måndag 27 november 2017

Lyxigt kontor, lyxig investering?

Det finns många argument för eller emot en aktie. I aktieforumtrådar ser man både bra och dåliga. Det här läste jag häromdagen och det kan vara det sämsta argumentet mot en aktie jag någonsin läst:
Nått känns riktigt oseriöst med detta bolag, dom sitter i halvdassiga lokaler som inte är speciellt påkostade med varken tavlor, mattor eller skrivbord från företagsgrossister.

Sedan föreslog skribenten att den berörda aktien ska sjunka med 60-70 procent på två veckor och ”inredningsargumentet” är allt som förs till protokollet av denna figur vars vanligaste fras annars är: ”Läs på för fan!

Men stämmer det att vi blir skeptiska mot en sliten fasad och imponerade av en flashig? Troligen finns det lägen där det funkar för annars skulle företag inte lägga pengar på att putsa den. Minns Trustor! Företaget som med en mycket välputsad yta och en engelsk lord som målvakt blåste hela världen. Uttrycket ”tomma tunnor skramlar mest” är inte heller taget ur luften, det går att fejka framgång.

Någon som snarare gjort tvärtom är Warren Buffett. Så här ser hans kontor ut:


Inga större fel, men alla bord och stolar är av olika typ, som att han hittat rubbet på loppis. Skrivbordet lär ska vara från 50-talet och jag gissar att det stått på hans kontor ända sedan dess – if it ain't broken, don't fix it!

Notera avsaknaden av teknik. Inga datorer, högtalare eller någonting. Inte ens en skrivbordslampa! Mest high tech är telefonen, men den ser inte heller särskilt påkostad ut. Ingen tv? Kanske en 75 tums widescreen på andra sidan kameran? Nej, men väl en tjock-tv på 28” med tilhörande dvd-spelare.


Ligger det inte en trådlös fjärrkontroll där på bordet? De skyr inga medel, överklassen...

Betyder detta scoop att Berkshire Hathaway-aktien ska ner 70 procent? Troligen inte. Detsamma gäller antagligen Ikea där Ingvar Kamprad sägs uppmana personalen att skriva på baksidan av pappren innan de slängs.

Vi tar ett annat exempel. Ett enmansföretag som första bokslutsåret (1997) hade en omsättning på 1,5 miljoner, men som hade 334000 kr i externa kostnader och tog ut 1,16 miljoner i lön. Nästan hela vinsten alltså, vilket gjorde att det gick åt skogen året därpå när inkomsterna dök medan utgifterna låg kvar. Företagets enda anställda satt inte i ”halvdassiga lokaler” med kala väggar, men jag hade ändå inte velat köpa aktier och skulle definitivt inte kalla företaget seriöst. Namnet?

Mona Sahlin AB

35 kommentarer:

 1. Lite imponerande av att du postar inlägg varje dag och de flesta riktigt läsvärda och roliga. Bra jobbat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, tanken är att man som läsare ska veta att det alltid finns något nytt att läsa här varje dag. Om det sedan är läsvärt råder säkert delade meningar om, men jag försöker verkligen.

   Radera
  2. Instämmer med Dacke, här levereras både kvalite och kvantitet. Väldigt imponerande!

   Radera
 2. Delar verkligen din syn här och tycker personligen att många företag borde flytta till billigare lokaler i "mindre fina lägen". Det finns så klart undantagsfall, där företag behöver ligga i bra och dyra lägen med påkostande lokaler men i många fall tror jag det skulle göra oss aktieägare gott om de flyttade till lokaler med markant lägre kostnader.

  Skillnaden mellan att ligga mitt inne i smeten på en väldigt "attraktiv" adress och på att ligga ute i nån sliten byggnad i nån förort kan ju handla om flera miljoner kronor om året.

  Här skulle jag också vilja lyfta upp kommuner, landsting och statliga myndigheter. Åtminstone där jag bor ligger det mesta av dess verksamhet mitt inne i stan, så centralt det bara går vilket betyder höga kostnader. Jag förstår att en viss del av den kommunala verksamheten behöver ligga centralt för att kommuninvånare lättare ska kunna nå den, men det borde ändå handla om en mikroskopisk liten andel av verksamheten som kommuninvånare besöker dagligen, resten, särskilt alla kontor och liknande, borde kunna ligga utanför centrum i nån mindre attraktiv stadsdel, vilket borde spara många skattekronor åt kommuninvånarna alternativt ge ökat utrymme för att lägga pengarna på saker som sjukvård, skola och äldreomsorg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är ett viktigt signalvärde både inåt och utåt. Att Sahlin lät kulorna rulla tror jag delvis kan förklaras med att hon jobbat med politik i hela sitt liv. Där man aldrig jobbar med egna pengar och vid behov bara rekvirerar mer från skattebetalarna (med reservation för att det också kan bero på att hon är en idiot).

   Radera
  2. För dåliga lokaler skrämmer kunder men framförallt anställda.
   Lokalkostnaden är ofta ganska liten jämfört med lönekostnaden för tjänstemannaföretag.

   Radera
  3. Jag skulle säga att lagom är bäst där med. Även som potentiell anställd skulle jag vara skeptisk till att börja jobba på ett nystartat företag med flådiga lokaler på en flådig adress.

   Radera
 3. Jag kan inte låta bli att skratta åt Mona Sahlin och all idioti hon presterat. Hur i h€◇~£€te kunde hon vara statsministerkandidat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av samma skäl som Dan Eliasson är rikspolischef och Annika Strandhäll minister - rätt partifärg och värdegrund. Att de sedan är komplett inkompetenta och rentav samhällsfarliga är man beredd att acceptera.

