte.

   Information som åldras på nolltid tror jag inte man har någon egentlig nytta av ens från början, så den bör man nog bara undvika.

   Radera
 2. Idag är det lätt att drunkna i allt brus. Hur ska det då gå att sortera ut vad som är viktigt? Jag gör som du och läser huvudrubriker och riktade nyheter om mina innehav.

  Min favorit är baksidan på ett kuvert för att anteckna på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu får man ju knappt kuvert längre när allt skickas elektroniskt. Det var bättre förr :-).

   Radera
  2. Ah, jag är av gamla stammen och vill ha pappersfaktura. Kör bara e-faktura om de hotar med fakturaavgift... blir många kladdkuvert då 😁

   Radera
  3. Så gör jag med, men dels har jag ett par leverantörer som hotar med fakturaavgift och ett par som mejlar fakturorna. Fast mitt största "problem" är att jag nästan inte köper något.

   Radera
 3. När man läser att du använder reklamblad att göra dina uträkningar på, (inget fel i det)förstår man att det är många bäckar små som gäller, eller? Kan inte låta bli att bli lite nyfiken, frågan är fri, du behöver inte svara. Men jag undrar, vad går du runt på per månad förutom räkningar? Får du någonsin spelet, och sätter sprätt på pengar fast du inte borde, eller är allt du gör med dina pengar väldigt planerat?
  Apropå nyheter har en äldre släkting som har varit väldigt aktiv och fått saker att hända, nu närmre nittio, så är det händelserna ute i världen som gäller, en gång i halvtimmen, lyssnas det på allt elände. ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med reklambladsbaksidor har jag skrivit om någon gång, att även jag förstår att det faktiskt inte gör någon egentlig nytta för ekonomin, men det går av bara farten.

   Vad jag går runt på förutom räkningar. Mat, förbrukningsmateriel, hygienartiklar, alkohol: 663 kr/månad (Källa). Om jag inte tankar kan detta vara månadens samlade rörliga utgift.

   Stackars släkting! Själv orkar jag inte ens lyssna på två minuter ekonyheter en gång per dygn längre.

   Radera
  2. Va?! 663 kronor i månaden för mat, förbrukningsmateriel, hygienartiklar och alkohol. Då undrar jag om hela utgiften är för alkohol? Ingen svensk kan väl konsumera mindre än 663 kronor i månaden i alkoholutgifter!

   Radera
  3. Jodå, jag kommer garanterat inte upp i 663 kr i alkohol ens på ett helt år. Har inget principiellt emot att dricka, men det dygn av illamående jag upplever även vid ytterst modesta intag är sällan värt sitt pris (och då har jag inte ens räknat in det ekonomiska priset).

   Radera
  4. Själv är man kapten i det lokala centrumet. Dagsfyllan börjar kl. 6 utanför Coop och avslutas kl. 7 utanför lokalpuben, när benen inte orkar längre.

   Radera
 4. Det är helt sant, det där med fakenews "nyheter" är helt passe. Ingen behöver det där tramset. Faktum är att man fattar avsevärt sämre beslut om man ska läsa nyheter. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är fakenews kan det åtminstone ha underhållningsvärde. Ofta är det ju just bara brus.

   Radera
 5. Di o texttv förr.
  Di går knappt att läsa längre för de verkar oftast "köpa in" från AB nu för tiden.

  För summering av nyheter i min portfölj avanzas "Aktuellt för mitt innehav".
  Är.så många ställen man läser nu, till stor del då man även ser utanför Sverige mer o mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DI nu tycker jag verkar vara 80 % låsta artiklar. Jag skummar ibland igenom förstasidan, att klicka på artiklarna är sällan någon idé.

   Avanzatipset är bra. Det använder jag också.

   Radera