söndag 12 november 2017

Bevakningslistor

I senaste Prata pengar konstaterade både Philip och Nicklas att de gärna köper in sig i nya aktier med ett litet belopp för att det inte blir samma sak att bevaka aktier som inte ligger i den egna depån.

Okej, det blir inte exakt samma sak, men jag har inga problem att bevaka aktier jag inte äger. Både Avanza och Nordnet (och troligen övriga banker/mäklare också) har ett system där man kan lägga upp valfritt antal egna bevakningslistor. Så här ser det ut hos mig på Avanza:


I min allmänna bevakningslista har jag ganska många aktier, inklusive egna innehav. Genom att scrolla den får jag en allmän bild av börsen och vad som är på gång. Genom att sortera den efter dagens procentuella förändring ser jag vilka bolag som har något på gång och kan om jag vill gå in och läsa de företagsspecifika nyheterna.

I de bägge köpkandidatlistorna finns de aktier jag är sugen att handla in mig i. Det är lite olika kriterier för de bägge listorna, men bägge listar aktier som i närtid varit intressanta att köpa. Fondlistan listar fonder jag hört gott om eller av något skäl bestämt mig för att hålla koll på, men jag är inte inne och tittar på dem dagligen. Man har ju annat att stå i också.


Lite så jobbar jag, men jag är absolut villig att ändra mina rutiner om något annat skulle funka bättre. Men att börja köpa in mig i bolag bara för möjligheten att samla alla intressanta aktier i kontoöversikten känns inte aktuellt.

26 kommentarer:

 1. Jag köper ibland en mindre post i en aktie som jag efter analys är intresserad av, men finner något dyr. Detta för att jag anser att det ökar mitt intagande om relevant information för aktien ifråga. Jag lär mig också kursrörelserna i aktien lite undermedvetet, vilket gör det enklare för mig sedan när jag går in med mer pengar. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte på vilket sätt kursrörelserna och nyhetsflödet blir tydligare för att den ligger i portföljen. All information finns ju där att plocka fram på skärmen ändå.

   Radera
  2. Att äga en aktie är för mig inte alls samma sak som att inte äga den, i dagens mediabrus. Det blir en helt annan attention, rent undermedvetet. Med det sagt, så köper jag inte dynga bara för sakens skull :) Mvh

   Radera
  3. Jag håller med om att det inte är samma sak att äga och att inte äga, men inte så mycket mer :-).

   Radera
 2. Jag använder Financial Times portföljfunktion och där kan man också lägga upp bevakningslistor. Smidig överblick, särskilt om man vill ha nyckeltal m.m. på bolag utanför Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske kan vara något, tack för tipset! Jag kommer ihåg att jag använde DI:s överblicksbild med personliga inställningar på 90-talet. Jävlar vad man kände sig som en storfräsare då när man både hade kurvdiagram och siffror i olika färger uppe :-).

   Radera
 3. Gör faktiskt likadant, brukar köpa 2 aktier i det bolag jag är intresserad av. Är väl något som gör det psykologiskt lättare för mig :-D

  SvaraRadera
 4. Håller med. Köper också bara om aktien är rimligt försvarbar utifrån de olika kriterier jag använder för köp.

  Bevakningslistor är kanon. Har en allmän där alla aktier jag bevakar finns med som jag ögnar igenom varje dag om jag har tid precis som du skriver för att se om något är på gång i någon aktie. Sedan har jag några mindre listor som är mer specifika, t.ex. för utdelningaktier, miljöaktier och inte minst amerikanska och kanadensiska aktier. Den senare är mycket praktiskt användbar eftersom jag oftast kollar börsen på kvällen efter arbetsdagen, då är det mest relevant att kolla på de aktier som fortfarande handlas.

  Köpkandidatslista var ett bra tips! Det ska jag nog kolla på att göra också, de aktier jag vill ta in i portföljen men som nu är för dyra. Vestas var i den kategorin i över ett år men åkte in i veckan efter raset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland glider en aktie bort från radarn som "för dyr", men plötsligt är den nere och harvar på vettiga nivåer igen och då gäller det att vara på hugget och veva in :-).

   Radera
  2. Jo så är det

   Brukar göra ett mothugg först på lite lägre kurs än den just för tillfället, krokas den inte då innan stängning så vevas den in ändå. Ev "sparad krona"

   Däremot om det är "guldfisken" som väntats på kan det motsatta gälla - lägga sig ev nån krona över aktuell kurs, oftast vid rådande hög omsättning.

   Att ta in ngt bara för att känna sig delaktig och då följa med bättre som de säger är inte heller ngt som behövs enl mig.

