lördag 10 juni 2017

Ifrågasätt priser

Förra året ville mitt försäkringsbolag höja hemförsäkringspremien med 16,5 procent. Jag skrev ett surt mejl där jag påpekade att den typen av höjningar är långt högre än vad som krävs för att jag ska leta mig vidare, så nu ville jag höra hur långt ner de var beredda att gå för att ha mig kvar som kund. Jag trodde inte så mycket på det. Det är nackdelen med att vara snål, man är sällan en attraktiv kund med förhandlingsutrymme. Men jodå, till slut blev det bara en symbolisk höjning och jag stannade kvar.


Redan då var jag beredd på att ha samma diskussion i år. Mycket riktigt, nu ville de höja min premie med drygt 20 procent, så jag grävde fram förra årets mejlkonversation och skickade den med en förnyad förfrågan om ifall de ville ha mig kvar. Ännu lägre förhoppning, men efter ett par dagar fick jag svar att de ger mig samma premie som förra året.

Jag antar att det är ett billigt pris för att inte väcka den breda majoritet av kunderna som snällt sväljer höjningen, och även om det bara gäller några hundralappar om året för mig känns det mycket bra. Inte minst att inte vara den där lättmanipulerade kunden som tyst accepterar.


Det rekommenderar jag alla att göra. Ofta! Många företag har höga marginaler och goda möjligheter att göra enskilda kunder till lags, men det bygger på att vi ställer frågorna. Om elektronikkedjan ligger högre än konkurrenten på en vara – berätta det och fråga hur långt de kan sträcka sig för att få sälja till dig. Och om du köper alla vitvaror på samma ställe, kan inte det vara värt en liten rabatt? När du bygger nytt kanske du, om än för en kort period, blir storkund, vad kan det vara värt?

En del företag kommer vänligt men bestämt rekommendera sina konkurrenter. En del kommer göra det mer bestämt än vänligt, men förvånansvärt många är beredda att lyssna på argument och fakta, så gör din läxa, bränn av ett Stomatolleende och skrid till verket!

43 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat! Får man fråga ungefär vad du betalar för hemförsäkringen? Det är ju ganska individuellt beroende på vad som ingår och så men på ett ungefär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1400 kr/år. Bostadsrätt på 58 kvm, lägsta lösöre (typ 100000 kr?).

   Radera
  2. Intressant då vi har liknande boende. Jag betalar hela 2400kr för min!

   Radera
  3. Ja, jag tyckte det var ganska billigt tills jag läste "Nyttboende och liv via börs och sparandes" kommentar här nedan.

   Men jag tror att det (i mitt fall) gör stor skillnad om man väljer ett högre värde på lösöret. Dels har jag inga dyrgripar hemma, dels tror jag chansen att få betalt för dem vid brand eller inbrott är begränsad.

   Radera
  4. Du kanske kör utan drulle och extra reseförsäkring? Det är de tilläggen som kostar extra för mig. Men väldigt värt då vi reser en del.

   Radera
  5. Det stämmer bra. Jag försöker resa så lite som möjligt, och de grejer jag äger skulle nog inte täcka självrisken för en drulleförsäkring. "Nej, vad säger du, har du tappat din tolv år gamla Nokia-telefon i golvet...?"

   Radera
  6. Som om den skulle gå sönder av det... :D

   Radera
  7. Nej, det brukar den inte göra, och skulle olyckan vara framme flyttar jag bara över sim-kortet till en annan mobiltelefon från samma tidsepok.

   Radera
 2. Mitt försäkringsbolag har inte höjt min premie på hemförsäkringen särskilt mycket alls. Har aldrig bytt, inte heller förhandlat. Första premien 1994 var ca 750 kr/år. Kanske högt för den tiden? Vet ej, var ej så kritisk så ifrågasatte inget.

  Senaste fem åren har premien legat på 1100-1250 kr/år. Före det var den under en massa år under tusenlappen. Sedan 2016 får jag dessutom återbäring på ca 8% av beloppet som kan fås antingen kontant eller dras av vid nästa inbetalning. Är väldigt nöjd och den enda gång jag anmält en sak (en cykelstöld) fick jag pengar omgående utan kink.

  Försäkringsbolaget har under alla år haft fint bemötande och svarat snabbt och omgående på frågor när jag ringt dem.

  Däremot känner jag igen färhandlingsbehovet när det gäller elbolaget. Där förhandlar jag gång på gång om förmånligt treårsavtal för att vara kvar. Det fungerar varje gång, tar ju bara fem minuter av min tid. ;)

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns det som att det var så för mig med förut. Samma premie, eller en höjning med någon tia. Och så helt plötsligt skulle de ha 300 kr mer :-(.

