torsdag 21 februari 2019

Vad köper millennials?

En kapitalförvaltare i finanspodden Björnfällan drev tesen att om man tar reda på vad millennials konsumerar så vet man vilka aktier som kommer att bli heta. Detta exemplifierades med kontanter och HD-bågar. Millennials använder inte kontanter och de köper inte tunga motorcyklar, alltså går kontanthanteringsföretag och Harley Davidson trögt.


Det låter logiskt, men vad handlar de då? Vi kan backa ännu mer, vad tusan är en millennial? Alla verkar ha sin egen definition och i några av dem är det snudd på att jag räknas in. Låt oss för enkelhetens skull säga ungdomar i åldern 20-25.

Jag känner inga sådana överhuvudtaget. Jag umgås inte med dem och mina vänners barn är med få undantag betydligt yngre. Jag förstår inte deras humor (garanterat ömsesidigt) och konsumerar inte samma kultur som dem. Det är i stort sett vattentäta skott här.


Så som så många gånger tidigare vänder jag mig till er läsare och vänner. Om du skulle investera helt baserat på intressen och konsumtion hos 20-25-åringar, vad skulle du då köpa? Producenter av smartphones, VR-glasögon, drönare, sojamjölk, handgranater eller müsli?

89 kommentarer:

  1. Jag har syskonbarn som jag kan lynch-spana på. Det är krediter, tatueringar, väldigt mycket kläder, en massa mobil data, alla appar du kan tänka dig och cannabis, men inte så mycket alkohol. Skriver mer om jag kommer på mer... kan tillägga att åtminstone en av dom är vad jag skulle beskriva som hårt arbetande, en riktig hustler. Så jag är inte benägen att avskriva generationen på lynch-spaningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Några grejer känns självklara när du säger det, andra inte. Tatueringar hade jag gissat skulle försvinna. Sånt som slagit igenom hos föräldragenerationen brukar kallna. Se bara på Facebook som allt mer känns som en mötesplats för medelålders.

      Radera
  2. Klarna. Alla personer jag känner i 20-års åldern har en relativt hög (20000 och uppåt) skuld hos klarna. Nu är ju inte de börsnoterade men om de någon gång blir så köper jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det ingen konkurrent till dem på börsen vars marknadsandel kan bli mer värd?

      Radera
    2. Tänkte på Intrum, men de har ju fått rätt mycket kritik på sistone samtidigt som aktien gått som ett skott. Borde inte finnas mycket övervärde där, tänker jag.

      Radera
    3. Spontant ser den intressant ut, men varför har aktien gått så dåligt? De senaste tre årens kurva ser ut som en svart störtloppsbacke.

      Radera
  3. Kommer fråga inneboende för han har stenhård koll på teknikbiten%webb, men annars tror jag på vego och hälsosam mat. Millenials är mycket mer intresserade av sånt, vilket är ren dröm. Tjänster som veganskt&glutenfritt hemkörning kan slå bra.
    Folk blir mer nischade, pålästa. Nästa steg blir asiatiska smaker&veganskt&glutenfritt. Millennials läser även på men mer bloggar,insta, rekommendationer. Papperstidningar kommer försvinna. Tror allt med ekologiskt, hållbarhet, ej djurtestat kommer växa. Man kommer se igenom märken som Dior, Lancome. Älskar själv Dior, men vet också produkterna är säkert bara skit i. Tror alltså allt miljö och friskhetstänk, även kanske tågresor med semester kommer växa mer framtiden. Även allt med yoga, träning, mindfulness, meditation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Folk blir mer nischade, pålästa."

      Är det något ord jag inte skulle koppla ihop med millennials är det just pålästa.

      Glutenfritt tror jag stenhårt på. Inte att äta för jag har (precis som nästan alla andra) inga problem med gluten, men för att tjäna pengar på de som tror att glutenfritt skulle vara nyttigare.

