torsdag 9 augusti 2018

Minsta möjliga insats

När SVT vill ha program om hälsa, träning och populärvetenskap köper man in dem från BBC, vilket i nio fall av tio betyder att man får ett program av och med Michael Mosley. Antar att de flesta har läst eller sett något av honom eftersom han är mer linslus än Ernst Hirchenkeller och Laila Bagge sammanlagt. Till er som eventuellt lever i ovisshet har han skapat och/eller populariserat ett antal dieter och skrivit böcker om diet och träning.


Lugn, jag ska inte göra om detta till en hälsoblogg, snart kommer poängen. Gemensamt för allt jag hört om och med Mosley är att målet alltid är att slippa undan. Dieterna går ut på att man åtminstone stundtals får äta vad man vill och när Mosley snackar träning är målet alltid att träna så lite som möjligt. T ex har han skrivit en bok om högintensiv träning som går ut på att man bara ska behöva anstränga sig tre minuter i veckan.

Blir någon hälsosammare av det är det väl bra, men om tanken är att man i möjligaste mån ska få sitta i tv-soffan och hetsäta chips tror jag att utövarna förr eller senare skippar träningen helt. Människan är av naturen en lat varelse som försöker undvika sådant hon hatar. Bättre då att hitta en träningsform och nyttig mat man gillar, så att man slipper tvinga sig till hälsosamma vanor.


Här ser jag en tydlig koppling till ekonomi. De som inte sparar verkar genomgående tycka att sparande är tråkigt och innebär försakelse medan vi som sparar ser fördelarna, möjligheterna och oberoendet pengarna kan ge oss, utmaningen i att få ett bättre liv för mindre pengar.

Därför är jag allmänt skeptisk till köpstopp, snålmånad och sådana projekt. Om inte ens de som skriver böcker om fenomenen kan få det att låta kul är risken stor att det inte är det. Dra med barn i fördärvet så kanske de hatar sparande ända upp i vuxen ålder, på samma sätt som mina urusla idrottslärare såg till att jag hatade träning tills jag närmade mig 40 (ungefär som Mosley gör vid 61).

32 kommentarer:

 1. Haha! Jag funderade på fem sjutton den där Ernst Hirchenkeller är. "Är det någon man borde känna till?" tänkte jag. Sen kom jag på att den antagligen är den där barfotafarbrorn du menar. :D Du är grym Sparo!!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag borde ha skrivit Ernst bara, för det är ändå ingen som kan stava till hans efternamn.

   Radera
  2. Det är möjligen inte Ernst Kirchsteiger som avses? (Snabb googling ger vid handen att "Horst Hirschenkeller" är en "kopia" i någon ICA reklam.)

   :-)

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Det visste jag inte. Jo, att han heter Kirchsteiger, men inte att Ica kallat honom Hirchenkeller. Jag gjorde det själv på standupscenen för över tio år sedan. Därmed inte sagt att Icareklamens manusförfattare snott det av mig... Eller jo förresten, jag är en ärlig människa.

   Radera
  4. Egon verkar vara en riktig messerschmitter.......

   Radera
  5. Det heter faktiskt "Besserwisser"! :-)

   Radera
  6. Hur underbart är det inte med folk som har humor!!!

   Radera
  7. Jag tycker humor är lite överskattat ;-). Tacka vet jag haikudikter.

   Radera
  8. Du har förstås rätt, vet inte vad som flög i mig. Återgår genast till min samling Norén-pjäser på finska. I svartvitt och mono.

   Radera
  9. Hahahaha - tack för dagens skratt!

   Radera
 2. Detta att smita undan, få allt men inte anstränga sig, det tycks ligga ganska djupt i flertalet människors gener. Sverige behöver antagligen en riktigt, riktigt svår och djup lågkonjunktur för att komma upp på banan igen kanske.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi funkar så oavsett konjunktur, nedärvt från den tid då vi behövde spara våra krafter till när det verkligen gällde. Bara det att detta tänkesätt i det moderna samhället förvandlat oss till latmaskar.

