fredag 24 februari 2017

Jobba bort dötiden

Den drabbar oss varje dag i varierande dos – dötiden. När vi står i kö, sitter i telefonkö, pendlar eller väntar på människor som inte håller tiden. Ibland är den ofrånkomlig, vi kan inte teleportera oss från punkt A till punkt B. Ibland är den helt onödig, som när åtta kunder på raken på apoteket först inväntar att deras nummer ska ropas upp. När så sker reser de sig upp, går långsamt fram till kassan och börjar fumla fram det id-kort de vet kommer efterfrågas, eftersom det varit samma rutin vid de senaste hundra besöken.


Men alldeles oavsett är det vår tid som tickar iväg, så bör man försöka att göra något vettigt med den. Pendlar man 45 minuter till jobbet innebär det 1,5 timme per dag, 2700 timmar om året, så då gäller det verkligen att utnyttja tiden effektivt. Tre minuter i en kassakö är mer oförarglig, men inte desto mindre går den att använda.

För mig är tricket att alltid planera för mer dötid än vad som är rimligt, för det är ju sällan det blir mindre. Därför har jag alltid med mig en mp3-spelare laddad med poddar, och inte sällan en bok även när jag inte tror mig få användning för den. Vidare ser jag till att alltid kunna skriva. Där funkar mobil eller laptop, men jag kör old school – papper och penna.


Dessa hjälpmedel tar varierande plats. Mp3-spelaren väger några gram, en pocketbok lite mer, ett kollegieblock ännu mer. Hjärnan väger hela 1,5 kilo, men är i gengäld alltid med. Nästan i alla fall. En minut i en hiss eller i en kö, telefon- eller fysisk, kan åtminstone resultera i ett uppslag till blogginlägg om jag ger mig tusan på att inte slösa bort tiden.

Förutom att få mer gjort på kortare tid minskar det den stress och framförallt irritation som blir resultatet av outnyttjad tid som tickar bort. Även om ekonomi främst kopplas ihop med pengar är tiden det enda vi med säkerhet vet kommer att ta slut. Slösa inte bort den på att vänta.

56 kommentarer:

  1. Spot on! Jag avskyr att vänta. Värsta är vänta på hantverkare, sotare eller dylikt som ska komma hem och inte håller tiderna. De hantverkare som inte passar tiden ringer jag inte igen. Varför är någon annans tid mer värd än min!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kanske är fördomsfull, men betyder inte det att du aldrig har samma hantverkare två gånger? Men jag håller med om att det är irriterande. I det läget vet man ju heller inte om de är fem minuter sena eller fem timmar, då hade det varit lättare att planera.

      Radera
    2. Jag anlitar helst inte hantverkare utan gör också mycket själv, men allt kan man inte. Duktiga hantverkare som passar tiden anlitar jag igen. Jag vill bara gynna de som är duktiga.

      Radera
    3. Var rädd om dem! Jag har totalrenoverat min lägenhet och tidigare byggt hus, inklusive eldragning från tomtgränsen, brunnsborrning och nedläggning av avloppsbrunn, samt byggt väg fram till huset, så jag måste genom åren ha anlitat snudd på hundra hantverkare och kan inte på rak arm minnas en enda som hållit tiden.

      Radera
  2. Jag försöker istället se till att inte drabbas av dötid. Dvs inte ha långa resor till jobb, de privata resor jag har ser jag inte som dötid, tex om du reser ner i europa kan du ta tåget och resan blir lika mycket målet. Samma sak inom Sverige. Du ser mycket på vägen och kan stanna där du vill se mer.

    Hantverkare anlitar jag i miksta mån, gör saker själv istället. Har märkt att jag blivit mycket lugnare och inte känner av dötidssituationer sedan man öndrat tänket. Alltså, stlr man sig på dötid så se till att man ibte drabbas av dötid. Personligen gillar jag inte tänket att vara effektiv helatiden. Kan jag bara sitta 30 minuter i mina egna tankar utan att göra något så ser jag det som en grym vinst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en viktig poäng. Precis som med pengar där man genom att välja bort utgifter tar bort behovet kan man försöka välja bort möjligheter till dötid.