      Men det där med tågresor på semestern, är det verkligen något? Kommer inte unga göra som sina idoler, influensarna (ja, jag fattar att den böjningsformen inte funkar)? För i så fall verkar ju alternativen vara flyg, flyg och flyg.

      Radera
    2. Tror det kommer luckras upp. Att visa man tänker till kommer vara trendigt. Tror fortfarande flyg kommer sälja hårt, men även tågresa till alperna och gå i berg och sånt. Där vi var nu på semestern har vi framtidens människor. Vackra, unga, professionella bloggare, extremt hälsomedvetna, fullt med veganställen med extremgod mat överallt..

      Radera
    3. Jag är verkligen ingen framtidsguru (det här med data, kan det verkligen bli stort...?), men har svårt att tro att tåg till alperna kommer bli stort annat än i teorin. Det måste ju ta hur lång tid som helst. Jaja, den som lever får se.

      Radera
    4. Ja vi får vänta 2-3 år får vi se:) Är ju medelålders, men lever väl lite som många yngre minus festandet. Ursäkta min extremt dåliga stavning, ser när jag redan postat..

      Radera
    5. Inneboende svarade annars Apple. Mobilteknik. Apple tar hela vinsten kring mobiler och smartwatches.

      Tror faktiskt Millenials är mer upplysta än man tror. Träffar en del väldigt smarta och tänker jag själv hur jag var i den åldern är det stor skillnad. Eller så är det jag som inte är så upplyst, så kan det vara med :)

      Radera
    6. Jag tänker precis tvärtom, men det beror kanske på vilka frågor man ställer till dem. Unga människor har knappt läst några böcker, definitivt inga klassiker. Deras tidigaste kulturreferenser är ofta bara några år gamla. Ingen koll på samhällsfrågor eller hur saker och ting funkar, och de verkar helt ointresserade av det och blir inte ett dugg stressade över att nästan allt är helt okänt för dem. Typ.

      Radera
    7. Kommer ovanligt bra överens med yngre, så jag funderar på min egen mognad. Älskar deras energi, positiva attityd, livsglädje, nyfikenhet, fördomsfrihet, att en hel del är ovanligt pålästa och insatta. Bollar lätt med dem. Sen har jag inga nära vänner eller så i den åldern. Tror många kanske struntar i sånt som inte ger pengar. Man kan ju tjäna pengar på många sätt, inte nödvändigtvis att den mest allmänbildade eller intellektuelle drar in mest. Skulle däremot inte kunna vara ihop med nån så mycket yngre, där önskar jag också livserfarenhet och djupare intelligens. Sen skulle jag nog känna mig gammal och i längden inte orka med..

      Radera
    8. Jag kan också uppskatta energin och oviljan att se några problem. Det pålästa och insatta har jag som sagt inte upplevt, men självklart måste det finnas några undantag som stämmer in på den beskrivningen.

      Radera
  4. Om jag frågar unga byggarbetare så är det bögigt med veganmat. Bmw med tonade rutor, iPhones, adidasmjukisbyxor och Canadagoose jacka på det. Zlatan är kungen. Mcdonalds och burger King är stapelfödan.

    Vattenpipa är coolt, öl och energidryck är nyttigt och fint. ( red bull då, de som dricker power king är fattiga eller flyktingar)

    Man kan ha många fördomar om byggarelever, de flesta stämmer faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där låter som människor som sett Snabba Cash lite FÖR många gånger :-).

      Vattenpipa var otippat, det trodde jag ingen under 60 höll på med. Power King hade jag inte ens hört talas om.

      Radera
    2. Vattenpipa känner jag inte igen. Är det inte e-cigarett som menas? Det är vanligt.