   Radera
 3. Det är verkligen lite tröttsam med allt tjat om dieter och träningsmetoder. Dieter är oftast något tillfälligt, man måste hitta något som är hållbart över tid, samma med träning. Vill att det skall vara en del av livet utan att det mentalt tar för mycket plats, födas, äta, skita sova, dö och träna liksom./OH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och innerst inne tror jag att vi vet detta, men vi vill så förtvivlat gärna hitta genvägar att vi köper självhjälpsböcker istället för ta tag i våra liv. Och jag är inte ett dugg bättre själv, jag har dietbantat, toktränat och gett upp. Och den som säger sig aldrig ha försökt hitta ekonomiska genvägar ljuger.

   Radera
 4. Snålmånad tycker jag är som träningsläger. Det vill säga något man gör för att få en extra skjuts när man redan är igång. Men inget man drar iväg på som omotiverad nybörjare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast träningsläger gör man väl också till stor del för att toppa formen, medan ekonomi är något man hellre vill vara jämnbra på än att det går upp och ner?

   Men det går säkert att göra något bra av snålmånader, även för nybörjare. Jag tycker bara att man måste vara noga med att fokusera på glädjen i det. Annars blir det som den otränade löparen som ger sig ut och tokrusar ett par gånger, blir jättetrött och snabbt börjar leta ursäkter för att stanna hemma.

   Radera
  2. Nej träningsläger gör man regelbundet några gånger om året i 10-15 år för att komma iväg och fokusera extra på träningen och mindre på annat brus. Precis som en snålmånad.

   Radera
  3. Okej, jag såg nog mera landslag framför mig som vill toppa inför mästerskapet.

   Radera
 5. Ja det är sällan man ser program på tv där man får följa deltagarnas vedermödor på riktigt och hur de efter hand når sina mål. Menar nu inte i dokusåpaform för där har det kryllat av program med fejktuffa skenvedermödor. Varför inte få följa någon som verkligen bestämt sig för att träna sig i form, ändra kost, gå ned i vikt? Eller varför inte följa en elitidrottsman/kvinna som kämpar hela året i timmar varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skitdålig koll på tv, men har inte Kalle Zackari Wahlström haft program åt det hållet? Fast (tror jag - men nu är ju ute på djupt vatten) fortfarande ytligt.

   Men jag vet inte. Jag tror problemet till viss del är att vi följer andras förändringar istället för att göra egna. Istället för att börja träna köper vi inspirationsböcker, istället för att spara ser vi på Lyxfällan och konstaterar lugnat att SÅÅÅ illa ute är jag inte.

   Radera
 6. Jag har försökt ha snålmånad sedan jag föddes. Det har funkat rätt bra hittills. Ändra inte på det som funkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gör jag med, men då är det ju inte snålmånad utan en livsstil man valt helt frivilligt.

   Radera
 7. Mosley är ju så charmig! Hade jag varit mer i hans ålder hade jag nog blivit lite förälskad i karln. Har sett nästan alla hans program eftersom de varit informativa och han testat det mesta på sig själv.

  Det där med 3-minutersträning var ju en speciell grej. Det var då inte vanlig träning, utan extrem tuff träning på toppen av ens förmåga som avsågs. På så kort tid kunde man snabbt öka ansträngningen och nyttan hela tiden. Detta visade sig vara minst lika effektivt som regelbunden längre träning, som egentligen inte ledde till en stegring av nyttan rent hälsomässigt. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är något sympatiskt över människan. Jag hade nog gärna tagit en öl och snackat bort en stund med honom, men ska jag lyssna på någon med kunskaper om träning, kost och hälsa väljer jag andra kanaler.

   Och det där med att vara i hans ålder ska du inte bekymra dig om. Om jag inte är helt ute och cyklar har han varit gift med en kvinna som lätt hade kunnat vara hans dotter :-).

