fredag 24 juli 2020

Bäråret

Experterna, men även jag, konstaterar att 2020 är ett mycket bra blåbärsår och tydligen ska det vara samma sak med svampen. Men plockar vi? Första gången jag var ute i år såg jag faktiskt ett par plockare, men övriga gånger var det som vanligt. Om jag skulle möta någon i skogen har de inte bärplockare i händerna utan gångstavar. Det är visst svårt att få hit thailändare att plocka i år, så gissningsvis kommer inte ens köpesylt innehålla särskilt mycket svenska bär, de får ruttna i skogen.


Är det inte ganska ynkligt att det ska behöva komma hit thailändare för att plocka våra bär, bulgarer för att plantera vår skog och polacker för att bygga våra hus? Särskilt bärplockning är ett jobb det är svårt att misslyckas med. Är man någorlunda hel i kroppen fixar man snabbt sitt eget behov.

Ska man försöka räkna hem en anständig timlön på att plocka bär får man slita en del, men de flesta av oss behöver både frisk luft och motion och jag tycker att det är ganska avslappnande att gå ut och plocka ett par liter blåbär. I år hade jag nio liter kvar från förra året och vill inte bygga några jättelager. På slutet gav jag till och med bort lite, men det är liksom ingen riktig sommar utan blåbärsplockning.


Och man kan inte räkna timlön på allt, då lönar det sig knappt att gå upp på morgonen, definitivt inte en ledig helgdag. Det handlar ju om att ha ett anständigt liv också. Därför städar och underhåller jag min egen bostad, lagar min mat från grunden, plockar bär och kokar egen sylt.

44 kommentarer:

  1. Ah, nu fick jag dåligt samvete... Har sett att det finns blåbär ovanför hästarnas hage. Ska genast ut och plocka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör så, 2020 är verkligen ett bra bärår.

      Radera
  2. Jag ser bärplockare så gott som dagligen i skogen där mitt lokala motionsspår slingrar sig fram. Själv har jag inte tid att plocka då jag alltid verkar ha bråttom tillbaka till utgångsläget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är bärplockarna betydligt mer sällsynta. I år var jag visserligen lite tidigt ute, men det brukar inte spela någon roll. Jag är mycket i skogen och har aldrig sett fler än fem konkurrenter på ett år.

      Radera
  3. Här, lite norrut i Sverige, är blåbären inte riktigt färdiga, men det är ett bra hjortronår och tyvärr har Corona gjort att det är mångdubbelt fler ute på myrarna och plockar. Har aldrig varit med om att man verkligen känner att det är så knivskarp konkurrens om bären. Och det är inte utländska plockare. Borde kanske vara glad att se att så många är ute och rör på sig och kröker rygg på myrar, men med bra hjortronställen är det lite som med bra kantarellställen, man vill helst hålla ställena inom familjen. Och inom byn finns oskrivna regler - vår familj plockar inte på granne Xs mark och han plockar inte på vår mark, etc. Men det gäller ju inte när det kommer "utsocknes" och i år har de lyckats snoka upp de mest hemliga ställen..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så jag tänkte att det skulle bli här också, att människor som är hemma skulle testa att plocka, särskilt som det är ett bra år.

      Allemansrätten är ett gissel när folk inte lämnar ens hemliga gömmor i fred ;-). Fast här spelar det ingen roll för blåbären. Är det ett okej år räcker det till alla med god marginal.

      Radera
  4. Bra inlägg..var ute igår och har aldrig sett så mycket blåbär, ingen svamp dock men det kommer nog om vi får lite sol och värme. Eftersom väldigt många äter blåbär nuförtiden så är det märkligt att inte fler plockar. Jag har mycket röda vinbär och lite svarta i trädgården. Även här lite rekord i år tror jag. Problemet är bara frysutrymmet för det naturwn ger fyller upp och funderar på en frys till..Blåbärn och vinbär ger bästa c vitaminet under den mörka vintern och är- om man vill- helt gratis. Många orkar inte plocka av sina vinbär och är tacksam om nån annan gör det..Ändå ser man att jobbarkompisar o vänner köper dyra apelsiner o annan importerad frukt, eller ännu värre - färska importerade blåbär, under vintern för att få i sig sina c vitaminer....
    Nog om det..En fråga till dig , har du samlat inlägg eller kan du tipsa om några av dina inlägg som handlar om dina investeringar, hur du tänker och var du placerar? Tack för trevlig läsning..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är svampblind (finns det en sådan diagnos så har jag den), men bär går fint. Att folk köper apelsiner istället tror jag handlar om smak, precis det finns människor som låter sina egna äpplen gå till komposten medan de köper någon dyr sort de gillar bättre.