      Radera
    3. Inte i malmö, i stort sett varje ung man här röker /har rökt vattenpipa

      Radera
  5. Stationära monsterdatorer och dataspel av typen som man är uppkopplad ihop med en massa annat folk. Telefoner, appar, paddor, musik, telefonspel, tatueringar, märkeskläder(inte HM alltså) och betting (eller snarare casino om man ska göra skillnad på det). Där är intressena för mina spaningar i åldern 10-25.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ännu en röst för tatueringar. Jag får väl börja tro på det :-).

      Stationära datorer ser jag lite som ett sundhetstecken i en värld där allt blir mindre och mindre. Fattar att det mest handlar om dataspel, men åtminstone en bråkdel av dem kommer väl förr eller senare lära sig korrekt fingersättning och kanske skriva något vettigt, vilket inte lär henne på en Ipad.

      Radera
    2. Undrar om "korrekt fingersättning" är någon merit särskilt länge till? Jag tror snart att man uteslutande kommer tala in och låta datorn konvertera till text.

      Radera
    3. Vet inte, sånt här har jag alltid fel om. För mig vore det ingen tidsvinst. Antingen skriver jag för snabbt, eller också pratar jag för långsamt ;-).

      Radera
  6. Smink, telefoner, kläder, väskor. Sen läggs det enorma pengar på fillers och botox (ja, det börjar tidigt). Allt det här gäller tjejer. Jag har en 23-årig son och även han gillar dyra kläder och ny teknik (telefoner, datorer). Annars går nog pengarna mest på snabbmat (Subway, BK, Donken, Sibylla) och på bilar (nya på leasingavtal, helst BMW).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att privatleasing (https://sparosverige.blogspot.com/2019/01/privatleasing-av-bil.html) skulle vara med på topplistan. Gör de inga BRA val ;-)?

      Radera
  7. Jag tror inte vi ska tänka på prylar utan tjänster och service istället. Jag tror bara vi sett början på hushållsnära tjänster. De millenials jag känner vill knappast läggs tid på att städa, handla, laga mat, snickra på huset osv. Sen kommer delning av dyrare prylar att explodera tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tänker brett. Bara slarv att jag inte gav något tjänsteexempel i texten. Så du tror att även unga människor kommer att köpa hushållsnära tjänster? Det tråkiga där är att priserna känns så pass pressade att jag undrar om det är någon vits att investera i det.

      Radera
    2. Ja, jag tror de kommer att köpa sig fria från vardagssysslorna för att kunna göra roligare saker.

      Radera
  8. Jag tror på McD, har man varit inne på en McD så vet man att det kryllar av unga människor där. Sen Starbucks, väldigt poppis utomlands bland yngre och sen sist JUUL, dom säljer en typ av laddbar cigarett. Ser ut som en USB sticka och man laddar den i datorn. Otrolig scucce i USA bland yngre människor och det som börjar i USA har ju en tendens att sprida sig till resten av världen. Ja, jag vet att du som läser detta aldrig skulle investera i tobaksbolag därför att bl.a. bl.a. och bl.a. men om man nu vill köpa in sig i JUUl så äger Altria 30% av dom. Just saying.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så ungarna röker USB-stickor nu :-)? Tänk vad mycket dumt det finns.

      Radera
  9. Haschpipor och relaterat kanske kan vara något? Det beskrevs ju fint i Metro nyligen, alla sysslar tydligen med det nu, alla.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett fenomen jag inte tänker investera i även om det vore lönsamt.

      Radera
  10. Resor, kläder, elektronik, bilar, hår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Löshår blommar. Mest poppis hairtalk.

      Radera
    2. Intressant! Jag tänker så sällan på hår själv numera.

      Radera
  11. 27-åring här, köper inte ett skit, jobbar så mycket jag kan och lever billigt för att kunna köpa ett stort hus i skogen om några år när bolånetorskarnas baksmälla kommit. Jag förväntar mig ingen pension och ser en oundviklig framtid där vi får det materiellt sämre och sämre. Jag är tacksam för den rika barndom jag fick men föraktar min föräldrageneration för att de har dömt mina barn till ett liv som avskydd minoritet utan säkerhet.

