lördag 11 februari 2017

Dagens rätt är dagens fel

I den senaste statistiken jag hittar, från 2013, kostade en restauranglunch i Stockholm i snitt 81,30 kr, men eftersom priset tycks stiga 2-3 kr/år och jag allt oftare ser reklam om lunch ”under hundringen” gissar jag att vi nu är uppe på minst 90 kr. Jag har oftast lyxen av att kunna laga lunch i mitt eget kök, men många har ju inte det och ställs då inför valet lunchrestaurang eller matlåda. Det ena är enklare, det andra billigare.

Att själv fixa hela veckans lunch är enklare om man är filmjölks- och salladstypen som helst kastar i sig något på stående fot, då kan man komma undan med en matig macka. Själv är jag mer skrovmålstypen som vill ordna merparten av dagens näringsintag vid lunchen, och då krävs lite mer engagemang.


Ska man räkna arbetstid på att fräsa ihop en lunch kvällen innan förstår jag att det är lätt att ta den enkla vägen och äta ute, men så behöver man ju inte göra. Antingen bränner man på ett par extra portioner av middagsmaten eller också drar man igång ett storkok på söndagseftermiddagen och ordnar hela veckans lunch på en gång.

Och här finns ordentligt med pengar att tjäna. Om den hemlagade lunchen kostar 10 kr (kolla exempelvis in Portionen Under Tian eller Skippa nudlarna) är besparingen 80 kr/dag eller 18000 kr/år! Med åtta procents ränta på sparat kapital är vi efter tio år uppe i över en kvarts miljon, antingen på sparkontot eller i fickan hos någon flottig krögare.


Det jag brukar fokusera på när jag ska göra matlådor är att välja mat som funkar för ändamålet. Den ska vara lätt att transportera och klara en varm resa om det är den tiden på året. Och så bör den vara enkel att laga till, hela portionen ska gå att slänga in i mikron så att allt blir varmt samtidigt, det får inte gå tid på uppläggning, krävas en massa tillbehör eller annat strul. Bäst funkar matlådor av typen paj, pizza och grytor, men också pasta, lasagne, pytt och varma mackor. Egentligen vad som helst som inte är för känsligt att släpa med och som är lika gott efter mikrovärmning som färskt.


Visst kan det vara stressigt att lägga fritid på att laga mat, men väl framme på en arbetsplats tycker jag att det är betydligt lugnare att slå sig ner i lunchrummet än att springa ut och jaga lunchrestaurang. Och så ger vetskapen om den där kvartsmiljonen på kontot vart tionde år extra livskvalitet.

Obligatorisk disclaimer: Portionen Under Tian och Skippa nudlarna har jag rekommenderat förut och varken fått betalt då eller nu.

24 kommentarer:

 1. Obligatorisk artighetsbetygelse: portion under tian och skippa nudlarna kände jag inte till och bägge sajterna fyllkomligt kryllar ju av fantastiska oh inspirerande lågbudgetrecept. Tack för ett bra inlägg! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar dem också. Tyvärr är jag lite tråkig när det kommer till att ta till mig nya rätter, men uppskattar sök- och sorteringsfunktionerna.

   Radera
 2. Jag lagar alltid lite mer mat än vad jag och döttrarna äter vid ett mål så det blir nästan alltid portioner att frysa in och/eller så räcker det om en kompis följer med hem efter skolan.
  Mina girls är inga smörgåstjejer utan värmer riktig mat till kvällsmål. Tror det blir billigare än dyrt köpebröd med många olika pålägg. Så gött me mat i frysen = frihet och så himla enkelt när jag inte "hinner" laga mat att bara grabba tag i en fryst portion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lagar också ofta till för mycket mat, men det tenderar tyvärr resultera i att jag äter för mycket. Särskilt om jag lyckats.

   Men mat i frysen uppskattas här med. Att vara vegetarian har många fördelar, men snabbmatsmöjligheterna är klart sämre.

