måndag 27 mars 2017

Sverige – låna dig lycklig!

Sju LO-basar har skrivit en debattartikel: Sluta spara – låna så Sverige blir bättre

Det är fräckt att rakt av försöka jämföra statsfinanser med privatekonomi, men lån är ändå lån och aldrig egna pengar. ”Den som är satt i skuld är icke fri”, som Göran Persson skaldade är tydligen som bortblåst hos nästa generations partilärjungar.


Jag ska inte dissekera hela artikeln där man bland annat påstår att arbetslösheten sjunker, vilket bara är sant om man räknar på ett helt galet sätt, men den formulering som stör mig mest är: ”Stefan Löfven åker nu land och rike runt för att lyssna in hur vanligt folk har det och vad som oroar dem i sin vardag.

Han har varit statsminister i 2,5 år. Nu ska han ”lyssna in hur vanligt folk har det”? Jag tycker i och för sig att det är bra när politiker tar sig ut i ”verkligheten”, men denna kampanj kan väl inte med bästa vilja förväxlas med riktigt intresse utan är helt uppenbart en långspurt mot valet.

Men här är det ju inte Löfven som trampar i klaveret utan sju LO-pampar. Ett par av dem verkar ha haft någon form av riktigt arbete på vinstdrivande företag, men för ganska länge sedan. Flera är att betrakta som styrelseproffs. En av dem har enbart grundskoleutbildning. Samtliga är högavlönade och ingen av dem ger intryck av att förstå plus och minus.

En av artikelförfattarna när det var maskerad på dagis

Jag fattar hur de tänker, men de tänker fel. De ropar efter ansvarstagande politiker samtidigt som deras lösning är att låna mer pengar. Jag kan riktigt höra Lyxfällans speakerröst här:

Det Stefan och Magdalena behöver hjälp med är att:
 • sluta shoppa för pengar de inte har.
 • sluta ta nya lån för att täcka upp för gamla krediter.
 • börja ta ansvar för sina handlingar.

19 kommentarer:

 1. Dina tre sammanfattande punkter på slutet av artikeln får mig att tänka på Tv-programmet lyxfällan. Tar de sig an ett helt land tror Du?

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skriver ju det: "Jag kan riktigt höra Lyxfällans speakerröst här"

   Nej, jag tror inte att de skulle ta sig an Sverige. Chansen att få till ett "hopbakslån" är för dålig :-).

   Radera
 2. He he...kan se framför mig Magdalena och Stefan sitta å gråta vid köksbordet efter att ha ringt runt till alla kreditgivare runt om i världen och fått nej på skuldsaneringen eftersom "de fortsätter att ta nya lån".

  Det blir att anordna loppis....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Loppis i det här fallet! :-) Utförsäljning av några statliga företag!

   Radera
  2. På ett sätt har väl deras "Lyxfällanloppis" redan börjat. "Här har vi en brunkolsverksamhet, och här har vi en bank... Ge mig ett bra bud!" Maggan och Stefan blir nog till slut ett fall för kickass-coachen Philip.

   Radera
 3. Hahaha, bästa jag har läst på länge.
  Lyxfällan-referensen på slutet är klockren! :)

  SvaraRadera
 4. Jo man har ju förklarat vissa hisnande utgifter som har dykt upp lite här och var som t.ex. 50 miljarder lånade kronor för ensamkommande flyktingungdomar/män. Hur detta är en investering är för mig obegripligt, snarare borde politiker få gå på löpande band, och att inte fler tjänstemän sade ifrån är också obegripligt, när man mer eller mindre har utgått ifrån principen "kosta vad det kosta vill". I vilka andra verksamheter låter det så här, polisen, sjukvården, skolan kanske? Där hade 50 miljarder på att rusta upp lokaler, läromedel, infrastruktur kompetens osv gjort stor nytta. Löner ska ju inte finansieras med lån, så där får pengarna komma från skatteintäkterna. Känns som om ingen bryr sig om pengarna så länge det är skattemedel. Vilket privatägt företag hade resonerat på det sättet? Självklart ska vi ju hjälpa till efter förmåga, men det måste ju göras på ett väldigt kostnadsmedvetet sätt, precis som all skattefinansierad verksamhet. Verkar som om Maggan har fallit i fällan om att det är "enklare" att spendera lånade pengar än de man jobbat och tjänat själva.

  Tror nog Lyxfällen hade avskrivit Sverige som ett hopplöst fall :=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Lyxfällan brukar ju kräva lite sjukdomsinsikt.

   Radera
 5. Jag följer dansk debatt och kan konstatera att de anser att Sverige är ett land som radikalt vill förändras. Det är genomgående den bilden danska medier målar upp -- från Jyllands-Posten till danska public service.

  Kan du hyfsad danska Sparo, kan du följa det här intressanta programmet -- Verden ifølge Gram: Der er noget galt i Sverige; http://www.dr.dk/p1/verden-ifoelge-gram/verden-ifoelge-gram-2017-03-21:


  "Sendt første gang 21. marts kl. 09:05
  Bandekonflikter, stribevis af uopklarede mord og kriminalitet i utilgængelige og lovløse indvandrermiljøer. Stockholm og Malmö kaldes også for Nordens Chicago - og USA's præsident Donald Trump bruger Sverige som skræmmebillede og konsekvens af hæmningsløs indvandring. Men er det også RIGTIGT hvad vi hører om Sverige.
  Vært: Steffen Gram."

  De diskuterar bland annat Sanandajis bok Massutmaning och Peter Springares uppror mot etablissemanget.

  Antagligen kommer fortsättningsvis flertalet partier (S,V osv.) vilja att Sverige radikalt ska förändras, med den enda motpolen som är Sverigedemokraterna. Moderaterna hade tidigare en konservativ falang, men den dödade Reinfeldt. Kristdemokraterna borde koncentrera sig mer på abortfrågan och att motarbeta radikalfeminismen. Där har de en möjlighet till att öka sitt väljarstöd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hyfsad danska är mycket sagt, men det är en nyttig utmaning och alltid intressant att höra vad omvärlden har att säga om Sverige. Synd att det inte verkar finnas för nedladdning.

   Radera
 6. Visst, jag lovar att sluta spara den dagen våra politiker börjar uppföra sig vuxet med våra skattemedel. D.v.s. aldrig? Är inte heller förvånad över att LO-politrukerna inbillar sig att deras politik skapar framtidstro hos folket. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske borde ha hängt med på kamrat Löfvens inlyssning av vanligt folk :-).

   Radera
 7. Klockren kommentar av dig som vanligt. Jag var tvungen att skriva ett eget inlägg om det här - http://www.moneycowboy.net/2017/03/27/lana-mer-och-los-arbetslosheten/

  SvaraRadera
 8. Idioter detta handlar bara om något försök att exportera fackens marknad till samt hela beloppet till polacker.

  Du kan inte göra ett större bygge utan att ta in offerter från hela eu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och de polacker jag sett i arbete har varit både duktigare och mer energiska än dessa fackpampars medlemmar. Kanske borde de fundera över detta istället, hur deras skrån ska bli mer konkurrenskraftiga på en internationell marknad.

   Radera
  2. Inget ont om polacker men sossarna tycks missa (bland mycket annat) då de gör sin kalkyler över större projekt. Då de anser att kostnaden delvis täcks av skatteinkomster..

   Radera
  3. Absolut gör de det. Det är lätt att älska globalismen om man bara ser fördelarna.

   Radera