      En begagnad frysbox får man för någon hundring, om viljan och behovet finns.

      Jag har skrivit om enskilda placeringar, men aldrig skrivit ut hela portföljen eller samlat dem systematiskt. Mest för att jag inte tycker att jag har den kunskap som krävs för att ta på mig utlärningsansvar. Jag är en glad amatör som lyckas ibland.

      Så det är bara att använda sökfunktionen här uppe och söka efter "aktier", "fonder", "etf" eller "råvaror". Eller surfa över till Petrusko, Z2036 eller någon annan i högerkolumnen under "Ekonomibloggar jag läser" som vet vad de talar om.

      Radera
  5. Finns väldigt mycket skog där vi bor och vi har plockat mycket blåbär och hallon. Det tar nästan aldrig slut känns det som. Blåbär kan man göra mycket av, vi har gjort sylt och glass samt paj.

    Du glömde den stora folkgruppen araber som har sökt sig till Sverige senaste åren, gissningsvis kom de inte hit vare sig för att plocka bär eller att plantera skog... varför vete gudarna.

    Jag tänker som så, bärföretagen skriker efter arbetskraft, och väldigt många invandrare ( ja jag vet att det är mera PK att kalla dem för "utrikesfödda") står utanför arbetsmarknaden. Ändå misslyckas arbetsförmedlingen med att sammanföra dessa två grupper? Även ett säsongsarbete är ju bättre än inget arbete alls. Kanske inte för individen, men definitivt för den svenska folkviljan att betala skatt och samhället i stort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, blåbär är fantastiska. Orkar man inte göra något av dem kan man krossa dem till fil, gröt eller pannkakor.

      Min fördom om araber är att de inte är så glada i vildmark och skog. Så fort de får välja bostadsort blir det stora städer, inte fjällkommuner eller Norrlands inland.

      Gissar att bärbolagen är vana vid att betala thailändska gästarbetare mindre än vad man får i a-kassa genom att göra ingenting. Och visst, viljan att betala skatt minskar om man känner att de inte går till rätt saker och personer.

      Radera
    2. Skogen är för många från Mellanöstern en hotfull plats och inte något man utsätter sig för frivilligt. Skolbarn kan hållas hemma från skolan om lärare inte är lite hemlighetsfulla och inte direkt nämner ordet skog om de ska på utflykt. En kulturskillnad alltså, som kan ge med sig när deras barn upplevt det ofarliga med det hela.

      Dessutom söker folk i vissa kulturer andra människor och det av människor kultiverade miljöerna, inte det naturliga, avståndsmässigt luftiga och oförstörda. Det höga insjuknandet i corona bland invandrargrupper kan ses som naturligt i det sammanhanget.

      Radera
    3. Eller också slipper de följa med på svenska skogsutflykter, alternativt sågar vi ner våra skogar för att inte kränka någon.

      Corona-skillnaderna tror jag i stor utsträckning kan vara biologiska. Bristen på D-vitamin bland grupper med lägre D-vitaminsupptag t ex. Det pratas inte om det, men jag hoppas att det studeras. Finkänslighet och politisk korrekthet botar inga sjukdomar.

      Radera
    4. Ja, att många mörkhyade kvinnor täcker hela kroppen och nästan halva ansiktet i den relativt svaga svenska solen är en reell hälsofara. Ännu värre om deras döttrar gör det redan från 7-årsåldern. Även icke skylda mörkhyade i Sverige får för lite sol/D-vitamin.

      Radera
    5. Täcker man kroppen eller håller sig inomhus är det ett val (oavsett vem som gör det), men att mörkhyade tar upp mindre D-vitamin från solen är ju fakta och går inte att påverka. Kanske skulle de behöva extra vitamintillskott, särskilt nu under Corona.

      Radera
  6. I de norra delarna av landet plockas det bär. Irriterande nog är varken hjortron eller blåbär mogna än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl skönt om myggen hinner dö först.

      Radera
    2. Då får man hålla sig till lingon.

      Radera
    3. Ja, men för varje vecka efter midsommar blir det färre mygg. Åtminstone i den här delen av landet, men det borde väl inte vara förskjutning på det.

      Radera
  7. Alla ”bankomatflyktingar” kunde gott ge sig ut i skogarna & plocka bär med istället för att sitta som gökungar & vänta på att bli uppassade av allsköns statliga verk skapade enkom för deras skull!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om bägge varianterna funkar är det lätt att välja den enklaste. Och tusan vet, en del verkar nästan bli utkastade FÖR att de försöker göra rätt för sig.

