torsdag 9 februari 2017

Om jag hade pengar

Ännu en låttitelrubrik, men det är ingen baktanke med det den här gången heller.

Ett tankeexperiment jag ibland gör (och jag gissar att jag inte är ensam) är att fundera på hur mitt liv skulle ändra sig av en rejäl klumpsumma. Vi säger att du vinner fem miljoner på Triss i morgon. Pengar du inte räknat med, som trillar in på kontot utan motprestation.


På vilket sätt skulle det förändra ditt liv? Skulle du höja dina levnadsomkostnader? Ge bort till välgörenhet? Resa jorden runt? Köpa något riktigt dyrt och onödigt? Dra igång något riktigt galet projekt? Leta fram en gift person på måfå, skicka en bukett rosor att levereras till familjens söndagsmiddag tillsammans med en check på hundratusen med texten ”Tack för en underbar natt!”?

Jag har alltid stört mig på människor som vinner miljoner i direktsändning och på frågan vad de ska göra med dem svarar: ”Jag ska väl ge bort lite till barnbarnen.” Vad är vitsen att spela när de inte har några som helst visioner?! Förra gången jag spelade Bingolotto (drygt tjugo år sedan) tänkte jag att om jag får komma till studion och snurra på hjulet och vinner tre miljoner skulle jag hälsa min chef i direktsändning att han kunde fetglömma att jag skulle komma till jobbet på måndag eller någonsin igen. Jag tror att Loket hade skrattat sig blå.


Då fanns en plan. Men nu? Nu har jag ingen chef att önska en varm semester i underjorden. Jag skulle inte ändra mitt boende i brådrasket, inte köpa något annat heller. Jag har inga resor jag önskar genomföra. Åtminstone inga som skulle bli av tack vare dessa pengar. Kanske kunde det bli lite kapitalvaror, en värstingdator och möjligen en bil. Men jag skulle inte springa iväg och peka på första bästa, jag skulle precis som tidigare göra noggranna analyser innan jag handlar.

På ett mer vardagligt plan skulle jag anpassa mig ännu mindre. Jag skulle fortsätta att leta extrapriser på Willys, laga mat hemma istället för att gå på restaurang, promenera och springa istället för att åka bil eller buss, köpa begagnat istället för nytt, låna istället för att köpa böcker osv. Det mesta skulle hamna i aktieportföljen, eventuellt i investeringar med något högre riskprofil än vanligt.

Betyder det att jag kommit så nära mitt idealliv att jag blivit nästan oberoende av yttre omständigheter, eller att jag blivit den där visionslösa pensionären som skulle ge bort allt till barnbarnen? Jag vet inte, men jag köper inga lotter och har inga barnbarn.

47 kommentarer:

 1. Jag verkar vara en av få ekonomibloggare som gärna skulle vilja ha stor fin villa, fjällstuga, båt, fina bilar, pengar över till resor och leksaker. Jag uppskattar "fine dining", klockor och upplevelser.

  Jag lider inte av att jag inte ha allt detta idag och jag skulle aldrig köpa nåt som jag inte tycker jag kan finansiera. Men jag skulle gärna vilja ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite avundsjuk faktiskt, jag vill också ha drömmar. Men klocka har jag i mobilen :-).

   Radera
  2. Du är inte ensam plutusson, jag har/har haft samma drömmar men när jag väl står där och ska köpa något riktigt dyrt blir jag snål och tänker på att jag kan ju investera pengarna och få avkastning istället. Men jag tror att vetskapet om priset på både min klocka och min Audi skulle kunna få Sparombudsmannen att göra en akututryckning till GBG och slå mig i huvudet med sin duttpenna. ;)

   Radera
 2. Jag skulle omedelbart förverkliga min plan med att göra mig fri från jobbet, flytta från stan till en självförsörjande liten gård med odlingar, eget vatten, solpaneler etc. Där skulle jag odla min trädgård, jäsa eget plommonvin och läsa böcker. Eventuellt drar jag in fiber, vacklar lite där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var mål jag kunde relatera till. Lite tveksam till plommonvinet bara :-). Och klart du ska ha fiber!

