torsdag 23 augusti 2018

Plakatpolitik

Politik är att vilja, sa Palme. Vore det hela sanningen skulle det pågå väldigt lite politik i de politiska partierna. Jag kan inte tolka årets valaffischer på annat sätt. Idén med politiska budskap borde vara att framhålla de egna särdragen. Att säga något som alla andra partier, och nästan alla andra människor i hela världen, skriver under på är meningslöst. Ändå är det just det man gör.

Ett undantag – alla är ju inte Lennart

Jag går och springer mycket på stadens gator, så då hinner jag se och reflektera över valplakaten. Den gemensamma nämnaren för nästan alla är att budskapet på dem är fullständigt intetsägande. ”Trygghet och rättvisa”, ”Vi är barnfamiljernas parti” och ”Tillsammans för framtiden” säger ingenting förrän någon förespråkar otrygghet, orättvisa, egoism och bakåtsträvande. De som formulerat texterna tycker kanske att deras motståndares politik leder dithän, men detta säger faktiskt ingenting om vare sig motståndarna eller deras politik.

Politik är inte främst att vilja, politik är att välja. En politisk budget är som en hushållsbudget, bara större och med andra krav. Om pengarna inte räcker till allt (och det gör de sällan) måste man antingen välja bort något annat eller öka inkomsterna, vilket i ett samhälle betyder att höja skatten. I bägge fall ställer man grupp mot grupp, något politiker ofta låtsas att de inte håller på med, trots att just det är vad hela deras uppdrag går ut på.

Att lägga pengar på budskap av typen ”Vi tycker som de andra” borde inte övertyga någon. När mitt parti Folkhatarpartiet Håll Käften kandiderar ska vi ha ärliga plakat:37 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack! Tyvärr är det ändå en bit till fyraprocentsspärren :-).

   Radera
  2. Jo, men du behöver väl bara sisådär 1500 namnunderskrifter för att få kandidera i valet? Eller hur är det? Med din läsarkrets borde du komma upp i 1500 namnunderskrifter på nolltid! :D
   Micke for president!

   Radera
  3. Jag känner igen siffran, så jag tror det stämmer. Och visst är det fullt möjligt att kunna registrera partiet, men därifrån till att ha en chans ens kommunalt är det långt. Och så är det den där detaljen att jag verkligen inte skulle vilja bli politiker. Jag vill bara ha lönen :-).

   Radera
  4. Lönen, kreditkortet som skattebetalarna betalar för och möjligheten att säga vilka dumheter du vill på bästa sändningstid. Livet som politiker! :)

   Radera
  5. Fallskärmen, de fria resorna...

   Radera
 2. Har sagt det tidigare. Folkhatarpartiet tror jag skulle haft en chans. Tror att partiet hade haft en bra möjlighet att fånga många i gruppen arga vita medelålders män.

  Den grupp som alltid, och i alla sammanhang skall stå tillbaka. Givetvis fram till dess notan ligger på bordet, eller jobbet skall göras. Jag hade röstat på partiet.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle åtminstone bli mer ärlighet i politiken. Det tror jag är det so flest väljare saknar nu. Det och visioner.

   Radera
 3. Du får min röst med. Så nu är det nära! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattas bara en kvart miljon då :-). Tror dessutom inte att jag skulle rösta på mig själv. Man vill ju inte få in EN MASSA GALNINGAR I POLITIKEN!

   Radera
 4. Sveriges politik är så bedrövligt deprimerande just nu. De enda som är hyfsat hederliga, som accepterar de mest grundläggande koncepten om målkonflikter och prioriteringar, är väl M, men röstar man på de får man ju galningarna i C på köpet... man kanske ska gå på SD ändå. Eller Satanistiskt initiativ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är trist. Tänker t ex att många av dem som röstade på M förra valet inte hade räknat med att det skulle resultera i en röst på en S+MP-regering genom Decemberöverenskommelsen.

   Som väljare kan vi inte tvinga partierna att redovisa hur de kommer att agera i olika parlamentariska lägen, men jag tror att många skulle tjäna på att prata mer klarspråk. Fast anledningen att de inte gör det är jag lika övertygad om beror på att de själv kommit fram till en annan slutsats, att det lönar sig för dem att mörka hur de kommer göra. Så vem är jag att tycka, kanske har de rätt. Men hederligt är det inte, det kan nog alla enas om.

   Radera
  2. Röstar man på ett parti som man något sånär kan förlika sig med, är problemet att det följer med ett bihang som man verkligen inte vill ha. Tror att det här systemet skickar folk i armarna på SD/ME

   Radera
  3. Kanske, även om jag uppfattar att även SD är lite som "hemliga lådan". Tror snarare att det genererar blankröstare och soffliggare.

   Radera
 5. Jag går genast med i ditt parti. Jag kommer dessutom att stenhårt driva den absolut viktigaste frågan som överhuvudtaget finns, detta djärva grepp kommer att rädda hela jorden, klimatet, pensionärerna, alla barnen, djuren etc.etc. m.a.o en kioskvältare i världsklass: BORT MED SKATTEN PÅ SNUS. jag snusar 4 dosor i veckan och med skattedelen instoppad i sparkalkylatorn blir mina kommande efterlevande superrika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då har jag ett ännu djärvare förslag - sluta snusa! Beroenden är till för att bryta, och kan man dessutom tjäna pengar på det är det ännu bättre.

