Måndag igen och en ny arbetsvecka. På den tiden jag hade större behov av
matlådor gjorde jag ofta paj eftersom det är en smidig rätt att
laga i förväg, frakta och mikra. Här är ett exempel.
Först en enkel pajdeg bestående av:
mjöl (valfria sorter), 10 dl
margarin, 100 gram
salt, 2 tsk
vatten
Blanda allt. Bred ut 80 procent av
degen i en ugnsfast form.
I övrigt behövs:
ost
grädde, 2,5 dl
mjölk, 2,5 dl
matvete, 2 dl
grönsaker
Vilka grönsaker då? Vilka som helst,
ta det du har hemma. Själv hade jag:
svamp
rödbeta
lök
squash
broccoli
chili
brysselkål
spenat
paprika
Koka matvetet i dubbelt så mycket
vatten och lite salt tills vattnet kokat bort. Skär ned grönsakerna
i lagom stora bitar, förslagsvis inte alltför finfördelat. Fräs i
en stekpanna, och börja med det som vill ha längst tillagningstid
(rödbetorna, svampen samt broccoli och spenat, om du också använder
fryst). Sedan häller du i resten efter som tills du kommer fram till
paprikan som egentligen inte behöver någon stekning alls. Krydda
med salt, peppar och eventuella improvisationer.
Riv eller hyvla ost i botten på
pajskalet. Blanda grönsaksblandningen med det kokta matvetet och
bred ut i formen.
Strö på riven ost och häll på
grädde och mjölk. Sedan tar du den återstående pajdegen, rullar,
plattar till och lägger ut som ett nät.
In i ugnen, 200 grader i 30-40 minuter
eller (ännu hellre) tills det är klart.
”Har du lagat maten?”
”Nej, den är paj...”
Räcker till 6-8 portioner beroende
på storlek och hunger. Jag har inte räknat ut vad det kostar. Det
beror ju också på vilka grönsaker som finns hemma och ifall man av
någon absurd anledning betalt fullt pris för grädden istället för att bunkra upp i frysen vid extrapris. Under en tia
per portion i alla lägen.