    Visst är många av mina jämnåriga konsumtionsjunkies, men jag är långt ifrån ensam och i takt med att våra liv blir värre blir vi fler.

    Så ni som vill profitera på oss kan ju börja kika på prepping-bloggar efter inspiration. Säkerhetsbranschen lär också blomstra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar ditt inlägg :) Tror också prepping, säkerhet kommer blomma..

      Radera
    2. Tyvärr (åtminstone för dina jämnåriga) tror jag inte att du är särskilt representativ ändå. Visst snackas det mycket om sparande, men jag har svårt att tro att det kommer att krypa ner i åldrarna.

      Säkerhetsbranschen tror jag också på. Inte för att millennials kommer att efterfråga deras tjänster utan för att polisen avvecklas.

      Radera
  12. Vad jag kan se har ingen nämnt något som ska avhjälpa den psykiska ohälsan och sociala tafattheten och allmänna villrådigheten bland många unga. Tjänster och produkter som handlar om välbefinnande, personlig utveckling och livscoachning borde väl vara efterfrågat långt framöver. Olika former av stöd för att hantera livet, både praktiskt och psykologiskt, tror jag kommer att växa.

    Redan nu förväntar sig unga ständig specialbehandling för sitt mående. Universiteten dignar av stödprogram för studenter som inte förstått att de faktiskt är vuxna och har slutat skolan. Som student går man varken i skolan eller kan kallas för elev längre. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart ett problem, men finns det pengar i det? Ska vara i vårdföretagen då. Eller inkasso, som ju varit uppe.

      Radera
    2. On-line utbildningar, för att kvalificera sig för att få ett jobb när man gått klart den vanliga utbildningen. On-line utbildning skalar bra, så marginalerna för en extra tillkommande kund är mycket goda.
      Dessutom finns det ju en massa lärare som hoppat av som lärare i vanliga skolan, inte alla har hoppat av för att det är "stökigt" utan även andra för att kunskaper inte premieras i utbildningssystemet. Då det finns många lärare att välja på för on-line utbildningsföretagen borde även innebära att denna kostnadspost borde kunna hållas under kontroll.

      Radera
    3. Det låter logiskt. Har du t ex förslag på några företag?

      Radera
    4. Tänkte på att det kan dyka upp en ny typ av privata välfärdsföretag som hanterar stödtjänster som än så länge människor antas sköta själva eller som bara i liten utsträckning nu sköts av det allmänna utan att företag än så länge är inblandade. Det verkar som att det behövs föräldrar/vuxna/vägledare/servicepersoner i hög grad.

      De kan i framtiden vara anställda och utgöra en inte helt liten del av ekonomin. Det kan bli lätt för äldre att få jobb upp till 75 års ålder eller mer, om de bara har hälsan kvar. Deras långa jobb- och livserfarenhet kommer att kunna profiteras på. Om man känner sig ensam eller behöver hjälp med något specifikt, kan man kanske inom tio år hyra en kompis eller servichjälpare att promenera med i en timme eller för att utföra tjänster för ett par hundra kronor. Och detta ska då vara fullständigt normalt, eftersom allt som förut ansågs som privata angelägenheter nu är öppet, gränslöst och fullkomligt transparent. Kanske är jag dock för pessimistisk. /Eva

      Radera
    5. "Privata välfärdsföretag som hanterar stödtjänster som än så länge människor antas sköta själva eller som bara i liten utsträckning nu sköts av det allmänna".

      Känns lite som det som tidigare kallades föräldrar. Och ja, de kanske har fullt upp med att göra statusuppdatering på Facebook att de helt enkelt inte har tid med sina barn :-(.

      Radera
    6. Kollade med två kollegor i 25-ås åldern, den ena har städhjälp och den andra har köpt en robotdammsugare - båda var lite oväntade men tydligen nya trender. Liksom oväntat stort motstånd mot flygresor.