      Jag gör nog i mångt och mycket som du. En hantverkare ska passas in i tid och instrueras, och det blir dubbelt så mycket städjobb för mig än om jag gjort jobbet själv, så trots att själva jobbet tar längre tid för mig som amatör kan det gå på ett ut. Och min restid till jobbet är nedskuren till ungefär fem sekunder.

      Radera
    2. Precis! Som du säger så går det ju åt så mycket tid runt omkring allt. Säg att du ska måla om ett rum. För dig själv kanske det tar 20 timmar totalt med spackling, köpa saker, städa osv. För en målare tar det 10 timmar. Skillnaden är att du fortfarande måste ta in offerter, förklara hur du vill ha det, städa efter honom etc.

      De hantverkare jag anlitar är rörmokare och i viss mån elektriker, men det har bara varit vid renoveringar. Då har jag tahit folk jag känt och då fungerar det smidigt.

      Radera
    3. Sen är tyvärr ett vanligt "fel" många privatpersoner gör är att lägga sig i hantverkarnas jobb lite för mycket. Ändra saker under pågående arbete, inte plockat undan möbler etc. Kanske allmänt ha för dålig planering.

      Jag jobbade tidigare på ett byggföretag. Vi kunde totalrenovera en lägenhet på 100m2 med kök, badrum och allt på 4-5 veckor medan bara ett badrum hos en privatperson kunde ta längre tid.

      Skillnaden var att i det första exemplet hade vi köpt lägenheten och kunde styra all planering själv. Det räcker med att kunden tex. vill beställa egna kakelplattor, blandare etc. och det blir en försening/miss på beställningen eller anlita sin egna elekriker som kanske inte klarar av att anpassa sig till planeringen och så tappar man veckor direkt.

      Radera
    4. En kompis ställde upp en stor tunna med en sopsäck i mitt i rummet för att hantverkaren skulle kunna slänga saker där. När jobbet var klart hade han kunnat vika ihop säcken och lagt tillbaka den för det var den enda rena ytan i hela rummet.

      Radera
    5. Jadå, det görs fel åt det hållet också, men jag minns även många förseningar där jag hade kunnat ligga på leverantörerna och fått fram materialet i tid om hantverkaren bara hade informerat mig om problemet innan vi stod inför faktum.

      Radera
    6. Haha, ja det problemet är alldeles för utbrett i byggbranschen. Jag vet en som bara gjorde sitt jobb och lämnade skiten där han var i högar sen när hanfick skit sa han: -Ser jag ut somen jävla städare eller? Sjukt dåligt beteende!?!

      Problenet är väl att skulle hantverkaren helatiden tänka på att beställaren av jobbet sköter sig med leveranser (om han tagit på sig det) så skulle han tappa sjkut mycket tid. Ett bra planerat bygge går sjukt effektivt till.

      Personligen tycker jag att om man utan byggerfarenhet/jobbat med det ska ta på sig att sköta beställningar så ska allt finnas innan bygget startar eller med grym marginal. Det är den vanligaste dötidskostnaden på byggen. Vissa hantverksgrupper har ganska mycket tid som ligger utanför själva jobbet på plats, därför är planeringen grymt viktig.

      Dwt är även orsaken till att många hantverkare inte tar så många jobb mot privatpersoner utan hellre jobbar mot företag.

      Radera
    7. Jag vill inte göra ner en hel yrkeskår (när jag var krönikör i tidningen Byggaren fick jag åtminstone betalt för att göra det), men då tänker jag så här: Jag är bra på att beställa, ligga på, tjata och dubbelkolla att allt är på plats. Hantverkaren som inte ens kan lyfta på luren och berätta att han kommer en timme efter utlovad tid är bevisligen väldigt dålig på det.

      Radera
    8. Jag förstår dig, att säga en tid och inte dyka upp är bara respektlöst! Jag vet att det är vanligt men inte som att alla är så.

