tisdag 14 november 2017

Statliga e-kronor – jävla trams!

Det är lätt att vifta bort Riksbanken som en samling pajasar när de nu utreder möjligheten att införa en egen e-krona. Höjden av självgodhet måste vara när man förutsätter att allt man inte skapat själv är värdelöst. För e-kronor finns ju redan! Bankerna och kortföretagen använder digital valuta, precis som du, jag och alla andra, och vill man inte utgå ifrån statligt styrda valutor finns kryptovalutor och ädelmetaller.


Men de räknas inte. Riksbanken anser att en statlig e-krona skulle vara mycket säkrare än privata alternativ. Lustigt, jag tänker precis tvärtom. Värdet på guld och bitcoin bestäms av marknaden, som visserligen kan verka nyckfull ibland, men i jämförelse med myndigheter, regering och riksdag är de rena bergen.

Riktigt märkligt blir det när Riksbankens utredare Eva Juhlin säger att man nu försöker ta fram en statlig e-krona eftersom det är viktigt för Riksbanken ”att vara proaktiva”. Driver hon med oss?! Det är lite som om jag skulle avslöja att jag tänker skapa en maskin i vilken man kan prata med andra människor på avstånd förutsatt att de har en likadan. Känns det som att jag är i framkant av utvecklingen nu?


Ville Riksbanken på allvar hävda den lilla människans rätt att inte bli överkörd skulle de med näbbar och klor värna om fysiska pengar. Men det gör de inte, för det är de inte. Tvärtom vore en statlig e-krona ett perfekt sätt att styra och kontrollera oss. Den dag (som Gud förbjude aldrig inträffar) staten ser varje gång pengar byter ägare vet de allt om oss. ALLT!

22 kommentarer:

  1. Är inte poängen med blockchain att det är decentraliserat? Att skapa en centralstyrd blockchain förstår jag inte alls syftet med. Men det är förvisso ett komplicerat ämne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är just det som är poängen. Staten styr inte Bitcoin, och så vill de inte ha det. Sedan tror jag säkert att de menar att en statlig styrning ger stabilitet, men jag skulle säga att historien gett dem väldigt mycket fel. Om vi drar det till sin spets, fråga Venezuelas befolkning hur stabilt deras samhälle känns :-(.

      Radera
    2. Det finns så mycket fördelar med en institution som garanterar säkerhet att man ska ha väldigt goda skäl till att använda blockchain. Nackdelarna med decentraliserad säkerhet är många. Detta enligt blockchain-experterna själva. Att Riksbanken startar upp en blockchain är som att sätta hjul på ett rymdskepp lite grann... för man är rädd för att folk åker för mycket bil och för lite rymdskepp...?

      Radera
    3. Det finns helt klart nackdelar med privata lösningar på samhällsbehov, men en fördel är att de självregleras. Om en privat lösning inte funkar kommer marknaden att välja bort den. Om en statlig lösning inte funkar kommer staten förbjuda konkurrens.

      Radera
    4. I en hypotetisk framtid där alla transaktioner sker med blockchain skulle vi behöva en dysonsphere runt solen för att driva åbäket. Det skulle vara ett enormt svinn med resurser. Det har inget att göra med huruvida man har förtroende för institutioner eller inte. Det är helt enkelt inte görligt. Och försök att förklara för Agda hur hon måste skydda sin nyckel för att inte bli bestulen på allt hon har.
      Men jag avviker från ämnet. Jag är inte fiat-förespråkare eller blockchain-motståndare, jag ville mest påpeka det orimliga i att Riksbanken startar blockchain. Inte för att det är amoraliskt, opportunistiskt eller orätt, utan just hur poänglöst det är.

      Radera
    5. Ämnesflykt är tillåtet.

      Själv är jag allmänt skeptisk mot alla nymodigheter, men det känns väldigt hypotetiskt att alla transaktioner sker på ett visst sätt. Samtidigt som sådana här jätteprojekt sätts igång startas lokala valutor som kanske bara har några tiotal användare, som denna: http://www.dt.se/dalarna/hedemora/dalern-ateruppstar-som-lokal-valuta. Jag är verkligen inte insatt, men tycker att det är intressant.