      Radera
    7. Robotdammsugare är intressant. Det kan nog bli väldigt standardiserat. Jag menar, det tar ju en kvart att dammsuga en bostad och vem har den tiden ;-).

      Synd att de inte köper robotgräsklippare, de är väl rätt mycket dyrare. Fast behovet finns ju bara om man har gräsmatta. Damm har alla.

      Radera
  13. Många av dem är oerhört miljömedvetna: begagnat, vegan, cykel, tåg osv. Och så tränar de när de har ledig tid, de konsumerar inte. Utgår från egna tonåringar och deras vänner. Sedan finns det totala motsatsen förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Träning där det går att sko sig? Som gym eller någon dyr utrustning?

      Radera
  14. Vet inte om det är något att investera i men Friskis har lyckats fånga i tonåringarna. Rena rama fritidsgården där på eftermiddagen. Ingen märkeshysteri heller tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt! Jag trodde Friskis & Svettis var lite töntstämpel jämfört med exempelvis SATS.

      Radera
    2. Kanske beror på priset? Kostar väl hälften mot SATS..

      Radera
    3. Ja, det kan jag tänka mig. Men en trappmaskin är ju en trappmaskin, oavsett vad det kostade att få använda den, så själv skulle jag absolut gå till Friskis istället. Har dock förstått att rationella val när det kommer till ekonomi är ovanliga.

      Radera
  15. Hälsa, livsstil och second hand är framtiden tror jag. Dr Sannas t.ex.inom hälsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Verkar vara vansinnigt dålig omsättning i den aktien, men värd att kolla upp.

      Radera
  16. Allt som har med träning att göra. Redskap, kläder, loggar, maskiner mm.

    Prio ett numera är att underhålla sitt personliga varumärke på sociala media. Man ska se snygg ut och ha alla muskler på de rätta ställena. Till varje pris! Satsa på dig själv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Satsa på dig själv - runka i motvind!"
      (Förlåt, jag har just läst Björn Ferrys bok...)

      Radera
  17. Nu må jag vara precis i den åldern, liksom alla mina vänner. Hänger nästan vara med supermiljömedvetna personer som nyss gått ut högskolan och jobbar för fullt . Vi tipsar om bästa vegetariska maten, köper secondhand, åker tåg när vi ska på semester och sparar till handpenningen. Långt ifrån några glamorösa liv där konsumtion är inne. Fast äta ute, det gillar vi att göra på fritiden :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar vara en himla spridning. En del säger som du - nyttig, hälsomedveten och smart konsumtion. Andra säger cannabis, vattenpipor och energidryck. Nu är jag inte bara medelålders, nu är jag förvirrad också :-).

      Radera
    2. Är inte det en del av tiden också? Vi blir alla mer extrema åt varsin håll.

      Radera
    3. Att världen ska vara så komplicerad :-(.

      Radera
    4. Det där mer hälsomedveten med maten&träning, men samtidigt bruka stimulansmedel och energidrycker kan gå ihop även om det är lite motsägelsefullt. Gör det ju själv så:-/
      Stimulansmedel för stressen och energidrycker för att orka hålla tempot..

      Radera
    5. Stimulansmedel känner jag inte till, men på vilket sätt hjälper energidrycker för orken? Socker, kemi och mindre koffein än i en vanlig kopp kaffe.

      Radera
    6. Stimulansmedel är väl allt som e-cigaretter, nikotin, m.m
      Numera röker inte folk, man knaprar nikotintuggummin, tar spray etc. Märker skillnad på om jag tar en energidryck och den godaste på marknaden är https://cdn.svensktkosttillskott.se/bilder/nocco_bcaa_31797_x8.jpg

      Radera
  18. Alla bara pratar om vegetariskt men jag som 25åring köper ekologiskt kött och mår toppen. Äter även näringsrik inälvsmat och skulle aldrig köpa fakeköttprodukter med diverse skumma ingredienser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag som vegetarian skulle heller aldrig köpa fakeköttprodukter med diverse skumma ingredienser. Såvida inte baljväxter räknas som fakekött och skumt ;-).