   Ja, poängen med högintensiv träning är väl att man ska träna så att man nästan kräks när man väl är igång, men om målet är hälsa under ett långt liv tror jag verkligen att det är fel väg att gå. När jag inte sprungit på några dagar längtar jag ut. Jag har svårt att tro att den som suttit på motionscykeln och trampat i 60 sekunder tills det svartnat för ögonen någonsin får den känslan.

   Radera
  2. Tror dessvärre att du är ute och cyklar angående hans fru. Men cykling är ju bra å andra sidan. Vad jag kan se är han gift med samma kvinna sedan 1987 och de verkar vara hyfsat jämngamla. Du kanske blandar ihop honom med någon annan. Nå, det spelar ju ingen roll heller, ville bara rentvå honom lite från misstankar om lätt gubbsjuka. /Eva

   Radera
  3. Kul koppling där, gift med en kvinna som kunde varit dotter och högintensiv träning.

   Radera
  4. Ja, här var jag fel ute. Tydligen finns det två Michael Mosley och den som skilde sig var betydligt yngre: https://www.yahoo.com/entertainment/news/anna-camp-michael-mosley-getting-divorced-145000472-us-weekly.html

   Men visst, bara för kopplingen med högintensiv träning kan det ändå inte uteslutas att han jagar lammkött :-).

   Radera
  5. Ja, det sorgliga är att lite äldre män är väldigt lätta att få på kroken. De törstar efter bekräftelse. Och det alldeles oavsett om de är gifta eller inte. Erkänner att jag testade en lärare på universitetet, exakt lika gammal som Mosley, dvs 17 år äldre än jag själv. Lite oförnuftig kanske jag var, men jag var faktiskt attraherad av honom och trots att jag vet att han är gift sedan länge, så kunde jag inte låta bli att glo som en galning på honom när han föreläste och jag tog inte bort blicken. Han fattade galoppen och var med på noterna omgående. Men där lade jag ned det hela direkt. Bara sorgligt att se hur enkelt det är för oss kvinnor. Hoppas han lärde sig något på kuppen, att vakta på sin värdighet och direkt avvisa flörtande yngre kvinnor, i synnerhet när de redan har sitt på det torra. Hade detta med inlägget att göra? Nä, typiskt mig att komma från ämnet! /Eva

   Radera
  6. Jag får väl försöka försvara mitt kön med att även kvinnor kan bränna sin värdighet: https://www.expressen.se/nyheter/maire-72-gifte-sig-for-tredje-gangen-i-gambia/

   "Jag är gammal men vill ha kärlek"

   Mm, och det skulle hon få från knappt hälften så gamla män på andra sidan jorden...

   Radera
  7. Läste nu om den där historien. Kära nån... men det handlar ju såklart mer om pengar och överlevnad än om kärlek. Gambia är ju ett enormt fattigt land. Min syster var där i två veckor förra året och chockades av eländet. Inte konstigt att unga män vill gifta sig med vem som helst som tar dem till Sverige. Fast det visste du redan.

   Till männens försvar vill jag säga att anledningen till att män är mer lättlurade på kärlekens område handlar om deras inriktning på mer ärlighet. Kvinnor spelar mer och ljuger och förställer sig. Erkänner villigt detta. Förmodligen är orsaken till det att vi är fysiskt svagare och tycker oss behöva köra med fulare och mer psykologiska vapen. Inte en ursäkt, bara förklaring. /Eva

   Radera
  8. Ja, gambianska män är nog att beteckna som handelsvaror i detta fall. De säljer sig själva till svenska sexturister. Sen tror jag att de flesta av dessa "batikhäxor" inser att det är så, medan denna kvinna på allvar tycks tro att man efter man i 30-40-årsåldern attraheras av en fet, sjuklig svenska på 70+.

   Intressant att du tycker att kvinnor spelar och ljuger mer än män. Boken "The Game" och liknande har nog gett intryck av att det är tvärtom, men jag tror som du att ni är bättre på det. Jag tror inte att det är så medvetet alla gånger, man använder sina styrkor. Sedan finns det givetvis stora individuella skillnader, män som baktalar, ljuger och spelar. Och kvinnor som är öppna, ärliga och våldsamma.

   Radera