   Radera
 3. Skulle jag få en sån summa skulle jag inte heller ändra så jättemycket men vissa saker skukke jag ändra.

  Jag skulle ha kvar företaget men pausa helt och kanske ta något jobb nån dag om jag kände för det. Eller avsluta det så man slipper deklarera för det, fast troligen skulle jag ha kvar det, haha.

  Jag skulle ev. sälja bilen, om jag ändå spenderade mer tid på resor etc så kanske den blir onödig, och om jag inte jobbar så har jag inte samma behov av den.

  Jag skulle spendera mer TID på resor, dvs jag skulle vara borta längre när jag väl åkte iväg.

  Jag och sambon slulle inte bejöva jobba överhuvudtaget, vilket skulle vara den största grejen. Kanske skulle man bytt till mindre lägenhet för att spendera en del av året på annan ort eller utomlands.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deklarerandet tycker jag bara är jobbig de 2-3 dagar per år man är mitt uppe i skiten. Däremot gillar jag tanken på att kunna vara mer kräsen i att välja kunder.

   Flytta utomlands ligger helt klart i pipeline för mig med, men det är inte så ekonomiskt betingat, och när det händer fimpar jag Sverige helt så jag behöver ingen lägenhet kvar här.

   Radera
  2. Intressant! Vilka länder har dina tankar snurrat kring?

   Det som håller mig tillbaka är väl att man är trygg i det svenska systemet och vet hur allt fungerar. En större ekonomist trygghet skulle set göra lättare tror jag men det är ju såklart lite fel att tänka så. Jag jobbar varje dag med att försöka släppa mer av trygghetstänket. I dagsläget vet jag inte heller om jag skulle klara mig ekononiskt utan ett jobb utomlands, jag har inte räknat på det.

   Radera
  3. Många, i alla vädersträck förutom norr. Jag är inne på att stanna kvar i EU, men det är inte spikat.

   Beträffande tryggheten tycker jag snarast att det som ändras i rätt riktning för flytt är att ju mer tryggheten minskar här desto mer otrygghet och frågetecken kan man leva med annorstädes.

   Radera
  4. Intressant, ja EU känns betydligt lättare av många anledningar och jag tycker det finns många alternativ att välja på.

   Jag håller med dig ang. sista meningarna, det är något man märker efter varje gång man släppt en trygghet. tex sagt upp sig från ett jobb och karriär.

   Eller du kanske syftade på samhället i stort?

   Radera
  5. Ja, mest syftar jag på samhället. Som företagare har man ju i princip ingen trygghet i Sverige.

   Radera
 4. Jag spelar inte heller och har egentligen inte heller några storslagna drömmar. Visst finns det saker man kan göra, typ en ny uteplats på huset, nya hängrännor etc, men det är ju ändå sånt jag inte prioriterar nu så jag tror att jag skulle få lite ångest över att behöva göra så många val på en gång och det mesta skulle bli ogjort ;-) Däremot fastnar jag alltid på att mina familjemedlemmar skulle få pengar av mig, nu har jag inga i nedåtgående led, men framförallt mamma och min bror (pappan är hopplöst fall, kanske man kunde köpa en spelmaskin till honom så går pengarna bara runt i hans egna ägodelar). För de enda ekonomiska bekymren jag har är att min familj inte har det lika gott ställt som jag har. Och visst, man kan säkert dra något kort om att som man bäddar får man ligga, men jag kan verkligen inte tänka så när det gäller min mamma. Få henne skuldfri och köpa en liten lägenhet i lugnt område som hon kan bo kvar i även när hon går i pension skulle jag lägga pengarna på. Brorsan skulle bara få låna.

  Jag är för snål att spela på lotter. När jag väl gör det blir jag så jävla förbannad när jag inte vinner så det är bäst att låta bli bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter väl som vettiga hål att stoppa pengarna i.