      Radera
    6. Tack :-)

      Om du finner det intressant tycker jag att du skall ge denna en chans http://investorfieldguide.com/hashpower/

      Den är inte tung på något sätt och håller det sakligt och intressant.

      Radera
    7. Gärna det, jag hoppas att den är tillräckligt "for dummies" för att jag ska hänga med.

      Radera
  2. Nu skapar bankerna pengar, och jag litar mer på staten en banken. Lite mer. Så helt klart en spännande tanke och idé! Jag säger :kör på!

    https://www.bokus.com/bok/9789171733924/myten-om-maskinen-essaer-om-makt-modernitet-och-miljo/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag litar mer på valfri bank eller bankman än jag litar på staten, men framförallt regleras privata projekt av marknaden som en oberoende part medan statliga projekt regleras av staten själv.

      Radera
  3. "Än banken " ska det stå...

    SvaraRadera
  4. Jag kan bara hålla med! Hela fenomenet med nya valutor är ett fullt berättigat, omfattande misstroende emot allt som stater och politiker representerar. Tydligen har Centralbanker för mycket resurser, när de lägger pengar på dynga.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idealet borde vara att samhället bara träder in när inte marknaden kan sköta sig själv. Staten behöver exempelvis inte sälja traktorgrävare för det finns privata leverantörer och priset regleras av tillgång och efterfrågan. Skulle staten starta egen tillverkning slår man ut konkurrenterna eftersom dessa måste ta hänsyn till ekonomiska spelregler, och till slut måste då staten fortsätta eftersom ingen annan gör det.

      Radera
    2. Och när ska vi anse att marknaden inte kan sköta sig själv? Idag är det problem med att bankerna nekar vissa kunder betalkort och internettjänster, vilket leder till ett utanförskap för dessa personer. De får helt enkelt svårt att klara sig i samhället.

      Den fria marknaden fokuserar på att maximera vinsten, den är inte ett dugg intresserad av samhällsansvar och vi kan inte förvänta oss att den ska vara det heller. Därför kommer den fria marknaden knappast att lösa det här problemet självmant. Såvida vi inte tänker acceptera en ökad segregation så måste staten på något sätt ingripa.

      Det kan ske genom att dra åt tumskruvarna för marknadens parter och exempelvis lagstifta om att det alltid ska vara praktiskt möjligt att betala med kontanter. Eller att bankerna inte får neka någon några av de tjänster man förväntas ha tillgång till idag. Alternativt kan staten ta fram en lösning för att fånga upp de personer som den fria marknaden inte vill och göra med.

      I mångt och mycket tycker jag att marknaden ska få sköta sig själv, men när det kommer till grundläggande samhällsfunktioner och infrastruktur anser jag att det krävs en rejäl portion statlig inblandning.

      Radera
    3. Hur många känner du som nekats att starta ett bankkonto eller att ha ett betalkort utan kredit? Jag hör ofta det här argumentet, men jag har förbanne mig aldrig träffat dem.

      Att den fria marknaden fokuserar på vinstmaximering tar du som bevis för att den är sämre än staten på samhällsansvar, men är den det? I så fall borde det väl vara fler skandaler i privata vårdbolag än i kommunala? Det har förekommit i bägge. Carema har nog ingen glömt, men jag skulle ändå säga att kommunerna leder skandalligan på poäng om än inte på knockout.

      Och hur bra tycker du staten är på att minska segregationen? Är det inte i själva verket så att ju mer staten tar i för att bryta negativa trender, desto värre blir de?

      "När det kommer till grundläggande samhällsfunktioner och infrastruktur anser jag att det krävs en rejäl portion statlig inblandning".

      Men betänk att såväl samhällsfunktioner som infrastruktur har en längre historia än alla världens stater. Jag har inget emot att staten exempelvis samlar in skattepengar för att bygga en väg, men bevisligen är det inte enda sättet för en väg att bli till.

      Radera
  5. Ett litet Kafka-inspel bara. Trodde som du om bankkonton tills jag fick uppleva nekandet på ganska nära håll.

    Jag har en svåger. Han är invandrare. Och snickare.

    När han kom till Sverige ville han, precis som i gamla hemlandet, starta egen firma och försörja sig som just snickare (ganska logiskt). Gick till banken för att få bankkonto och -kort.

