måndag 27 augusti 2018

Tjata upp en aktie

Jag brukar ibland läsa aktieforumtrådar för specifika aktier. Alltid är det någon som sitter med kunskaper eller vettiga tankar man själv inte har. Allra bäst är det när två eller fler vettiga personer diskuterar utifrån olika perspektiv, så kan man få bägge sidorna av myntet. Efter ett tag kan man, trots anonymiteten, upptäcka skribenter vars resonemang håller bättre än andras.

Men så drunknar det ofta i att någon idiot ska försöka tjata aktien åt det håll de önskar, nedåt om de vill köpa in sig, uppåt om de redan gjort det. Ibland har de rent besynnerliga tidplaner och yrar om kurser ”över hundralappen innan veckan är slut” när aktien står i 40.


Enklaste sättet att känna igen en aktietjatare är bristen på fundamenta och fakta, och att han/hon oftast dyker upp just när det hänt något som talar i sin favör och inleder tjatterapin med ”Vad var det jag sa?”. Ja, säger man upp, ner, kort, lång, hög, låg, så kommer man alltid få rätt någon gång, kanske bara inte just när man sagt det.

Det är inte särskilt svårt att avfärda sådana här virrpannor. Även om det är en aktie man inte själv följt under lång tid är det alltid någon annan som memorerat något gammalt inlägg som går tvärsemot vad detta självutnämnda börsorakel säger nu:
Hmm... Förra tisdagen skrev du att aktien skulle ner under 10 kr och nu tror du att den dubblas till 80 kr efter lunch trots att de vinstvarnade i morse. Hur tänkte du nu?

Förutom att det är tröttsamt undrar jag hur de så till den milda grad kan överskatta sin förmåga att påverka. Om man driver en väldigt populär podd eller blogg kan jag tänka mig att en aktie i ett lågt omsatt bolag på en liten lista kan gå upp eller ner av en vettig analys, men om en anonym tomte ropar ”KÖP!” i en aktie med en dagsomsättning på tio miljoner blir påverkansgraden lika stor som risken för jordbävning av att en anorektiker hoppar hopprep.

Nej, då är det nog enklare att tjata upp en gädda:

22 kommentarer:

 1. "[...] men om en anonym tomte ropar ”KÖP!” i en aktie med en dagsomsättning på tio miljoner blir påverkansgraden lika stor som risken för jordbävning av att en anorektiker hoppar hopprep." Haha vad får du allt ifrån? Håller helt med. Är det inte så att vi småköpare står för endast ett litet fragment av börsens omsättning på en dag? Jag är ju siffersenil, men jag minns att det kom upp apropå en diskussion om "bör man vänta till några dagar efter den 25:e för att köpa aktier eftersom så många placerar då?" och någon insatt person liksom; "eeeh...svenne banans månadsköp av aktier är som en droppe i Atlanten, och inte ens om pensionsstiftelserna och Wassum tillsammans gör ett synkat köp samma dag märks det någon större skillnad".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker mest bräcka dina formuleringar, om jag ska fortsätta på det inställsamma spåret :-).

   Exakt hur mycket/lite vi påverkar vet inte jag heller, men det går säkert ganska många månadsköpare på en AP-fond. Jag har sett börssnackare försöka tjata upp Ericsson och det blir ju fånigt.

   Radera
  2. Smörbarn (omåttligt stolt).

   Radera
  3. Helt allvarlig. Det är för lite humor i svensk ekonomi och där är din blogg ett undantag. Jag gör det jag gör bäst - försöker haka på vinnande koncept :-).

   Radera
  4. Hmm,vi har här (minst) två fenomen som behöver belysas: den sk månadseffekten dvs att det finns studier som visar att priserna ökar på aktier i slutet på månaden, samt det faktum att fi driver åtal mot enskilda småsparare/handlare för att de påverkat aktiekurs genom att de köpt/sålt på sådant sätt att aktiekursen påverkats och att de därefter kunnat göra avslut och tjänat pengar. Åtal som fi sedan vunnit i rätten.

   Radera
  5. De där studierna vill jag gärna se. Och som sagt, jag tar höjd för att det går att göra i mycket små bolag.

   Radera
 2. Om småfisar på obskyra forum försöker snacka upp eller ned en aktie är väl inte hela världen. Värre är då när stora skitar, så kallade analytiker, försöker göra detsamma. Det händer då och då att aktier i mindre bolag störtdyker på enbart en enda experts utlåtande, utan att någon annan ny info finns. Men visst, marknaden har aldrig fel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut inte hela världen, men det riskerar att dränka vettiga inlägg. Särskilt om det inte finns någon bra blockningsfunktion.

