lördag 4 mars 2017

Annonsbluff för 15000 kr

En ensamföretagande släkting berättade att hon gått på en sån där annonsföretagsbluff. Ni vet, när det kommer en blankett från ett till synes seriöst företagsregister som uppmanar dig att komplettera dina uppgifter och skicka tillbaka dem i det bifogade och frankerade kuvertet, men med små gömda bokstäver står det att du därmed förbinder dig att betala snuskigt mycket pengar – för absolut ingenting.


Så nu tvingas hon betala 7500 kr per år i två år och efter att ha kollat upp sina rättigheter konstaterat att det inte finns någonting annat att göra än att betala. Åtminstone finns inga andra lagliga alternativ.

Jag har också fått sådana här brev och kan tycka att det är klantigt att gå på bluffen, men inte klantigt att det ska behöva kosta 15000 kr. En stressig dag på jobbet dimper en blankett ner som lika gärna hade kunnat komma från ett riktigt företag eller till och med en myndighet. Det är ju inte som Nigeriabrev där det hintas om att du ska få en miljon av den abdikerade kungens änka, eller bluffmejlen som på googleöversatt svenska uppmanar dig att lämna ut dina bankuppgifter.


Jag minns min första bluffaktura, anställd på ett företag som produktionsplanerare/kontorschef. Varje sommar tog bluffmakare chansen att skicka ut fakturor för annonser som varken existerat eller beställts, i förhoppningen att den ansvariga skulle vara på semester och sommarvikarien skulle betala. Antagligen hade de ringt och låtsats representera någon leverantör, tagit reda på vem som var ansvarig för inköp av datatjänster eller kontorsmateriel, skrivit personens namn på bluffakturan och inväntat rätt tillfälle.

Jag blev så vansinnigt sur att mitt namn användes som beställare av skit, så jag ringde polisen som absolut tyckte att jag skulle faxa fakturan (det här var tjugo år sedan, telefaxen levde). Så det gjorde jag, ihop med ett litet följebrev i tron att någon skulle bry sig. Dagen därpå fick jag en kopia på polisanmälan där det framkom att ärendet lades ner ”i brist på spaningsuppslag” arton minuter efter att jag faxat. De kan alltså inte ens ha försökt ta reda på varifrån fakturan kom, vem som ägde bankgironumret eller om det fanns något annat case i landet där man kommit längre.

Jag blev förvånad och förbannad, men kunde ju inte gärna anmäla tidsstölden till polisen eftersom det var de som var förövarna. Jag har varit i kontakt med polisen ett par gånger senare med ungefär samma resultat. Idag skulle jag inte ha ringt polisen utan slängt räkningen i pappersåtervinningen. Hade jag blivit lurad på 15000 skulle jag försöka ta reda på vem som låg bakom och i så fall kontaktat den alternativa ordningsmakten inom motorburen ungdom för att höra vad de skulle ha för att knäcka nöten på vederbörande.


Nej, jag vet att det antagligen är fel metod, att det inte är bra när den enskilde medborgaren tar lagen i egna händer, men om jag blir lurad på tusentals kronor ska någon ta tag i lagen. Om inte polisen – någon annan.

16 kommentarer:

 1. "Nej, jag vet att det antagligen är fel metod, att det inte är bra när den enskilde medborgaren tar lagen i egna händer, men om jag blir lurad på tusentals kronor ska någon ta tag i lagen. Om inte polisen – någon annan."

  Alltid svårt med gäng och hur de agerar efter beställt arbete.

  Kan du inte fixa det själv? Hitta personen och ta med knogjärn, baseballträ, batong, kniv, handeldvapen och en stor portion aggressivitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Var och en har sina styrkor. Jag har inte varit inblandad i handgemäng sedan mellanstadiet och hade inte tänkt börja nu. Nej, om läget uppstår skulle jag ta in konsulter.

