fredag 17 februari 2017

Nordnet Live

Jag brukar se inbjudningarna till Nordnet Live, Avanza Live och en massa investeraraftnar, och tänka att det där kan jag se på Youtube eller läsa mig till i efterhand. För en gångs skull frångick jag principen och bevistade Nordnet Live på Stockholm Waterfront igår.

Mest för att träffa likasinnade, det var egentligen rätt få programpunkter jag hade några större förhoppningar på. En del var bättre än väntat, andra inte. Apoteas vd (och Adlibris grundare) Pär Svärdson var en positiv överraskning. Kvällens skratt fixade Capios vd Thomas Berglund när han kallade regeringens utredning om vinster i välfärden för ”ett beställningsjobb av kommunisterna”. Det är ju helt sant, men frispråkigheten fick mig för en sekund att undra om Peter Wallenberg återuppstått.

Ola Rollén är alltid kul, även om detta inte var ett av hans bästa framträdanden. Jag blev inte starstruck av att se honom trots att avståndet var som härifrån till vår närmaste stjärna solen.


Men rätt många av de inbjudna var väldigt stela. Så pass många att jag nästan undrar om inte Nordnet borde byta koncept från intervjuer till egna anföranden för dem som så önskar. Alla är inte bra på intervjusituationer, men många verkade mest vilja vara någon annanstans.Ska man stå på en scen måste man bjuda på sig själv, om än aldrig så lite. Ett litet skämt eller något personligt. Det handlar inte om att man ska flamsa och skoja, men exempelvis Riksbankens Cecilia Skingsley och Telias Marie Ehrling var fnösketorra.

En av punkterna jag verkligen hoppats på var Ålandsbankens seminarium. Deras aktiechef Albert Haeggström har alltid varit en favorit för mig med sitt lite torra sätt att se på världen och börsen. Seminariet skulle hålla på i 20 minuter, men jag antar att mumintrollen fick feeling, så de blåste på i 45 minuter.


Många valde att gå innan de var klara, men en del verkade tycka att så kunde man inte göra, samtidigt som de gärna ville hinna till nästa programpunkt. Så vad gör man då? Svaret är märkligt nog att man börjar titta på klockan demonstrativt och försöker uppmärksamma människorna på scen på att tiden var ute, så att alla kan gå vidare. Men som sagt, det struntade Ålandsbanken i, och själv hade jag suttit där en timme till om jag fått chansen.

Björn Ulvaeus från gruppen Hootenanny Singers skulle prata om entreprenörskap. Det hade han säkert gjort om han fått frågor om det, men de frågor jag hörde (jag var ju försenad pga Ålandsbanken) handlade bara om Abba och diverse musikaler. Nåväl, jag fick i alla fall chansen att lära mig vem som är Björn och vem som är Benny. Tror jag.

Björn... Eller Benny?

En annan till synes malplacerad musiker var rapparen Petter, men han fick i alla fall prata om investeringar och affärsverksamhet. Han gjorde det dessutom ganska roligt och intressant. Jag är inte målgruppen för hans musik och det enda jag egentligen hört av honom tidigare har varit i träningssammanhang eftersom han vid sidan av rappandet är en passionerad triathlet.

Det går bra nu...

Apropå träning fick Cevians grundare Christer Gardell märkligt nog mest frågor om tennis. Jag åker inte på ekonomiträffar och lyssnar till Gardell för att höra om hans tennisbravader, men det kanske bara är jag.


Den stora behållningen var, förutom Ålandsbankens seminarium, ändå att träffa bloggare och andra likasinnade. Intervjuerna hade funkat lika bra på webben, men de hade nog funkat ännu bättre med andra frågor.

6 kommentarer:

 1. Bara att inse att vem som helst inte kan vara moderator. Lätt att underskatta den svårigheten som arrangör och tro att man själv klarar den rollen. Låter tveksamt om det blir fler besök live för dig, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte alls omöjligt. Hängde det bara på evenemanget vore det tveksamt, men det var kul att träffa andra ekonomiintresserade, och det är större chans att de tar sig till Stockholm i samband med dylika evenemang. Och blir det ett nytt seminarium med Ålandsbanken nästa år vill jag nog dit igen.

   Radera
 2. Jag var på Avanza Forum för några år sedan och hade lyckan att få se Hans Rosling live. Han var en stjärna! Min känsla var i övrigt att bankmänniskor inte är gjorda för scenframträdanden... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det kanske. Fast jag tyckte att det verkade genomgående för nästan allt näringslivsfolk. En sådan som Marie Ehrling måste ju ha gjort massvis med publika framträdanden, så det kan inte vara vanan det kommer an på.

   Radera
 3. Ålandsbanken mumintroll? Hur är det allmänbildningen? Sparat på den? Jag vet att du är svensk och saknar därmed normal grundskola, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, point taken. Fast när jag tänker efter låter Albert Haeggströms dialekt mer nyländsk än åländsk (precis som Mumintrollet?), åtminstone för en obildad svensk. Eller? https://www.youtube.com/watch?v=vGzYX-VMSyY

   Men även om jag skulle ha fel är det inget nedsättande i benämningen, bara ett uttryck för hur det låter för svenska öron.

   Radera