Att köpa färdigbakat kaffebröd i
mataffären är inte särskilt billigt, och dessutom ganska smaklöst.
Då föredrar jag nästan kakor framför bullar. Att köpa kakmix
känns som ett ännu sämre alternativ. Det är fortfarande ganska
dyrt och dessutom ska man ändå smutsa ner köket och göra
merparten av jobbet själv. Då är det bättre att löpa hela linan
ut och göra det. Återstår att köpa färska bullar på konditoriet.
Enda nackdelen är att man då går från ganska dyrt till väldigt
dyrt.
Alltså bakar man själv istället. Det
är inte svårt, tar inte så lång tid och resultatet blir
(åtminstone efter lite träning) väldigt bra. Dagens uppgift –
kanelbullar!
Deg
jäst, 50 gram (1 paket)
smör/margarin, 100 gram
mjölk, 6 dl
socker, 1 dl
salt, 1/2 tsk
vetemjöl, 16 dl
Fyllning
smör/margarin, 150 gram
kanel, 6 tsk
socker, 1,5 dl
Pensling (ren utseendegrej som går
att hoppa över)
matolja/vatten
pärlsocker
Smält matfettet, blanda det med
mjölken, saltet och sockret. Värm denna blandning fingervarm och
lös upp jästen i den. Häll på mjölet, mixa ihop degen och låt
den därefter jäsa under bakduk i 30 minuter.
Under tiden blandar du ihop fyllningen. Värm smöret
vid behov för att få det bredbart, men var försiktig så att det
inte smälter helt och hållet.
Kavla ut degen i två rutor på 30x40
cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop dem och skär rullen i 20 bitar,
så totalt 40 bullar. Lägg dem på bakplåt och låt dem jäsa under
bakduk i 20 minuter.
Pensla dem med vatten eller matolja,
strö på pärlsocker. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter. Funkar
utmärkt att frysa och mikra, så att det alltid går att ha
kaffebröd hemma vid oväntade besök.
Så det viktigaste: ekonomin. Kostnaden
för 40 bullar är 18 kr. Räknar vi in elförbrukningen blir det väl
en 50-öring per bulle.