      Sen måste man ha i åtanke att varje möte etc. kostar hantverkaren pengar. Den vanligaste delen av jobben inom bygg är fasta priser, man ska hålla en deadline sen om man jobbar 3 eller 6 timmar ger ofta samma pengar. Det är väl något som ofta svider i ögonen på folk. Bra hantverkare kostar pengar (per timme). Många försöker komma undan billigt och anlitar oseriösa hantverkare, vilket ofta kostar mer i slutändan.

      Jag håller med om att branschen i huvudsak är oseriös och manana. Därför är det nog ännu viktigare att supporta de som är seriösa och duktiga, samt att göra jobbet själv istället för att klaga på hur dåligt det är. Att försöka leka projektledare och spara in pengar funkar helt enkelt inte om man inte har erfarenhet, då tröttnar folk och det blir dyrt för alla inblandade.

      Nu pratar jag bara generellt från andra sidan. Sen finns det en anledning till att jag lämnat byggbraschen ;) och det är till stor del pga oseriösa byggföretag. Som i sin tur leder till oseriösa beställare.

      Tyvärr har väl en stor del av branschen hamnat i en ond cirkel, sen finns det en del där allt flyter på bra.

      Radera
    9. Jag håller verkligen med om att man ska anlita de seriösa, och det är en av mycket få exempel på gånger jag kan betala mer trots att jag vet att jag förlorar på det, för att oseriösa företag och människor inte ska få mina pengar. Fast när det gäller hantverkare måste man hitta de där seriösa först, och det är inte det lättaste.

      Radera
  3. Tänkte skriva att man inte heller ska använda sin dötid till att bli arg på det som orsakar det, men nu när jag läste det här om hantverkare ovan så får jag nog revidera mina tankar lite.

    Alltså, istället för att bli irriterad över att det är kö i mataffären (som jag förvisso slipper ni med självscanningen på willys, höhö) så tänker jag att det är ett perfekt tillfälle att kolla sociala medier lite snabbt. "Gud" har gett mig lite extra tid att koppla bort hjärnan en sekund helt enkelt.

    Däremot kan jag inte se det som något positivt när någon annan person (hantverkare eller bara sena personer)blir sena, för det är inte sånt jag ska behöva räkna med. Och själva kallar de sig tidspotimister, jag har gått över till att säga tidsEGOISTER.

    Mitt allra värsta slöseri på tid är nog möten. Möten om möten. Möten som inte kommer fram till något. Möten man inte kan läsa någon annat under tiden som man deltar på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tidsegoister är ett bra ord. De stjäl vår tid, inte nödvändigtvis för att de har användning för den utan bara för att de inte orkar hålla tiden och/eller hålla oss informerade. Det som retar mest med hantverkare att de enkelt skulle kunna slå en signal och berätta, men de ser det som sin rätt att dyka upp när de vill. När sotare och andra hantverkare som ska beta av hela området kommer får man info att de kommer "kl 8-16". Själv jobbet tar kanske fem minuter, men de kan inte precisera sig mer än så, för det har de själva ingen nytta av.

      Och möten - JA! Jag satt en gång i veckan i fyra år på ledningsgruppsmöte där halva tiden gick ut på att konstatera att deltagare av olika orsaker (mest för att de inte vill och därför gav fan i det) inte förberett sig och gjort det de skulle.

      Radera
    2. Tidsegoist är bra ord! Mötestrenden idag är komma nån minut efter utsatt tid och "checka in" sin dator och block. Därefter ska det hämtas kaffe, toalettbesök osv. Slutar med att mötet börjar 15 minuter försent.

      Radera
    3. Och efter några veckor av det kommer någon att komma efter en kvart (eftersom de vet att det ändå inte börjar innan dess) och därefter hämta kaffe osv. Till slut är entimmesmötet en halvdag.

      Radera
  4. Ladda ner en gratis e-bok från biblioteket till mobilen så slipper du släpa på en bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min mobil laddas inget ner i, mer om det här, men en pocketbok i fickan kräver inget större släpande.

      Radera
  5. Jag håller med dig till viss del. Samtidigt är det lätt att man fastnar i optinoja, att man ska optimera varje liten detalj av sitt liv där de ger kanske 1 till 2 procent effekt. Att optimera för att minska sin dötid till 80 90 procent tycker jag är klokt och ger mycket, vilket nog är att alltid ha med sig en bok, e-bok eller anteckningar.

