För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om matlåda kontra utelunch. Inget jättescoop även om jag själv
blev förvånad över hur mycket pengar man kan spara på att
laga egen mat. Inga stora skrällar i kommentarsfältet heller. Det
flesta höll med och några delade med sig av egna tips. En ondgjorde
sig över problem med det egna lunchrummet som närmast verkade
designat för att avskräcka besökare.
Några dagar senare gjordes samma reflektion av Petrusko,
lite andra siffror men samma innebörd. Men här möttes det av en
snudd på aggressiv fientlighet. Petrusko och vi som höll med honom
beskylldes för att vara dumsnåla tråkmånsar som tvingar oss själva att äta överkokt ljummen pasta varje dag i tio år för att gneta ihop ett sparkapital på ålderns höst.
Okej, jag var inte heller jättetrevlig
när jag frågade en av kommentatorerna om den trodde att enda
alternativet till restaurangmat är ”att ta med mackor, äta
ensidigt, utan grönt” eftersom det verkat så på kommentaren och
om detta i så fall berodde på att han/hon saknar kök eller är
lam. Jag var intresserad av svaret,
men med facit i hand hade väl chansen till svar varit högre om jag
formulerat mig annorlunda.
Jag vill inte spamma Petruskos
kommentarsfält, så jag utvecklar mig här istället. Följande
argument mot matlåda framfördes:
”Jag är villig att betala för
rätten att slippa laga mat två gånger per dag.”
Mitt svar: Helt okej, det är ett fritt
val. Men genom att laga större satser behöver inte två lagade mat
per dag betyda två matlagningar.
”Som ensamstående är det dyrt att
laga olika mat varje dag och ha med mig massa olika sallader och
bröd.”
Mitt svar: Jag bor också själv och
vet ingen med lägre matkostnad. Det går ändå att köpa storpack
av nästan allt. Skippa bröd och sallad till lunchen, det är enklare med en portion som går att värma i mikron, utan tillbehör. Man behöver heller inte få med hela kostcirkeln varje måltid.
”Alla kollegor går ut, jag hamnar
utanför om jag äter i lunchrummet, både socialt och jobbmässigt.”
Mitt svar: Hamnar du verkligen utanför
socialt för att du inte träffar jobbarkompisarna nio timmar per dag
utan bara åtta? Och snackar de jobb på obetald fritid i så stor
utsträckning att det inte går att uppdatera den som ”bara”
jobbar på jobbet skulle jag söka mig därifrån.
Ӏter du pasta med ketchup kommer du
att få näringsbrist efter en månad.”
Mitt svar: Nej, det får man inte,
såvida man inte äter samma till frukost och middag också, men jag vet
ingen som med matlåda menar pasta+ketchup och inget mer, fem dagar i
veckan. Det är lika idiotiskt som att avkräva
restaurangmatsförespråkarna en förklaring på hur de har råd med
vit tryffel varje lunch när kilopriset är närmare hundratusen.
Den som tycker utelunch är
värt pengarna ska naturligtvis fortsätta med det, men jag förstår
inte varför man med näbbar och klor ska racka ner på oss som
föredrar hemlagat, oavsett om vi gör det för att spara pengar, för
att den egna maten är nyttigare eller tycker att den är godare.
Slutsats: Mina läsare är mer
resonerande och trevligare än Petruskos. Eller helt enkelt bara bättre.