    Följande konversation är som jag minns att jag fick den återberättad när det begav sig (förutom att den var på engelska). Kan inte svära på vilken bank det var, så lika bra jag utelämnar den gissningen, det var en av storbankerna i alla fall.

    ”Hej, jag skulle vilja starta ett bankkonto hos er.”
    "Javisst, det går bra, vi behöver bara se en svensk legitimation."
    "Eh, va, nä, jag har ett pass?!"
    "Tyvärr, pass funkar inte. Svenskt ID-kort funkar bra."
    "Jaha, hur får man tag på ett sånt?"
    "Det kan vi utfärda."
    "Men så bra, då skulle jag vilja ha ett svenskt ID-kort, tack."
    "Javisst, har du legitimation?"
    "Pass?"
    "Nix, tyvärr."
    "Ok, hur får man ett svenskt ID-kort om man inte redan har ett svenskt ID-kort?”
    ”Det är jätteenkelt. Allt som behövs är att två släktingar kommer hit till banken och skriver under på att du är du.”
    ”Aha, men jag är ju invandrare. Mina släktingar bor inte i närheten av Sverige. Går det bra att tex min blivande fru och hennes bror skriver på att jag är jag.”
    ”Nej tyvärr, måste vara släktingar.”
    ”Så mamma och pappa måste åka till Sverige, skriva på att jag är jag, och sen åka hem igen för att jag ska kunna få ett svenskt ID-kort?”
    ”Ja, det skulle funka.”
    ”Men de har inte heller svenska ID-kort, så hur vet ni att de är de när de intygar att jag är jag?”
    ”Hmm, ja, det kan ju bli ett problem förstås.”
    ”Ok, så hur löser vi det här då?”
    ”Jadu, verkar krångligt.”


    Det hela löste sig med att han gick därifrån och efter lite taktiksnack gick vidare till nästa bank och la upp det lite annorlunda.

    ”Hej, jag behöver bankkonto för att starta egen snickarfirma. Kommer nog att omsätta en del. Har hört att man behöver ID-kort också och att ni kan greja det om tex blivande frugan intygar. Är det nåt ni kan fixa eller ska jag prova med nån annan bank som tar hand om mina affärer istället?”
    ”Det ska vi såklart kunna ordna.”


    Sammanfattningsvis så är reglerna (som de var då, gissar att de inte ändrats jättemycket) gjorda för personer som redan är etablerade i samhället. Kan mycket väl tänka mig att det finns ett inte obetydligt antal personer som fått nej hos banken, inte fattar varför (pga språk och/eller pga att reglerna är knasiga) och inte har folk som hjälper dem, eller startkapital och en potentiell firma som lockbete, som helt enkelt ger upp och faktiskt inte har bankkonto/bankkort.


    Cheers,

    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sjukt, men bra att det löste sig. Hade han hotat första banken med att han ville ha bankkassörens namn eftersom frugan är journalist och troligen vill återkomma med följdfrågor till ett reportage tror jag att det hade löst sig redan där, men ville de inte ha hans pengar blev han väl inte så sugen på att ge dem business.

      Radera
    2. Var lika lätt för en utländsk kollega att få öppna nytt konto. Slängdes mellan skatteverket och bank fram och tillbaka för att få alla papper rätt ifyllda. Konstigaste var att han redan bott i Sverige i ett par år men även där så räckte inte pass (tyskt) eller körkort (ryskt antar jag).

      Radera
    3. Märkligt! Flyktingar får väl fortfarande (tror jag) Ica-kort redan när de bor på flyktingförläggning. Borde inte vara svårare för en tysk.

      Radera
  6. Äh...

    Vad gör väl e-krona(er) existens icke- el ickevara för folket.
    Tror inte du behöver köa vid ett visst bästföredatum för att byta dina nuvarande kronor.

    Kanske blir det rent av fräckt att betala skatten med e-kronor :-)

    Ett comeback-citat av en viss Mona
    Inte Mona "who must hide the highway future... You can tell by the way she smiles"

    ;-)
    P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla vi som betalar skatt via bankkonto skattar redan med digitala pengar. Och nej, jag har testat och det är inte ett dugg fräckt.

      Radera