   Nej, generellt är ju lotter bara ett sätt att bränna pengar, att köpa 17 spänn för en tjuga, förutsatt att man betalat själv.

   Radera
 5. Jag kanske ska visa detta för min farfar. Nu är han visserligen 94 år gammal och hör bara det han själv vill, men han har spelat på lotter och tipset nästan varje vecka de senaste 50 åren. Sen han gick i pension har han sett det som sitt jobb. Farmor har låtit honom hållas. Visst har han vunnit några småslattar lite här och där, men inte i närheten av hur mycket han har spelat bort. Samtidigt känner jag inga människor som har rest så mycket som de har gjort under sitt snart 70-åriga(!) äktenskap. Så det kan jag unna honom, men det är klart att jag som barnbarn tänker att jag nog hade haft större nytta av de där pengarna :)
  Vad jag skulle göra om det plötsligt uppenbarade sig en stor summa pengar? Sparat. Rest. Men det jag egentligen önskar är en karl, och de kan tydligen inte köpas för pengar har jag hört :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan bara hoppas att han haft glädje av spelandet för då kanske det är en okej summa att ha på nöjeskontot.

   Haha! Nej, vi är helt ovärderliga :-). Fast nog tror jag att det finns de som kan köpas (Gambia lär vara en populär inköpsort) även om det är vanligare åt andra hållet.

   Radera
  2. Det hoppas jag :)

   Haha, tack för tipset! Men jag skippar det nog. Får lita på att han dyker upp tids nog :)

   Radera
  3. En kvinna som använder ord som longitudinella hittar garanterat drömprinsen vad det lider ;-).

   Radera
  4. Hahaha! Jag ska genast skriva upp ordet "longitudinella" i min Tinder-profil och se om någon nappar ;)

   Radera
  5. Skriv det högst upp: "Använder regelbundet ord som longitudinella."

   Eller smyg in det: "Har longitudinella ögonfransar." Njäe, det är nog sämre.

   Radera
  6. Wow, du är verkligen expert på profilskrivande. Ett vanligt förekommande uppdrag? :P
   "Jag har longitudinella drömmar om att bli ekonomiskt oberoende"?

   Radera
  7. Haha, verkligen inte. Några CV:n/"personliga" brev åt andra har det blivit, men inga Tinderprofiler. Är t o m för gammal för att ha en egen. Men som lekman tycker jag att det där låter kanon!

   Radera
  8. Ålder är bara en siffra! :)

   Radera
  9. Ja, en ökande sådan. Men livet är ju longitudinellt (nej, det går bara inte att få in det naturligt).

   Radera
  10. Det var ett bra försök. Men nära skjuter ingen hare (men kanske något annat som fanns i närheten?)

   Radera
  11. Tack för vänligheten, men det var nog en helbom :-).

   Radera
  12. Haha, eller ta en kaffe i alla fall!

   Radera
 6. Jag tror att den här typen av frågeställningar är svåra för oss snåla sparare för jag tror att alla vi som räknar på avkastning och chans till vinst inser att det är en dålig affär att spela och köpa lotter. (Vinstplan finns på baksidan av trisslotten och det ör ingen munter läsning).

  Därför kommer du aldrig se Aktiepappa i morgonsoffan skrapande på nån fånigt stor lott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den gången vore det ju en bra affär, även om det skulle innebära att man måste svara på idiotfrågor från TV4:s "skjutjärnsjournalister" Tilde de Paula, Steffo Törnqvist och andra stolpskott. Men lite för tidigt på morgonen för mig.

   Radera
 7. Jag skulle lägga undan en del för att möjligen investera i lgh i Spanien eller annat ställe! Resten på börsen för att så småningom kunna besluta om jag vill sluta jobba!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, här var det så konkreta mål att det lett till en blogg! Kul, hoppas det lyckas (med eller utan spelvinster)!

