lördag 25 februari 2017

Mona Sahlin, kapitel 57

Det är inte de höga inkomsterna som gör dig rik, utan de små utgifterna.” Ingen har exemplifierat detta tydligare än Mona Sahlin.

Hon har ju begått många brott och ännu fler dumheter genom åren. Det finns ingen poäng med att dra upp dem alla, men noterar att pengar är ett genomgående tema. Allt från missade dagisavgifter och tv-licens till stora skatteskulder, via bilskatter och p-avgifter. Och så har vi ”lånet” av kontokortet som hade resulterat i uppsägning på samtliga riktiga arbetsplatser. Många arbetsgivare hade nog följt upp med en polisanmälan också.


1997 bildade Sahlin bolag, där hon som ensam anställd skulle åka runt och hålla föredrag. Första året gick det dåligt, andra året ännu sämre. Men det hindrade inte Sahlin, som var van vid bra betalt utan prestationskrav, från att ta ut en sexsiffrig månadslön. Efter två år försattes företaget i likvidation. Den här typen av bolag, som i princip inte har några utgifter, eller åtminstone inte borde ha det innan det finns en kassa att ta dem ifrån, borde ju vara nästan osänkbara, men Sahlin har alltid en växel till.

I samband med att hon (för första gången någonsin?) erkände ett brott, att hon skrivit osanna intyg till sin ”livvakt” framkom att hon har en skuld hos Kronofogden på 363360 kr (20/2, antagligen ännu högre nu fem dagar senare). Det är långt ifrån fogdepremiär för henne, vilket är riktigt konstigt. Inte bara för att hon jobbat med politik, där trovärdighet är hårdvaluta. Jag tänker inte heller på hennes klassiska citat om att det är häftigt att betala skatt.


Nej, jag tänker strikt ekonomiskt. 2015 tjänade hon 2677419 kr brutto, betalade 767381 kr i skatt och borde i det läget ha haft nästan två miljoner på kontot. Så var är de pengarna? Uppenbarligen inte kvar där eftersom hon nu inte ens kan betala en sjättedel av detta, en skuld som naturligtvis inte kommit som en chock för en kvinna som tillbringat hela sitt liv i politiken och tidigare varit regeringens småföretagarexpert.

Sahlin blev riksdagsledamot 1982 och har ända sedan dess haft topplöner de flesta av oss bara kan drömma om. Men det kvittar tydligen, inkomsterna verkar kunna vara nästan hur höga som helst utan att det räcker till ifall man är tillräckligt omdömeslös. Det är därför höginkomsttagare som Mona Sahlin har tomt på kontot medan låginkomsttagare är rika.

24 kommentarer:

 1. "Men Mona Sahlin har alltid en växel till" ��

  Visst är det helt ofattbart hur kvinnan lyckas med att göra allt så jävla dåligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nästan så att man tycker att hon borde lyckats med åtminstone något uppdrag av ren slump.

   Radera
  2. Lite som att få 13 fel på stryktipset. Det är svårt men Mona hade nog lyckats ;). Helt sjukt att hon lyckades bli vice stadsminister i Sverige. #Bananrepubliksvarning

   Radera
  3. Plötsligt händer det :-).

   Radera
 2. Tänk om hon varit gift med bloggaren Miljonär innan 30 då hade paret kunna ligga på en strand i Söderhavet halva året.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag har fått för mig att han har lite högre krav på livet än att nöja sig med kvinnan som gett fem-i-tre-ragget ett ansikte.

   Radera
  2. Ja, han vill nog ha en tant med en kognitiv förmåga som slår ett dagisbarn iaf ;).

   Radera
  3. Ja, Sahlinskan är ju "what we in Sweden would call a stolpskott".

   Radera
 3. En sorglig historia det här. Hur hon gång efter annan lyckas komma tillbaka och ännu inte spenderat tid i fängelse eller åtminstone fått löpa gatlopp enligt gammaldags maner är för mig en gåta. Skattepengar som går till så tydligt överbetala inkompetenta får mig att må illa. Usch.

  Väl skrivet!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det borde leda till utredningar av typen: Hur ska vi hindra detta att hända igen? Istället blir det bara mer svågerpolitik. Chefer utses för sin lojalitet istället för på meriter och när skiten träffar fläkten slår man inte av strömbrytaren i fläkten utan lägger istället energin på att dölja verkligheten.

   Radera
 4. Helt makalöst hur en person med så stort ansvar i politiken tidigare, inte kan hålla koll på sin egen ekonomi! Jag frågar mig då hur mkt man kan lita på politiker som aldrig haft ett vanligt jobb...
  Finns ju exempel i sportvärlden, där unga spelare får massor med pengar, blir skadade och då finns inga pengar kvar, helt otroligt slöseri!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där tror jag en stor del av sanningen ligger. Mona Sahlin har mig veterligen aldrig haft ett vanligt hederligt jobb. När hon startade eget tyckte hon därför att miljonlön kändes helt rimligt, för det hade hon ju haft tidigare, på en arbetsplats som varken hade prestationskrav eller närvaroplikt.

