söndag 26 februari 2017

På botten av sejdeln?

Jag var sugen på att köpa in Kopparbergs redan vid 250 kr. Nu står aktien i 218 kr och har tappat en tredjedel av sitt värde från i somras medan alla tänkbara index stigit. Jag sitter fortfarande med fingret på knappen, men undrar när botten är nådd. Aktien fyrdubblade sitt värde från januari 2015 till juli 2016 och alla tycktes älska bolaget som hade lyckats med konststycket att få inskränkta britter att dricka sötsliskig cider och blev rikligt belönade.


Sedan bestämde sig Storbritannien för att lämna EU, pundet föll och Kopparbergsaktien hängde med ner. Många har klivit på tåget sedan i somras, men med undantag för ett par uppstudsar har det fortsatt nedåt. På bara ett par dagar har nu företaget rapporterat halverad vinst, tidningen Aktiespararen har slängt ut aktien från portföljen, SvD Börsplus tror på ”fler jobbiga överraskningar” och spår att valutaeffekterna kommer att fortsätta att tynga ner åtminstone ett kvartal till.


Men nu ska vi inte deppa ihop. För helåret 2016 steg vinsten, om än marginellt, och utdelningen höjs från 4,40 till 5,90 kr. Den senaste månaden har pundet stärkts gentemot kronan och förr eller senare ska väl brittiska politiker lyda folket och gå ur EU på riktigt. Jag är rätt säker på att detta på sikt kommer att stärka deras köpkraft, att EU även fortsättningsvis kommer att vilja göra affärer med Storbritannien och förhandla fram vettiga avtal, samt att britterna kommer sitta och såsa på puben i framtiden med.

Man ska köpa när det gör som ondast, sägs det. Kanske är det dags nu när man får 3 för 2. Eller borde man vänta på en ännu bättre deal?

20 kommentarer:

 1. Har själv ett tråkigt inköpspris på ca 245 kr. Tror inte det är bråttom att öka, lär väl inte vara några direkta nyheter innan nästa rapport. Förmodligen kommer tillfällen att köpa ännu billigare då många verkar ha för dåligt tålamod till att vänta på bättre tider.

  Eftersom bolaget så sällan berättar vad de gör så är väl en kraftig pundförstärkning det enda som skulle kunna vända trenden under första halvåret, eller vad tror du?

  Jag avvaktar nog lite nu och köper mer om några månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur kraftig pundförstärkning som behövs. Egentligen tror jag att det handlar mest om att Theresa May ska rycka bort plåstret så att vi får se var det landar när Brexit realiseras. Jag är optimist där (och avundsjuk svensk).

   Radera
 2. Uppköp eller nyheter om INBEV-avtalet är väl något annat som skulle kunna få aktien att sticka också innan dess... men inget som man kan räkna med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sticka och sticka. Jag skulle vara fullt nöjd med att kunna göra 10-15 procent på den på några månader. Att få upp den mot 300 igen lär nog dröja.

   Radera
 3. Uppköp kan vi nog glömma. Det var på tapeten för några år sedan och Bronsman sa nej. Känslan är att Kopparbergs är Bronsmans baby och han aldrig kommer sälja den då han helt enkelt lever för sitt företag. Företag som har starka ledningar/familjeband brukar gå bra långsiktigt och det tror jag Kopparbergs kommer göra också. Jag gör som jag har gjort sen 2012 och sitter kvar med mina aktier. Står man utanför så är det nog ingen brådska att gå in men så fort aktien börjar vissa styrka igen så hade jag köpt. Tror att detta är ett underbart bolag som har tillfälliga problem. Det är då man ska köpa. Definitivt inte sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag heller med om allt. Frågan är bara när botten är nådd och hur långt tillfälligt är.

   Radera
 4. Det är ju i tider av tillfälliga motgångar, som händer för alla företag, som man ska köpa kvalitet. Jag äger själv långsiktigt aktier i Kopparbergs och avser öka framöver.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvalitet verkar det onekligen vara, men jag köper ändå aldrig för att ha aktierna i decennier.

