tisdag 7 februari 2017

Smygchockhöjda avgifter

Det låter som en kvällstidningsrubrik, men jag tror att ni vet vad jag menar. De där företagen som i en bisats berättar att avgifterna ”ändrats”, ”justerats” eller ”anpassats”. Av någon anledning betyder det aldrig sänkta avgifter utan alltid höjda, och ibland helt hysteriskt.

I somras skrev jag om att min hemförsäkring höjts med 16,5 procent på ett år. Detta när räntan är negativ och inflationen obefintlig. Andra klassiska höjare är Posten och Storstockholms Lokaltrafik som obehindrat kan höja sina priser med 10-20 procent oavsett ränteläge. Och så staten då.


Den senaste som lyckats att både smyga och chockhöja samtidigt är SEB. Jag är kund sedan många år och tillfälligtvis också aktieägare. I samband med att årsbeskeden skickas ut brukar man ju alltid få några papper med reklam eller instruktioner om hur siffrorna ska läsas. I den luntan, som de flesta skickar i papperskorgen direkt, hade de smugit in ett papper med texten ”Vi uppdaterar våra villkor”. Detta gör man bl a genom att byta ut det populära Visakortet mot det klart sämre alternativet Mastercard.

Och så var det avgifterna då. Tjänsten ”Enkla vardagen” borde byta namn till ”Betydligt dyrare vardagen” när priset stiger från 25 kr i månaden till 35 kr. Bara 10 spänn, kanske någon invänder. Ja, men också 40 procent! Konsekvent över hela linjen faktiskt. Att betala räkningar med gireringskuvert blir 33 procent dyrare. Även företagskunder drabbas. Inga jättepengar, men ett par tior här och någon procent där. Vi drabbas ändå lindrigare än bankfackskunderna som i många fall får över 100 procents höjning.


Jag vet inte vad som är värst, att de höjer varenda avgift rejält samtidigt som tjänsterna försämras, att de inte kan stå för att de erbjuder sämre tjänster till högre pris, eller att de försökte smyga igenom alltihop tillsammans med texten: ”Om du accepterar villkoren behöver du inte göra något.” Så beter sig bluffaktureringsföretag, men tydligen även svenska storbanker.

Är det Falkengrens fallskärm som ska finansieras på detta sätt? I så fall är jag inte helt säker på att jag vill vara med, så det är bäst att SEB håller utkik så att de inte missar ifall jag säger upp mitt avtal på Twitter eller med en lapp på Icabutikens anslagstavla.

38 kommentarer:

 1. Väljer själv att vara kund i Handelsbanken. Gratis internet tjänst och bank kort har jag inte hos dom. Var tidigare kund hos Swedbank men tröttnade på att de tog betalt för just internettjänsten. Det bästa är om man kan hålla sig skuldfri så man slipper ha med banker att göra.Det man kan göra som konsument är att hålla koll på dessa ockerhöjningar som banker gör och byta till en bättre bank. Kanske finns ett bättre alternativ än SEB för dig? Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft Handelsbanken, men bytte pga dålig service.

   Jag har inga lån och är därför hyfsat rörlig, men bökigt att flytta mitt företag från SEB och vill helst ha samma för företaget och privat. Men vi får se, jag låter mig inte trampas på hur mycket som helst.

   Radera
  2. Företaget som jag är anställd på har SEB och numera får vi betala för att vi har en massa pengar där på våra konton (svenskt konto + en massa olika valutakonton). Varje dag skickar vi allt vi inte behöver till vårt moderbolag i ett annat europeiskt land (som har annan bank).
   Vet inte om du har också råkat ut för kostnad för att du har pengar på kontot hos dem som företagare - förstod det som att du också har SEB på ditt företag.
   Sa Anna

   Radera
  3. Du har uppfattat rätt, men hittills har de inte velat ha betalt för att härbärgera mina pengar. Däremot var det rätt länge sedan jag såg till någon ränta. Jag har en mycket liten enskild firma, ditt företag verkar större.

   Ändå konstigt att de vill straffa ut företagen. Undrar om det inte är någon mer bank som kör negativ ränta för företagskunder. Nordea, tror jag.

   Radera
 2. Träffsäker slutkläm som vanligt. Fantastiskt att du kan klämma ut dig så många inlägg på intressanta ämnen (inte bara variationer på samma sak). Dina sammhällsanalyser friskar upp. En gång tog jag upp precis det här på en middag. Möttes av tomma blickar som trodde jag blivit bankrutt eller nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jättekul att höra!

   Blir situationen allt för pressad på nästa middag får du väl skylla på "någon galen bloggare" du läst :-).

   Radera
 3. Utveckla gärna varför mastercard är sämre än visa. SHB bytte för ett tag sedan så vore intressant att veta vad man förlorar på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa bankomater tar inte Mastercard. Någon gång har jag även sett nätsajter som inte accepterar Mastercard. Har aldrig varit med om att någon ratat Visa.

   Min mamma har sitt kort just på SHB och tvingades också byta till Mastercard, så det är tack vare henne jag lagt märke till bristerna.

   Radera
  2. Vilka bankomater och nätbutiker tar inte Mastercard? Jag har både Visa och Mastercard, handlar i Sverige och utomlands och har aldrig märkt skillnad på dom eller att butiker inte skulle ta emot Mastercard.

   Jag är nyfiken på vart det inte funkar :)

   Radera
  3. Åtminstone Ica-bankens bankomat. Ja, jag antar att de tar Ica-Bankens Mastercard, men inte SHB:s ;-).

   Nätbutiker vet jag inte på rak arm (inte heller säker på att jag skulle vilja berätta för hela världen om allt jag handlar), men det har hänt ett antal gånger Att Mastercard inte funnits som alternativ.

