lördag 4 november 2017

”Vi köper aktier, inte bolag”

Albert Haeggström på Ålandsbanken har nämnts tidigare i den här bloggen eftersom han är en fiffig kille som säger kloka saker, och i veckans Sparpodden var det dags igen när han pratade om att verkstad är högt värderad på Stockholmsbörsen just nu.
Alla springer omkring och säger att det är så fina bolag, och jag brukar skämta och säga att 'det är jättefina bolag, men det syns nog i aktiekurserna'. Vi investerar i aktier, inte i bolag.


Okej, om det är hans definition på skämt tror jag att det är tur att han inte gett sig på standup (även om han både låter och ser ut som komikern André Wikström), men han har rätt i sak. Få bolag ökar vinsten så mycket att vi som aktieägare kan leva på avkastningen av vår andel. Särskilt om vi köper aktierna när de är högt värderade för då kommer vi inte ens att få hela den andelen.

Vinster på börsen gör man istället genom att köpa aktier som är för lågt värderade. Givetvis i bra bolag, men det är i sig inte nog. Så här såg Ålandsbankens investeringsfilosofi ut när de förklarade den på ett seminarium på Nordnet Live:


Tänk er att man äger aktier över de mörkare delarna av kurvan. Troligen prickar man varken botten eller toppen, men lyckas man så väl som diagrammet visar är det bra nog.

Apropå verkstad sa Haeggström (ja, han stavar så) något annat som få aktienördar vill höra eftersom årtalen han nämner främst är kända för inledningen av större ras:
Det finns exempel på när en bransch har varit mer än 30 procent av svenska börsen. -89 fastigheter, -99-2000 tech och nu är faktiskt verkstadssektorn mer än 30 procent av index igen.

Även detta väl värt att reflektera över.

6 kommentarer:

 1. Jag tycker mest det där programmet påminde om en deppig tillställning, typ begravning eller så. Och så hann de med lite backtrading också. Men han nämnde inte alla de gånger en "value investor" istället fastnar i en alltfr vanlig "value trap", vilket är förödande för avkastningen.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite deppigt var det. Inte minst för att Albert flera gånger sa "Jag brukar skämta och säga" [något som inte var kul någonstans]. Backtrading visst, men jag tycker nog att Ålandsbankens siffror visar att de vet vad de håller på med.

   Radera
 2. OK, jag känner inte till Ålandsbanken så mycket, men de kanske är duktiga? Får kolla upp det.
  På tal om möjliga risker framöver, så är väl en av dem ett stigande ränteläge. Han har rätt om att alla talar om TINA, och en konsekvens av det är ju tex att utdelningsbolag handlats upp till galna värderingar, speciellt i usa. Folk betalar gladeligen pe>20 för ett stort bolag som inte växer, men bara för att få ynka 2,5% utdelning. Det där är inte hållbart. Historiskt har utdelningsbolag klarat sig ok i svaga marknader. Men, jag tror nästa nedgång blir annorlunda, just pga de galna värderingarna av utdelning idag. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Fast det är ju inte bara utdelningsbolag som dragit iväg till galna värderingar så det kan nog smälla både här och där.

   Radera
 3. Det var verkligen ett intressant avsnitt, alltid sunt med lite motvalls då och då.

  Jag kikade lite på Ålandsbankens Sverigefond och de har kraftigt underpresterat mot index sen start så utifrån detta simpla stickprov så är jag inte övertygad om att ta rygg herr Haeggström. Har du någon länk eller så som visar på "att de vet vad de håller på med"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, då tar jag genast tillbaka och påstår motsatsen :-). Jag har aldrig ägt någon av deras fonder, men noterat att nästan alla deras fonder har höga Morningstarbetyg. Fast det blir man ju inte fet av...

   Radera