   Radera
 8. Så klart går hela summan till att investera i aktier.
  Skulle inte sluta jobba, älskar att jobba!
  Men så klart så skulle jag köra många 3 månaders långa semestrar i mina favoritländer USA och Japan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch vad långa resor. Alldeles bortsett från att alla flygresor för mig resulterar i nackspärr och lock för öronen i flera dagar.

   Radera
 9. Jag skulle lägga in pengarna i portföljen. Därefter sluta jobba, samt bygga ut huset och utöka familjen :) Dvs det jag kommer göra ändå framöver. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som jag. Inte valen, men resonemanget - göra exakt det jag ändå tänkt göra. Fast jag har fortfarande inte bestämt mig för om det beror på att man hamnat rätt i livet eller att man är tråkig.

   Radera
 10. Med 3 miljoner skulle jag köpt något hus modell större lite utanför stan, typ på landet men med någon kollektiv kommunikation på någon km avstånd (tänker ju inte köpa bil). Hus som kan ta emot många gäster som kan övernatta är vad jag önskar. Att där finns utrymme att odla eget samt ett växthus hade varit önskvärt. I övrigt hade jag inte ändrat på något eller köpt en massa. Saknar inte något eller prylar alls idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hus på landet, växthus, kollektivresor, plats för gäster... Känner en doft av 70-talets gröna-vågare här ;-). Men på något vis gillar jag det.

   Radera
  2. jamen eller hur?!
   Det är ju inte prylarna eller statusen på arbetet som är attraktivt. För mig är det att ha tid att umgås med människor och samtalen. En mötesplats för samtal människor emellan vill jag skapa.
   Du får också komma =)

   Radera
  3. Haha! Det ser jag fram emot. Jag ska gräva fram en "Atomkraft - nej tack!"-knapp så att jag smälter in :-).

   Radera
  4. Fast då får du nog sälja URA först :P Kan bli dålig stämning annars.

   Radera
  5. Det går inte. Uranet är bäst i hela portföljen nu.

   Radera
 11. Äh det är väl ingen som går på det där dravlet som alla kan utantill vid det här laget? Varenda kotte som skrapar Triss i TV påstår att de ska unna sig en resa eller ha en liten fest för de närmaste. Det är inte en jävel som upphetsat meddelar att de tänker köpa en Rolex och dra till Puerto banus för att ragga brudar genom att köpa drinkbricka varje kväll.

  Helt enkelt för att vi svenskar matas med jantepulver i vällingen redan i spädbarnsålder. Man får helt enkelt inte säga att man tänker sprätta oväntade extrapengar på annat än präktiga saker.

  Själv skulle jag DEFINITIVT öronmärka en peng för ohämmat slöseri och sedan investera resten så att pengarna växer och gottar till sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore himla kul om någon sa just det där, berättar att de tänkt bli kung i baren tills servitriserna säger upp sig i vredesmod.

   Men jag är inte säker på att du har rätt. Jag tror att vi är rätt många som faktiskt skulle lägga pengarna i präktigt sparande. Kanske beror det på det där jantepulvret, men det är ingen fasad.

   Radera
 12. Intressant tanke. Beror ju såklart på hur mycket man vunnit. 1-2 miljoner är relativt småpengar. 20 miljoner, ja då börjar vi prata grejor. Får nog bli ett blogginlägg om detta ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här ÄR ett blogginlägg om detta ;-).

   I mitt exempel har jag ju angett fem miljoner för att jag tycker att det borde göra skillnad för de flesta, men det beror helt på vilken nivå man startar ifrån, både ifråga om förmögenhet och utgifter. Egentligen tycker jag inte att siffran är så viktig så länge den inte är alltför låg.

   Radera
 13. Hade jag vunnit en miljon idag hade jag sagt upp mig på måndag, sen hade jag lagt hälften på amortering av lån och resten i sparande, bott billigt i huset och bara myst, levt på a-kassa i ett år typ, sen hade framtiden fått utvisa nästa drag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En miljon låter inte som att den skulle göra jätteskillnad när du har lån, men du verkar ha tänkt igenom detta.

   Radera