lördag 18 februari 2017

Semlor

Om tio dagar är det fettisdagen. Någon kanske invänder att varje dag är fettisarnas dag i landet där BMI 20 anses vara, om inte anorektiskt så åtminstone på gränsen till ”osunt”. Men det handlar såklart inte om fetton utan om semlor, eller hetvägg. Köpesvarianten kostar 35-40 kr på kondis. I matbutiken något mindre. Mina kostar 1,25 kr/st och är enligt oberoende tester 29 gånger godare, så nu kör vi.


Först bakar du vetebullar och till det behövs:

50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
13 dl vetemjöl

Smält smöret i kastrull eller mikro, tillsätt mjölk, salt och socker. Värm till c:a 37 grader innan du smular ner jästen. Vispa runt en stund så att den löser upp sig. I med mjölet.

Jäs under bakduk i 30 minuter. Slå på ugnen på 225 grader.

Dela upp degen i 24 bitar, rulla varje klick till en bulle och ställ dem på plåtar.

Jäs under bakduk igen, i 30 minuter eller tills bullarnas storlek fördubblats.


Pensla med smör, matolja eller vatten. Eller ägg, om du till skillnad från mig håller på med sånt.
Grädda i ugn i 10-15 minuter (tills de har bra färg).


Låt bullarna svalna innan det är dags att förvandla dem till semlor. Man kan göra dem dagen innan också.

Sedan tar du fram resten av ingredienserna:

6 dl grädde
350 gram mandelmassa
florsocker
kanel

Vispa upp grädden. Dela bullarna på mitten (ingen fånig liten trekant högst upp!). Skär loss en del av inkråmet och blanda det med grädden och mandelmassan.




Smeta tillbaka kladdet på bullarna, sätt ihop delarna igen.




Klart! Men bäst blir de efter ett dygn i kylen. Strö över florsocker, servera med kanel och ät semlorna ”torra” med te eller kaffe, eller i tallrik med varm mjölk.


Frågor på det?

20 kommentarer:

  1. Ha, ha. Nu blev jag hungrig också, dags att laga käk. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr är väl just semlor inte det nyttigaste man kan sätta på matbordet. Men gott.

      Radera
  2. Fram till för några minuter sen trodde jag du var en vettig person, men nu börjar jag omvärdera det :P
    Varför blanda ihop grädden med mandelmassan? Varför inte göra egen mandelmassa? Varför kladda ner en bra bulle med varm mjölk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att gegga ihop grädde och mandelmassa tror jag absolut är att föredra. Blanda till egen mandelmassa har jag inte ens övervägt, men går det är jag absolut på.

      Att kladda ner semlan med varm mjölk är inget jag gör själv. Enda anledning att ta upp det är för att i sann klickhoreri-anda lura hit läsare som googlar "hetvägg".

      Vettig person - det låter jobbigt.

      Radera
    2. Att göra egen mandelmassa är enkelt och blir godare än köpevarianten (väldigt subjektiv åsikt). Orkar man inte stå och göra bullar kan jag tipsa om semmelpizza. Väldigt gott! :)

      Radera
    3. Ska absolut överväga att göra mandelmassa. Men att inte orka göra egna bullar... Jag bedömer den effektiva tidsåtgången till max tio minuter för denna sats. Mesta tiden går ju åt till jäsning och den är mycket okomplicerad för bagaren.

      Radera
    4. Håller helt med dig om det. Fördelen med semmelpizzan är väl egentligen att det är enklare att bära med sig :)
      Jag är av den typen att jag bakar egna gräddbullar (mums-mums). Det tar tid! Men pyssligt roligt :)

      Radera
    5. Jag behöver inte transportera bakverken för jag håller mig hemma med mitt missbruk :-). Men mums-mums skulle jag nog aldrig orka göra, eller klara av.

      Radera
  3. Jag håller fullständigt med om att man ska undvika den larviga lilla trekanten och dela på mitten!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag kan inte begripa denna tradition. Möjligen utseendemässigt tilltalande, men den blir ju torr!

      Radera
  4. omedvetenellermedvetenkonsumtion18 februari 2017 12:16

    Kanel?!
    Aldrig hört som en semle-ingrediens.
    Måste provas! :)

    SvaraRadera
  5. Mal hela kardemummakärnor och lägg i degen, billigt lyx...

    SvaraRadera
  6. Du är som "Lotta på Bråkmakargatan", fast en något större version. Hon kunde allt, precis allt, så det så! Jag är verkligen imponerad. Semlorna ser jättegoda ut.
    Själv äter jag inte min första semla förrän på fettisdagen, håller på traditionerna.Vill inte se semlorna dyka upp på midsommarborden, tror att risken finns.ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt minne av Lotta på Bråkmakargatan är en riktigt vidrig liten unge som fick alla runt omkring på dåligt humör. Jag tror att hon är en ledande orsak till att jag förblivit barnlös.

      Men ja, de är goda. Godare än de ser ut (fotografera är en av alla saker jag inte är bra på). Beträffande tiden håller jag inte med dig alls. Inte bara för att fettisdagen vanligtvis inträffar innan midsommar, utan för att varken vete, mandel eller grädde riskerar utfiskning på samma sätt som exempelvis kräftor. DÄR finns en anledning att hålla på premiärdatumet, semlor skulle jag kunna äta året runt (om det inte skulle förvandla mig till Göran Greider).

      Radera
  7. Testa att pudra florsockret istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde absolut spridas på ett snyggare sätt. Fast i ärlighetens namn var det nog bara den där semlan som fick florsocker, det smakar ju inget.

      Radera
  8. vart tog kardemumman vägen, som ska vara i en semla

    SvaraRadera
    Svar
    1. I detta recept är det ingen kardemumma. Den som bakar bestämmer vad det "ska" vara i degen.

      Radera