torsdag 9 november 2017

#Vadfanfårjag?

Ännu en Twitterstorm har blossat upp. För den som inte hänger på Twitter kan man säga att det är ungefär som en folkstorm, bara det att den kan bestå av två personer.

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har tydligen inte gjort allt han kan för att maximera sin skatt. Nej, vem gör det? Ingen har påstått att han gjort något olagligt. Han har bara skatteplanerat genom att starta bolag och placera pengar i Luxemburg och på Malta. Åtminstone delvis när han själv bodde och var skriven i Nederländerna.


Konfronterad av SVT:s Uppdrag Granskning ställde Östling den retoriska frågan: ”Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?

Detta har blivit en vattendelare där vänsterpolitiker och etablerad media tycker att kapitalisterna suger ut samhället, medan kapitalisterna hävdar att de tvärtom är samhällsbyggare. Men vad tycker resten? Vi i den grå massan som varken är ledarskribenter, politiker eller miljardärer.

Mats Knutson, SVT-journalist och Tårtan-brödernas okände kusin, skrev en högtravande text där han menar att företagsledarnas skatteplanering ”är ett hot mot både välfärdsstaten och det samhällskontrakt den bygger på”. Det tycker han säkert, men sedan skriver han att de flesta svenskar är hyggligt nöjda med skatterna och misstror näringslivet. Knutson är visserligen inte känd för att ha örat mot rälsen, men så verklighetsfrånvänd tror jag faktiskt inte ens han är. Han har nog rätt i att svenskar i allmänhet gillar idén att betala skatt, men då vill vi också se att världens högsta skatter ger världens högsta återbäring.


Det räcker med en snabbtitt på Twitterhashtagen #vadfanfårjag för att se att en övervägande majoritet gör tummen upp för Östling och tycker att fler borde ställa sig frågan vad de får för skatten. Några försöker också besvara den och kommer på graffitimurar, kamelfarmer, en havererad skola, allt längre vårdköer, en svagsint rikspolischef, ett nästan nedlagt försvar, en ny jämställdhetsmyndighet, menskonst i det offentliga rummet, mästrande statstelevision, genuscertifierade universitet med fokus på känslor och historierevisionism, höjd pensionsålder och den spännande upplevelsen att föda barn i bilen eftersom platser saknas på de BB som ännu inte lagts ner.

Östling har betalat hundratals miljoner i svensk skatt, samt skapat arbetstillfällen som gett mångdubbelt mer till staten. Mats Knutsons frus företag Digtrans Sweden AB, där han själv sitter i styrelsen, gör varje år miljonvinst. Lön tar man inte ut någon, däremot en frikostig aktieutdelning. Undrar om han tänker kliva ner från sina höga hästar och skriva en indignerad artikel om det nästa vecka. Eller är det som vanligt "okay when we do it"?

23 kommentarer:

 1. Jag tycker att "vad fan får jag" är en jättebra fråga som alla skattebetalare borde ställa sig, oavsett om man är positiv eller negativ till Sveriges skattetryck.

  På samma sätt som ett företag ständigt utvärderar sin verksamhet, försöker förbättra den, försöker avbryta dåliga investeringar tidigt osv så bör ju vi som nation göra den samma, det spelar ingen roll om vi har ett av världens största skattetryck om pengarna används för att skapa en enorm majbrasa så kommer vi fortfarande inte ha pengar till sjukvården, skolan och äldreomsorgen.

  Jag läser just nu en kurs i beskattningsrätt på Universitet och en intressant sak som föreläsaren lyfte var att det finns tydliga direkta skatter som folk ser och det finns andra mer dolda skatter som folk inte tänker på och att forskningen på området visar att det tydligt är som så att folk blir upprörda av den synliga skatten och tycker den är för hög, men sällan blir upprörda eller tänker så mycket på den mer dolda skatten.

  Detta är rent lurendrejeri från staten för att lura outbildade invånare att tro att de betalar mindre skatt än vad de egentligen gör för att på så vis undvika att göra dom upprörda, undvika att de ska kräva att få reda på "vad fan får jag" och undvika att de ska ifrågasätta höga skatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla borde vara överens om att skattepengarna ska användas effektivt. Det är förvånande att inte bara politiker utan även skattebetalare tänker att kvantitet kan ersätta kvalitet. Bara vi pytsar in pengar går de nog till något bra... förhoppningsvis... men nu är det ju Let's Dance på tv, så det får vara som det vill med den saken.

   Radera
 2. Jag är en vanlig arbetande nysvensson - har inga miljarder undanstoppade, men jag är av åsikten att man ska låta Östling vara i fred, så länge han följer lagen. Att betala skatt är något vi gör. Men be inte alla av oss att i alla lägen vara entusiastiska inför tanken att betala mer skatt. Det är måttligt roligt att mandat period efter mandat period betala skatt för en politik som förstör för majoriteten av den laglydiga, produktiva och kulturbärande majoriteten.