   Radera
 6. Genialiskt! Se till att regga dig och kandidera till nästa val. Tummen upp! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas och tror att jag inte är kvar i det här toklandet nästa val :-). Men någon annan får gärna ta partibeteckningen, det är inte reggat.

   Radera
  2. Larsson,

   Tycker du har en tendens att vika ner dig när det börjar brännas. Medlemmarna strömmar ju till partiet. Regga partiet, och satsa på nästa val. Står till förfogande.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. Men jag vill inte bo här då. Det finns inte många krav för att bli politiker i Sverige, men man måste bo i landet. Så ta namnet och kandidera med FHK 2022, det går fint.

   Radera
  4. Vart går flyttlasset? Går i samma tankar men vet inte riktigt vart jag vill (och får) ta vägen. Utanför EU verkar väldigt besvärligt att flytta.

   Radera
  5. Bra fråga! Så här resonerade jag för ett år sedan: https://sparosverige.blogspot.com/2017/07/utlandsboende.html. Nu har det blivit lite konkretare, men inte tillräckligt för att jag ska prata om det.

   Radera
 7. Kul att fler än jag tänkt samma tanke om de där skitplakaten politikerna tapetserar allt med. Hemska tanke, förmodligen återspeglar plakatens budskap den låga intellektuella nivån på våra befintliga politiker.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte hur de tänker. Det är väl inget nytt att valaffischerna skulle vara svåra att partibestämma om det inte fanns facit i nederkant, men tror inte att det varit totalt snömos tidigare val.

   "Jag vill ha ett tryggare Sverige!"

   Jaha, du och tio miljoner till...

   Radera
 8. Såg i lokaltidningen att S hade skrivit: "Bygg fler billiga hyresrätter". Finns det något mer intetsägande?

  Om inte den ekonomiska kalkylen går ihop så kommer-det-inte-att-ske.

  Vänligen
  A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns betydligt mer intetsägande politiska slagord. "Lika för alla", "Tryggare Sverige", "Framåt" och "Vi kan bättre" är bara några av dem. Jag är själv förvånad att jag lyckats memorera dem trots att de inte går att binda upp på något annat överhuvudtaget, det är bara ord.

   Radera
  2. Men du har helt rätt i att ofinansierade förslag faller platt, och de politiker som lägger dem vet dessutom om det.

   Radera
 9. Om du särskrivit rubriken till det här inlägget hade det mer passat verkligheten :-)

  Fanimej så ett gäng plakata fyllon hade gjort det bättre. Frågan är om inte ett redigt jävla sjöslag funkat bäst. Kör ut alla partiledarna på en ö i skärgården med en hejdundrans massa sprit. Och säger man att dom blir hämtade om fem dagar. Då ska dom gemensamt ha kommit fram till hur Sverige ska styras OCH spriten måste vara slut. Klarar dom det inte blir det ö-råd. Den som blir utröstad måste övriga begrava levande. Sedan börjar det om tills dom har en lösning.

  Måste våga tänka nytt ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömmer att riksdagen är en av Sveriges nykteristtätaste arbetsplatser. Fast visst undrar man ibland, det gör man. Friska tankar ;-)!

   Radera
  2. Nykteristtätaste arbetsplatser säger du? Desto större anledning med fylleslag så det kan hända någonting kul iaf. Nåja, det lär väl bli kaos och panik oavsett efter valet. Jag hoppas KD försvinner ner i en brunn nånstans och att övriga stollar kan ta sig i kragen och ta lite ansvar framöver.

   /Uppgiven

   Radera
  3. Jag ser att det verkar ha minskat. Åtminstone har Riksdagens nykterhetsgrupp färre medlemmar än tidigare, så kanske är det mer plakata nu. Jag får hur som helst backa på den uppgiften.

   Men inte är de ikapp EU: https://www.youtube.com/watch?v=XPgiI46FCDU

   Radera
  4. Hahahaha sjukt!

   Radera
  5. Ja, jag är den förste att erkänna att vem som helst kan råka få i sig lite för mycket, men i det här fallet är det nog just sjukt.

   Radera
 10. Paxar plats två på riksdagslistan. Vill mest åt fallskärmen egentligen, men det är väl inget hinder?

  Plus att jag då slipper starta mitt eget parti, Svenska Populistpartiet - vi håller med alla om allt.

  Vill du ha höjda skatter - precis vad vi lovar genomföra.
  Vill du ha lägre skatter - det lovar vi också genomföra.

  Motsägelsefullt, mja lite kanske, men ett parti som genomför hälften av sina löften ligger väl snarast i topp? :)

  Bli för övrigt inte förvånad om jag blir politisk vilde direkt.


  Cheers,

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, fallskärmen är inget hinder, tvärtom :-)!

   "Vi håller med alla om allt", blir inte det lite väl likt Allt åt alla? Förutom att de saknar ironi.

   Ett parti av politiska vildar låter inte som någon dålig idé. Systemet inbjuder inte till det, men man skulle kunna tänka sig ett parti fyllt av alla möjliga slags människor och ideologier där man personvalskryssar den man tror på. I de flesta av dagens partier skulle jag inte hitta en enda person värd mitt kryss, så även det vore ett steg i rätt riktning.

   Radera
  2. Fan vad innovativt! Låt de som vill ha högre skatter få det, och de som vill ha lägre får det.
   Fast hmm, de som vill ha högre skatter vill förstås att ALLA ANDRA ska få högre, inte de själva...

   Radera
  3. Det är som vanligt - de som bor i hyresrätt vill höja fastighetsskatten och de som inte kör bil vill höja bensinskatten.

   Radera