   Mvh
   P

   Radera
  3. Ps. jovisst är det så

   att ibland "slösas det med tusenkronorna och snålas med enkronorna" :-)

   Hlsn
   P

   H

   Radera
  4. På vissa aktier blir jag pga omständigheterna "periodare". Ta Opus t ex, som jag köpte i veckan. Jag har ägt den en handfull gånger de senaste åren. Ofta inköpt runt 6 kr med tanken på att åka med till 7 kr. När jag sålt den kan den ligga och slå mellan 7 och 8 kr i ett halvår innan den kommer ner mot 6 igen och har jag den inte på bevakning riskerar jag att hinna glömma bort den.

   Radera
 5. Jag gör personligen inte själv så, men kan se en fördel med det om faktumet att man faktiskt äger en aktie inte bara gör så att man följer den utan känner sig tvingad att verkligen lägga tid på att analysera den.

  Själv använder jag bevakningslistor, men jag måste erkänna att det är väldigt sällan jag mer än bara sneglar på företagen jag bevakar och det är extremt ovanligt att jag verkligen lägger ner tid och analyserar dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nästan tvärtom. När jag väl köpt har jag bestämt mig. Efter det analyser jag inte på djupet utan håller mer koll på nyhetsflödet bara. Det är i kategorin köpkandidat jag engagerar mig.

   Radera
 6. Ska det köpas Bilia imorrn tro :-)

  hlsn
  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte av mig, jag hamnar alltid fel i fordon. Och är den verkligen billig? Rapporten verkar ju ha varit rätt sur.

   Radera
 7. Finns det ngt billigt nu ?

  Surt sa räven också men han hade då inget spö. Här gäller det bottenfiske och tron på ägare som visat den rätta näsan :-) mats Q med fru har handlat mer o mer i veckan.

  Frågan är anser jag om botten är djupare och då invänta att fiska när den lämnats fast då gäller det att veva in fort. Utdelningen är mer än ok och sådana aktier är minst sagt heta nu som du vet :-)

  Kul att du kan snacka papper och inte bara allmännt tycker jag, Cinnober den äger du redan el ?

  Hlsn
  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: Service är deras största intäkt och visst måste nybilsköpet servas. :-)

   Radera
  2. Tillägg2: Gillar att handla utdelare relativt tidigt för att behålla fram till X-dag o sedan goodbye :-)

   Radera
  3. Klart att det finns billiga aktier. Om man bara visste vilka :-). Qviberg har förvisso kommit rätt i Bilia tidigare, men kanske har han tappat förmågan efter magplasket i Metro.

   Nej, Cinnober äger jag inte. P/E -56 känns sådär, men jag vet ingenting om dem.

   Radera
 8. Mifid/Mifir

  Från januari 2018 gäller nya regler för värdepappersmarknaden i EU genom direktivet Mifid 2 och förordningen Mifir. De nya reglerna berör alla företag som ägnar sig åt värdepappersrörelse.

  Det känner du till ?

  Annars är det kvalite from bottom to top.
  I dessa dagar då Metoo härjar som bäst kan du hoppa upp o sätta dig på att -inte där inte - har man näsa där också så blir den fylld av parfymdoft :-)

  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner till Mifid II, men kan inte doktorera i det ämnet heller, och jag vet verkligen ingenting om Cinnober. Men kvalitet låter ju bra, det gillar jag :-).

   Radera
 9. Brukar jobba hemifrån 2-3 dagar i månaden, och dom gångerna så är jag bra mycket mer tidseffektiv än "på plats". Först går man upp, tar en kaffe och jobbar någon timme. Sedan kan man ventilera skallen med lite lövkrattning eller gräsklippning, sedan jobb en timme till. Därpå är det lunch och sedan någon timme jobb tills att man känner sig klar för dagen. Så istället för att "jobba" 8-9h ineffektivt på arbetsplatsen så har jag jobbat 7-8h effektivt hemma - men betydligt mer utspritt under dagen. Bättre för mig, bättre för arbetsgivaren. Tyvärr är jag dock en sån person som behöver folk omkring mig samt miljöombyte - så sitter gärna "på plats" även om det är ineffektivt (som nu när jag skriver detta inlägg för att lufta skallen istället för att kratta löv).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att denna kommentar skulle ha lagts under texten om "Arbetsdisciplin vid hemarbete", men läsarna får väl ha lite fantasi :-).

   Själv har jag inte alls behovet av folk omkring mig. Däremot brukar en arbetsplats funka så att det är svårt att göra allt på distans. Rätt som det är behöver man den där pärmen som står på arkivet och så fastnar man. Å andra sidan kan det vara värt att krångla lite när man spar restid istället.

   Radera
  2. Jadu, här får man tänka till :)

   Radera