   Radera
  4. Intressant, tack för svar! Jag får fortsätta att köra på med mitt Mastercard, vem vet.. plötsligt kanske det händer! ;)

   Radera
  5. Kan ju bli bättre också. I takt med att allt fler (SHB redan, snart SEB) kör Mastercard borde kraven höjas för att det ska funka på fler ställen, i alla fall i Sverige.

   Det som störde mig var inte främst att jag tappade Visa utan att jag tappade bank-id, och så alla dessa extremt stora avgiftshöjningar som man smög in i en lunta med årsbesked.

   Radera
 4. Byt till ett gratis kort är mitt förslag. Här finns några alternativ.

  http://aktiepappa.blogspot.se/2016/11/avanzas-kreditkort-marknadens-basta.html?m=0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att skaffa en ny bank BARA för att få ett Visakort känns för bökigt. I så fall vill jag flytta allt från SEB.

   Radera
 5. Du behöver ju inte en ny bank för att få ett gratis betal/kreditkort som kanske även erbjuder cashback.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lär väl behöva öppna minst ett konto i en bank för att de ska skicka mig ett kort. Pallar inte en bank till.

   Radera
  2. Inte då. Jag har bland annat ett Cirkle K kort. Visserligen MC, men 1% cashback på typ allt och e-faktura direkt till din vanliga bank.

   Radera
  3. Men kan man få ett Visakort på det sättet (helst med bank-id)? För Mastercard verkar de ju kasta efter en så det behöver jag inte fler.

   Radera
  4. Hos OKQ8 kan du få gratis Visa. De har lite andra bonusregler, dock tydligen inte bank-id. Fast hur ofta behöver du logga in där? Fakturan med köp får du till din bank.

   Radera
  5. Bank-id behöver jag för att logga in lite varstans, och om jag skulle få för mig att deklarera elektroniskt. Nej, jag har ingen smartphone, och ja, jag är en dinosaurie.

   Radera
 6. Själv är jag kund hos inte mindre än fyra(!) banker. Dock har jag bara kort hos två (ICA och Nordea). ICAs Mastercard funkar inte ens alla gånger hos ICA själva... Men Visa-kortet har aldrig svikit mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, om inte ens Ica tar Icas Mastercard verkar det synnerligen begränsat. Men när det gäller bankomater är jag egentligen rätt likgiltig. Det är ytterst sällan jag tar ut kontanter, kanske en gång om året.

   Jag har SEB, Avanza och Nordnet. Det får räcka.

   Radera
  2. Kontanter? Såna där papperslappar som tar upp plats i plånboken? Nädu, sånt skippar jag gärna. I myntfacket förvarar jag bara hårnålar (helt ok om du inte är så bekant med såna) :)

   Det räcker bra :)

   Radera
  3. I min plånbok har jag ett sånt där fejkmynt i plast som man kan stoppa i kundvagnen när man ska handla. Inga hårnålar, det är korrekt gissat :-).

   Radera
 7. Jag håller med om att SEB tycks ha tappat precis allt vad gäller kundkontakt. En vacker dag spricker ett sådant bolag med buller och bång! Men tills dess PARTY BONUS max. Själv har jag nyligen lämnat SEB. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är ju som sagt ägare också, och inte särskilt orolig för att detta ska innebära massflykt i kundstocken.

   Radera
 8. Omedvetenellermedvetenkonsumtion7 februari 2017 kl. 20:43

  Jag har råkat ut för att inte kunna betala med visa-kort i Norge... Jag som skaffade visa för att kunna handla överallt i världen och så gick jag bet i grannlandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Norge är ju inget riktigt land utan bara en geografiskt otillgänglig yta där man samlat en massa människor som pratar roligt :-).

   Radera
  2. Är det inte Danmark du menar!? :-)

   Radera
  3. Det kan stämma. Jag lär mig aldrig skillnaden på de där ;-).

   Radera
  4. omedvetenellermedvetenkonsumtion7 februari 2017 kl. 22:13

   Norskar pratar roligt.
   Danskar totalt obegripligt!
   Stor skillnad! :)

   Radera
  5. I skrift är det nästan samma språk. Talspråket skiljer eftersom man inte uttalar några konsonanter i danskan.

   Radera
  6. Omedvetenellermedvetenkonsumtion7 februari 2017 kl. 22:32

   Ja, det är ju så.
   Finns inget annat land där jag blir så frustrerad över språket som i Danmark, jag borde ju förstå...

   Tyska kan jag inte, men förstår mer på denna resan, än om jag besöker Danmark (körde bara snabbt igenom nattetid, för att slippa prata... ;)

   Radera
  7. Klart att du inte borde förstå danska. Inte ens danskar förstår danska: https://www.youtube.com/watch?v=s-mOy8VUEBk

   Radera
  8. Omedvetenellermedvetenkonsumtion7 februari 2017 kl. 22:54

   Haha :)
   Ok.
   Men de borde kunna prata så att jag förstår, med tanke på att de kan skriva begripligt.

   Radera
  9. Det borde de, men kruxet är att de inte kan uttala konsonanter. Testa själv att prata med bara vokaler - det låter som att man sitter hos tandläkaren med tre verktyg och en slemsug i käften.

   Radera
 9. Är det ingen som har några förslag till billiga betallösningar för företag. Någon som kan rekommendera en bra bank där man kan få billig bank giro anslutning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Jag är rädd att det beror väldigt mycket på vad man är ute efter. I mitt fall ett företagskonto kopplat till bankgiro, med fördel upplagt så att jag kan logga in privat och på företaget på samma gång så att jag slipper köra dubbelt. Och det är liksom allt jag är ute efter. Inga lån, checkkrediter, rådgivning, ingenting. Det gör mig inte jätteintressant på bankmarknaden.

   Radera