lördag 18 november 2017

Sprid inkomstrisken

Man får ofta tipset att sprida risken på börsen genom att investera i olika branscher, företag, länder och valutor, men de flesta har den absolut största inkomstandelen (faktiskt upp till 100 procent) i ett enda företag, kanske beroende av en enda person. Jag pratar såklart om lön.

Tacka tusan att folk får en klump i magen när det hotas med nedskärningar på jobbet eller när chefen gör idiotiska utspel ifall hela ens existens bygger på att företaget ska leverera en månatlig löneavi.


Alltså är det viktigt att göra något åt det, genom att spara ihop en buffert man låter förränta sig på börsen, men gärna på andra sätt parallellt. Några idéer:

Alternativa investeringar

Aktier tenderar att gå åt samma håll. Blåser det på börsen kanske guld, bitcoin eller lånesajter kan vara ett bra sätt att bredda sig.

Extrajobb

Som företagare sprider jag mina risker genom att ha olika uppdragsgivare, men eftersom jag har FA-skatt är det inget som hindrar att jag tar en anställning vid sidan om, även om de flesta företag föredrar att man fakturerar.

Lönsamma hobbies

Att spela poker är ett relativt lätt sätt att tjäna pengar på sin hobby. Inte för alla, men det är fler som kan få en inkomst där än på exempelvis golf eller fotboll. För att inte tala om min gamla sport schack där knappt ens eliten kan göra pengar. Men hobbies kan ju vara mer praktiska. Är man en jävel på att sy eller snickra går det garanterat att tjäna pengar. Själv har jag tyvärr inte de färdigheterna.


Secondhandförsäljning

Att sälja saker man inte behöver kostar bara tid, så när man får tid över kan man göra ett ryck och nästan allt går att sälja – kläder, böcker, cyklar, musikinstrument, byggmateriel, klockor, verktyg, leksaker, möbler, konst, elektronik, gamla kastruller...

Uthyrning

Hyr ut ett rum, en stuga på tomten, landstället eller till och med ett källarförråd eller en parkeringsplats. Finns det en marknad finns pengar att tjäna.

Ju mer dra-åt-helvete-pengar du drar in desto mindre beroende är du av lönekuvertet. Att satsa alla sina pengar i en enda dålig aktieaffär tycker många är idiotiskt, men när någon får sparken från ett jobb efter 30 år och berättar att han/hon varken har buffert eller en reservplan trots att det varit på gång en längre tid ses det som enbart tragik. Visst är det tragiskt, men det är inte förbjudet att planera för livets utmaningar.

20 kommentarer:

  1. Bra inlägg Micke!

    Som företagare tror jag det här kommer mer naturligt, men som du säger borde alla tänka på det. Många tycker att en heltidsanställning är den tryggaste formen, fast egentligen är väl eget företag med flera kunder eller 2-3 extrajobb mer säkert? Själv har jag 7-8 fasta kunder i mitt företag och skulle egentligen inte påverkas så mycket om jag tappar en eller 2.

    jag har funderat på det där med att hyra ut förråd, jag har 2st och skulle nog klara mig å det lilla. Frågan är väl hur man gör det praktiskt och vad grannarna säger om man ger ut en huvudnyckel till en utestående som måste kunna ta sig in till förråden?

    Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      För femtio år sedan hade man en anställning från skola till pension. Det har nästan ingen längre, men tänkesättet har inte riktigt hängt med i evolutionen hos gemene svensk.

      Behöver du fråga grannarna då? Alltid jobbigt med bostadsrättsföreningar, man vet inte hur folk tänker. Själv bor jag i en mycket stor förening där allt körs enligt regelboken. På gott och ont.

      Radera
  2. Har själv ett par hobbies som jag kan tjäna pengar på men merarbetet att göra det när jag har ett mer-än-heltids-jobb är inte värt det. Däremot är det en bra diversifiering som jag kanske kan tjäna lite extrainkomster på längre fram i tiden.

    Odling som du skriver om ibland tycker jag annars är klockren inkomstdiversifiering! Har på lite sydligare breddgrader gjort debut med chiliodling också som komplement till annat som jag redan odlar, ska bli kul att se hur det går. Skotten skjuter redan upp sedan någon vecka tillbaka! Inspiration direkt från din blogg. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Odling är en bra grej, men på min nivå handlar det bara om ytterst marginell utgiftsreducering. Kommer jag någonsin upp i hundra kronor om året så inte är det mer :-).