    Om man har tre minuter över i matkön kan man ägna sig åt observation, se människors beteende i en viss situation, kan ge intressanta reflektioner.. :)
    /Studenten A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är i och för sig sant, men många av mina bästa idéer kommer i dessa situationer, när jag bara har någon minut över och lägger den på att fokusera på en speciell uppgift.

      Radera
    2. Intressant! Förlåt för lite off-topic men hur länge har du varit egen företagare? När tog du dig ut från ekorrhjulet så att säga?
      /Studenten A

      Radera
    3. Sedan november 2000. Herregud, Göran Persson var hyfsat ny statsminister, människor investerade i Framfab och Icon Medialab och New Yorks högsta byggnad var World Trade Center... Satan vad gammal jag är!

      Radera
    4. Haha rolig trivia! tack för svar.
      /Studenten A

      Radera
    5. Rolig?! Jag gick ju in i en depression nu ;-).

      Radera
    6. Hahaha njuter av att vara ung just nu *blink*. Skämt åsido, fortsätt med det du gör, utmärkta blogginlägg! :) /Studenten A

      Radera
    7. Tack! Passa på att njuta, ungdom går över :-).

      Radera
  6. Personligen uppskattar jag dötiden i vardagen. I apoteksscenariot hade jag satt mig ner och funderat på någonting under den pågående dötiden. Jag hade njutit av varje minut.

    Är det någonting den moderna människan har för lite av är det dötid.

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. "I apoteksscenariot hade jag satt mig ner och funderat på någonting under den pågående dötiden."

      Men det är ju ungefär det jag säger. Oavsett om man löser världsproblem, planerar middag eller bara tar tio djupa andetag är det meningsfull utfyllnad av tiden, till skillnad från att stå och stressa upp sig.

      Radera
    2. Ja jo ungefär. Skillnaden är att jag tycker det är underskattat att välja att inte utsätta sig för yttre stimulu. Vart man än lägger blicken idag så ser man att någon slänger upp och fipplar med exempelvis telefonen då det uppstår några sekunders dötid. I ditt fall var det poddar eller doodling.

      Att göra ingenting kan vara riktigt trevligt.

      Tror det var Per Oscarsson som i filmen Kan du vissla Johanna sa något i stil med "Idag vill jag bara ligga härbi sängen och fundera". Jäkla trevligt om du frågar mig!

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    3. Vad är doodling? Aldrig hört uttrycket och google ger ingen klarhet. Därmed inte sagt att jag inte gör det :-).

      "Ingenting" tycker jag är överskattat. Fast inte mer än "Kan du vissla Johanna" som förmodligen är den sämsta film som någonsin visats.

      Radera
    4. Lägg av, om du inte hittar det på goggle så använd Bing. Doodling är när du sitter och ritar lite krumilurer och tänker på annat.

      Hehe, förstod att du skulle gå igång på det där :) För att strö salt i såren sticker jag ut hakan och påstår att den är en viktig del av vårt kulturarv :)

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    5. Missat fenomenet och vad jag vet aldrig ägnat mig åt det så "I ditt fall var det poddar eller doodling" förstår jag inte alls.

      Och inte filmens storhet heller, jag är ledsen.

      Radera
    6. Det var ett försök att vara lite retsam. Att likställa ditt arbete som du sysslar med under dötiden med doodling.

      Det finns ingen storhet med Vissla Johanna, den är enligt min mening inte sevärd. Den är till och med bitvis lite obehaglig. Exempelvis då ett begagnat plåster byter ägare.

      Nu ska jag äta min hämtsushi och dricka ett par riktigt dyra Pale ale och kolla på På spåret.

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    7. Ah, du menade så. Ja, den gick helt förbi mig.

      Själv ska jag ner till tvättstugan, plocka ner sista tvätten och skura golvet. Sedan ska jag skriva en jobbtext om WordPress. Känns ändå som en vinstlott jämfört med att behöva kolla SVT-"underhållning".