   Jag har larvigt låg elförbrukning, så jag tror inte att jag har samma vinst att göra som du där, men det tål kanske att tittas på. Precis som du skriver går det ju snabbt. Har bytt en gång för att få ner de fasta kostnaderna, KWh-priset kvittar nästan.

   Radera
  2. retar mig på elpriserna var gång räkningen kommer. inte priset för förbrukningen då, utan priset från kommunen som jag inte kan påverka.
   jag betalar ca 40% mer i fasta kostnader än för det jag använder och kan inte göra något åt det! (räknar inte flytt som ett alternativ här).
   det är inga stora pengar men principen stör mig.
   har räkningen här bredvid mig och den är på 284:- för maj månad. när räkningen för förbrukningen kommer så kommer den att vara på ca 180-200:-

   Radera
  3. Jag håller med. Förutsatt att räkningarna i snitt var oförändrade vore det nog miljövänligare att ta betalt för förbrukningen. När anläggningsavgifter, certifikatskostnader och allt vad det heter är merparten av totalpriset känns det nästan meningslöst att snåla på el. Jag gör det ändå eftersom jag är sjuk i huvudet, men så är det nog få som resonerar.

   Radera
  4. För er som har bostadsrätt kan ni föreslå till brf att de skaffar ett abonnemang ut mot elbolag men fortsätter fördela kostnaden efter individuell förbrukning. Det gör att man slipper den hutlösa avgiften till nätägaren. Vi har det i min nuvarande förening. I min tidigare brf hade vi inte det och den fasta avgiften utgjorde tvåtredjedelar av fakturan. Blev sur varje gång jag fick Eons faktura. Nu betalar jag max 100 kr i månaden för el.

   Radera
  5. Det låter vettigt, men jag bor i en jätteförening där det nog vore ett heltidsjobb att fördela kostnaden.

   Radera
  6. Jag har ingen aning om hur det går till praktiskt men jag tvivlar på att det är ngt jättejobb med tanke på att mätare kan fjärrläsas etc. Om det vore ett jättejobb så tvivlar jag på att man skulle göra det för de ca 2000 kr som varje boende sparar här. Men det är väl ngt för styrelsen att fundera på om det vore värt det och praktiskt möjligt.

   Radera
  7. Med risk för att trampa brf-styrelsemedlemmar i tråden på tårna är vår styrelse inte så alert :-).

   Radera
  8. Tar en evig tid att räkna ut, vi tog bort vårt, dessutom blir det en stor kostnad för fastigheten, inte bara nätavgift utan också höjd ampere som kostar en hel del per år,pengar som kan användas till underhåll istället. Tycker att all medlemmar i en bostadsrättsförening skulle prova på att sitta i styrelsen. Fast med tanke på hur många tokskallar det finns så kanske det inte är någon bra ide, man vill ju ha någonstans och bo.
   Utan styrelse går föreningen i likvidation. Har man suttit i en brf-styrelse så är man van att bli trampad på både fingrar och tår, det är bara att se glad ut:-)   Radera
  9. Kan dessutom tillägga att det är lika otacksamt som att vara politiker men bra mycket mindre betalt, arvodet kanske ger 5kr i timmen på all den tid man lägger ned. Eftersom jag har velat ha någonstans att bo, och insett allvaret i att inte ha en styrelse, så har jag bitit i det sura äpplet,eller snarare citron. Nu är den tiden över,jag har gjort en bra vinst och jag har lämnat en välskött brf-förening efter mig. ME

   Radera
  10. Där är fördelen med stor förening, det finns alltid ett gäng som vill sitta i styrelsen. Om de är bra på det kan man inte vara säker på, men jag vill inte ta över så då får jag gilla läget.

   Radera
 3. Hej! Jag kan inte riktigt släppa inlägget om ostkanterna! Hur sjutton kan du överleva på den mat du får för 20 kr per dag? Jag är pensionär och jag försöker varje månad klara mig på ett matkonto på 2000 kr! Det kan jag aldrig! Ok lite toapapper etc vill jag ska rymmas där också Mellanmål till barnbarnen drar iväg lite men....Jag hamnar snarare på 3000 Ingen hämtmat eller fika på stan eller så Jag lagar mat mestadels från grunden och mycket vegetariskt. Snälla lägg ut en matsedel för en vanlig dag som det ser ut hos dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 663 kr/månad senast jag kollade, så det blir ju 22-23 kr/dag (inkluderat toapapper, diskmedel och andra förbrukningsvaror, men inga barnbarn :-) ). Jag fattar knappt själv att det blir så billigt, men har räknat kvitton mycket noggrant i ett halvår i två omgångar, så jag vet att det stämmer.