   Radera
 2. Du är dock inne på något viktigt här. Nämligen att polisen och politikerna stoltserar (Se BRÅ) med statistik där de påstår att viss grov brottslighet minskar och att Sverige aldrig varit tryggare. Sanningen är dock att många slutat att ens anmäla flertalet brott, då man vet att det inte är värt att lägga tid på att anmäla då polisen inte gör något. Ansvaret för detta ligger på regeringen. Ygeman pratar, men har skaffar inte fram de stora resurser som polisen behöver för att få ordning på landet igen. Ygeman vet att omorganisationen av polisen gått helt i diket, men han låter den ansvarige chefen (sosse, vänskapskorruption) sitta kvar. Det finns även ett aktivt motstånd i Riksdagen mot fler poliser, då man hävdar att det inte är brottslingarnas fe att de är kriminella. Alternativ rättssäkerhet (i.e. privat) har en mycket bra framtid i Sverige! Lång Securitas mfl.

  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, att anmäla bara för att hamna i ett arkiv någonstans är ingen vits. Polisanmälan är i Sverige vanligen inget man gör i förhoppning att brottet ska lösas utan för att försäkringsbolaget behöver numret.

   Jag har också funderat på att köpa Securitas och bara behålla under lång tid. Tycker alltid att aktien är för dyr, men att den skulle gå sämre än snittet det närmaste decenniet känns extremt osannolikt.

   Radera
 3. Helt sjukt ändå. Vissa kan tydligen gå över lik för att få tag i pengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man undrar lite hur en annonsbluffare summerar sin arbetsdag när han gått och lagt sig för att sova efter väl förrättat värv.

   Radera
 4. Man får ge bedragarna lite credd för att de faktiskt hittat ett smart sätt att luras. De har valt att kalla sig för Bolagsupplysningen och utforma blanketten likt en momsredovisningsblankett. Man tror ju att det är nåt statligt.

  Men står det inte kostnad 4795 kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart och smart...

   Det är inte blanketten på bilden som är med i texten, den var bara ett exempel. Jag vet inte om det var Bolagsupplysningen som var boven den här gången, men 7500x2 vet jag stämmer, så i så fall har de höjt priset.

   Radera
  2. Jag har fått likadana som den på bilden själv (fyllde dock inte i den utan tänkte lägga en hundbajs i svatskuvertet och returnera det;)) Jag tänkte att om de nu ska vara kriminella så var de iaf kreativa. Lite mer finess än att råna folk på stan iaf.

   Radera
  3. Finess vet jag inte. Att råna folk på stan tycker jag nästan är... hederligare, i brist på bättre ord.

   Radera
 5. Själv skickade jag tillbaka svarskuvertet med skräp. Då får iallafall lurendrejarna betala några kronor till Postnord samt ta hand om skräpet. Hoppas fler gör så!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört om fler som gör så och tycker att det är en bra idé.

   Radera
 6. Hm har oxå fått detta från bolagsupplysningen, tänkte att man skulle skicka tillbaka blanketten helt oifylld bara för de ska få lite besvär samt att de skulle få lite portokostnad, men var för lat för detta.
  Men om du sparo skriver något på din blogg när de kommer med sina usla kuvert kan jag nog nästa gång besegra lathetsmosntret ;).
  Mvh JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det här är någon synkroniserad attack, de skickas nog ut lite nu och då. Och inte bara från Bolagsupplysningen, jag gissar att bluffmakarna kör flera parallella namn och när de blivit för uppmärksammade byter man till nya.

   Radera
 7. Har också anmält brott (inte bedrägeri dock). Fick svarspost om nedlagd utredning så fort att jag nästan blir imponerad över effektiviteten. Men bara nästan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det må vara svårt för oss icke-poliser att bedöma chansen till avslut, men när det läggs ner så snabbt att man undrar hur de ens hunnit skriva ihop anmälan de skrivit av förstår ju var och en att de inte ens övervägt att försöka göra sitt jobb.

   Radera