   Radera
 3. "Visst kan det vara stressigt att lägga fritid på att laga mat, men väl framme på en arbetsplats tycker jag att det är betydligt lugnare att slå sig ner i lunchrummet än att springa ut och jaga lunchrestaurang."

  Jag vet inte om det är "lugnare att slå sig ner i lunchrummet än att springa ut och jaga lunchrestaurang". På Stockholms universitet är det ett litet, litet, pyttelitet rum med 20 mikrovågsugnar till lunchrum. Det ligger längst in i Södra huset på Stockholms universitet. Som gjort för att du inte ska gå in och äta lunch där, utan i stället köpa mat för 85 kronor i någon av restaurangerna, t.ex. i byggnaden Lantis. Men när jag är på Stockholms universitet tar jag med mig maten och sätter mig i karantän vid en bänk eller på en stol/bänk vid ett bord. Det är trångt där med oftast, men bra mycket bättre än att trängas i lunchrummet.

  Har varit på andra universitet som har haft mycket väl utbyggda lunchrum. Ungefär 30 mikrovågsugnar med plats för 100 personer. Sådana lunchrum är verkligen lugna och trevliga att äta i.

  Matlådan har en given plats för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De lunchrum jag refererar till har snarare haft 1-2 mikrougnar, plats för max tio personer och aldrig mer än halvfullt. 20-30 ugnar skulle kännas lite mer fabrikslikt.

   Radera
  2. Jo, men nu har Stockholms universitet 28 000 helårsstudenter, 1800 doktorander och 5 000 medarbetare på det naturvetenskapliga och humanvetenskapliga området. Det borde faktiskt finnas mer än 20 mikrovågsugnar och plats för 20 personer i Södra huset. Sedan finns mikrovågsugnar i andra hus, men Södra huset är huvudbyggnaden.

   Undrar förövrigt om hur det är med jämställdheten på Stockholms universitet: "Helårsstudenter totalt: 28 410 (63 % kvinnor)." Tänker på 63 % kvinnor. Innebär att det ska inkvoteras 13 % män så att det blir jämställt? Konstigt att man diskriminerar män, för det måste bero på att männen inte ges samma förutsättningar under grundskola och gymnasie och inte på anlag. Det är diskursen i alla fall.

   Radera
  3. Länk: http://www.su.se/om-oss/fakta/sifferfakta?cache=%2F

   Radera
  4. Sånt där blir ju ofta självuppfyllande. Är det för trångt att äta lunch där kommer färre att göra det varpå man felaktigt kan hävda att behovet inte finns.

   Att färre män går på universitet tror jag handlar om lägre intresse hos oss. Antingen låter man det vara så eller så försöker man öka intresset. Kvotering är aldrig svaret, åt något håll. Men jag håller med om att det från samhällets sida hade setts som ett betydligt större problem om det varit tvärtom.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det förvånandsvärt mycket pengar att spara på att göra/äta matlådor vilket vi också ofta gör.
   Dina länkar har gett mig en hel del inspiration. Funderar starkt på att testa ngt nytt redan den här veckan. Tack för tipsen!! Nu ska jag inventera skafferiet och se om ngt behöver skrivas upp på nästa veckas inköpslista

   Radera
  2. Vad kul om jag inspirerar! Det var det som var tanken.

   Radera
 5. På mitt jobb går man till Hemköp och handlar när ingen matlåda har medtagits. Har man tur kommer man där undan med 30-40 kr för en lunch. Det känns iofs inte lika lyxigt som lunchrestaurangen, men gott för plånboken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det känns samtidigt lite som det sämsta av två världar - varken särskilt billigt eller enkelt. Men om alternativet är Dagens på lunchhaket för 90 kr är det ju 1/2-1-/3 av priset.