      Radera
  3. Det är lite fascinerande att inte fler i Sverige tänker på det där med vikten av flera inkomster. Att så många är så obildade i grundläggande ekonomi, det är rätt fascinerande ändå. Men, det är så det blir i ett samhälle där de flesta felaktigt antar att trygga staten beskyddar dig från vaggan till graven. Människan blir därmed passiv, vilket är inledningen av förfallet. I min egen bekantskapskrets är det också väldigt få som tänker på flera inkomster. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att Sverige är ganska extremt på så vis. Vår historiskt starka stat har gjort oss oförmögna att ta hand om oss själva. Det har t o m gått så långt att om vi blir av med jobbet går vi till staten och ber dem hjälpa oss att få ett nytt. Det gick bra så länge arbetslösheten låg på <2 %, men nu finns inga planer för den att hjälpa mer än en bråkdel och då handlar det mer om akutinsatser.

      Radera
  4. Skiter det sej riktigt kan man ju alltid "sälja röv", som en polare till mej brukar säga. Känns kanske inte så attraktivt, och jag tror inte han behövt använda sej av den planen än. Men man måste ändå ge killen cred för att han faktiskt har funderat ut en plan, någonstans där bak, så att säga.... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan att känna honom tänker jag mig att "sälja röv" är en omskrivning för att man alltid kan göra något som inte ger optimal ekonomisk avkastning och intellektuell stimulans. Eller också menar han sälja röv :-).

      Radera
    2. Han menar vad han säger, och det är förstås absolut sista alternativet. Enligt min polare dock ett alternativ, även om det är det sista :-)

      Radera
    3. Då drar jag gränsen tidigare :-).

      Radera
  5. Mycket bra tanke Sparo! Själv skapade jag en blogg vars intäkter är bra mycket saftigare än den löneökning som senast visades på mitt lönekuvert.

    Jag väver med detta i mitt veckobrev :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag ska gratulera till bloggintäkterna eller beklaga din förhandlingsteknik.

      Radera
  6. Ett tips på annan inkomstkälla är att vara försökskanin för läkarstudier. Här får man se till att risken kontra lönen är på rätt sida. Skulle aldrig ställa upp på en studie som inte är testad på människor förut, tycker en rimlig gräns är att lämna blodprov för ca 500kr (efter skatt) per besök, mindre pengar än så är det i dagsläget i värt för mig att gå upp tidigare på morgonen och göra det innan jobbet :)

    Hälsningar A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Räcker det med att lämna blod låter det som en bra grej, men med tanke på hur osäkra mediciner och inte minst vaccin verkar vara när staten påstår att det redan är testat känns det inte som att jag vill ta några risker i ett ännu tidigare skede.

      Radera
    2. därav -> pick your battles =)

      Radera
  7. Apropå lönsamma och mindre lönsamma hobbies: Jag spelade också schack som ung. Bara en enda gång har det gett några prispengar. I ett Stockholms-DM lyckades jag vinna i sista ronden mot Johan Storåkers och därmed var det jag och inte han som tog hem ett par hundra kronor i rankingpris. Kanske var det i besvikelsen över det, som han satsade på poker och inte schack. Det har han säkert inte ångrat i så fall.

    Lite tidigare i samma turnering tror jag faktiskt att vi möttes i ett långparti. Åtminstone om den var så att du spelade för Solna på den tiden. Jag har kvar protokollet med din(?) autograf. Den kan bli värd något en vacker dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mindre lönsam hobby än schack kan jag inte tänka mig. Enda förmildrande omständigheten är att det inte kräver någon utrustning.

      Nej, det tror jag inte han har ångrat.

      Nu vet jag ju inte när detta var, men jag spelade för Solna ett tag så det stämmer säkert. Måste erkänna att jag inte minns detta alls. Hur gick det då? Jag antar att jag förlorade. Annars var det nog inte jag ändå ;-).

      Radera
    2. Du, (eller vem det nu än var) förlorade faktiskt inte partiet. Du, (eller vem det nu än var) öppnade med 1: Sf3 och jag hade noll koll hur jag skulle spela och avvek från teorin redan i drag 4. Det blev sedan remi i partiet.

      Jag är på sätt och vis ganska övertygad om att det var du som spelade även om jag varken känner igen frisyr eller skägg från den tiden. :-)

      Radera
    3. Sf3 låter bekant, så det var nog jag (men idag hade jag nog inte klarat fyra drag). Troligen med spretig frisyr och skägglös fram till vuxen ålder.

      Radera