      Radera
  8. Skulle plocka om jag visste var fan dom fanns blåbärsradar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns kartor över var i landet blåbärstillgången är som bäst, men hittar man en skog där de finns behöver man inte leta. Blåbär tar över likt ogräs, bara att böja sig ner och skörda.

      Radera
  9. Ja finns bra med bär i år, har plockat och fryst in 2-3liter vildhallon och runt 3liter blåbär med 3-åringen. Så har vi säker plockat ytterligare nångra liter som aldrig klarade sig ända till burken :). Har plockat blåbär med bärplockare för första gången i år, kör du med plockare? Har du några tips eller rensknep? Tyckte det blev så mycket "knoppar" kvar på blåbären. Som att de inte släppte tillräckligt lätt från riset. Var vi helt enkelt ute för tidigt och de inte var helt mogna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag använder plockare. Tycker att det går mycket snabbare och man slipper smutsa ner händerna, men jag tror att man övar upp tekniken med åren.

      Jag var också tidig i år och fick många skaft som hängde med bären. Jag använder en hemmagjord rensbräda (https://sparosverige.blogspot.com/2019/07/30-liter-i-frysen.html) och noppar bären i efterhand. Fast så noga är jag inte, tycker inte det gör så mycket om man råkar äta lite kvistar eller blad.

      Radera
  10. Jag brukar ju i vanliga fall springa i skogen. Men just i år ha min plockkompis (farsan) så pass ont i benet så det får bli korta turer.

    Men i gengäld satsas det på att verkligen ta reda på allt i trädgården. Så mängdmässigt blir det nog liknande.
    En annan konsekvens blev då också att Lisia (i normala fall farsan) fick gå en rejäl match mot röjsågen i år. Rensa ordenligt runt bärbuskar och fruktträd. (något som kanske skulle ha filmats) ;-)

    Ryktet säger att det har plockats närmare 20 liter hallon i trädgården redan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min plockkompis (morsan) trillade av pinn i höstas :-(.

      Hallon är fantastiskt! Vi hade mycket hallonbuskar på tomten när jag växte upp och som jag minns det gick de att skörda med mycket korta intervaller. Men de kräver ordning för att må bra så din röjsågskamp kommer säkert att ränta sig.

      Radera
    2. Beklagar din plockkompis.

      Uppdaterar ryktet till runt 30 liter hallon. Släktingar och grannar har närmast "schemalagts" för plockningen. Social distansering i hallonbuskarna. ;-)

      Radera
    3. Lite avis på litrarna. Själv har jag plockat ett tiotal vildhallon i år.

      Radera
  11. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

    Kl 13:31 står det på svtnyheter om att thailändare ska få komma och plocka i alla fall. Ska garanteras en lön på minst 22049 kr/mån. Betydligt mer än lägsta A-kassa som nu i och med corona höjts till 515 kr/dag (före skatt), max 5 dagar i veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var inte så tokigt, fast då tillkommer ju kostnaden för resa och boende.

      Radera
    2. Fast de betalar väl inte svensk skatt? När coronan var ett faktum vädjade ju bärplockarföretagen till staten att bärplockarna - om man anlitade personer folkbokförda i Sverige - skulle garanteras skattefrihet eller samma låga skatt som thailändarna. Det bevisar att vi har för höga skatter i Sverige som gör att en hel näring slås ut om de måste anställa folk på samma villkor som alla andra företag som anställer svenska medborgare om bärföretagen inte får importera billig arbetskraft från andra sidan jorden. Grrrr!

      Radera
    3. Jag tror att alla som jobbar i Sverige i normala fall betalar svensk skatt. Jag hittar ingen logik i varför utländska bärplockare ska subventioneras eller varför bärföretag ska ha rätt att på statens bekostnad ha tillgång till låglönepersonal från utlandet. Samtidigt skulle det inte förvåna mig om så är fallet.

      Radera
  12. Med detta fantastiska blåbärsår. Hur går det med funderingarna kring att torka de små raringarna? Oslagbart i förvaringshänseende. Kanske blåbärsläder kan vara ett alternativ.
    Konstigt att så få är ute i skogarna och plockar bär. Bärplockarna tar slut inom ett par dagar i affärerna. Hade behov av en till men lyckas inte komma över någon. Vad gör folk med dem om de inte är ute och plockar bär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv tycker jag att blåbär funkar så bra att frysa att jag föredrar det. Till skillnad från exempelvis svamp som inte går bra och frysa och som jag gärna torkar.

      Det är kanske med bärplockare som med gymkort, att folk köper dem i förhoppning om att använda dem för att sedan hitta på ursäkter till att dega i tv-soffan istället.

