onsdag 21 juni 2017

Förbrukningslurar

När jag inte sitter vid datorn bär jag ofta hörlurar oavsett om jag springer, går, ligger eller står. Jag lyssnar bara på talade poddar och är helt ointresserad av ljudkvaliteten så länge jag hör vad som sägs. Vid löpning vill jag ha in-ear-lurar, annars spelar det ingen roll.

Ja, det är en Stockholm Marathon Finisher-tröja.

Det låter alltså som att jag skulle kunna ha ett och samma par lurar jämt, år efter år, samma strategi som jag försöker använda för all teknik. Problemet är att hörlurarna hela tiden går sönder. Kanske för att löpning ställer högre krav, eller också för att kvaliteten är usel på allt som säljs. Inte för att jag är oaktsam för det är jag inte. Jag är superförsiktig, men inom några veckor eller i bästa fall månader börjar ena örat glappa för att så småningom lägga av. Inte ens det är hela världen för mig, tal behöver ingen stereoeffekt, men när andra sidan glappar (och det gör den) blir de hopplöst förlorade.

Lyckligtvis finns en gratislösning – elsoprummet. Bara den senaste månaden har jag plockat hem över tio par fungerande hörlurar. Visst händer det att grannarna slängt saker för att de är trasiga – det borde ju vara enda orsaken. Men oftast är de helt perfekta. Bara att rengöra med vatten och diskmedel. Eventuella skumgummidetaljer körs i tvättmaskin.


En del är uppenbara lågprislurar av typen man kan få på flyget och då är det kanske inte konstigt att de inte håller för mig heller. Men här finns också dyrare lurar och ibland helt nya i obruten förpackning. Men oavsett vilket, varför slänger man fungerande hörlurar? Köper man nya, bättre lurar borde man väl behålla de gamla som reserv? Säg att de nya går sönder, då skulle i alla fall jag tycka att det vore fiffigt att slippa köpa nya i panik. Men det är väl som vanligt – jag gör på ett sätt, övriga världen på ett annat. Vore jag ödmjuk skulle jag säga att det inte finns några rätt eller fel, men det vore helt enkelt inte sant.

25 kommentarer:

 1. Haha själv tänkte jag precis gå ner med ett gäng fungerande men riktigt osköna lurar till soprummet, men får väl tänka om där ;). Problemet för mig är väl just att de aldrig går sönder så de ligger mest och skräpar, sen använder jag iofs inte hörlurar så ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Osköna lurar" - jag fattar inte ens begreppet :-). Men mina öron kanske är okänsliga även på utsidan. Så länge jag inte fastnar med lurarna funkar de för mig. Några har varit för små och riskerat att ramla ur, men då har jag satt på lite vävtejp för att göra dem trögare i örat.

   Men om jag får fråga, om du har ett helt gäng osköna lurar, hur fick du tag i dem? Ingick de när du köpte något annat? För du har väl inte köpt lurar du ogillar? Jag är inte efter att sätta dit dig här, jag är bara nyfiken.

   Radera
  2. Haha, bra fråga! :) de flesta har jag fått med mobiltelefoner, mestadels betalda av tidigare arbetsgivare ;) men något par har jag bog köpt men som sagt ancänder de inte så mycket.

   Radera
 2. Jag har faktiskt mer än en gång tänkt att du framstår som en ödmjuk person. Framför allt verkar du vilja se saker så objektivt som möjligt och inte självklart ta ställning till saker utan att tänka efter först. Dessutom tar du heller inte hänsyn till "vad man bör tycka". Det kallar jag integritet och ödmjukhet.

  Om hörlurar har jag dock ingen uppfattning. Men ska titta efter bland elgrejorna i grovsoprummet nästa gång då mina nuvarande är trasiga. ;)

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ödmjukhet tycker jag är svårt (men det kanske är det som är att vara ödmjuk). Att försöka se alla sidor och tänka efter tycker jag är viktigt för att förstå saker. Jag kan inte säga att jag är bra på det heller, men jag försöker.

   Det där med "vad man bör tycka" är intressant. Ofta används ju det som argument, att det här är den vettiga åsikten, eller majoritetens. Häromdagen skrev Aftonbladets ledarskribent att den som inte litar på media bör betänka att Hitler inte heller gjorde det. Den som inte har bättre argument för sin ståndpunkt än så blir jag mycket tveksam till.

   Nej, jag kan själv ingenting om hörlurar, men det fina är att jag inte behöver det heller. Jag struntar i vilket frekvensomfång eller register de har - hör jag vad som sägs är de tillräckligt bra för mig. Och min förenings elsoprum är en guldgruva :-), så lycka till!

   Radera
 3. Jag tycker de skönaste lurarna (alltid in-ear) ligger i prisklassen runt 120-130 kr. När jag väl hittar några jag gillar så köper jag 2-3 par på en gång som sedan får ligga i en låda och vänta på sin tur (oftast har jag två par i gång samtidigt, ett par till mobilen och ett par i gymväskan). Men att de bara håller ett par månader låter uselt, jag lyckas nog använda mina åtminstone nästan ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart! Jag önskar att jag gjorde så med löparskor, för när jag slitit ut ett riktigt skönt skopar finns modellen aldrig kvar.

   I mitt fall tror jag det är springandet och/eller att jag lyssnar i sängen som gör att lurarna tar slut för jag tycker verkligen att jag försöker ta hand om dem.

   Radera
  2. Ja, det är irriterande att behöva hitta nya skomodeller varje år. Varför är de alltid så kortlivade?

