lördag 8 februari 2020

Det är samma kassa

Det är inte samma kassa”, säger politiker och tjänstemän ibland för att förklara varför pengarna är slut inom ett behjärtansvärt område medan det finns gott om dem inom ett annat. Detta är oftast ren nonsens. En kommun har en kappsäck med pengar som i sin helhet kommer ifrån skattebetalarna. Att totalbeloppet sedan delas upp på olika budgetposter går såklart att ändra på.


Detta inser den som tänker efter, men ibland är vi ännu mer låsta i våra privatekonomier. De flesta familjer har ganska fasta inkomster. Det är lön, barnbidrag och möjligen något mer. Sedan ska det fördelas på mat, transport osv, men hur kreativa är vi där?

En återkommande månadsräkning som alltid har samma summa uppfattas som en fast utgift och då stannar den där. Beställ autogiro så slipper du se den också. Men hur fast är den? Lån och boendekostnader ligger ganska fasta, men många kostnader vi kallar fasta är egentligen inte det. Det går relativt enkelt att se över sina försäkringar och abonnemang, byta bil, säga upp Netflix och annat, men många ser inte ens möjligheten.


Det är inget fel i att behålla utgifter, så länge man har råd med dem. Om man däremot säger att man inte har råd att åka på semester och den egentliga anledningen är att man valt ett kabel-tv-paket och en mobil på avbetalning lurar man bara sig själv. Privatekonomin består av en massa personliga val, hur aktiva valen är bestämmer vi själva.

25 kommentarer:

  1. Så länge man kan motivera att mobilen och tv-kanalerna ger mer livskvalitet än en semesterresa ser jag inget fel med det. Problemet är väl de människor som har abbonemang utan att veta om dom eller bryr sig om att fundera en gång per år vilka utgifter som faktiskt ger ett mervärde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man inte vet om eller använder abonnemangen är det inget snack, men just avsaknad av den där regelbundna utvärderingen gör att man inte ens funderar över mervärdet i gränsfallen.

      Radera
  2. Definitivt, det är aktiva val hela tiden. Själv väljer jag att vara mycket aktiv inom det dagliga brödet...Maten vi äter. I övrigt är jag utpräglat passiv avseende teknikprylar, resor, abonnemang etc.

    Ett aktivt val jag gjorde för några år sedan var att delta i den pågående fiberanslutningen på även enslig landsbygd. Den kostnaden, 16kKr, var oerhört låg (om man är iaf lite insatt i entreprenadbranschen och markbetingelser). Jag ser det som en oerhörd förmån som jag erhållit.

    Däremot har det medfört en någorlunda fast kostnad för internetleverantör som jag får att kolla i framtiden. Värdet på min fastighet har dock säkerligen mycket lågt räknat ökat med 50kKr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 16000 kr för fiber lät otroligt billigt. Har hört folk som fått betala det dubbla.

      Radera
    2. Ungefär så tänkte jag också, "vad är det dom undanhåller för mig?". Ingenting visade det sig, förutom 2-års försening. Men jag har en ganska låg grad av hybris och hög toleranströskel (norrlänning) så det var en smäll jag tog.

      Smurfa in på min sida och läs det allra första blogginlägget "ONLINE" i November 2019.

      Radera
    3. Jag har sett erbjudande för 25k till central villa i litet samhälle, där kanske grävningen är självkostnadspris. Men 16k ute på vischan när det kan vara en halv km grävning mellan anslutningarna, där är det uppenbart att priset inte speglar kostnaden. Här är det väl "någon annan" som betalar?

      Radera
    4. Jaha, det var IP-Only :-(. Hade det ett tag och tänkte att de borde byta namn till IP-Hardly. Men priset var billigt. Precis som Kalle har jag mest sett pris runt 25000.

      Radera
    5. Ja, där ser du hur uppjagad du blev över en liten skitsak. Men så är du väl riktnummerområde 08 antagligen... ;)

      Radera
    6. Det har onekligen sina fördelar att bo i 08-området ibland. Eller 08 förresten, det är väl ingen som fortfarande har stationär telefon.

      Radera
    7. Ursäkta mig, jag menade naturligtvis att edra registreringsskyltar äro märkta A eller B...

      Radera
    8. Ah, då blev det glasklart ;-)!

      Radera
    9. Hade en liknande drive angående fiber i mina trakter. 15k för fiber per hushåll under en begränsad period. Inklusive två års försening.

      Radera
    10. Okej, då kanske det är jag som har dålig koll.

      Radera
  3. Autogiro är något jag utnyttjar. Trots automatisk betalning kan man lätt bevaka.
    Tyvärr är det numera få företag som accepterar det, e-fakturorna har tagit över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv är jag riktigt anti-autogiro (https://sparosverige.blogspot.com/2016/06/kan-sjalv.html). Livrädd för sånt som tickar automatiskt.

      Så du kan vara lugn, utvecklingen går aldrig åt mitt håll så snart är autogiro mest poppis igen.

      Radera
    2. E-faktura är min favorit. Varje betalning ska granskas och ifrågasättas för att jag ska känna att jag har full koll.

      Autogiro är alldeles för bekvämt.

      Radera
    3. Själv föredrar jag vanlig hederlig manuell betalning, men hellre e-faktura än autogiro.

      Radera
    4. Jag förstår att du gillar att pilla med de där satans ocr-numren Sparo? :)
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    5. Pilla och pilla. Ett OCR har max sjutton tecken. Det tar 2-3 sekunder att slå in. Jag har den tiden.

      Radera
  4. Nu kan ju en kommun inte helt fritt disponera om sin kassa, eftersom man är ålagd att bedriva vissa verksamheter av storebror staten. I praktiken är faktiskt det mesta av kommunernas verksamhet lagstadgad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det mesta tror jag är mycket sagt, men en del är det. Men samma kassa är det oavsett.

      Radera
  5. Viktigt ämne som vissa har märkligt svårt för.
    Har vid många tillfällen undervisat & föreläst för engagerade politiker i ekonomi & "koncerntänk".
    Många av dem är är jäkligt duktiga med tanke på att de är "fritidspolitiker" så man ska inte dra alla över en kam, men samtidigt finns det andra som har ytterst svårt att förstå att om det blir sämre för en del av organisationen så blir det långsiktigt sämre för alla delar.
    Problemen försvinner ju inte magiskt bara för att man lyckats kasta "den heta potatisen" vidare till en annan del.
    Många har på samma vis mkt svårt med krisinsikt när ekonomin av olika skäl blivit sämre så försöker man köra på som om förutsättningarna inte förändrats öht.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra liknelse med potatisen. Och nej, bara för att den inte drabbar just deras budget drabbar det ju de som ska stå för kalaset.

      Radera
    2. Vilka tror du är värst, kommun- eller riksdagspolitiker? I teorin borde de sistnämnda hålla högre kvalitet då de är heltidspolitiker. Men, det vete fan om det är så faktiskt? Anledningen är förmodligen att det är fri tillgång till köttgrytorna, helt utan vare sig kompetenskrav eller att ansvar kan utkrävas.

      Radera
    3. Jag gillar inte att generalisera på det viset, men jag ser gärna politiker (på alla nivåer) med andra erfarenheter.

      Radera