   Enkelt uttryckt äter jag bara vegetariskt och lagar från grunden, kokar sylt med egenplockade bär osv. Kanske borde jag lägga ut dagsmatsedel någon gång, men jag har ingen typisk dag, så det varierar mycket.

   Men jag har skrivit en del om detta, så kanske finns många av svaren du vill ha här nedan.

   "Vad kostar mat": https://sparosverige.blogspot.se/2016/04/vad-kostar-mat.html
   Lite allmänt om hur jag tänker kring maten och handlandet av den.

   "Lägst matbudget vinner!": https://sparosverige.blogspot.se/2016/09/lagst-matbudget-vinner.html
   Tips på billiga måltider.

   "Billigast middag vinner": https://sparosverige.blogspot.se/2016/07/billigast-middag-vinner.html
   God och nyttig middagsmat för 1,35 kr per portion.

   "Här är mitt kylskåp": https://sparosverige.blogspot.se/2017/03/har-ar-mitt-kylskap.html
   Lite om hur det ser ut i mina skafferier.

   Hoppas att dessa inlägg ger något. Annars får du gärna ställa följdfrågor för det här ämnet går jag igång på :-).

   Radera
  2. Imponerande låg matbudget! Jag brukar pendla mellan 1 000-2 000 kronor i månaden för mat men då räknas också lite utemat/några luncher in.

   Bra gjort att förhandla om rimliga försäkringar! Utlandsförsäkringarna är tyvärr så nischade att man inte har samma förhandlingsutrymme - provat tidigare men konkurrenterna är ofta redan dubbelt så dyra. Eftersom priset är svårt att påverka blir det mer till att se till att få så mycket som möjligt täckt i försäkringen istället. Gjorde dock detsamma när jag bodde i Sverige senast och lyckades få min lilla övernattningslägenhet inkluderad i min hemförsäkring utan extra kostnad.

   Radera
  3. Låter som en smart grej att slänga in en extra bostad på köpet. Tyvärr har jag inget sånt. Att få en bilförsäkring på samma räkning skulle de nog inte svälja :-).

   Radera
 4. Klart bra gjort att inte bara nöja sig med ökade kostnader, jag gör som du och när jag bodde i villa bytte jag elbolag väldigt ofta, liksom försäkringsbolag!
  Jag bor nu i en 5-rumslgh på 110 kvm och betalar 1072 kr i hemförsäkring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vi har en vinnare... :-). Men nog måste du väl ha någon "helkundsrabatt" eller liknande för att komma ner till det?

   Radera
  2. Nej, ingen rabatt, enda försäkringen på det bolaget

   Radera
  3. Får man fråga vad det är för bolag? Om inte annat kan de vara värda lite reklam.

   Radera
 5. Ja, det finns många kostnader värda att se över varje år. Men, ett bolag som pratar om 20% höjning och sedan backar nästan helt, 2 år i rad? Det verkar ju fullkomligt oseriöst, helt utan belägg. Jag vet inte ens om jag skulle förbli kund hos ett sådant bolag även om jag fick betalt för det. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte utan att jag tänker likadant, men genom att de i år backade tillbaka precis hela vägen låter jag funderingen vila ett år till.

   Radera
 6. Jag byter försäkringsbolag varje år för boendet eftersom det alltid finns någon som erbjuder flera hundralappar billigare försäkring. Samma sak med elbolag när jag var tvungen att ha abonnemang själv.

  Jag har prenumerat på DI i flera år och de vill alltid höja priset efter ett år varefter jag ringer och vill säga upp abonnemanget. Med undantag av ett år så har jag fått behålla rabatten eller i vart fall fått en betydligt billigare alternativ. Då sa jag upp abonnemanget och några månader senare fick jag ett erbjudande som var billigare än det tidigare erbjudandet och jag blev återigen prenumerant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag är alltid lite rädd att bytet inte ska funka. När jag bytt internetleverantör tror jag inte att det funkat klockrent en enda gång. En gång var jag utan i tre dagar.

   DI skulle jag nog inte ta emot ens gratis :-).

   Radera
 7. När min bostadsrättsförening tecknade bostadsrättsförsäkring för hela föreningen, passade jag på att säga upp min hemförsäkring helt och hållet. Jag äger inget så dyrbart att det inte lätt kan ersättas ändå. Dyra vattenskador och annat täcks ju av bostadsrättsförsäkringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är egentligen bara risken för vattenskador och elbränder som gör att jag har försäkring. Inbrottsrisken känns liten i en lägenhet som inte nås från markplan och jag har svårt att se hur jag själv skulle kunna förstöra något för mer pengar än självrisken.

