onsdag 15 februari 2017

Små hem – stora vinster

Jag har tidigare talat mig varm för compact living (finns det inget bra svenskt uttryck... mikroboende?). Nu tänkte jag följa upp det bara för att visa vilket trendorakel jag är. Det amerikanska finansrådgivningsbolaget Nerdwallet fastslår i en ny rapport att små bostäder inte bara är ekonomiska att bo i utan också ger högst procentuell avkastning.

Nu gäller detta USA, men det är nog ingen djärv gissning att det ser likadant ut här, nu eller snart. Efter att ha jämfört priser i 20 storstadsområden för åren 2013-2016 konstaterar Nerdwallet att priserna ökat mest i den minsta fjärdedelen i bostadsspannet i 17 av 20 områden.


Anledning tros vara att allt fler prioriterar att bo centralt, och ju centralare område desto mindre bostäder. Standard i de jämförda områdena är dubbelt så hög procentuell ökning i den minsta fjärdedelen mot den fjärdedel av bostäderna som är störst, men i Miami är skillnaden 19,5 % mot 5,1 %.

Ju fler som vill bo i stora städer, desto trängre blir det och desto dyrare lär de små bostäderna bli. Allt fler ensamhushåll ökar behovet av små bostäder. Ska vi dessutom punga ut med högre kontantinsatser lär även det tala till de små bostädernas fördel.


Men det finns alltid undantag. Sveriges hittills dyraste lägenhet per kvadratmeter är på 418 kvm och ligger med sjöutsikt ett stenkast från Stockholms central. Den köptes förra året av Daniel Wellington-grundaren Filip Tysander för 104,5 miljoner, vilket blir en kvarts miljon per kvadrat.

Usch, vad jobbigt att städa!

42 kommentarer:

 1. Ja, i storstäderna har du helt rätt. Väljer man att bo centralt kostar det. Markpriserna gör att välplanerade mindre lägenheter borde vara extremt attraktiva.
  Känner mig lyckligt lottad som inte behöver bo inne i stan. Alla är inte och vill heller inte vara stadsmänniskor även om det känns så ibland i de flesta debatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Bor själv i en förort och skulle inte för några pengar i världen flytta in till Stockholm. Att boende innanför tullarna är eftertraktade övergick mitt förstånd redan när jag flyttade från mina föräldrar.

   Radera
 2. Som svar på din fråga ang. compact living. Varför inte översätta rakt av.... kompakt boende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske funkar, men för mig är ordet kompakt lite negativt laddat på svenska. Jag tänker fetma och trängsel. Engelskans compact känns mer som ett effektivt utnyttjande av ytor. Fast det kanske bara är jag.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det skulle lösa många av mina problem :-).

   Radera
  2. jaså, det säger du... He he.. jag tog bort kommentaren för jag tyckte att jag blev elak... men du är väl tålig.

   Radera
  3. Ja, oj ja! Hade jag blivit sårad av den skulle jag inte orka kliva upp ur sängen när folk verkligen kommer igång och vevar. Jag tyckte att den både var lite kul och lite sann, ibland ska man inte analysera för mycket.

   Radera
 4. När jag separerade så antog alla direkt att jag skulle vilja sälja min lägenhet och flytta närmre Stockholm, nu när jag inte längre behövde en så "stor" (57 kvm) lägenhet. Att jag ville bo kvar utanför tullarna och ha närhet till skog och sjö verkade vara helt omöjligt att förstå. Men där bor jag, och trivs som fisken i vattnet.
  Någonstans i området bor Janne Schaffer och som 80-talist kopplar jag honom till Electric Banana Band och låten "Zvampen". Lite så är det, jag vill inte bo i staden bland sten och lätt betong utan föredrar min svamp där jag slipper kramp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har 58 kvm. Känns helt lagom för en person med behov av arbetsrum, men skulle absolut gå att halvera om jag behövde.

   Närhet till skog tycker jag också är viktigt. Ibland önskar jag att jag utnyttjade det mer, men bara vetskapen att jag kan stå ute i skogen och höra en gök om tre minuter känns bra. Fast jag skulle inte vilja bo i en svamp, där går gränsen. Inte ens om det vore en mullig sopp :-).

   Radera
  2. Ja, det är inga problem att fylla 57 kvm på egen hand (arbetsrum är guld!). I en likadan lägenhet på våningen under bor det en familj med två vuxna och två barn...

   Vid den här tiden på året utnyttjas inte skogen, men jag längtar till vår och sommar :)
   Du slipper mulliga soppar! :)

   Radera
  3. Bara 1-2 generationer bakåt bodde man säkert två vuxna och fem barn på halva den ytan. Idag är det nästan vår, men underlaget i "min" skog är i isigaste laget.

