lördag 11 augusti 2018

Sista-minuten-tandläkare

Fick ett spartips tillsänt mig, men det är inte ett sponsrat inlägg för jag har ingen ekonomisk vinning i detta.

Folktandvården i Stockholm erbjuder sista-minuten-tider för vuxna. Rätt smart egentligen. För att slippa att tandläkare eller tandhygienister ska stå utan jobb när någon patient hoppar av på kort varsel får den patient som kan ta en tid med mindre än ett dygns framförhållning behandlingen för 300 kr, där ordinarie priset i skrivande stund är 830 kr för en basundersökning och 980 kr för tandstensborttagning. 300 kr är för övrigt lika mycket som det allmänna tandvårdsbidraget, så räcker det med en behandling per år kan man vara nere på gratisnivå.

40 minuter tandvård? Bra, jag har lite plack...

Två problem. Man måste vara beredd att snabbt åka till tandläkaren och man måste hålla koll. Fast punkt nummer två kan ha hittat sin lösning här, en bevakningssida (än så länge inte för alla län) så att man själv slipper hänga på Folktandvardens hemsida.

Hur bra den här bevakningen funkar vet jag ingenting om och tar således inget ansvar för den, men jag är förvånad över att det inte finns mer sånt här. När man var hänvisad till telefon för att boka precis var ju läget ett annat, men med internet är det lätt att anpassa priser och skräddarsy tjänster. Så varför görs det inte oftare?


Jag har tidigare varit inne på att matbutikerna kunde ha olika priser beroende på personalkostnad, och sådan anpassning kunde ju göras både här och där. Jag som har möjlighet att komma på kontorstid, när personalen är billig, vill slippa betala för att andra inte kan det. Och den som vill betala för att slippa ha framförhållning, kunna handla på udda tider, inte behöva vänta på leveranser osv borde kunna göra det. Fast inte lika billigt.

22 kommentarer:

 1. Något jag funderat över är hur sällan man ser att matbutiker säljer ut mat med kort återstående hållbarhet, även om de har väldigt mycket kvar i hyllorna, som tex nu uner semestertider. Var gör de sedan av allt? Det kan inte vara ekonomiskt rationellt att agera som Ica gör, de säljer aldrig ut, vilket tex Lidl gör.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att butiker inom samma kedja har olika strategi. Den Willysbutik jag handlar på nu har mycket mindre utförsäljning än den jag handlade på innan. Så stor skillnad att jag har svårt att tro att de är så mycket exaktare i sina inköp.

   Om det lönar sig på sikt att slänga istället för att sälja ut till halva priset (eller märka om köttfärsen på Ica-vis) vet jag inte.

   Radera
  2. Min ICA-butik har nedsatta priser. Söndag eftermiddagar brukar vara ett bra tillfälle att besöka om man vill ha nedsatta varor,

   Radera
  3. Det stärker min tes att det skiljer mellan butiker inom samma kedja. Min egen kunskap om just Ica är begränsad eftersom jag inte handlat där på minst tio år.

   Radera
 2. Låter otroligt att det skulle bli gratis. De 300 kronorna är väl utöver tandvårdsstödet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar det inte så, men vet inte. Eftersom tandvårdsstödet inte gäller per besök utan per år tycker jag att det vore orimligt om den siffran redan skulle vara avdragen, för om du fick samma behandling tidigare samma år har du ju ingen rätt till stöd och skulle i så fall få plussa på det.

   Radera
  2. Låter isåfall rimligt. Har inte heller så bra koll.

   Blev f.ö ombedd att fylla i en hiskelig massa papper (ca 8sidor har jag för mig) från försäkringskassan i år. De ville ha all denna info för att utreda om jag var berättigad till tandvårdsbidrag (eftersom jag jobbat utomlands några år tidigare). Var allt detta pappersgöra, för att få 300:- från staten?

   Det var inte riktigt samma kontroll från skatteverkets sida om de hade rätt att beskatta mig...

   Radera
  3. Det låter som Sverige - allt ansvar åt medborgaren, alla rättigheter åt staten.

   Radera
  4. Priset för en sista-minuten tid är 300 kr exklusive eventuellt tandvårdsbidrag. När jag själv använde en tid innan sommaren fick jag i alla fall betala 300 kr och jag hade vid tiden inget tandvårdsbidrag. Kom ihåg att man max får spara två tandvårdsbidrag, alltså 600 kr för en vuxen.

   Radera
  5. 300 är billigt i alla lägen. Jag har inte haft några hål på många år, men tycker aldrig att jag kommer därifrån utan att de snott mig på en tusenlapp.

   Radera
 3. Jag har tidigare kört med sista minuten. Men när jag inte hittat en enda tid på flera månader i år mailade jag och frågade och då sa de att de slutat med sista minuten. Kanske får bredda sökningen till hela Stockholm och se om det finns kvar på andra ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan jag publicerade texten har jag bara sett en tid, i Södertälje. Men det blir kanske mer drag på vardagar i höst.

   Radera
  2. Som författare till bevakningssidan kan jag säga att det kommer ut flest sista-minuten tider söndag till måndag. Vissa kliniker verkar ha få eller inga tider. Om jag får tid över tänker jag sätta samman statistik som visar var man snabbast får en tid.

   Ofta kommer tider ut på morgonen, jag skulle tro att det beror på att patienter ringer in sjuka och avbokar. Många tider kommer upp med relativt kort varsel.

   Radera
  3. Kul att höra! Vore helt klart intressant att se statistiken så att man vet vad det finns för chanser, och var.

   Morgnar förstår jag, men flest tider söndag var otippat.

   Radera
  4. Voilà!

   https://sista-minuten-tider.netlify.com/#!/vanliga-sista-minuten-tider

   Under de senaste 3 veckorna har ex Vallentuna erbjudit sista-minuten behandling mot tandsten 39 ggr så ofta som Väsby. En del kliniker verkar inte ha några tider alls. Det blir "1 poäng" för varje timme det funnits en bokningsbar tid ute.

   Radera
  5. Perfekt! Och ja, verkar variera rejält. Men om jag förstått rätt är det inget som hindrar Väsbyborna att gå över kommungränsen och ta tider i Vallentuna?

   Radera
  6. Vad jag har förstått är man fri att röra sig inom länet till vilken klinik man vill.

   Radera
  7. Bra! Och logiskt, det är ju samma plånbok.

   Radera
 4. Alltså den där bilden på killen utan framtänder förföljer mig... :/

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shane MacGowan i The Pogues. Man kan väl säga att dåliga tänder inte är hans enda hälsoproblem, och ibland får jag en känsla av att han är lite för svår på spriten: https://www.youtube.com/watch?v=HysWCQPfB7U

   Radera
  2. The Pogues är väl sprit-musik personifierad så jag är inte förvånad om han har druckit en och annan flaska Whiskey... :/ Sorgligt.

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
  3. Nja, det är väl irländsk folkmusik, fast spritmusik kanske är... Äh, nu är jag farligt nära hets mot folkgrupp :-).

   Radera