måndag 27 februari 2017

Dumsnål

Huruvida ordet snål har en negativ klang kan diskuteras, men uppgraderar man till dumsnål är nog alla överens. Förutsatt att man förstår vad det byter alltså. Ordböckerna anser att dumsnål är ”snål på ett oändamålsenligt sätt”, alltså att snåla på ett sätt som resulterar i att det i slutändan blir dyrare. Men en googling visar att många förväxlar det med att vara egoistiskt ogenerös och snål bara med andras pengar.


Fast många som använder ordet dumsnål tycks egentligen mena ”att snåla på sånt jag inte skulle göra”. Till exempel hittar jag en som säger att det är dumsnålt att spara 80 procent av lönen och aldrig unna sig nöjen. Det kan tyckas lite torftigt, men huruvida det är dumt beror såklart på varför man gör det. Fast den reaktionen är knappast unik, det är alltid poppis att klistra negativa epitet på andras beteende, så har man liksom vunnit diskussionen. Åtminstone i sina egna ögon och det verkar vara det viktiga.


En människa på Flashback sparkar in alla fördomsdörrar jag har när det gäller Flashback, genom att fråga om det är dumsnålt att köpa dopingpreparat från USA. Tydligen är kvaliteten där bättre, men då löper han risken att få sina piller stoppade i tullen. På det skulle jag svara att det varken är snålt eller dumsnålt, det är bara dumt. Och kriminellt.

I politiken är dumsnål ett användbart skällsord. Åtminstone de två senaste finansministrarna har kallats dumsnåla både nu och då, av motståndare som tycker att de sparar på fel saker. Och i reklamsammanhang verkar dumsnål användas för att säga: ”Det här kanske inte verkar billigt, men det är det, så tänk inte efter utan köp bara – KÖP!!


Så det är inte bara privatpersoner som verkar osäkra på ordets mening, och en hyfsat stor dagstidning har rubriken: "Att vara dumsnål kan kosta mer än det smakar!" Det inte bara kan, det är själva definitionen, puckon!

Man kanske skulle börja presentera sig som dumsnål och se hur folk reagerar. Jag har aldrig träffat någon som säger sig vara det. Å andra sidan har jag knappt träffat någon som säger sig vara dum, och den gruppen är ändå betydande. Äh, jag tror att jag kör vidare med ”snål”. Visst kunde jag säga sparsam eller ekonomisk istället, men det känns så mesigt. Nästan lite... snålt.

30 kommentarer:

 1. Dumsnål anser jag att jag kan definiera ganska bra:

  Person som bränner 3 000 kronor på restaurang varje månad, men tror att hen (hur fan kunde jag skriva hen, jag fick ett infall) sparar pengar på att köpa den billigare fisken, kycklingen och ärtsoppan. Hen (igen skrev jag hen! Hur kunde jag? Fått ett anfall?) är då dumsnål eftersom hen (återigen hen, fan nu talar jag i nattmössan) inte förstår att pengarna på matkostnader blir rimligtvis 2 500 kronor mindre om de spenderas på att matlåda. Hen (HA! Hen igen!) kan till och med köpa den dyrare fisken, kycklingen och ärtsoppan och ta med sig till arbetet eller till sin verksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om personen (ser du, det ordet funkar också...) verkligen lever för de där restaurangbesöken och tycker att det är värt att spara in pengarna någon annanstans då?

   Sen är det givetvis viktigt att förstå sina val, men att inte göra det är inte snålt, bara dumt.

   Radera
  2. Ja, det är en annan femma om personen lever för restaurangbesöken. Men det är vanligare att vederbörande anser att den inte reflekterar över att matkostnaderna skulle sänkas dramatiskt genom att ta med sig matlåda än att äta på restaurang. Alla dessa småköp anser jag också ingå i dumsnålheten, att personen köper kaffe, bulle, macka, fralla under en dag för 150 kronor, men sparar in på det den behöver mer, t.ex. bra skor, betala av lån eller unna sig en ledighet i stället för att stressa till arbetet.

   Jag känner en person som sa: "Jag använder inte blinkers, det sliter på bilen, för dyrt." Är han inte dumsnål? :-) Han gör i princip ingenting förutom att sitta vid TVn och se på skidor och går ut med hunden, allting annat är för dyrt.

   Sen måste personer få lägga pengar där de vill, men att prioritera är A och O i ens ekonomiska livsvärld.

