söndag 5 augusti 2018

Börsens bästa bolag?

På aktiechattar, poddar, börsbloggar och i sociala medier har jag sett allt fler ställa eller svara på frågan vilket som är börsens bästa bolag. Man kan mena lite vad som helst med det, men jag upplever att det handlar mer om vilket företag som har bäst långsiktiga potential och är mest välskött. Inte vilket som för närvarande har den mest tilltalande aktiekursen, helt oberoende av P/E och andra nyckeltal.


Två frågor:

1. Ska man göra det? Alltså strunta i om kursen gått upp eller ner de senaste veckorna och behandla varje nytt aktieköp som början på ett livslångt förhållande.

2. Vilket är i så fall börsens bästa bolag?

Om vi börjar med ettan är mitt svar ett solklart nej. Jag vill inte gifta mig med mina aktier, jag vill köpa billigt och sälja dyrt. Det kan bli en dag eller två, men vanligtvis några månader och i undantagsfall i flera år, men mitt syfte är aldrig att köpa ett aktieinnehav för att ha tills jag blir gammal. Ingen kritik mot dem som tänker annorlunda, men så resonerar jag.


Men om jag ändå försöker tänka bort kursen och vd-ordet i senaste rapporten, vilket bolag skulle jag helst äga i decennier om jag var tvungen att göra det?

Bahnhof, tror jag. Jag gillar företaget, jag gillar produkterna, affärsidén, filosofin och ledningen. Dessutom tycks de kunna tjäna pengar nästan hela tiden oavsett allt. Och hur det än är, aktier köper jag för att tjäna pengar. Löser företaget cancergåtan eller skapar fred på jorden är det en bra sidoeffekt, men det är inte därför jag handlar.


Andra företag med potential att kvala in på topp-1-listan? Paradox, Nibe, SEB... Enligt principen bra företag i bra branscher och bäst i klassen. Spolar vi fram världen tio år tror jag att de här företagen fortfarande lever och frodas, rikare än idag. Men som sagt, nu svarade jag på en hypotetisk fråga jag inte tycker behöver ställas.

Vad säger ni? Finns det någon vits med att fundera över vilket som är börsens bästa bolag, vilket är det i så fall, och varför?

22 kommentarer:

 1. Börsens bästa bolag är såklart de som finns i portföljen...

  Annars skulle de ju inte hamnat där ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det kan finnas andra skäl till att de hamnat där. Att aktien var billig vid inköpstillfället, spekulation om uppköp eller andra nyheter.

   Radera
 2. Jag tycker inte att det finns någon vits i att spekulera vilket bolag som är just bäst. Däremot ska man kontinuerligt utvärdera sina bolag och inte vara rädd att byta ut något om man tycker sig hitta ett annat som passar bättre in i sin nuvarande portfölj och investeringsfilosofi.

  När det kommer till utdelningsfilosofin som jag själv följer så jobbar jag hårt med att hitta de bolag som presterat bättre än andra på den planhalvan. De behöver dock inte vara "bra bolag" för den delen.

  Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. I och för sig inte fel att filosofera ibland, men man ska inte lägga för mycket energi på det.

   Radera
 3. 1: Nej, jag tycker att man kontinuerligt ska utvärdera sina innehav även om det är klokt att vara långsiktig.

  2: Bahnhof är nog den bästa kandidaten jag kommer på även om den just nu har blivit ganska dyr. Mycket förhoppningar om Elementica i kursen. Behåller dock mina som jag köpte på 65 öre och är mer än entusiastisk över avkastningen på över 5 000 %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst känns Bahnhof dyr nu och jag skulle ha svårt att köpa, men jag kan inte heller förmå mig att sälja mitt innehav (inköpt betydligt dyrare än ditt såklart).

   Radera
 4. Om jag endast skulle få köpa ett bolag att behålla i tio år, skulle det i dagsläget bli Investor. Lite tråkigt kanske, men klokt tror(!) jag.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget dåligt bolag. Tänkte skriva det på min lista, men kände att investmentbolag nästan är lite fusk.

   Radera
 5. 1. Ja, om kursen gått upp eller ner sista två veckorna ska man strunta i, det viktiga är värdet nu. Livslångt är väl målet men troligtvis blir det väl övervärderat nångång och då ska det ut. Sen är det förstås inte alltid så lätt att veta vad värdet är, men man gissar så gott man kan.
  2. Håller inte med om att bästa bolaget är det med bästa framtidsutsikterna. För ju bättre framtidsutsikt desto högre sannolikhet för misslyckande... Någon form av riskjusterad framtidsutsikt borde vara bättre mått. Vill inte komma med något namn för det blir naturligtvis mitt största innehav jag hade valt isåfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! För jag håller inte alls med :-). Förutom möjligen det att vi (jag) har en tendens att titta lite för mycket på den senaste tidens kursgraf.

   Radera
 6. Det är ju en helt meningslös fråga att ställa. Det är inte så man tjänar pengar konsistent på börsen. Dessutom går det inte att svara på frågan på ett seriöst vis. Pengar tjänar man på att ha ett portföljtänk och en vettig metodik för urval och agerande.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alla möjliga sätt att tjäna pengar på börsen, från långsiktiga affärer med stor spridning till blankning av två bolag och indexaffärer.

   Radera
  2. Ja, det finns absolut fler än en väg till Rom. Men, om det är något som är säkert med börsen så är det nog att ett ok bolag till underbart pris kan vara betydligt bättre än ett underbart bolag till fel pris (eller förväntningar). Istället för att fråga efter dessa bolag, så borde folk lägga energin på att utröna vad som kännetecknar ett bra bolag och varför, det ger betydligt mer.
   Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

   Radera
  3. Ja, det är ju lite det de lärde tvistar om. Men även jag :-).

   Håller dock med dig i sak, det här är mer ett tankeexperiment.

   Radera
 7. Svar
  1. Ja, SÅ självklart är det väl inte ;-)

   Radera
 8. Ingen säger HM, men jag kanske har sovit de senaste åren... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge Karl-Johan Persson är VD har jag svårt att tro att ens pappa Stefan tycker att H&M är bäst, men kanske i en framtid.

   Radera
 9. Investor eller Castellum är mina favoriter, även om jag inte vet om de är bäst. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är svårt att veta. Investor är jag helt med på. I fastighetsbolag vill jag försöka tajma marknaden, men de kan ju vara bäst för det.

   Radera
 10. Om det är bäst vet jag inte, iaf mycket bra både ur användarsynvinkel och som aktieägare...
  Fortnox!
  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den hade jag gärna ägt de senaste åren :-).

   Radera