   Radera
  2. Det är korrekt, det är därför jag satsar på matlåda så ofta jag kan. Men eftersom vi är landstingsanställda så är "varken billigt eller enkelt" det som vi pysslar med hela dagarna :)

   Radera
  3. Ja, då kanske det är lika bra att vara konsekvent :-).

   Radera
 6. Kock till yrket, lagat vegetariskt de senaste 25 åren. Finns ingen bättre mat att laga, gott, nyttigt och billigt. Bästa maten gör jag själv:) ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också lagat vegetariskt i 25 år, fast på amatörnivå. Jag håller med om alltihop, men önskar ibland att det fanns fler hyfsat billiga vegetariska snabbmatsalternativ så att man inte alltid behövde ha sådan framförhållning.

   Radera
 7. Ännu ett härligt inlägg. Nu blev jag dock hungrig vilket inte är bra för kalaskulan (som ska löpas bort under våren).

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och förlåt :-)! Själv försökte jag springa bort min i eftermiddags. Tror att en del av den frös bort.

   Radera
 8. Jag dör lite inombords varje gång jag måste köpa mat till lunch, och det slutar nästan alltid med ett paket nudlar att koka på jobbet istället. Däremot händer det nästan aldrig för jag har kommit på ett knep att optimera det hela: Först har jag en matlista på datorn, med alla maträtter jag äter, de nyare med länk till recepten. När jag hittar något jag vill prova på nätet lägger jag bara till den och smakar det inte som jag hoppats så åker den bort, så den är ständigt uppdaterad. Varför detta kanske någon tänker och jo, jag tycker jag lägger för många minuter på att fundera på vad jag ska handla/laga och med listan är det snabbt att se vad jag brukar äta och lättare att variera eftersom jag kategoriserat det också. Varje gång jag bara försökt komma på blir det lite samma samma och ska man inspireras till något nytt tappar jag bara bort mitt fokus på internet.

  Sen när allt är bestämt är det bara att åka och handla, sen lagar jag mat för hela veckan på en gång och lägger allt i matlådor. Då sparar jag tid när jag lagar maten också eftersom det inte tar så mycket längre tid att laga tre olika maträtter vid ett tillfälle än bara en rätt. Slipper laga varje dag och måltiderna blir också bra portionerade (om man nu vill undvika att äta för mycket vilket jag lätt gör). Och inget mer "blodsocker i botten, kan omöjligt klara laga en måltid utan att äta allt i köket under tiden", de två minuterna i micron överlever även jag när jag är hungrig.
  Sen kan jag förstå att konceptet kanske inte är helt kul med barn/familj, middagen bör nog vara en källa för gemenskap (fast iofs, vi äter ju gemensamt på jobbet trots att alla har en varsin låda), men som barnfri passar det mig perfekt. Speciellt med tanke på att en av mina viktigaste ekonomiska resurser faktiskt är tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att dö lite låter plågsamt, men jag håller med. I mitt fall brukar det bli en frukt, yoghurt och någon småfranska om jag absolut måste.

   Otroligt strukturerat och modernt system! Själv löser jag handlingen på det lite tråkigare sättet att inte göra så många nya rätter utan se till att jag alltid har samma tio ingredienser hemma till de runt tio olika maträtter jag varierar mellan.

   Det där med gemenskap trodde jag var ersatt av Iphones :-(.

   Radera
 9. Hej och tack för att du slängde iväg ett tips om UnderTian! Det gör mig verkligen glad att du tycker att det är en källa till inspiration för bra och billig mat. Håller verkligen med dig om att den tiden man lägger ner i köket hemma får man igen på att slippa jaga lunchrestaurang, ofta till orimligt pris. Själv tränar jag ofta på lunchen, det hinner jag enbart för att matlådan står där redo när jag är klar :)

  Tack för ett intressant inlägg! Och kör hårt :D

  /"Under Tian"- Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga problem, jag pushar gärna lite för de sajter som underlättar för folk att laga bra mat själv.

   Kör hårt själv, och trevlig helg!

   Radera