måndag 13 februari 2017

Min anpassningsförmåga

Jag trodde att jag var bra på att anpassa mig. Jag funkar i sociala sammanhang och på arbetsplatser. Jag kan vanligtvis hålla tyst i rätt situationer. En gång anpassade jag mig till ett boende utan el och rinnande vatten. Visserligen bara i några månader under den varmaste och ljusaste delen av året (tills jag dragit in el och vatten), men jag känner många som hellre hade tagit in på hotell än levt utan elström och tvättat sig i sjön, ens ett par dagar.

Men pengar är en annan sak. Många har vittnat om hur lätt det är att anpassa sig till högre inkomster. Är man fattig student går man +/-0, sedan gör man karriär, lönen går uppåt i skov och vips så har man ökat på sina utgifter så att de matchar och så går man ändå +/-0.


Jag hoppade aldrig på det tåget. Jag sparade min veckopeng som barn. Jag sparade pengar från mina sommarjobb, och senare ”riktiga” jobb. Ett tag gick jag på a-kassa och jag sparade pengar då med. Mina inkomster har gått upp och ner, men jag fortsätter att konsumera bara när jag finner behov av något, inte för att det finns pengar.

Det här är tydligen ovanligt, och lite provocerande. När Jonas Birgersson rattade Framfab, men trots framgångarna klädde sig i en välanvänd orange fleecetröja och bodde i sitt gamla studentrum blev han mer ifrågasatt än konkurrenter som levde i lyx. Varför? I vissa fall verkar jante slå åt alla håll.


Jag vet inte om det tyder på god eller bristande anpassningsförmåga att inte handla upp lönekontot oavsett storlek. I ärlighetens namn skiter jag i vilket, så då är den kanske inget vidare. Men beredskapen är god.

12 kommentarer:

 1. Tjena Sparo. Vår familj har levt med samma kostnadsnivå nu i 10 år trots föräldraledighet, studier och utökad familj till två barn. Det går om man vill!

  Skrev kort om det här:

  http://vardagsekonomi.blogspot.se/2016/12/spartank.html?m=1

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant inlägg (ditt alltså). Kul att se att det finns fler som trotsar "naturlagen".

   Radera
  2. Tack för din kritik. Jag uppskatrar din blogg och har lagt till den på min läslista. Kul om du ville ha min blogg på din.

   Allt gott!

   Radera
  3. Absolut, jag la till din blogg nu i listan här till höger.

   Radera
 2. Ja, det är ju det där med att kunna anpassa sig till förändringar. En kompis använder uttrycket: "You only live once, buy the shoes". Jag är sån där dålig kvinna som tänker att jag istället kan stoppa in pengarna på börsen...
  Dock läste jag häromdagen att svenskarna sparar mer än någonsin tidigare (i någon av dagsblaskorna). Kanske går det att lära gamla hundar sitta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag missat, men ställer mig tvivlande. Har tidigare konstaterat att skuldkvoten tvärtom ökar.

   Radera
 3. En bra funderare som många borde ta. Om folk säkerställde ett gediget spar framför att överspendera skulle ekonomiska situationen sannolikt se väldigt annorlunda ut för många.
  Den som har finast och nyast mobiltelefon vinner inte!

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som Buffett rekommenderat: “Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving.” Och för de flesta är det ju himla mycket lättare att anpassa utgifterna uppåt efter att marginalen är säkerställd, än att anpassa dem nedåt när det håller på att gå åt skogen.

   Radera
 4. Du samlar väldigt mycket klokskap i det du skriver: "konsumera bara när jag finner behov av något" Tänk om fler skulle gjort så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle BNP minska, hälften av börsbolagen skulle få lägga ner, tillväxten försvinna och hjulen sluta snurra, armod och elände, pest och död över befolkningen...

   Radera
 5. Jag funderade på om SVT kunde göra en ny serie? "Politisk Lyxfälla". Det skulle handla om hur våra politiker förstör Sveriges framtid. En grundkurs i hur du inte agerad sunt. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att den statliga propagandamaskinen SVT skulle granska och kritisera politiska makthavare i Sverige? Det tror jag kommer att ske någonstans i brytpunkten mellan när Helvetet fryser till is och när grisar flyger.

   Radera