      Radera
  19. Tror som många redan är inne på att det finns två spår, de medvetna och de slösaktiga. De millenials som är medvetna åker tåg och köper second hand och är nog inte lika ”duktiga” konsumenter.
    De slösaktiga älskar energidryck, snabbmat, cannabis, tatueringar, krediter, online betting, teknikprylar och charterresor. Deras livsstil medför också psykisk ohälsa så läkemedelsföretag som tillverkar anti-depressivt borde kunna vara lönsamma även framöver. Då de aldrig kommer kunna spara ihop till en kontantinsats så lär väl hyresbolagen ha fortsatt full beläggning av hyresgäster. De är för ointresserade/lata för att byta bank så storbankerna lär fortsätta att ha en drös med kunder som inte ifrågasätter diverse hutlösa avgifter. Storytel har jag förstått är populärt hos många som tycker det är jobbigt att läsa böcker och alla typer av tjänster verkar oerhört poppis bland de mer bemedlade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det är vetenskapligt bevisat att tatueringar och snabbmat leder till psykisk ohälsa, men jag är i så fall glad att det inte skulle drabba mig.

      Storytel är kanske bra. Annars tycker jag att det är förvånansvärt många tjänster i den genren (Spotify t ex) som verkar helt omöjligt att tjäna pengar på.

      Radera
    2. Tror Anonym 18.17 är spot on. Den klick som är medvetna kommer sakta att öka (men från låga nivåer) och de slösaktiga lär vara fortsatt majoritet.

      För att ge lite uppslag på inspiration för de teman som föreslagits, detta är ej en rekommendation:
      Datorspel: THQ Nordic och Paradox, dessa två verkar ligga i framkant, värderingen är dock magstark.
      Energidryck: Monster (MNST). Alltså kolla utvecklingen på aktien levererat. Svindlande värdering även här, kanske något för en lågkonja?
      Krediter: Intrum. Risker finns, men även en låg värdering.
      Big Pharma: JNJ, Pfizer och Novo Nordisk. Min favorit är novo.
      Hyresrätter: Wallenstam. Flest hyresrätter av fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen mig veterligen. Ser dock dyrt ut.

      Ska erkänna att jag inte tror jag är representativ för populationen millennial =)

      Radera
    3. Det var ingen dålig sammanställning! Delar många av värderingsåsikterna. Fast kanske inte att Intrum skulle ha låg värdering. +33 % sedan årsskiftet, P/E 18.

      Jag tror inte heller att du är representativ för milllenniegruppen.

      Radera
    4. 33% sedan årsskiftet?! Ja du ser. Även fast man följer börsen dagligen via jobbet så missar man saker =) deras P/B är på 1,5 vilket är lågt om man jämför med peers. Tycker deras historik och storlek talar för att de bör vara över snittet. Deras 10års snitt på P/B är 3,4. Även intressant att kika på vad VDn sagt om deras målsättning på vinst per aktie. Om det ska uppfyllas finns det fortsatt uppsida. Jag äger själv inga aktier i Intrum men tänkte delge mina tankar. Vet att investeraren Alexander Eliasson på Twitter äger aktier i bolaget och skrivit lite tankar kring Det.

      Radera
    5. Jag har tyvärr tittat på den hela vägen upp och tänkt att vad synd att jag inte köpte den igår, och så går den upp ytterligare :-(. Men jag tror på både företaget och branschen. Bara inte just på den här nivån...

      Radera
  20. Jag tror tyvärr att de köper abonnemang och prenumerationer. Det är Spotify premium, HBO, Netflix, Storytel, Bookbeat, linser (för ögonen), dammsugarpåsar, matkassar, Disney, postkodmiljonärslotter, provapå-boxar, rakhyvlar, strumpor mm mm. Möjligheterna att slösa pengar är oändliga.