      Radera
  13. Här har det plockats blåbär och frysts in, även om jag inte är någon storkonsument av just blåbär. Tycker mig se bland vänner och bekanta att det är fler och fler som upptäcker skogen och blåbären i år än tidigare. Mycket beror nog på att det finns så gott om det och att folk inte kan åka på sina utlandssemestrar. Får hoppas det håller i sig till kommande år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var lite det jag tänkte, att om folk ändå är i Sverige, vädret är bra och bärtillgången god, så vore det väl fan om de inte skulle testa att plocka i år. Några lär väl se poängen med att ha egna bär i frysen, men många provar nog aldrig igen. De orkar inte, tror jag.

      Radera
  14. Ja, vilket blåbärsår!
    Ja, bärår!
    Och i år har jag gott om tid att plocka - tack Corona! (jobba inom turismen blev inte aktuellt i år)
    Och jag har bara en tillfälligt lånad "bil"frys så istället torkar jag mycket bär för att kunna äta i vinter. Torkugnen går för fullt. Gör bärläder och bär"bös" (ville mixa till pulver, men så fint blev det inte) Ska bli spännande att se vad det blir av detta i vinter.
    Funderar på att prova koka osockrad saft och konservera den i sina flaskor. Se hur det står sig i ett utrymme under jord (halvt om halvt källare i en av mina byggnader här på tomten)
    Spännande tider!
    Och tydligen har jag nu även tid att läsa bloggar igen, eller ja, blogg i alla fall. Tack Corona! ;)
    Hejs!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen tillbaka!

      Det där med att torka bär känns bara fel, tycker jag. Jordkällare minns jag som fantastiskt när jag hade det, men fan vet hur bär och sylt håller där. Du har inte funderat i att köpa en begagnad frys för en hundring eller gratis mot avhämtning? Det finns små.

      Radera
    2. Tack! :)

      Bor man på 20 kvadrat så är tork inte alls fel, eftersom det tar mycket mindre plats i torkad form.
      En riktig jordkällare är ju drömmen! Och sylt och saft skulle nog hålla sig bra där, speciellt om man sockrar. Men som sagt, jag är även nyfiken på konservering.
      Jodå, visst har det funderats på frys. Om jag skulle ha så skulle det helst vara en stor box, eller flera mindre? om jag skulle ha plats med årskonsumtionen av frukt och bär mm. Men jag har fått förklarat för mig att jag måste ha en freonfrys om den ska stå i utrymme som inte är frostfritt, sen har jag inte orkat gräva mer i det... Kanske en vacker dag att jag skaffar mig mer kunskap om detta, eller så faller tork- och konserveringsprojektet väl ut och jag nöjer mig så.

      (Ih :), det var ju lite kul att sitta och skriva vid datorn igen, jag har nästan varit helt datorfri i ett par år nu. Papper och penna och snigelpost har varit min melodi undertiden.)

      Radera
    3. Freon eller inte vet jag inget om, men det skulle kunna vara så att den ändå håller i några år, och om den kostar en hundring i inköp blir det kanske två spänn i månaden. Folk har en väldig förmåga att utgå ifrån sina egna behov och förhållanden och rätt få har ju ditt upplägg.

      Jag har upptäckt att jag i princip inte ens kan skriva för hand längre, så skadad är jag. Får blåsor på fingrarna.

      Radera
    4. Bra poäng! Tack för den vinklingen! Kanske får bli en frysbox i garaget, fast då får jag ju skynda mig, innan bärsäsongen är över. Eller så väntar jag till nästa år.

      Urs, blåsor, tur jag inte har det så, jag gillar skarpt att skriva med bra pennor.

      Radera
    5. Kanske är utbudet extra stort nu, om folk är hemma och rensar sina förråd i brist på utlandssemesteralternativ.

      Jag gillar idén med papper och penna, och skriver hellre att-göra-listor på papper än i datorn (och i telefonen skulle jag aldrig göra det), men att skriva mer än tio ord i stöten gör jag i princip aldrig längre. Märkte det senast när jag skrev på lägenhetskontrakt häromveckan (fyra exemplar med namnteckning+signaturer+tre olika varianter=en jävla massa skrivande), att jag har verkligen vant mig av med det. Synd.

      Radera
  15. Inte lätt att hitta lämpligt inlägg där mitt tips passar, men kopplingen här är att man kan äta sin hemgjorda sylt till!

    Kolla vad lätt att göra egna potatisbullar, i grunden bara mosad kokt potatis och ägg! Du äter väl ägg numera har jag för mig.

    Bra tips på Willys Svinnsmart för övrigt. :-)

    https://www.youtube.com/watch?v=pkrML1BqH34

    /En snålis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste jag testa. Annars är jag mer av en raggmunkskille:
      https://sparosverige.blogspot.com/2016/11/raggmunk.html

      Radera