   För större aktörer är det ett problem, men om de gör det för att göra egen vinning blir det i alla fall begripligt till skillnad mot när Svenne Banan försöka tjata upp ABB.

   Radera
 3. Gäddan var bra:-)
  Föreslår en röst på TPF:
  https://www.instagram.com/p/BmxtcfdlTCK/?hl=sv&taken-by=thepikefather

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäddkunskapen är generellt eftersatt!

   Radera
 4. För att inte tala om de som anklagar "anonyma" o blankare som satan själv.

  Tycker värre då stora banker säljer för att sen strax efter lämna en "säljanalys" eller tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Att blanka ett papper är fullt legitimt. Ibland verkar det likställas med förskingring eller bedrägeri.

   Radera
 5. Tack för inspirationen att gå in och läsa aktieforum. Oftast komedi, ibland tragik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skäll bara inte ut mig när du får tokspel på dem. Dock finns det absolut ett inslag av humor och skadeglädje i det. Att läsa kommentarer från Eniroägare timmarna efter rapport har ofta ett underhållningsvärde.

   Radera
 6. Handlar du något på Pepins? Där slipper man ju garanterat tjatare ivartfall, då handelns koncentreras till en dag i månaden. Jag vet fasiken inte ifall jag skulle sakna börshandeln ifall det blev lika på Nasdaq :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gör jag inte. Men jag tycker inte att problemet är kopplat till handelsplats. Jag vill kunna läsa om bolag (och börshandel i stort) på olika ställen, och då är det irriterande att vettiga samtal dränks i skit.

   Radera
 7. Inlägget var bra och intressant men det hamnar i skuggan av den briljante Knut Agnred som snackar upp gäddan! Bara kläderna killen har på sig är ju underbara.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett gôtt tjôt och gäddan är chanslös :-). Kläderna tror jag är återvunna från den här gamla reklamklassikern: https://www.youtube.com/watch?v=0QkrgzH26k4

   Radera
 8. Angående aktietjatare så är GW Persson grym i ämnet. Dock lite mer på fötterna givetvis än gemene man på forumen och han har ju bra professionell hjälp. Hade han inte haft bra track rekord hade det varit lätt att tycka att det är lite Nicke Lilltroll över GWs sätt att prata aktier. Tänk om man hade hans självförtroende - allt låter så grymt enkelt - gratis aktier och tonvis med pengar liksom, jag har mer lärt mig genom åren som investerare att ingenting är enkelt. Vanliga regler gäller inte för GW:-)

  Ett saxplock ur senaste intervjun:

  "Det gäller att slå till innan de
  går till börsen, för då smäller det i väg. De där aktierna
  ni har skrivit om att jag tjänat så mycket pengar
  på – det är klart jag har. Men jag har tjänat
  mycket mer än ni fattar"

  "Handlar du fortfarande med aktier?
  ”Jorå. För fan. Det går tokbra också. Jag har
  gjort tre sådana där finansiellt våta drömmar."

  "Jag skulle kunna tjäna tonvis med pengar på H&M-aktien"

  ”Jag brukar göra så här om jag tror på det långsiktigt:
  Jag säljer undan så pass att investeringen
  är betald. Sedan har jag resterande aktier gratis"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han tycks helt klart ha drabbats av "Jag är bra på det här, så då är jag säkert bra på det här också". För att spinna vidare på Nicke Lilltroll kan vi ju kalla det Läckbergsyndromet.

   Låter ju smidigt att kunna sälja av hela inköpsbeloppet och sedan leva gott på den avkastning som översteg 100 procent. Han borde skriva böcker om sin börshandel :-).

   Radera
 9. Micke!
  Det blir inte roligare än så här!

  Det här måste en komiker kunna göra något av.

  https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/det-finns-inga-tecken-pa-rysk-valpaverkan/
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen, men det är jag inte.

   Jag har överhuvudtaget inte fattat detta eviga tjat om ryska påverkansoperationer. Det finns väl fler bevis för Storsjöodjuret än det funnits för att Ryssland försöker (eller ens skulle ha något intresse av att) påverka svenska val?

   Det är väl egentligen bara den förvirrade stackars landsortsreportern Patrik Oksanen som på allvar tror på det, men hur någon fortfarande kan lyssna på honom övergår mitt förstånd.

   Radera