   Radera
 5. Oj har 145 m2 på två plan och tycker det är trångt. Dock är planlösningen inget vidare med inte så öppet utan mer som "rum" även kök och vardagsrum är indelade i olika rum och detta gör att det känns mindre än vad det är. Blir väldigt trångt när man har bekanta med två vuxna och minst två barn/familj på besök.

  Kommer antagligen att knackar ner lite väggar för att göra huset luftigare och då utnyttjas dessa 145 m2 betydligt bättre. Klantarkitekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske inte är arkitektritat utan alkoholistritat? Men planlösning är viktigt, det kan "ge" en massa kvadratmeter. Jag kollade på flera lägenheter med den planlösning jag har nu eftersom jag visste exakt vad jag ville göra av den.

   Radera
 6. Svenskans kompakt, låter mer som tjock massiv ogenomtränglig, svårt att ta sig igenom, en mera negativ klang, iallafall för mig.
  Det finns en kille i Skattungbyn, tror jag, som har byggt sig ett miniboende, han har en blogg, som om jag inte missminner mig,som heter, "Att leva det levande livet", känner du till den? Ja det finns ju fler, fast det verkar inte vara i de större städerna. Det finns en kvinna, i Sverige, som lever "off grid". Hon byggde sig ett hus på hjul och sänkte sina kostnader rejält.
  Numera bor jag i hyresrätt, inte långt ifrån Stockholm, föredrar lugnet här. Samtidigt tänker jag som bostadsmarknaden ser ut idag, vet man inte om de kommer att chockhöja hyrorna, eller hur de kommer att reglera bostadsmarknaden i framtiden. Om man tittar runt på näten så kan man se miniboenden i alla upptänkliga former, i containrar, manskapsbodar, gamla cirkusvagnar o s v. Skulle faktiskt kunna tänka mig ett, om inte annat för att slippa vara i händerna på bostadsbolagen, sänkta kostnader och större frihet./ME

  SvaraRadera
 7. Precis så känner jag kring "kompakt".

  Jodå, jag känner till killen i Skattungbyn, Markus Skoog. Överhuvudtaget verkar Skattungbyn vara vagnboendeentusiasternas Mekka. Och snåljåpar överhuvudtaget. Det finns en gubbe där som skriver böcker på eget förlag om sitt snåla liv.

  Har skrivit lite om udda boenden här: https://sparosverige.blogspot.se/2016/08/hus-ar-overkurs.html

  Men det blir säkert mer eftersom ämnet intresserar mig.

  SvaraRadera
 8. Shit, nu känns det som vi bor jättelitet! Jag och sambon bor på 57m2 men skulle troligtvis klara oss på 45m2, det känns som vi har mer än tillräckligt med yta nu.

  Natur är grymt viktigt och det har vi utanför dörren, sen har vi iofs stan inom gång/cykelavstånd, vilket är nice.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart ni skulle. Jag har bott på 16 kvm och hade klarat mig med mindre också (hade ändå matbord i köket t ex). Fast nu har jag ett skrivbord på några kvadratmeter, så arbetsrummet går inte att krympa på.

   Radera
 9. "Compact living", ja det hör nog till tiden det, speciellt mtp den havererade byggmarknaden i Sverige. För LO är det viktigaste att bevara en icke fungerande marknad, invandrare måste hindras att jobba till vettig lön. Jag hade nyligen 2 byggare hemma för att ge en offert på tillbyggnad. Men det skulle nog bara kosta runt 1,5 miljoner kronor så ingen av dem orkade ens höra av sig. För den summan går man ju inte ens upp ur sängen, eller hur? Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är himla konstigt. Ingen byggare tycks orka jobba med småkunder och det är helt omöjligt att få tag i en byggare som har tid det närmaste året. Samtidigt finns det ju byggare som får lägga ner, och det fattar jag inte.

   Radera
 10. När jag separerade köpte jag en 5-rums lgh för att få plats med 2 barn. Nu när de bor själva har jag kollat om jag kan flytta till en 3:a och komma undan billigare.
  Men går ej, för på 2 år har priserna stigit mer på mindre än stora lgh. Så nu bor jag själv i väldigt stor och ganska dyr lgh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter helt galet! Menar du att du inte skulle få pengar emellan om du säljer en 5:a och köper en 3:a i samma område? Wow!