    Det nya är att inte äga saker, man ska hyra! Vilket innebär att någon som vill och vågar äga och hyra ut kan tjäna pengar. :D

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tråkiga med det (förutom att de får slut på pengar, men det skiter jag i) är att de flesta av de där företagen inte är börsnoterade och aldrig kommer bli det. Storytel och Disney skulle ju kunna vara något, men de lär väl inte ta fler marknadsandelar.

      Så ja, man kanske skulle börja hyra ut strumpor :-).

      Radera
  21. Som många skriver är det ju ett extremt spann, å ena sidan de som är tolv nu och måste ha sig energidryck (de lär ju inte kunna sluta hur som helst med det) och sen andra sidan där de ser upp till instagramförebilder som lever plantbaserat eller veganskt. Men jag är helt övertygad om att om x antal decennier kommer köttätande vara som rökning idag, man kommer sitta på lunchen och prata om när standarden var att köttet var det normala (precis som vi pratar om när man fick röka på krogen).

    Ett drag som verkar gå över hela spannet är dock telefonfobin, när det kommer till att ringa och prata med folk. Har svårt att tänka mig att framtida arbetsplatser kommer ha telefoner med syfte att ringa, med tanke på att alla får panik när de måste svara i telefon. Men vad som kommer sälja istället vet jag inte. Men det enda vi vet säkert är att vi kommer behöva massor med ström, som vi inte har idag. Kanske något företag som har med tillverkningen av kärnkraftsindustrin att göra, även om vi inte vill bygga i sverige så verkar forskare överens om att det är enda lösningen och andra länder verkar satsa på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också uppmärksammat telefonfobin. Talade med en rekryterare på en viss kommun om det. Hon sade att hon och hennes kollegor medvetet testade arbetssökande just på denna punkt. Ingen som inte följde instruktionen om att ringa upp dem fick komma till intervju. Orsaken berättade de inte. De var måna om att få folk som kunde tala fritt med okända i telefon fastän jobbet i sig inte hade med det att göra. För dem var det en fråga om eget driv och villighet att följa en sådan enkel instruktion. /Eva

      Radera
    2. Det där med telefon är intressant. Ogillar när bekanta ringer hur som. Vill de ska skriva meddelande först, sen tar jag ställning efter att jag vet vad de vill om jag vill prata med dem. Jobbmässigt är jag världens socialaste även telefon, men när fick vi psykbryt för att nån ringde på privata telefon?

      Radera
    3. Linn: Plötsligt kände jag mig modern med min motvilja att prata i telefon (https://4.bp.blogspot.com/-1gUo6pnMPmw/XBNtk0qxT1I/AAAAAAAAFnA/naKM28OWbOMEf7RQj4-l2yADM33LMgCegCLcBGAs/s1600/bogtelefon.jpg). Beträffande kärnkraften har jag köpt in mig i uran.

      Men SÅ telefonhatande är jag inte att jag inte kan ringa om jag uttryckligen blir uppmanad.

      Radera
    4. Hahaha, ja vem fan ringer när det finns e-mail? Eller messenger (eller SMS för såna som Sparo som troligtvis inte använder några appar i telefonen)? Fast jag läste i boken "Den tysta revolutionen" som handlar om introverta att man som introvert hellre mailar eftersom man anser att man stör ett arbete genom att ringa/knacka på. Och där känner jag verkligen igen mig, genom att maila kan jag ta en fråga när jag hinner, men när de ringer STÖR de faktiskt. Men det måste ju finnas gränser, skulle absolut ringa om någon bad om det, eller om det behövs. Men gav luren till en på jobbet som var yngre än 30 och fick kommentaren om hur jag kunde göra det när personen faktiskt hade telefonfobi.. Egentligen ganska intressant att det mest fantastiska man har (telefonen) samtidigt kan skapa sån stress och skräck (genom att ringa) ;)

      Hur har du köpt in dig i uran?

