tisdag 21 mars 2017

Soprumsfynd

Jag har funderat på att köpa ett sånt där platt dammsugarmunstycke i säkert tio år. Jag vågar inte riktigt säga märke för då gör jag säkert reklam för någon kopia som snott idén, men jag menar ett sånt här:


Men det hinner jag glömma mellan dammsugningarna. Mitt klumpiga munstycke funkar ju även om det inte når riktigt överallt, och ett nytt kostar ju en tvåhundring... Men nu har jag fått hjälp av slumpen. Jag ramlade nämligen på ett i soprummet, gratis. Ett fel, en filtduk hade trillat av, vilket förmodligen har fått ägaren att köpa nytt.


Går det inte att köpa en ny duk? Jodå, det finns ett reservkit för 55 spänn, men jag tänkte att det borde funka med vilken filt som helst, trasa, wettexduk... Jag hittade ett överblivet halkskydd från Ikea som jag kunde nalla ett par kvadratcentimeter ifrån och limma dit.


Som nytt igen, räknar kallt med att det håller i många år. I princip gratis förutom att reparationen tog mig tio minuter, men lyckligtvis råkade jag ha det. I Lars Molins film Zoombie (den borde alla se förresten!) fiskar huvudpersonen, något han inte gjort på många år fastän han tycker att det är kul. När en annan fiskare frågar varför han dröjt så länge säger han att han inte har haft tid och får svaret: ”Inte haft tid?! Tid är ju det enda vi har!

Tänkvärt, tycker jag. Nu ska jag dammsuga.

16 kommentarer:

 1. Erkänn...du skulle ner i soprummet och göra en "miljonär innan 30" räd...leta tomburkar..fixa en gratis frukost :)
  *skojar*

  Kul att du fixade det där kostnadsfritt !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag hade faktiskt sopor att slänga, men jag gör alltid en raid när jag ändå är där och med tanke på utfallet borde jag gå dit oftare.

   Radera
 2. Snyggt jobbat! Jag lärde mig nyligen hur lätt det är att städa dammsugaren, då slipper man köpa en ny.
  Nu suger den som aldrig förr ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag en sån där gammal Electrolux, troligen första modellen på el. Tror knappt att de kan gå sönder.

   Radera
 3. Dammsuger nästan aldrig sedan tre år tillbaka. Va, är jag galen? Nja.

  Använder SMART-moppen från Clas Ohlson, en verkligt smart köp. (Särskilt när den betalades med presentkort som jag fått efter undersökningr jag gjort på nätet.) Med den vita pälsliknande microfibermoppen dammar jag golven på ett kick och drar loss den vita pälsen och dammar av utanför fönstret. Sparar el (din gamla Electrolux måste dra multum el!) och dammsugarpåsar. Har inte använt mer än två påsar på tre år. Dammsuger högst en gång per månad och då bara två stora mattor som är för tunga att på egen hand ta ut och piska och vädra. De blir inte dammiga heller så snabbt när övriga golvet aldrig hinner samla damm så jag moppar golven varannan dag. Det tar ju bara fem min och låter inte och det virvlar inget damm efteråt. Smart! :)

  http://www.clasohlson.com/se/St%C3%A4dmopp-Smart-Microfiber/34-5700?userSelection=B2C&rememberCookie=false

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så då skulle jag ha lagat denna helt i onödan :-(. Fast du dammsuger ändå oftare än jag, eftersom jag är man och därför bara städar när det behövs.

   Vilket undersökningsinstitut betalar med Clas Ohlson-presentkort? Jag kör Panel.se och Yougov, men ingen av dem har detta betalningsalternativ.

   Radera
  2. Nä, du har inte lagat den i onödan, haha! ;) Att ha en dammsugare är ju ändå bra, i synnerhet till mattor. Jag är med i M3Panel, DN-panelen, Pricerunnerpanelen, Blocketpanelen, Åsiktsgruppen, Sinitor och några till. I alla dessa kan man välja presentkort som lön och väljer då bland olika kedjor, bl a Clas Ohlson. Har tjänat över 3000 kr på det sättet, skattefritt. Presentkortet beställer man på Presentkortstorget. Numera kan man välja presentkort på olika köpcentrum i Stockholmstrakten och då gäller de även på mataffärerna där!

   Eva

   Radera
  3. Ja, mina mattor piskar en gång vart tionde år, oavsett om det behövs eller inte.

   Oj, de där panelerna hade jag inte ens hört talas om.

   Radera
 4. Tjena, Micke! Jag brukar köpa på biltema när möbeltassarna blir utslitna. Tror att de utformat dem för just denna typ av dammsugarmunstycken även de såklart aldrig skulle få sälja dem utifrån det argumentet... :-). Hälsar Lars D http://www.biltema.se/sv/Bygg/Beslag/Mobeltassar-skydd-och-ben/Mobeltassar-25-st-2000018062/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det borde absolut föreligga en marknad för jag har en känsla av att fler drabbats av att ena "munstyckstassen" släppt eller gått sönder och den där varianten kostar mindre än Clas Ohlsons: http://www.clasohlson.com/se/Tr%C3%A5dplock-Twinner/34-3809

   Fast jag är ändå nöjd med min gratislösning. Gratis är alltid gratis :-).

   Radera
 5. Klockrent! Den här sortens spartips borde alla läsa om! Det slängs alldeles för mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gör ju det. Mycket som faktiskt har ett andrahandsvärde så att det lätt kan säljas vidare. Det gäller ju inte detta, men har man inget behov av ett dammsugarmunstycke ens i reserv borde man kunna ge bort det till någon. Det kostar ändå tvåhundra spänn och blev "som nytt" på tio minuter. Något är sjukt i detta, och den här gången tycker jag inte att det är jag :-).

   Radera
 6. När det gäller produkter för hemmet så måste jag passa på att verkligen varna för alla produkter från Electrolux. Vare sig det gäller spisar eller dammsugare, så är de tyvärr ren skit. I syfte att maximera sina kortsiktiga bonusar så har ledningen för Elux satt press på ingenjörerna att korta ned livstiden på alla komponenter, så att kunderna ska luras att handla betydligt oftare än vad som är nödvändigt. Allt kortare garantitider, och att produkterna "råkar" gå sönder precis efter garantins utgång gör att man sm fd kund blir asförbannad. Köp Siemens istället, det är produkter att lita på.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det där låter som precis all elektronik tillverkad på 2000-talet, men tvingas jag välja känner jag mig minst lurad av Whirlpool.

   Radera
 7. Robotdammsugare sägs vara en bra produkt annars! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det dröjer säkert inte länge innan det finns sådana att hämta i soprummen, färdiga att använda så fort batteriet är laddat.

   Radera