   Radera
 5. Det är fullkomligt ofattbart att Sossarna hade denna kvinna som kandidat till statsministerposten! Otroligt! Men de andra var knappast bättre (Ljugholtarn, Löfven). Det tycks vara ett krav för att bli politiker, att du är ekonomiskt sett korkad. Alliansens kandidater är inte bättre, där Reinfeldt medvetet valde att plundra staten på maximalt med bidrag när han avgick. Politiker tycks helt enkelt locka fram det absolut sämsta hos människan, oavsett höger/vänster.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror sossarnas problem är att alla tycks ha elefantminne och vara larvigt långsinta. Detta får följden att kandidater väljs bort inte för att de saknar kompetens utan för att de tillhört fel falang i SSU på 70-talet. När den självklara kandidaten Anna Lindh föll bort 2003 hamnade hela partiet i otakt och tycks inte ha hämtat sig sedan dess.

   Radera
 6. Utöver att hon kört sin egen ekonomi i kras, utnyttjat sina arbetsgivare så lyckades hon - som stiftelsens ansvariga - ju även med att driva Anna Lindhs stiftelse i konkurs. Borde i teorin inte gå att göra... Men Mona måste hittat sina vägar... Spännande med mina och andras pengar när man är socialdemokrat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Anna Lindhs stiftelse var en annan höjdare (och vem tusan sätter Sahlin som ansvarig för ännu mer pengar trots hennes historik?!).

   När det gäller olika måttstockar tycker jag en av de mer anmärkningsvärda bedrifterna är att hon på kort tid fick 24 parkeringsböter på handikappruta. För att lyckas med det antar jag att hon måste parkerat nästan hundra gånger på handikapplats, så med andra ord är det en rätt hon ansåg sig kunna ta. Att dessa platser finns är ju för att rörelsehindrade människor ofta inte kan stå på andra platser pga att de måste kunna använda en ramp för sin rullstol eller så. Jag har inte ord för den människosyn det måste krävas för att göra denna förseelse inte en eller två gånger utan snarare hundra.

   Radera
  2. Det var väl värre än så, hennes bil var väl samtidigt oskattad och obesiktad när den fick parkeringsböter. Visserligen har även Per Nuder ertappats med att köra familjens enda bil oskattad men skylde då på att det var hustruns.

   Bland Monas andra meriter finns även att dagisavgifter gått till inkasso. Monas oskyldiga min i media att det rörde blöjor, cigaretter och Tobleronen var bara krokodiltårar. Hon hade ju i själva verket tagit ut 50 000 i kontanter och använt kortet även i andra sammanhang. Samma fråga som man kan ställa alla andra kriminella, varför? Jo, för att hon kunde!

   Skulle aldrig anförtro Mona det minsta av värde...
   Tyvärr finns det hur många som helst av hennes kaliber i politiken, de flesta avslöjas troligen bara när det uppstår någon maktkamp, de övriga hålls troligen om ryggen...

   Radera
  3. Jag vet inte om den var oskattad vid alla tillfällen, men den fick P-böter utanför Rosenbad när den var oskattat, så nog lär det vara hon som kört den dit (och återigen inte riktigt levt upp till sin skattedevis).

   Jag vet inte om dagisavgiften gick till inkasso. Däremot minns jag att en dagisföreståndare lagt ut pengar ur egen ficka och sedan vädjat till Sahlin att få tillbaka pengarna.

   Vid samma tillfälle som Tobleronen var en rätt dyr privat hyrbilskostnad dragen, så visst är det fånigt av diverse medier att fortfarande låtsas som att det gällde en liten chokladbit.

   Men på sista punkten tror jag du har fel. Jag hoppas och tror att det finns mycket få människor med Mona Sahlins moral.

   Radera
 7. Alltid tyckt att hon har känts obehaglig, bra på att dupera och kollra bort folk. Inte bara pengar hon har slarvat med, utan också i sina uttalande - att svenskar inte har vare sig kultur eller identitet och bara är avundsjuka på invandrargrupper, för att de har så bra sammanhållning. Alla andra folkslag får identifiera sig som grupp men inte svenskarna, verkar det som. Tänk att man t ex skulle säga så om samerna,(jag har samiskt påbrå), det skulle bli ett jävla liv./ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon måste vara bra på att kollra bort folk med tanke på att hon hela tiden fått nya uppdrag trots sin uppenbara oförmåga till vettigt jobb.

   Skulle NÅGON svensk resonera om rösträtt till riksdag som samerna gör om sametinget skulle denna få en rasiststämpel tatuerad i pannan. Eller för den delen säga att samerna är avundsjuka eftersom de inte har någon riktig kultur utan bara renar, färgglada tofsmössor och sådana töntiga saker :-). Så visst tusan är det skillnad på folk och folk i dagens Sverige.

   Radera
 8. Nästan lite freudianskt att hon notoriskt ställer sig på handikapp-plats... Självinsikt? Fast det är ju såklart feltänk av mig då rutorna är till för rörelsehindrade och inte andra handikapp... Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken har slagit mig med :-). En annan tanke jag får är att om man bevisligen ställt sig på handikapplats minst 24 gånger kunde staten gå in och handikappa personen som straff. Ett par plugg i knäna skulle ju ge Sahlin rätt att ställa sig på handikapplats, alltså skulle samhället på detta sätt hjälpa henne att bli en laglydigare person.

   Radera
 9. Bra inlägg. Jag fastnar i tanken på hur många med hennes sätt som styr i alla våra regioner, kommuner, landsting, nämnder, förvaltningar mm. Hur mycket skattepengar går förlorade på bristande kompetens där? Alltid lätt att handla med andras pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att hon tillhör ytterligheten, att inte en majoritet av politiker och tjänstemän är SÅ genomkorrumperade, men att det slösas med skattemedel på saker som inte ligger i skattebetalarnas intresse ser vi ju prov på varje dag.

   Radera