fredag 31 augusti 2018

Bästa finansfilmen?

Det har gjorts många filmer om pengar och investeringar, både dokumentärer och spelfilmer, varav en del är ”based on a true story” medan andra är hittepå från grunden. Big Short, Chasing Madoff och Becoming Warren Buffett brukar nämnas, men den bästa måste väl ändå vara P&B? Två fattiglappar, spelade av Allan Edwall och Stellan Skarsgård, tar sig med förenade krafter upp från rännstenen. Många borde fundera över deras första dialog:
- Det finns väl för fan inga jobb för såna som oss?
- Nja, jobb och jobb... Man måste kunna ta sitt öde i egna händer.

Så det gör de! De köper och säljer blommor, jackor och sopor. Det mesta helt lagligt, en del i gråzonen och några rena olagligheter, som bluffakturor och hembränt (det där sista lät som namnet på en Stefan & Krister-revy, men det här är riktig humor).

Den bästa scammen är när de i sitt bolag (ett av hundra) Hazard Production anordnar en konsert med sin kompis Rodney Stewart som sjunger skillingtryck kompad av tant Lindström på piano. Publiken hade väntat sig något annat när de köpte Rod Stewart-biljetter, men polisen tvingas släppa ”Rod”. När jag startade eget var Hazard Production ett av de första namnförslagen, men en byggfirma i Malmö hann före. Lika bra det, jag sjunger så illa.


Helt seriöst tycker jag att denna och liknande filmer borde vara obligatorisk kulturkonsumtion för ungdomar som ännu inte tagit på sig offerkoftan och börjat skrika efter samhällets hjälp. Världen är full av möjligheter!

22 kommentarer:

 1. "Wallstreet" med Charlie Sheen och "The Wolf of Wallstreet" Med Leo DiCaprio tycker jag är ganska underhållande. Tack för tipset om P&B var kan man hitta denna filmen online? Kanske så gammal så den finns på youtube?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Ingen aning om var P&B finns. Det här med onlinefilmer är för modernt för mig och på Youtube verkar det tyvärr bara finnas korta klipp, som detta: https://www.youtube.com/watch?v=PynQTtu3B4k

   Radera
 2. The Matrix
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är antagligen den ende nu levande svensk som inte sett den.

   Radera
 3. Other peoples money
  https://youtu.be/yypj-aYtp9c

  Best shit ever

  SvaraRadera
 4. Minns när jag var och såg Pettersson och Bendel på Fontänen i Vällingby. Min tjugotal året äldre vän som var mitt i en skilsmässa sa - alla säger att det ska ordna sig - men den som får ordna allting det är ju jag. Det gäller att ha förmåga att ta saken i egna händer, vad det än gäller här i livet.
  Det har denne min specielle vän, faktisk i de flesta avseende helt normal men gillar att ha framförhållning. Under den numera upphöjda sängen står den egenhändigt snickrade kistan till begravningen med hjul på. Denne smått galne person hoppas jag dock att den lever länge än, sätter helt klart krydda på tillvaron./ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klassisk biograf!

   Att snickra sin egen kista tycker jag är att ta framförhållning ett steg för långt, men det låter onekligen som en festlig snubbe.

   Radera
  2. Aktiebolaget böna & be, ta inte bara ge..

   Radera
  3. Snubbe och snubbe, faktiskt en kvinna./ ME

   Radera
  4. Jaha, det tror jag en aning fördomsfullt är ovanligt, kvinnor som snickrar sin egen kista.

   Till mitt försvar vill jag föra till protokollet att du skrev "min specielle vän", inte speciella.

   Radera
 5. bara en stulen ide´på namn på bolag. Vet inte vilket område det skulle kunna passa dock?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Jag kan komma på otaliga branscher jag drabbats av där det hade passat :-(.

   Radera
 6. kommer från en gammal låt med asta kask.. just detta med ta inte bara ge fastnade i skallen...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Särskilt gångbart bland hantverkare och inom transportsektorn ;-).

   Radera
 7. Ja speciellt bland hantverkare :)
  De tar aldrig utan bara ger. ;)

  Hur blir det med valet?
  Jag gissar att SD kommer få "förvånansvärt" mycket röster. Skulle inte bli förvånad om de blir största partiet. Jag är valet o kvalet om jag ska köra som vanligt på M, eller om jag ska lägga ner skiten och klara mig själv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del tycks alltid bli förvånade över att SD får röster trots att de dubblats eller mer flera gånger på raken.

   Jag skulle också tro att SD blir störst, men säker är jag inte. Vet inte heller om KD och MP klarar sig kvar och/eller om AfS kommer in. Upplagt för åtminstone någon skräll.

   Radera
  2. ursäkta om jag har dålig koll, men vad är Afs för parti?
   Jag följer inte allt men detta har jag faktiskt inte hört om förut.

   Go blogg Micke!
   Du är inte bitter!
   Tack för ikväll!

   Radera
  3. Alternativ för Sverige. I de undersökningar jag sett i höst verkar det vara störst bland "övriga", men att fråga mig om partipolitik är ingen bra idé. Jag försöker komma undan debatter, tal, utspel...

   Radera
  4. ok låter bra, då kan vi glömma dom.
   Jag är ganska intresserad av politik överlag, Men tröttnar ganska fort då jag hör våra folkvalda prata..

   Radera
  5. Samma här, det finns inga visioner. Alla bara tjatar om vad alla andra gör för fel. Så varför ska vi rösta på dem - för att någon annan eventuellt är ännu ruttnare? Jag orkar inte.

   Radera