   Radera
 8. bostadsrätt värde runt 3,7 belånad till 2,2
  Göteborg
  betalar 1240 kr / år

  If försäkringsbolag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billigt! Jag får kolla med If nästa gång det är dags.

   Radera
  2. Försäkringar kan verkligen få det att brinna i peruken på mig!! Hade hunden försäkrad för drygt 3000 när jag fick hem papper på att det var dags att förnya och att premien gått upp lite. Hela 1500!! Bytte omedelbums då hunden var ung nog att byta och fick det tom billigare än ursprungspremien. Men nästa år när förnyelsen kom kollade jag upp vad som ingick i premien (ändrar de inte priser ändrar de ofta innehållet istället) och döm om min förvåning när jag betalade betydligt mer än vad jag skulle få göra om jag tecknade försäkringen på nytt. Mailade och ifrågasatte och då fick jag ner kostnaden OCH mer innehåll. Nu är tyvärr hunden så gammal att jag inte har så många alternativ än att vänta på att försäkringen tar så litet belopp att man hellre kör oförsäkrat, byta går inte på äldre. Men de här erfarenheterna har gjort att jag kollar upp alla försäkringar varje år. Bytte bilens och sparade 400. Bytte bank och kunde säga upp livförsäkring eftersom det ingår i min nya bank när man har lån hos dem.


   Pruta i allmänhet är jag sämre på (fast jag köper ju knappt något!), bästa prutningen var när vi skulle renovera huset och skulle köpa tapeter. Vi hittade de vi gillade och när vi skulle beställa säger sambon att nu får vi väl 50% rabatt på skämt, varpå ägaren säger att det går tyvärr inte, men 40 kan han ge. Sen hade vi hög rabatt varje gång vi var in och köpte färg/penslar/nåtjävlaskit. Och vid något tillfälle körde han dessutom hem grejer till oss (fast det var nog mest för att han bodde i samma håla och var nyfiken).

   Radera
  3. Hundar verkar man kunna ta ut hur mycket som helst för, vare sig det gäller försäkringar, mediciner eller prylar i allmänhet. Men det är ju en bra bieffekt om det leder till att hundägare blir mer räkningskritiska.

   Precis så där försöker jag pruta ibland, genom att halvt på skämt fråga vad det går att göra på priset. Ibland blir jag nästan arg över hur lätt det går.

   Radera
  4. Ja problemet med djurbranschen är att veterinärer gör många behandlingar med kommentaren att försäkringen ändå täcker. Min nästa hund ska jag inte ange att den är försäkrad när jag skriver in den, då de tydligen inte behnandlar hur mycket som helst då. Sjukt nog. Just i de lägena är det svårt att stå emot, dels gäller det känslor men sen att man inte har någon kunskap om vad de säger. När jag för någon månad sedan sa ifrån om en behandling som vi inte behövde var det flera som berömde mig för det, då de aldrig själva vågar säga emot en veterinär. Men att man ens ska behöva :-( Om man skulle jämföra veterinär/försäkringsbranschen med något annat så vore det som att söka för fukt i badrummet och snickarn river ut hela huset "eftersom det ändå är försäkringen som tar det".. men i slutändan höjs ju alla försäkringar hela tiden.

   Radera
  5. Det där med att alla mediciner innebär biverkningar och alla operationer innebär risker gäller kanske inte när patienten bara kan säga voff. Det är inte utan att det låter en aning oseriöst.

   Radera
 9. Länsförsäkringar höjer både min hem- och bilförsäkringen med ca 13-16% och menar att alla kunder får likadan höjning. Orimligt tycker jag, isf kommer de få ett enormt kundbortfall. Gick inte att diskutera priset, inte ens när jag försökte med Mickes linje. Fortfarande billigaste alternativet för mig dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att de skulle vara billigast trots den stora höjningen. För hittar du en enda som är billigare har du ju en ingång att pruta. Och hur motiverar de höjningen? Vad har hänt som gjort verksamheten så mycket dyrare (eller risken så mycket högre) på bara ett år?

   Radera
 10. Vad är det för försäkringsbolag ni använder som går med på detta?
  De måste ju ha grymma marginaler, väl?
  Borde vara en riktigt bra investering så länge få kunder prutar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag vågar avslöja det. Då hänvisar väl någon till den här bloggen vid nästa förhandling och sedan är mina rabatter borta. Men jag skulle gissa att det inte är så stor skillnad.

   Och ja, det är tråkigt att det inte finns några svenska försäkringsbolag på börsen, tror det vore en utmärkt investering.

   Radera