      Radera
    5. Inget stort fan av sms heller. E-post är "the shit". Vet inte hur introvert jag är, men precis av det där skälet uppskattar jag att mejla/få mejl.

      Jag köpte en uran-ETF: https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/457639/global-x-uranium-etf. Vet inte om det finns några alternativ nu när den dörren stängts.

      Radera
    6. Tänker bara på hur det var innan. Vi hade sån där gammaldags telefon hemma och självklart svarade man alltid. Undrar vad som förändrats och när det började göra det.

      Visste faktiskt inte yngre idag hade telefonfobi numera, men hade en partner x antal år sen som hade och tyckte det var väldigt märkligt.

      Idag märker jag själv man tycker det är lite jobbigt när folk ringer i tid och otid, men samtidigt kan jag sakna att nån bara ringer för att höra hur man mår. Är ett bra sätt att hålla kontakten och blir mer personligt än whatsapp, sms, mail.
      Ett telefonsamtal väger alltså tyngre i hålla kontakten efter att ses.
      Problemet är väl när de där jobbiga ringer bara ..
      Nu ska jag ringa min vän som är nästan helblind och inte kan läsa mail, inte vet hur man aktiverar sms, bara för att hålla kontakten.

      Radera
    7. Det var väl att vi fick telefonsvarare och nummerpresentatör som gjorde att man kunde börja välja vilka samtal man skulle ta.

      Och visst, är man blind förstår jag nyttan.

      Radera
  22. Jag tror vi ska skita i vad Millenials handlar. De är en bortskämd söndercurlad superlättkränkt generation som kommer att bestå av 40% hemlösa och 40% som bor hos mamma. PK-bubblan mosas och det blir intressantare att se vad generationen efter klimat-talibanerna gör. Min spaning är back to basics. Naturupplevelser och smarta tjänster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var hårda ord. Tyvärr kan jag inte avfärda dem, men har du rätt kommer det gå åt skogen till sång och musik.

      Radera
  23. He he. Håller med. Bortskämda och ointresserade av allt och alla utom sig själva.
    Men ska man vara helt ärlig så var också min generation likadan (60-tal).
    Min spaning är dock: Investera i snabbmatskedjor (US-style) och långivare (banker).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Banker och snabbmat är sällan fel. Jag är djupt fascinerad av att folk i allt större utsträckning (i alla åldrar, vad det verkar) väljer att äta snabbmat.

      Att er generation skärpte till sig tror jag beror på att ni läste på och lärde er saker. Det verkar idag helt ersatt av känslor och jag är osäker på om det kommer att ändra sig.

      Radera
  24. "Handgranater" hahaha klockrent. Jag är själv 27 (90-talist) och räknas nog enligt de flesta definitioner som millennial. Tycker att den yngre generationen får lite mer skit än vad de (vi) förtjänar. Visst, lättkränktheten är högre, andelen pk-folk är högre, resultat på PISA-test har sjunkit.. Men andelen som pluggar på högskolan har ökat kraftigt sen 20 år tillbaka. Intresset för träning och hälsosam kost är mycket större. Två exempel. En del saker har blivit sämre men det är inte så illa som vissa får det att låta som.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan hålla med i stort. Framförallt finns det stora individuella skillnader, så alla ska inte ha skit för allt och en del ska inte ha skit alls.

      Men jag reagerar på en sak: "Men andelen som pluggar på högskolan har ökat kraftigt sen 20 år tillbaka."

      Och det är något bra? Min känsla - och det ska definitivt inte din generation stå till svars för - är att det snart är vattentäta skott mellan utbildning och kunskaper. Har hört mer än en arbetsgivare säga att han aldrig skulle kunna tänka sig att anställa någon med högskoleutbildning för enda skillnaden är att de tror att de kan en massa och vill ha högre lön.

      Radera