  Staten ska ägna sig åt det basala - militär, rättsväsende, skola, vård, omsorg, infrastruktur. Världens högsta skatt ska ge världens tryggaste land med bästa service för medborgarna - det gör inte det idag, med ökande våldtäkter och skjutningar, poliskollaps, långa vårdköer, etc, etc. Att tala om Östling och hans bidrag till urholkande av samhällskontraktet är hyckleri - vi, svenska folket, har redan och länge betalat för det tryggaste och service-fähigaste samhället. Det är inte vi som ska betala mer, det är makthavarna som ska prestera sin sida av kontraktet - eller så är det upp till oss att rösta fram andra makthavare.

  Staten ska till exempel inte ägna sig åt inhumant resursslöseri, ökad segregering genom tankelös invandringspolitik. Bara en sån sak att majoriteten av de "afghanska" männen (som kommer från Iran, Pakistan och inte endast från Afhanistan) som går under beteckningen ensamkommande flyktingbarn (men snarare är gruppkommande migrantvuxna) i de allra flesta fall ljuger om sina åldrar och om att de har asylskäl. Dessa personer (fn ca 30 000 per år) kostar Sverige i runda slängan 1 000 000 per år och person - dvs totalt lika mycket som hela Sveriges årsbudget för rättsväsendet (polis, domstalar, etc). Under tiden går fattigpensionären och medborgaren Agda runt (nja, sitter ensam i köket) med ruttna tänder.

  Tack för er lästid.

  /Nysvensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om det mesta. Lite kul att du skriver "låta Östling vara ifred". Jag funderade ett tag på att göra en "Leave Britney alone"-parodi med innebörden att låta Leif vara ifred.

   Radera
 3. Hahaha! Både roligt och träffsäkert som vanligt Micke! Snyggt att du hittat Kuntsons (medveten felstavning) frus bolag med. Det är helt sjukt att folk inte tänker längre än näsan räcker alltså...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att jag ens letade var för att jag tänkte att han förmodligen frilansar med eget bolag och tar ut exakt så mycket lön att han slipper betala statlig skatt, men paret Knutson var girigare än så.

   Radera
 4. Det är oerhört otäckt hur Riksdagen först slösar bort alla pengar, och skapar ett gigantiskt och troligen permanent bidragsberoende utanförskap i Sverige. Det har gått så långt att polisen nu attackeras i sina hem, granater kastas, bibliotek attackeras mm. Vänstern och media svarar då med att ignorera det som händer, tysta ned kritiker, hänga ut folk till tystnad/avrättning, och moralisera. Är detta Nordkorea eller Sverige?

  Hur fan vore det om våra politiker levererade världens bästa välfärd med de skatter de nu tynger folket med? Nej, det är enklare att moralisera och förneka, eller hata SD. Fråga tex Centerpartiet, Liberalerna eller deras övriga vänsterkompisar. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir ju lättare att be folket om mer pengar ifall vi känner att de kommer till nytta.

   Radera
 5. Klockrent, som vanligt!
  /Inte1tia

  SvaraRadera
 6. Jag bor inte längre i Sverige men vad jag minns får man mycket för skatten? Gratis skola (böcker, skrivmaterial, lunch mm), universitetsutbildining, sjukvård, mediciner, barnbidrag och mer bidrag vid behov, nästintill gratis dagis för barn. Allt detta är sådant som jag får betala själv för i USA. Jag betalar ca 25% i skatt här, barnen går i kommunal skola så jag betalar bara för skolmaterial och lunch. Sjukförsäkring betalar jag via varje lönecheck men måste säga att sjukvården är fantastisk när man har väl har försäkring. Dagis är jättedyrt, typ 300 dollar i veckan per barn. Barnbidrag existerar inte. Jag antar att med alla nyanlända migranter så måste måste skatteintäkterna går till många flers uppehälle i Sverige? Eller vad är det som har gått sönder i den svenska modellen?

  SB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag reagerar lite över hur du använder ordet gratis. När jag fakturerar 1000 kr inklusive moms går 200 kr direkt till staten. På resten går enkelt uttryckt en tredjedel i inkomstskatt och en tredjedel i sociala avgifter. På den tredjedelen jag behåller får jag betala en femtedel i moms ifall jag använder den för konsumtion (om jag sparar den får jag skatta på räntan också). Lite lägre skatt om jag köper mat, men om jag använder den för att köpa något med punktskatt (tobak, alkohol, el, bensin...) får jag istället skatta ännu mer, så i runda slängar kan man väl säga att jag i bästa fall får behålla 200 kr själv, medan samhället lägger beslag på övriga 800 kr. Det är inte vad jag kallar gratis.