   Radera
 5. Tror Kopparberg ska ned ytterligare om OMX som helhet studsar ned igen efter toppen och ser dem utdelningshöjningen till trots inte som billiga ännu.

  Tror många underskattar hur stora Kopparbergs är i UK och att de därför är känsliga för vad som händer med pundet. UK får enligt Lissabonfördraget inte förhandla fram egna handelsavtal så länge de är med i EU varför det lär dröja flera år innan sådana eventuella avtal är färdiga. Intill dess är risken överhängande att Kopparberg drabbas av ett svagt GBP.

  (jag äger inte själv Kopparberg men funderar på att köpa om kursen sjunker under 180 kronor per aktie)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 180 - så pass? Jag tror inte att jag kommer att kunna hålla mig så länge.

   Även om inga papper skrivs antar jag att det pågår förhandlingar både här och där, och jag tror inte heller att allt måste vara klart innan marknaden blåser faran över.

   Radera
 6. Har du köpt nu? Den dök ju mer idag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har fortfarande inte köpt. Och trots att jag verkligen inte är någon TA-anhängare undrar jag om inte Utlandsutdelaren här uppe har rätt, att nästa steg trots allt är 180 eller därikring.

   Radera
 7. Sålde mina idag för 211:- Mitt gav var på 215:-, så med fjolårets utdelning gick det jämnt ut. Kopparbergs var förövrigt mitt största innehav.

  Pundet måste etablera sig över 12:- för att det ska vara intressant för mig att gå in i bolaget igen. Valutahävstången är extrem med de volymer de pumpar ut idag.

  1% förändring i GBP ger troligen en förändring av helårsvinsten på ca 10 miljoner. När q1:an presenteras i maj så kommer kallduschen.

  När marknaden reviderat detta case så kommer man kanske kunna komma in runt 150:- ? Detta förutsätter att pundkursen ligger och skvalpar runt 11.20.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag tycker att marknaden i något skede måste räkna ut detta i förväg. Pundets historiska utveckling och hur stor del av Kopparbergs försäljning som sker i denna valuta är ju inga hemligheter och borde inte ge en kalldusch vid varje kvartalsrapport.

   Men tror du att pundet måste hålla sig någorlunda stabilt över 12 kr för att trenden ska vända är det helt klart rätt att sälja, för det lär dröja.

   Radera
  2. Räknar man på stängningskurs på GBP/SEK, så har pundet faktiskt varit något svagare i år än q4 förra året.
   Q4 2016: 11.25
   Q1 2017: 11.19 (hittills)

   Radera
  3. Det är ändå inom felmarginalen. 12 har vi inte sett sedan innan folkomröstningen.

   Radera
 8. Marknaden är trög och långsam när den ska revidera vissa bolag. Kopparberg redovisar ju inte sina marknader separat så jag bygger min beräkning på VD:s uttalanden.

  Enligt mitt sätt att se detta är Kopparbergs valutakonton tomma och hedgen är borta. Ska man tillbaka på gångna års marginaler måste pundet en bit över 12-strecket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ha rätt, och dit lär det dröja. Först och främst måste politikerna ta sitt ansvar och hedra folkets vilja. Innan dess lär det väl inte hända.

   Just nu känner jag mig inte lockad, men fortsätter aktien ner i det här tempot kommer utmaningen att fånga fallande knivar bli intressant. I något skede.

   Radera
  2. Japp! Vi får väl se när denna brexit blir klar. Tror likt dig att pundet på sikt kan stärkas av utträdet ur EU.

   Som sagt, jag kan ha fel, men för mig är risken för nedsida i Kopparbergs betydligt större är den eventuella rewarden. Ställer mig vid sidlinjen ombytt och klar - redo att agera. 23 maj kommer rapporter för kvartal 1. Väntar med spänning.

   Radera
  3. Ja, det blir spännande. Och mycket öl hinner rinna under broarna innan dess, men står den i 150 innan rapporten är jag nog inte bara ombytt. Allt beroende på vad som händer i omvärlden såklart.

   Radera