   Radera
  2. Tror jag skulle få betala 500-800 kkr för att få en 3:a i samma område, ca 15 min gång från centrum

   Radera
  3. Vad skulle du för 5:an då? Det borde väl bli mer? Och lägre månadsavgift, men man vill ju inte slänga bort en rejäl klump sparande bara för att få lägre löpande utgift.

   Radera
  4. Kommer skriva om mitt boende på bloggen framöver, men hur jag än räknar blir det nästan jämnt dyrare....

   Radera
  5. Ska bli kul att följa, jag får inte alls ihop det så här känns det som att jag kan lära mig något.

   Radera
 11. Enplansvilla på 104 kvm. Känns ibland onödigt stort när vi bara är 2 vuxna hemma. Ganska fullt när alla dvs 2 små och 5 stora tillkommer och väldigt trångt runt storhelgerna när ytterligare 7 personer och 2 hundar dyker upp på mat. Tyder på att vi bor ganska lagom stort ändå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite trängsel runt storhelgerna känns ändå som ett lyxproblem. På midsommar kanske ni kan lura ut några barn att bo i tält. Värre på nyårsafton :-).

   Radera
  2. Exakt, kan/vill inte ha ett boende anpassat för de fåtal nätter/år när alla behagar komma samtidigt. Dessutom behöver inte alla sova över just hos oss fast vi har stor släkt.
   Nej, inget tält på nyårsaftonen!! Sängar, soffor och gummimadrasser i den ordningen.

   Radera
  3. Vi har väl alla varit med om de där släktträffarna när folk får ligga och sova i badkar och förråd. Det brukar funka för alla gör det bästa av det.

   Radera
 12. Jag gillar Mikroboende, eller i alla fall som den bästa av svenska benämningar.
  Fick denna länken skickad till mig idag:
  https://www.youtube.com/watch?v=TYVJbupG3Xg&feature=youtu.be
  Liite mindre än mitt, fast högre i tak på sovloftet...
  ...jag har bara sitthöjd mitt i sängen vid huvudändan och halvvägs ner ungefär. Men jag trivs bra där, i min kokong. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt! Särskilt handfatet hopfällbart över toan var ju lysande. Fast det där var i minsta laget för mig, och lite för bökigt. Och så betalar hon nästan dubbelt så mycket i månaden som jag gör för min lägenhet som är sju gånger större.

   Radera
 13. Jag vill ha gott om plats och möjlighet för familjen att trivas och utvecklas. Vi bor två vuxna och två barn på 250 kvm. Bor i mindre samhälle en kvart från stan med bil och bor billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 250 kvm "i mindre samhälle"? Nej, ert boende ÄR ett mindre samhälle :-).

   Radera
  2. Nu skrattade jag så barnet vaknade och frugan hoppa till. Inte bra att läsa kommentarerna så här på kvällskvisten...

   Radera
  3. Jag ber om ursäkt både å egna och roliga kommentatorers vägnar. Hoppas barnet somnar om och att frugan landar.

   Radera
  4. Vad fan Micke jag vill ju trivas och ha lite plats hemma... Man vänjer sig rätt fort. Dessutom tror jag inte det är många som slår vår "månadshyra" på ca 4500 kr. Det är kostnaden för ränta (netto), el, värme, vatten, sopor och fastighetsavgift. Enda nackdelen är väl att det är mer att städa😃

   Radera
  5. Jag slår er månadskostnad, men inte per kvadratmeter. Ingen kritik från min sida, alla gör som de vill inom ramen för sin ekonomi och trivs ni stort ska ni såklart ha stort. Fast det där med att man vänjer sig funkar åt bägge hållen.

   Radera
  6. Nej, tog det ej som kritik. Min kommentar ska läsas med skämtsam ton.

   Kvadratmeterhyran för oss blir ju låg. Det går inte att jämföra totala hyran rakt av heller. I min hyra ingår eget gym, bastu,hobbyrum/verkstad, vinkällare mm. Det är ju bonusutrymme som oftast inte finns i mindre boenden.

   Radera
  7. Bastu har jag haft och tyckte det var något av det mest överskattade utrymme man kan tänka sig, och gymma gör jag utomhus. Men vinkällare blev jag lite impad av.

   Radera
 14. Haha spännande inlägg! :D
  Jag och sambon är verkligen experter på att hitta förvaringsytor och du skulle nog skrattat om du kom hem till oss för att se hur sjukt vi fixat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behov skapar kreativitet. Har ett par kompisar som ett tag bodde och jobbade två personer på 24 kvm. När man sov över där fick det trixas en del för att få till en extra sovplats, men det mesta går (och så var det ju gratis).

   Radera