   Radera
 4. Jag kom osökt att tänka på en av världens förmodat dyraste byggen, karolinska. Men vad är väl 23 Miljarder kronor, det är ju enbart skattepengar. Så resonerar de Moderaterna. Och om det inte blir några pengar kvar till själva verksamheten, vad gör det? Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättförtjänta pengar är lättast att göra av med, och inga pengar kan vara lättare att jobba ihop än andras. Det kan nog bli ett inlägg på det ämnet.

   Radera
 5. Beror ju mycket på bransch etc men jag skyr nog både lika mycket, för mycket onödig lyx samt motsatsen där allt ser ut att hittats i närmanste container.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är relativt. Ett kontor som ser ut som ett soprum inger inte förtroende, men ett nystartat företag som vältrar sig i lyx tänder fler varningslampor. T ex undrar jag varför så många fastighetsmäklare kör BMW. Kommer de hem för att värdera min bostad inför försäljning skulle jag tänka att den där har jag ingen lust att vara med och betala.

   Radera
  2. Hehe. Lite samma som att välja en fondförvaltare som ligger på Stockholms dyraste adress (http://www.lancelot.se/kontakt).

   Radera
  3. Äh, det är ju ändå inte Strandvägen :-).

   Radera
 6. Är det verkligen något så modernt som en DVD-spelare? Ser ut att vara misstänkt lik en gammal VHS-låda tycker jag.

  Å andra sidan, vad vet jag, kan möjligen ha lite dålig syn, för på den nedre bilden tycker jag mig se en cocker spaniel..

  Cheers,

  /(hemlig bokstav för att undvika ihopblandning)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt säker, men den nedre halvan tycker jag ser ut som dvd eller möjligen cd. Facket är för litet för att kunna klämma in ett vhs-band.

   Radera
 7. Kolla även Berkshires hemsida. Den är inte flashig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att du menar http://berkshirehathaway.com/. Du överdrev verkligen inte, det där kan vara den minst flashiga hemsida jag sett. Det uppskattar jag verkligen. Har alltid varit av åsikten att informationen ska prioriteras framför layout på internet, fast den där var nästan i underkant t o m för mig :-).

   Radera
 8. Skrämmande att Mona Salin var en statsministerkandidat? Hjälp oss! Jag skulle snarare bli misstänksam mot ett företag som spenderar på tjusig inredning och konst. Samma vad gäller mäklaren som kör ny, fin bil. Live below your means!

  SB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lagom är bäst! Mest skrämmande är väl att över tre av tio väljare måste ha tyckt att hon var en bra kandidat eftersom de valde att rösta på partiet hon ledde. Så höga siffror har väl inget av nuvarande partier.

   Radera
 9. Ha ha ha....

  En av de roligare inläggen för att inte tala om kommentarerna där jag verkligen håller med de första :-)

  Får ändå fortsätta min nyss inledda kritiska approach här :-)
  Att du är fördomsfull gör mig verkligen förvånad, ändå inte :-)

  Att köra en ny BMW ... wtf :-)
  Bloggaren Lundaluppen köpte förra veckan aktier i BMW och många med hnm./offtopic/

  Om "min" mäklare skulle komma i en gammal Volvo 740combi med bytt bakdörr i annan färg skulle få mig att tvivla :-)

  volvo
  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Då blir jag nyfiken på vad du menar med fördomsfull? Vi har alla fördomar och det är friskt och sunt. Fördomar betyder att man drar lärdomar av tidigare erfarenheter och undviker att göra redan prövade misstag.

   Du drar ju också biljämförelsen till den andra ytterligheten. Jag menar inte att mäklaren måste komma i buss eller lådbil :-).

   Radera
  2. It`s allright

   Fördomar är lika med "okunskaper"

   De skrivna orden - ja de är som det är med det - kan lätt bli missuppfattade,feltolkade och "svårtydda"

   volvo = "jag rullar" /latin

   P ... nästan så att jag skrev ett v efter P där :-)


   Radera
  3. Enligt Svenska Akademien betyder fördom förhandsomdöme. Det är inte liktydigt med ett odefinierat hat mot värmlänningar utan kan lika gärna betyda att man undviker Sergels Torg nattetid eller tar på sig broddar när det är minusgrader eftersom man hört om folk som spräckt skallen när de gjort andra val.

   Men vad i min text tycker du är fördomsfullt?

   Radera
  4. Din text är lika fördomsfull som min stundtals, vi kan inte ha kunskap om allt.

   Det var i din svarskommentar du skrev att du tänkte :-) att den vill inte jag vara med och betala (BMW`n).

   YARA (köp till morgonkaffet o sälj till em-teèt) :-)
   P

   Radera
  5. Så det är fördomsfullt att notera att en potentiell samarbetspartner håller sig med en dyr bil? Ja, då är jag i sanning en fördomsfull människa. And proud of it!

   Radera
  6. Tillägg: Don`t worry !

   kan liknas vid att alltid ta med sig ett paraply när man går ut för att det kan komma en skur :-)

   Mad dogs & englishmen
   P

   Radera
  7. men Micke då...


   Hur var det med att du gillar kvalite ?

   Radera
  8. Skulle BMW vara kvalité?!

   Radera
  9. https://www.youtube.com/watch?v=UJ4nVy2CGbo

   Radera
  10. Ja, hissmusik är ... en annan kvalité ;-).

   Radera
 10. Skriv bara på en sida om du vill hitta/läsa dina anteckningar senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar använda reklamlappar och kasserade kontoutdrag som kladdpapper. Tricket är att inte vända på dem igen.

   Radera