tisdag 7 november 2017

Halvdag nu igen!

2001 gjorde Stockholmsbörsen ett test med kvällsöppet. Aktier och diverse derivat gick att handla fram till kl 20, men redan från start fanns planer på att förlänga till kl 22, alltså samma tid som börserna i USA stänger.

Själv är jag glad att försöket avblåstes ganska snabbt. Det var otroligt seg handel på kvällarna, men med mycket pengar på börsen ville man ju bevaka så att inte kurserna drog iväg, så man var ändå tvungen att hålla lite koll. För egen del kändes det omöjligt att tjäna pengar på kvällshandeln, men att förlora var inte helt omöjligt.


Jag är nöjd med 9.00-17.30 och tänker inte heller stämma in i kören som vill kunna handla på helgen. Ni får väl skaffa er en hobby, för tusan! Inte heller har jag problem med att det är stängt på helgdagar som annandag påsk och nationaldagen, men halvdagarna har jag svårare för.

Dag före Alla helgons dag, är det verkligen skäl att stänga vid lunch? Eller Trettondagsafton, vem tusan firar Trettondagen?! Jag skickade ut en tweet om detta i fredags, när börsen bommade igen kl 13 och fick bl a svar från Nordnets sparekonom Jocke Bornold med ett förflutet på Nasdaq OMX som ju driver Stockholmsbörsen.


Jag tolkar det som en insiderröst att det får bli slut på de här dumheterna. Jag har alltid varit av uppfattningen att har man ändå släpat sig till jobbet kan man lika gärna jobba en hel arbetsdag. När man jobbar jobbar man, och då jobbar man rejält.

8 kommentarer:

 1. Om du "måste" sitta och kolla kurserna bara för att börsen är öppen kan jag rekommendera att satsa på aktier/fonder som har lägre volatilitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade ju varit en lösning, att jag anpassar mig. Eller att hålla tummarna för att jag inte skulle "råka" förlora en halv miljon under kvällshandeln.

   Jag vidhåller att det är bättre att inte ha kvällshandel på Stockholmsbörsen. Särskilt som inte institutionerna hängde med på tåget, vilket gjorde kvällshandeln både seg OCH bräcklig på samma gång.

   Radera
  2. Du förlorar ju inte en halv miljon för att handeln är öppen. Bolaget är ju värt vad det är värt. Det är ju som att kräva stängda butiker för att potatispriset kan bli fel på kvällarna.

   Radera
  3. Jag vet inte om problemet är att du inte upplevde kvällshandeln 2002 eller om du medvetet går in för att inte förstå mina invändningar mot den, men din jämförelse med potatis är faktiskt inte rättvisande.

   För det första köper jag inte en andel i bolagets substansvärde, jag köper aktier. Om aktievärdet går ner förlorar jag pengar eftersom mina värdepapper blir värda mindre. När detta sker under normal handel är jag helt okej med det. Problemet med kvällshandeln var att de stora handlarna inte fanns på marknaden varför ett fåtal mycket små aktörer ganska lätt kunde bestämma sig för att stjälpa en specifik aktie (särskilt lätt i små bolag). Kanske vände den tillbaka på morgonen, men som du antagligen känner till finns en hel del psykologi på börsen, så det scenariot är inte hugget i sten.

   Slutsatsen blir att det med ett kvällshandelsupplägg liknande det blir i princip omöjligt att ägna sig åt swingtrading utan att hålla börskoll även 17.30-20.00 trots att handeln är/var snudd på obefintlig dessa timmar.

   Radera
 2. Jo, jag var med då och nej jag menar inte att missförstå dig avsiktligt. Men jag tycker inte att man "förlorar en halv miljon" bara för att en finnig tonåring använder veckopengen till att handla 1 aktie av någon annan unge. Det kanske står -20% vid stängning, men än sen? Är man långsiktig i sitt innehav spelar det ingen roll. Och är man en trader gynnas man ju av att marknaden är mindre effektiv...

  Jag tycker tvärtom att det borde vara öppet dygnet-runt. Eftersom världen inte stannar när stockholmsbörsen stänger riskerar traders att få en gap-öppning på morgonen därpå. Det är en mer reell förlust än att en enpetare sänker kursen kl 19.59

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej om en enpetare drar ner aktiekursen 20 procent kanske det inte sänker aktien på sikt, men det känns som ett väldigt extremt exempel. Jag tänker mer att om en aktie omsätter 10 Mkr fram till 17.30 och sedan kan några aktörer som tillsammans skickar in 100 Kkr sänka kursen eftersom institutionshandlarna inte är där på kvällen.

   För fanns det en marknad för att ha öppet på kvällarna skulle inte problemet uppstå, flödet skulle garantera stabilitet. Problemet är att det nästan bara är de finniga tonåringarna som kommer att sitta där på kvällen eller natten.

   Radera
 3. Handel en gång i månaden hade vart betydligt bättre än det som sker idag. Som på Alternativa. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på vad man siktar in sig på för marknad. Jag tycker att det är för lite, och så tycker jag synd om alla uppesittarkvällshandlare som troligen skulle avlida om de inte fick investera lönen samma dag som den kom in ;-).

   Radera