      Radera
  7. Svar
    1. Exakt!

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    2. Ni är ju helt hopplösa :-)!

      Radera
  8. Som social introvert beteendevetare måste jag hålla med tidigare talare om att dötid är fantastiskt! När ska jag annars hinna titta på folk, försvinna iväg i dagdrömmeri eller bara komma på nya idéer? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dagdrömmeri och nya idéer är jag helt för. Att titta på folk vet jag inte, jag är kanske inte tillräckligt intresserad av folk :-).

      Radera
    2. Du gör många intressanta observationer trots att du inte tror dig vara tillräckligt intresserad av folk :)

      Radera
    3. Jag har några gamla observationer från den tiden när jag var intresserad av folk. I övrigt utgår jag ifrån att folk är ungefär som jag. Det är det nog inte många som är, men de flesta är så pass osäkra så låter man bestämd och pekar med hela handen tror de att det är dem det är fel på.

      Radera
  9. Förut när jag åkte buss så körde jag utbildningar på paddan under tiden. Hade till och med en deal med min chef där jag fick ta detta som övertid under en period.
    Sen var det några klyftiga (säkerligen gräsätarkommunister) som kom på att det var en bra idé att ta bort bussmöjligheten. Så nu åker jag bil, och tro fan inte att jag fördriver tiden med P3, det blir ljudböcker istället - roligare men i regel betydligt mindre bildande :(.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Schysst chef! Gräsätarkommunister... Ja, dessa hemska vegetarianer :-).

      Jag kan bara rekommendera poddar istället för ljudböcker för ökade bildningsmöjligheter. Eller jobba med paddan samtidigt som du kör - det har jag sett massor av busschaufförer göra :-).

      Radera
  10. Jag gillar ställtid - luft emellan göromålen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge det inte drar iväg och blir mer än två sekunder så.

      Radera
  11. Angående det där med väntan.... Jag vet hur det
    känns att vänta på en leverans av en säger en fåtölj
    från Ikea... Får en mail som talar om att nu... nu
    kommer vi... och längre ner i mailet står det.
    Leverans sker på torsdag 8-16... jippi.. en hel dags väntan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skitdåligt! Det bara måste kunna vara mer exakta än så. Jag hade nyligen en liknande läge och blev tre gånger lovad att de skulle höra av sig i förväg. Först dagar, sedan timmar. Facit: "Är du hemma, vi kommer om tio minuter."

      Radera
  12. Kan man inte ägna tiden på tåg, i kön och på parkbänken med att grubbla? Fundera över saker och ting. Kan vara väl så stimulerande och givande som att sitta med podcasten eller musiken i öronen. Att rekommendera är att göra båda två, det vill säga grubbla respektive lyssna på podden eller musiken. Är man religiös kan man ägna tiden åt att be till Gud. Ateisten kan vända sig till mammon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grubblerier är såväl underskattade som stimulerande. Och jag lyssnar bara på poddar som får mig att tänka, så det blir ju någon slags multitasking då.

      Radera
    2. Lyssnar du på Immanuel Kants podradio? Han har gett ut sina verk postumt nu 2016. Han hade tydligen inspelningsstudio redan på 1700-talet. Fråga mig inte hur.

      Radera
    3. Hade han bott i Göteborg hade han kallat sig Fram-Kant :-).

      Radera
    4. Och hade han bott i Malmö skulle han dragit en lina kola under helgen och klippt sig för 50 kronor, enligt Ygeman.

      Radera
  13. Ingen mer än jag som reagerat på hur mycket dötid du har: 2700 timmar om året. Räknar man med 1,5 timmar om dagen, alla dagar i veckan, blir året 1800 dagar långt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här har jag uppenbarligen fått matematiken helt galet fel, och eftersom jag under de nio månader som gått sedan jag skrev texten har gjort ytterligare 225 blogginlägg har jag ingen aning om hur jag tänkte. Undrar om det kan vara för att jag räknar med 1800-dagarsår som jag aldrig tycks hinna med det jag föresatt mig ;-).

      Radera