söndag 26 mars 2017

H&M, skaffa en vd!

Stefan hette en man som drev ett stort klädimperium han ärvt av sin far. Men Stefan klagade inte, han älskade att gå till jobbet, dag efter dag. I sexton år var han verkställande direktör för företaget. Visserligen var jämförelserna med pappan ofrånkomliga, men trots att han inte skapat allt han ägde från två tomma händer behövde han verkligen inte skämmas för sin gärning.


Efter sexton år tyckte han ändå att det var dags att lämna över till yngre krafter medan han själv drog sig tillbaka som styrelseordförande, i klädföretaget men också i andra företag. Med tiden blev det ett tjugotal styrelseposter parallellt, i allt från skolor till fastighetsbolag.

Tanken var väl att Stefans son Kalle skulle ta över klädföretaget och att pappa Stefan inte skulle flåsa honom i nacken hela tiden. Tyvärr visade sig Kalles intresse finnas på helt andra håll. Kanske för att han inte ville jämföras med far och farfar, kanske för att han inte var särskilt modeintresserad. Han ville bara inte utan längtade ofta bort.


Inte blev det bättre av att aktien föll och mest verkade hålla sig uppe av pappa Stefans stödköp. Svenskar såg fortfarande familjens klädimperium som en del av den svenska folksjälen, medan utländska ägare tröttnade snabbare.

Kalle höll sig allt längre från rampljuset och de enda gångerna man såg honom i media var när han plöjde ner några hundra miljoner i en prisjämförelsesajt eller en app. Åren gick, klädföretagets marknadsandel och aktiekurs sjönk, pappa Stefan blev allt gråhårigare och undrade när Kalle skulle bli vuxen och ta tag i klädimperiet på samma sätt som han och hans far hade gjort.


Mitt tips till Stefan: Det kommer inte att hända! Ge H&M en vd som är intresserad av att driva företaget framåt. Karl-Johan är inte det! Jag fattar att han var det barn du valt ut att ta över efter dig och att man i ett klassiskt familjeföretag vill se verksamheten gå i arv till nästa generation, men märker du inte att han ledsnat? Om han ens var intresserad från början.

16 kommentarer:

 1. Benägen att hålla med dig, halverade mitt innehav och orsaken delvis det du skriver om.
  HM hade ju en dansk VD innan, och som gjorde ett bra jobb, om jag kommer ihåg rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rolf Eriksen. Jag kan inte säga att jag alls minns hans gärning, men aktien gick bra (även om den såklart dippade 2007-2009, som allt annat).

   Radera
 2. Håller med. Läste på ett aktieforum att den som köpt aktier för 100000 i HM för ca 8 år sedan när Kalle tillträdde har idag 118000. Om man istället köpt en indexfond hade man haft ca 200000 och om man köpt konkurrenten Inditex så hade man haft 450000. Helt klart underbetyg till Persson junior. Ofattbart att han är kvar egentligen med det resultatet. Tack för en bra blogg.

  Mvh Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Ja, även om aktiekursen kan vara ett trubbigt mått på hur bra en vd är känns han långtifrån glödhet för att vara på ett så pass stort och välrenommerat företag, och inte ens särskilt intresserad.

   Radera
  2. Påminner om min H&M-historik. Sålde av allt för en tid sedan, efter 7-8 års ägande, med ytterst medioker avkastning. Kortsiktigt var det rätt, men kanske återhämtar den sig. Vi får se.

   Radera
  3. Än lever hoppet om att Amazon köper ut H&M från börsen :-).

   Radera
 3. Jag är tyvärr nog benägen att hålla med dig. Det har gått lite väl lång tid av underprestation nu. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. Själv tycker jag HM är köpvärda. När det skrivs om bolaget verkar det precis som att lite HM bashing är bra för magen.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att de är på den här nivån (jag hoppas det, jag väljer ju att behålla mina aktier), men jag tycker inte att H&M får onödigt mycket skit. Kanske av analytiker, men inte av journalister. Jag skulle vilja höra kritiska frågor till Karl-Johan Persson, lite av den typ jag vädrar här. "Vad gör du för att få snurr på H&M? Är du ens intresserad eller skulle du helst ägna dig på heltid åt startups?"

   Radera
 5. Håller helt med dig. Det här är familjeföretagens största dilemma. Jag gillar generellt sett familjeföretag, men när behovet av att låta familjen driva företaget tar över sunt förnuft blir det inte bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här borde far och son ha ett snack. För allas bästa, både den ofrivillige direktörens och aktieägarnas.

   Radera
 6. Kan bara säga...mycket bra skrivet :)

  SvaraRadera
 7. Finns det inte ett ordspråk eller citat av nån klok person om familjeföretag: Den första generationen förvärvar en förmögenhet, den andra generationen förvaltar förmögenheten den tredje generationen förslösar.
  Verkar på väg att stämma bra in här.

  Hälsningar Spargrisen (som köpte mina HM ca 1995)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer bra, förvärva, ärva, fördärva: http://www.xn--fretagsverksamhet-zzb.se/fretagsstruktur/myten-om-att-forvarva-arva-och-fordarva

   Radera