   Radera
  3. Även om de inte reflekterar över restaurangkostnaden anser jag det inte var dumsnålt. Dumt och ogenomtänkt, men inte snålt. I dumsnålbegreppet tycker jag ingår att man aktivt ska försöka få ner en kostnad, men genom att tänka fel drar upp den istället.

   Blinkerskillen tror jag kan kvala in, för jag är själv tvångsmässig blinkare (blinkar även mitt i natten utan någon i närheten) och har inte behövt byta mer än 2-3 blinkerslampor i hela mitt liv, så där tror jag att det är större risk att grejerna pajar när man inte använder dem, och det skulle göra honom dumsnål.

   Radera
  4. "I dumsnålbegreppet tycker jag ingår att man aktivt ska försöka få ner en kostnad, men genom att tänka fel drar upp den istället."

   Säg att det finns en kostnad, i detta fall en matkostnad som personen vill sänka. Hen tror att den ska spara pengar, men den köper kaffe, bulle och fralla för 70 kronor per dag. Det är väl inte mycket anser personen, men multiplicera det med 70 kronor * 20 dagar = 1 400 kronor per månad. Nu kan du spara in allt och även spara pengar genom att köpa extra pris på mataffären.

   Kostnaden att försöka få ned: Mat och dryck kostnaden. Personen lider ett nederlag, den kommer till korta med att sänka sin matkostnad eftersom den slösar på kaffe, bulla och fralla för 70 kr per dag.

   Det där är vanligare än man tror, och jag var själv en sådan person i några månader innan jag kunde strukturera om mitt köpemönster. Jag var dumsnål!

   Radera
  5. Mm, det tenderar dumsnål, men jag tycker att det låter mer som ett renodlat slöseri. 70 kr för en fika är tre gånger mer än jag totalt lägger på frukost+lunch+middag+mellanmål per dag, så det finns ju inget snålt i det även om personen tror sig vara sparsam.

   Radera
  6. Ganska roligt för jag tillhör de dumsnåla i första exemplet men precis som micke säger så lever jag för restaurangbesöken. Det gör inte min vardag särdeles mycket bättre om jag lägger 15 kr mer per kilo på kycklingen i matlådan men att jag sparar in på mina matlådor gör att jag utan vidare kan gå på restaurang och spendera 2-3.000 kr någon gång ibland och njuta som bara den.

   Nu råkar mat vara mitt stora intresse och jag kan nog svänga ihop ganska hyggligt käk av billiga råvaror och jag värdesätter dessutom restaurangbesöket enormt. Jag skulle nog inte värdesätta restaurangbesöket lika mycket om det var det dagliga lunchhaket jag besökte.

   Sen förstår jag kärnan i exemplet och är helt med på att om syftet är att få ned den totala kostnaden så kanske det ger mer genslag att spara på andra delar av sin ekonomi än billigare fisk i matlådan...

   Må gött
   Att Välja Lycka

   Radera
  7. Alla (nej, inte jag, men alla andra) har något område de lägger "onödiga" pengar på, och vet man om det är det inte fel, och definitivt inte dumsnålt (inte dumt eller snålt heller), som jag ser det.

   Radera
 2. Jag tycker att ett klassiskt exempel på en dumsnål aktion är att vissa personer tar bilen till en livsmedelsaffär som ligger längre bort (jämfört med en på gångavstånd) för att spara mindre på skillnaden på livsmedel jämfört med kostnaden att ta bilen. Finns givetvis mängder med andra exempel, men där är man ju så "snål" att man är dum = dumsnål.

  Tycker det ska kallas smartsnål om man, som i ditt exempel, sparar 80% av lönen men ändå kallas snål. Saken är ju den att man kan spara stora pengar utan att vara snål också, men den sanningen är inte alla invigda i.

  //Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Att bara räkna på vissa parametrar, men skippa exempelvis bensinkostnaden i ekvationen tycker jag är ett typexempel.

   Det där med 80 procent var ett exempel jag läste. Själv har jag ingen lön utan fakturerar allt från 0 till X kronor per månad, så jag har aldrig försökt räkna på min sparkvot.

   Radera
 3. Tack för riktigt roligt, och tänkvärt, inlägg! :)
  Dumsnåla personer träffar man så klart på lite överallt. Alltid roligt att höra dem argumentera för varför de tänker som de gör, de är nämligen ofta stolta över sin dumsnålhet.
  Jag kallar mig bara ekonomisk, det låter lite lagom ospecifikt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Att dumsnåla ofta är stolta över sin dumsnålhet är inget jag tänkt på, så det måste jag börja hålla utkik efter.

   Ekonomisk är nog ett bättre ord än snål om man vill missionera eftersom snål riskerar att skrämma bort folk.

