Mitt matkonto ligger på en tredjedel
av existensminimum och det kan gå flera veckor utan att jag ens
öppnar min plånbok. Det ser jag som fullkomligt friskt och sunt,
men det finns tillfällen då även jag undrar vad jag håller på
med. Här är mina sex minst friska exempel på när min spariver tenderar att slå över från friskt till... något annat. (Utan
inbördes ordning, de är knäppa allihop.)
1. Utnyttja tomma pappersytor
Kontorsmateriel är ingen stor utgift i
min ekonomi. Jag är ganska datorbunden och det mesta jag skriver är
elektroniskt, så här finns inte mycket pengar att spara. Trots det
använder jag begagnade kuvert och baksidan av reklamblad för att
skriva upp textidéer, att-göra-listor och kom-i-håg-lappar åt mig
själv. Jag kan medvetet spara flygblad jag inte är intresserad av
(och som aldrig borde ha kommit till mig eftersom min brevlåda klart
och tydligt anger att jag inte vill ha reklam) när jag upptäckt att
baksidan är tom, för att använda det som skrivpapper.
2. Tina frysmat i kylen
Istället för att ta ut något från
frysen och tina upp det i rumstemperatur (eller ännu värre: i
mikrougnen) tar jag ut matvaror från frysen ett dygn i förväg och
ställer dem i kylen. På så vis utnyttjar jag kylan till att sänka
temperaturen i kylskåpet utan att behöva betala för strömmen. Det
här systemet använder jag t ex när jag tinar upp mjölk som jag
fryst in. Jag använder rätt mycket mjölk i min matlagning och när
mjölk med kort datum säljs för halva priset köper jag ett gäng
mjölkkartonger och sparar på så vis drygt 3 kr/liter.
3. Ta det sista
Kvar i köket försöker jag alltid
utnyttja sista droppen/smulan i alla förpackningar. Flaskor med
exempelvis matolja vänds uppochned för att få ut det sista.
Ketchup, mjölk och fil slår jag några droppar vatten i för att
nyttja innehållet till fullo. I trögflytande livsmedel som senap
kan processen upprepas flera gånger innan jag till slut ger upp och
börjar på nästa förpackning.
4. Spara trasiga kläder
Jag har alltid anammat principen ”hel
och ren” och har inte förstått trender som går ut på att bära
t-shirts som ser ut som att någon slitit i, eller ens trasiga jeans. Men
just av den anledningen är det bra med ett lager av plagg för aktiviteter som görs bäst i oömma kläder. En
missfärgad tröja duger gott att måla i, jeans med hål för knäna
funkar fint när man byter däck på bilen osv.
5. Återvinn lakan
När lakan gjort sitt som sängkläder
blir de disktrasor hos mig. Om jag köper fyra wettexdukar för tio spänn kommer jag (trots att
de bara kostar 2,50 kr/st) gå och segdra på de där trasorna tills
de luktar gam. Förbrukade lakan (och skjortor, tröjor eller
vadsomhelst) har bara kostat mig en extra tvätt och ett par
sekunders saxarbete, så dem byter jag ut så fort det är dags eller
ännu tidigare.
6. Diska engångspåsar
Engångspåsar, som man exempelvis
köper frukt i, heter just engångspåsar eftersom kunden förväntas
kasta dem när de är tomma. Jag diskar och återanvänder mina.
Förutsatt att de är någorlunda rena, har jag haft en ost i den i
tre veckor får det vara. Och hela, jag slänger de påsar som inte
håller tätt, vilket är ganska många eftersom kvaliteten är skit.
Ja, det går att köpa sådana här påsar i rullar om hundra för
nästan ingenting alls, men det här är faktiskt ännu billigare.
Jag är inte dummare än att jag rent
logiskt begriper att alla de här egenheterna tillsammans inte sparar
mig många kronor i månaden och skulle inte drömma om att föreslå
någon av dem som seriösa spartips. Men innan ni dömer ut mig som
helt sjuk i huvudet, betänk att bara ett par generationer bakåt i
tiden skulle ingen tycka att något av det här var det minsta
märkligt. När jag var liten hade tidningen Året Runt en läsarspalt
som hette ”Så här gör jag” dit läsare kunde skicka in sina
bästa tips. En del var förvisso rätt vrickade, men samtliga
punkter i den här texten hade platsat.
Så hur konstig är jag egentligen på
en skala? Äh, svara inte på det, jag vill nog inte veta. ”Det
funkar för mig”, som Niclas Wahlgren sa i en vansinnigt dålig
tv-reklam som dock fått en skön parodi: