fredag 10 februari 2017

Att bli Warren Buffett

Jag var nyfiken på den nya dokumentären Becoming Warren Buffett eftersom jag hört väldigt olika åsikter om den, allt från superintressant till ren skit. Så jag tänkte väl att den skulle landa någonstans mittemellan, vilket den också gjorde. Men jag gillar dokumentära berättelser om intressanta personer. Där finns nästan alltid lärdomar att hämta oavsett om det handlar om företagsledare, politiker, idrottsmän eller helt okända människor.

Jag hade inte jättemycket åsikter om Warren Buffett. Jag vet att han är en av världens rikaste människor med ett antal tiotal miljarder dollar på kontot, men har fått intrycket av att han lever ganska normalt. Fast jag vet inte. Mest är det väl hans kloka citat jag tagit fasta på.


På något vis har jag alltid kopplar ihop Buffett med pokerspelaren Doyle Brunson. De är nästan lika gamla och nästan lika gråhåriga, men ger bägge intryck av att vara betydligt yngre. Den ene är från Texas, den andre från Omaha, två orter som namngett varsin pokervariant och ligger ganska nära varandra.

Fast mest handlar det om deras ödmjukhet. Är man en levande legend behöver man liksom inte snacka om det. Buffett lär visst vara bättre på bridge, men bor man i Omaha och är en av världens rikaste män kommer man inte undan poker.


Tillbaka till dokumentären. Är man bara intresserad av hans investeringsstrategier blir man besviken, men vill man få en inblick i maken, pappan och polaren Warren Buffett är det här en intressant film.

Och nog får man en bild även av företagsledaren Buffett. Redan i början när han visar gamla tidningsurklipp han hängt upp på kontoret. Temat är paniksituationer på börsen, från klassiska år som 1907 och 1929. Buffett kallar det ”instructional art”. Buffett kommer ständigt tillbaka till att spara pengar, alltså själva samlandet som hobby. Det kan jag relatera till även om hans samling är ganska mycket större. Han skulle kunna köpa ett land eller en bergskedja för sina pengar. Men det gör han inte, han köper lunch för $2.95 eftersom han tycker att $3.17 är lite för dyrt när börsdagen startat trögt.


Vidare ges prov på samarbetet med Charlie Munger, som flutit på ett halvt liv trots att de verkar vara väldigt olika. Bara där tror jag många av oss har mycket att lära. Äh, se den själva! Kanske inte den mest fantastiska film som sett dagens ljus, men nog är den sevärd. Den finns på Netflix eller andra ställen kidsen hänger på nuförtiden. Själv hann jag se den på Youtube häromdagen, men precis som jag misstänkte plockades den ner därifrån fortare än någon hann säga rättighe

16 kommentarer:

 1. Hej Micke,
  Tror inte att det finns på Netflix men väl HBO...hur som helst tycker jag att det låter som en intressant film. Tror att vissa trodde att med den titels skulle de lära sig hur de ska bli Warren Buffet...men filmarens intention var att beskriva hur Warren blev Warren...inte hur vi andra ska kunna bli som han...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser! Som om jag skulle behöva hjälp med att bevisa att jag inte har koll på nymodigheter :-).

   Bra sammanfattning, den visar hur han blev som han blev (eller åtminstone skrapar den på yta av den frågeställningen). Sen kan man i och för sig tycka att en dokumentär ju omöjligen kan visa hur vi andra blir Buffett eftersom vi inte blivit det :-).

   Radera
  2. Podden Motley Fool Money hade en intervju med filmmakaren om filmen i det senaste avsnittet. Jag är sugen på att se filmen efter att ha hört den och dessutom har jag en gratismånad på HBO att utnyttja:-)

   Radera
  3. Tack för tipset om podden. Jag tycker ju egentligen att bildmediet är överkurs och blir bara rastlös av att behöva sitta och titta på rörliga bilder med information. Sånt slöseri med tid.

   Radera
 2. Hej,
  tack för en mycket trevlig blogg med välskrivna och intressanta inlägg. Som gammal Messerschmidt reagerade jag när du skriver att Texas är en ort, så det fick jag kolla upp. Och det finns mycket riktigt en ort, Texas City, som ligger i delstaten Texas.
  Jag anser för övrigt att Warren Buffett är en tråkig och förutsägbar person, och som sådan är han förmodligen en av de bästa förebilder man kan välja.
  Hälsningar,
  Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv!

   Du har helt rätt i ditt antagande att det inte var Texas City som avsågs utan hela delstaten, så det var slarvigt uttryckt av mig. För att inte säga felaktigt.

   Tråkig vet jag inte. Gissningsvis är han inte killen som hoppar upp på bordet och drar fräckisar, men nog har han varit med om ett och annat.

   Radera
  2. Du menar nog besserwisser när du skriver Messerschmidt, det senare är nämligen en tysk flygplanstillverkare och inget annat. /Jimmy

   Radera
 3. Tack för en bra summering. All pratar ju om den där filmen, men nu slipper jag se den då, för det känns som att alla böcker man redan läst nog ger detsamma ungefär. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt beroende på vad du är ute efter.

   1. Vill du bli en bättre investerare kan du göra något annat med tiden.
   2. Vill du få insikter i en klok gubbes familjeliv och bli lite varm i hjärtat är den sevärd.
   3. Väljer du mellan denna och Fångarna på fortet/Så mycket bättre eller den 318:e Beckfilmen - skjut dig själv i huvudet.

   Typ så :-).

   Radera
 4. Så man kan se den som en longitudinell inblick i Buffetts liv?
  Dagens nya ord: kortitudinell. Kan bli användbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, mycket longitudinell, över 80 år. Och även om han verkar pigg är det troligen bara en kortitudinell tid kvar nu.

   Radera
  2. Jag var göteborgare i ett tidigare liv :-).

   Radera
  3. Det är en sån där karmagrej. Är man inte snäll återföds man i Masthugget.

   Radera
  4. Jisses, jag ska bli supersnäll! Jag lovar!

   Radera