   Radera
 4. Att vara dumsnål, är väl när, "Snålheten bedrar visheten". Att försöka komma billigt undan, genom att köpa sämre kvalité t ex, som resulterar i att det blir mer än dubbelt så dyrt,för att man i slutändan blir tvungen att göra om det. Har hänt, men av erfarenhet blir man vis förhoppningsvis/ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är precis min tolkning av ordet.

   Och visst gör man dumma grejer som resulterar i dumsnålhet. Problemet är när man gör om det. Det sägs att definitionen av en idiot är en som gör samma fel igen och igen och väntar sig ett annorlunda resultat.

   Radera
 5. Ska du inte äta? Vi andra tänkte ju äta här? Jo jag vet att det kostar 169 kr för en inte allt för speciell lunch! Aha du är inte hungrig längre? Ok..tänk på att det lär dröja innan vi är hemma igen!

  Dumsnål eller bara snål? Vem är vinnaren magen eller plånboken? :-)
  Eller ingen av dom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plånboken slår magen, men högst på prispallen hamnar självkänslan.

   Radera
  2. Jag är gärna hungrig i några timmar för att spara pengar. Om det står mellan en svindyr liten macka på kafé för att stilla den värsta hungern, eller att vänta två timmar tills jag kommer hem och kan frossa i billig och god mat som jag själv lagat och fryst in, blir valet enkelt.

   Radera
  3. Ett lysande exempel på det är SJ-mackor. Riktigt dyra och fullkomligt fria från alla typer av smaker. Vet inte hur många morgnar jag gett mig iväg från ett hotell för att ta första tåget hem (det är alltid billigast) så tidigt att jag missat hotellfrukosten. Och så skumpar man fram där hela förmiddagen och väljer mellan hungerkramper och SJ-mackor. Nej, det går bara inte att betala mer för en torr macka än för en middag.

   Radera
 6. Finns det någon motsvarighet i slöseri, typ dumslösare? Känns som ett användbart ord idag, av någon anledning. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt slöseri är dumt :-).

   Radera
  2. Motsvarighet vet jag inte, men motsatsen torde väl vara att smartslösa. Vad nu det skulle kunna vara? Kan ni komma på något?

   Radera
  3. Skulle möjligen vara när en regering beskattar sina medborgare så hårt att man slarvar bort de smarta eftersom de flyttar därifrån. Som en svensk motsvarighet till engelskans "brain drain". Fast lite långsökt känns det.

   Radera
 7. Nja, jag tänkte mer i termerna av att spendera pengar på något som verkar korkat men visar sig faktiskt vara smart. Kan dock fortfarande inte komma på något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, du menar så. Ska väl i så fall vara på pappret huvudlösa börsinvesteringar där turen gjort att det blivit lyckat i slutändan.

   Radera
 8. Ett underbart exempel på dumsnål är killen som plastat in sitt hem med plast - överallt - för att inte slita på det.

  För säkerhetsskull har han även plastat in allting i sin bil också!

  Det allra, allra bästa med detta är att han har använt målartejp för att hålla fast plasten. Vilket innebär att det sitter målartejp i bilen (i soliga, varma USA), på trappräcken och överallt!

  Alla ni spm har använt målartejp och dröjt lite för länge med att ta bort den vet hur svårt det är att få bort den, speciellt om den ha suttit i solen...

  Den liksom bränner fast i materialet och smular sönder.

  Dumsnålt, alltså, eftersom hela huset och bilen kommer vara förstört av tejprester��

  SvaraRadera
 9. Hoppas att länken till det inplastade huset fungerar:

  https://youtu.be/T3Ppo-x46f4

  SvaraRadera
 10. ...fungerar inte länken kan man enkelt skriva: 'extreme cheapskates plas house' så dyker den upp...

  Serien extreme cheapskates är för övrigt en underbar källa av dumsnåla tips (och em hel del häpnadsväckande roliga snåltips)!

  Favoriterna är bl a tjejen som slår in sin lasagne i typ 3 rullar aluminiumfolie och tillagar den samtidigt som disken - i diskmaskinen!

  Eller killen som diskar i sitt duschvatten!

  Mycket nöje till er som ännu inte har sett dessa små pärlor på youtube!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jävlar vilken... speciell kille det var. Vad jag inte förstår är varför tjejen gråter. Att komma därifrån borde vara det bästa som hänt henne.

   Tack för tipset om serien. Jag ska ge den en chans, men tror att risken är överhängande att det blir för mycket lyteskomik för min smak.

   Radera