   Så kan det vara! Du kanske borde satsa på den där typen av lurar som inte har så mycket sladd? Då borde de inte "hoppa" lika mycket vilket jag tror bidrar till att de börjar glappa.
   Du får ligga stilla i sängen, det kanske lurarna mår bättre av ;)

   Radera
  3. Obegripligt! Vissa skor är superpopulära och folk letar med ljus och lykta efter restpartier. Borde vara billigare att tillverka fler än att ta fram en helt ny modell.

   Jag kastar mig fram och tillbaka i sängen (nej, inget snusk, ändå).

   Radera
  4. Verkligen! Så mycket enklare det hade blivit att handla skor.

   Nej, hade du snuskat dig och lyssnat på podd i hörlurar samtidigt hade jag nog börjat undra...

   Radera
  5. Ja, den podden har jag nog inte hittat :-). Men egentligen är det nog löpningen jag tror är den stora boven i dramat. Mp3-spelaren hoppar runt och till slut får sladden nog och börjar glappa. Eller nåt.

   Radera
  6. Det tror jag också. Hjälper det att tejpa i förebyggande syfte? Jag misstänker att det glappar vid snäckan alt vid kontakten och där borde det gå att stärka upp den med någon typ av tejp :)

   Radera
  7. Möjligt att det går att lägga en eltejp där sladden går in i snäckan (för det är där det glappar). Det är värt ett försök.

   Radera
  8. #sparadkrona i förebyggande syfte

   Radera
 4. Mitt problem är helt enkelt att in-ear-hörlurar funkar inte på mina öron. De trillar ut hela tiden och jag blir galen. Ibland får jag såna med en ny jobbtelefon eller så och då åker de i soporna direkt (efter att ha testat och tännu en gång konstaterat att mina öron inte förändrats). Jag vill inte ha grejor hemma som inte går att använda, det bara stör.

  Lurar som går att använda hamnar i lådan "Hörlurar" och betas av par efter par tills de gått åt. Sen köps det 3-5 par Apple-hörlurar för 136kr paret och läggs i lådan och betas av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske borde skrivit "vissa" in-ear-hörlurar då Apples ju faktiskt fungerar för mig.

   Radera
  2. Som jag skrev en bit upp har jag förstorat in-ear-lurar som trillar ur genom att sätta lite vävtejp på dem, för sånt är irriterande. Det är ju lite pill, men jag tycker att det är värt det. Och för mig är det ovanligt att de inte passar. Du har nog större hörselgångar än jag om de trillar ur hela tiden.

   Radera
 5. Du verkar ha en riktig guldgruva där i elsoprummet.
  I soprummet där jag bor får vi inte slänga elektronik utan det ska transporteras till närmaste återvinningsstation och där får man inte plocka hem saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och här är det bara el, så man slipper klädnypa över näsan. Egentligen får man nog inte ta sopor någonstans, inte i bostadsrättsföreningar heller, men det dumma är att det alltid kostar pengar att bli av med elsopor, så det är rena förtjänsten att någon annan tar hand om det. Trä och brännbart är tvärtom värt pengar, men där går knappast någon och plockar heller.

   Radera
 6. Jag "investerade" i ett par lurar för över tusenlappen för fyra år sedan när mina gamla hade gått sönder. Mycket pengar men upp till den nivån tycker i alla fall jag att det märks tydlig skillnad på ljudkvalitén. Som musiker gillar jag när det låter bra. Jag har inte med mig lurarna ut när jag springer, det blir farligt när jag springer mitt i stan och i skogen vill jag hellre höra fågelsången.

  Jag säger som Money for Nothing, riktig guldgruva det där elsoprummet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan mycket väl vara så att hörlurar för 1000 kr är tio gånger bättre än de som kostar 100, men eftersom jag (som tidigt gav upp mina musikerdrömmar) aldrig lyssnar på musik är det pärlor för svin.

   Tal är nog mindre farligt än musik, och jag försöker att inte ha högre volym än att jag hör om det kommer en bil eller cykel som vill köra över mig.

   Radera
 7. Slit och slängsamhället i sitt esse. Kompletterar du med ekonomiskt vårdslöshet i allmänhet i Sverige, så blir konsekvensen det du beskriver. Folk slänger fungerande prylar, ska ha "det senaste", och den kortsiktiga jointen av att köpa nytt. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eftersom jag aldrig någonsin slänger fungerande saker (vill jag inte ha dem själv ger jag bort eller säljer) förvånas jag av att se att det hör till ovanligheterna att "soporna" i elsoprummet verkligen är obrukbara.

   Radera
 8. kolla dx.com. har köpt lurar där för 15:- som inte är sämre än koss för 300:-. iaf inte när man lyssnar på poddar eller någon står men en vinkelslip en bit bort ifrån en.
  alla lurar blir det glapp i efter ett tag, oavsett pris.
  har nu en bluetoothvariant som jag upplever har hållit längre. denna typen http://www.dx.com/p/bluetooth-4-1-wireless-running-sport-stereo-earhook-earphone-white-465521#.WUrAuOlLdPa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Har Koss lurar för 300 kr? Det trodde jag var ett utpräglat lågprismärke. I alla fall verkar det vara en slängningsfavorit för mina grannar :-).

   Ja, kanske är det så att alla lurar börjar glappa, jag bara stör mig på att det går så snabbt. Men just nu har jag ett rejält lager som borde kunna hålla ett par år.

   Radera