   Vad som gått sönder i den svenska modellen tycker jag är lite som att fråga vad av bomben som sprängdes. Den svenska modellen ÄR problemet. Politiker har i årtionden vant sig vid att om pengarna tar slut rekvirerar man mer ifrån skattebetalarna. Istället för att jobba för oss och hålla utgifterna så låga som möjligt ser man det som bäst att roffa åt sig så mycket det går. Dels för att få de saker du nämner att fungera, skola, vård och liknande, men det är en allt mindre del som går dit. Dels för att sko sig själva. Vi har exempelvis flest rikspolitiker per capita i hela västvärlden. Och inte minst i uppfostringssyfte, genom att extrabeskatta sådant de inte vill att vi ska konsumera. Snart ska vi också börja betala en indoktrineringsskatt för att staten med hjälp av sina radio- och tv-kanaler ska berätta för oss vad vi ska tycka om ovannämnda system. Om vi väljer att ta del av "informationen" spelar ingen roll. Samtliga åtta riksdagspartier är överens om att det är en god idé att vi ändå ska betala.

   Radera
  2. Sorgligt att höra att hårt arbete inte lönar sig. Starta företag måste kännas mer som bestraffning i Sverige. Det är synd och då avstannar ekonomin.

   SB

   Radera
  3. Det finns väl gradskillnader i helvetet, och egentligen betalar ju anställda i princip lika mycket, bara det att mycket redan är avdraget när de får lönen.

   Radera
 7. Attans vad bättre o bättre denna blogg blir !

  Kan endast bidraga med min stuts i taket efter att ha läst om att nu Arbetsförmedlingen återbetalar ca 40 miljarder till staten som orsak anges "misslyckande".

  Va fasen är det som pågår eg ! Vi får hoppas att inte Polisen gör ngt liknande el Landstingen o viceversa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur dålig måtte den då inte ha varit tidigare ;-).

   När jag fanns på Facebook följde jag Slöseriombudsmannen och fick varje vecka läsa hårresande historier om statliga felköp, kommunala idiotprojekt och rena svindlerier som hos en privat arbetsgivare hade lett till åtal, men nu i bästa fall ledde till uppsägning (ibland en befordran istället). Det logiska sambandet mellan orsak och verkan funkar inte längre. Det tror jag är svaret på vad som pågår, även om just den variant du beskriver var udda.

   Radera
  2. Rättelse: Närmare 6 miljarder ska det vara.

   Iofs så ska det väl tas i inom sociala medier men detta var väl mkt . lagom är bäst :-)

   Radera
  3. Hur som helst är det mycket pengar :-).

   Radera
 8. Jag vet vad fan Leif Östling får för skatten: Precis vad han ville ha!

  "De nordiska ländernas regeringar är i själva verket rätt så främlingsfientliga. I Sverige är Migrationsverket den mest främlingsfientliga institutionen. Det är Sveriges mest rasistiska institution. Sådana instutioner borde inte finnas"

  "Att stänga gränserna är det bästa sättet att främja främlingsfientlighet. Vi borde tvärtom uppmuntra invandring på samma sätt som USA. I Sverige skulle det finnas plats för till och med 20 miljoner människor"

  https://www.di.se/artiklar/2006/3/13/scaniachefen-sverige-ar-rasistiskt/

  Väl bekomme, Leif. Förresten, har du några miljoner spänn att avvara till en kopp kaffer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Invandring ja, men INTE BIDRAGSinvandring. Det Sverige nu erbjuder är enorma fördelar och pengar utan motprestation. Oj vad konstigt att alla lyckosökare kommer, men inte de som vill göra rätt för sig. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  2. Det var en uselt skriven artikel, men han som skulle översätta originalintervjun kanske inte kunde finska :-).

   För jag tänker mig att han borde fått tio följdfrågor så att man faktiskt får veta vad han tycker (mer än att han ville ha billig arbetskraft).

   Att det rent allmänt skulle göda främlingsfientlighet att stänga gränsen tror jag inte på. Men som sagt, det framgår heller inte varför.

   Radera
  3. När den finska intervjun gjordes hade gränserna varit vidöppna mot övriga EU i ett decennium. Det var då, liksom nu, fritt fram för hela jämrans kontinenten att ducka för gängskjutningar och plocka bildelar i Södertälje. Tydligen kände ingen för det. Obegripligt.

   Leif Östling står helt bakom Reinfeldtdoktrinen. Hans "20-30 miljoner per år" räcker på sin höjd till två dussin vegeterande bedragare från främre orienten. Om han så skulle betala allt han äger och har, så är det inte nog för att han ska göra rätt för sig. Leif Östling är vår kanske värsta samhällsparasit och förtjänar inte att försvaras av någon.

   Radera
  4. Nu betalar vi ju inte skatt efter vad våra politiska åsikter skulle kosta att realisera. Annars vill jag föra till protokollet att jag är blankröstare, så då borde jag väl få nolltaxera ;-).

   Radera