tisdag 14 februari 2017

Vad sysslar de med?

När människor som är duktiga på aktier får en fråga om ett bolag de inte följer svarar de ofta: ”Jag har ingen koll på det bolaget.” Sedan berättar de ändå vad företaget gör, vad som är bräckligt i deras affärsidé, lite om företagsledningen och hur framtiden skulle kunna te sig, för företaget och för hela branschen. De har med andra ord mer koll än nästan alla andra trots att de just sa motsatsen. Inte för att mörka eller för att kunna stila med sina kunskaper utan för att de sett till att veta lite grann även om börsbolag de inte följer aktivt.


Vad är då vitsen med det? Jo, genom att skaffa sig grundläggande kunskaper blir det mycket lättare att bygga på med fler. Man kan säkert förklara fenomenet med någon psykologisk term som ”selektiv perception”, men det är bara vanlig logik att man har lättare att ta till sig information man förstår sig på, helt enkelt för att man vet i vilken låda i skallen man ska stoppa den.

Vad gör egentligen Concentric, Ortivus och Trention? Jag har ingen aning, så om jag skummar igenom en ekonomisajt och hittar information om dessa bolag vid sidan av notiser om Volvo, Electrolux och Kappahl kommer min hjärna kasta sig över de sistnämnda eftersom jag redan har en bild av företagen och dess verksamhet.


Så är man på allvar intresserad av att lära sig mer om investeringar på börsen borde man kanske lägga mindre tid på att grotta ner sig i rapporter för företag man redan har koll på, och istället ta reda på vad bolag man inte vet ett dugg om faktiskt gör.

2 kommentarer:

  1. Helt rätt, det är min melodi på börsen. Jag anser att det gäller att vara en bra generalist för att göra pengar på börsen. Desto fler stenar man vänder på, desto mer lär man sig, och desto fler guldkorn lär man finna innan alla andra. Jag tycker att det ofta är som så att 20% av analystiden ger 80% av värdet (dvs de sista nitty gritty detaljerna ger inte själva värdet). Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det är svårt att veta vilka procent som kommer att ge värde. Vissa investeringar hade det ju med facit i handen varit bäst om man aldrig ens övervägt.

      Radera