måndag 5 juni 2017

Fingerprint – hysteri eller trend?

"Som vi tidigare sagt så räknar vi med att lagren i värdekedjan ska vara normaliserade i slutet av det här kvartalet", sade Fingerprints vd Christian Fredrikson i fredags och aktien gick upp tre procent på det. Observera, lagren har i år bara stigit, det enda som talar för att trenden ska brytas är att vd:n säger det.

Jag har aldrig ägt Fingerprint, så jag har missat både uppgång och fall. Under 2015 hade man kunnat göra tjugo gånger pengarna. ”Fingerprint-sekten” bildades. Om det inte varit för det hade jag kanske inte funderat på detta nu, men om aktien kan gå upp tre procent på ett vagt löfte från vd:n kanske aktien nått botten, åtminstone tillfälligt.


Nu är ju inte Fingerprint kända för sanningsenliga ledningsuttalanden, men den marknad som ändå haussar aktien nu har väl inte glömt missarna i bokföringen, de interna bråken, spruckna prognoser och indragen utdelning. Att tjugodubbla insatsen är mycket begärt, men aktien har ändå tappat mer än tre fjärdedelar av sitt värde så får de ordning på företaget borde det finnas pengar att göra.

Jag vill inte göra korta affärer i FPC eftersom aktiens rörelsemönster inte går att förutse. Jag antar att det beror på blankare i kombination med hugade förhoppningar. Kurvan ser ut som ett EKG under hjärt-/lungräddning och aktien har varit en tradingfavorit i flera år. Vad som är hönan och ägget i den ekvationen spelar ingen roll för mig.

Det är alltid något ägg i korgen som är ruttet

Riktkurserna ligger på 22-50 kr med en median på gissningsvis 35. Verkar hoppfullt när aktien står under 30, men ändå läskigt. Nästa rapport kommer 21 juli. Jag tror att jag gör klokast i att invänta den. Annars riskerar mitt EKG att se ut som aktiens.

18 kommentarer:

 1. Kul liknelse med EKG:)
  Fingerprint kommer jag aldrig köpa för förstår inte marknadsläget för deras produkter, känns som att utvecklingstakten kring produkter inom detta område, är hög! Dessutom har ägare och ledning visat aktiviteter som gör att jag inte har förtroende för dom, trots att han på bilden äger mycket aktier!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var på akuten förra veckan.
   Läkaren: Ditt EKG såg jättefint ut.
   Jag: Ni har inte tagit något EKG på mig.
   Läkaren: Eeh... Nehej.
   Jag: Men det känns ju stabilt att någon annans EKG ser fint ut, då måste jag vara frisk.

   Jag har samma invändningar som du mot FPC. Därmed inte sagt att jag aldrig kommer att köpa ;-).

   Radera
  2. Ojdå, hoppas det inte var ngt allvarligt!
   Märklig läkare som inte har bättre koll!
   De som köpte Fing på toppen borde kanske kolla status på magsår och hjärtat...

   Radera
  3. Nej, jag trodde det var lunginflammation, men det visade sig vara brutet revben. Att EKG ens nämndes var för att jag pga platsbrist hamnat på hjärtakuten, så jag hade blivit förvånad om det valt att ta ett EKG på mig.

   Och ja, lite orolig blev jag eftersom hennes samlade bedömning var baserad på mina (?) blodprover och någon annans EKG.

   Radera
 2. Jag hade en arbetskamrat som berättade hur hennes bröder investerat stort i Fingerprint. Jag undrar hur hennes bröder känner sig idag. Jag förklarade lugnt 2015 att jag trodde det rörde sig om en hype, medans hon trodde jag var sen på bollen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de investerade före 2015 borde de ändå känna sig ganska nöjda (även om jag vet av egen erfarenhet att glädjen neutraliseras av tappad vinst). Klev de på 2016 är det en annan femma.

   Radera
 3. Det vore oerhört märkligt ifall relativt nya vdn siktar på att bränna sitt förtroende fullkomligt genom den typen av uttalanden, anser jag. Något måste de ha lärt sig? Blankarna har förmodligen gjort sina vinster nu, för jag tror inte på kk. Småspararna är urskakade, kvar finns brustna hjärtan och förhoppningar. Så möjligen en köpkandidat?
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att någon vd "siktar på att bränna sitt förtroende", men det kan ju hända ändå.

   Hade jag varit mer positiv till börsen i stort hade jag verkligen gillat Fingerprint nu, men ska allt ner finns nog fallhöjd även här.

   Radera
 4. Vad jag menade var - roligt om de upplevde uppgången 2015, trist om de behöll och inte lyckades dumpa i tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har ju gått trögt för FPC sedan dess, även om det låter på "sekten" som att nya rekordhöjder kan nås precis närsomhelst.

   Radera
 5. Lite för många skandaler för min smak... Jag har satt ihop en film om några av dem. (obs, länken är ofarlig)

  https://m.youtube.com/watch?v=0dT2Gg3gkKw&feature=youtu.be

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur fick du in kyrkogården :-)?

   Radera
  2. Fingerprints framtid ;).

   Detta var 12 februari och FPC-aktien handlades till kursen 50 kr.

   Radera
  3. Och jag som trodde att jag var den ohotade pessimisten. Att bolaget ska överleva känns väldigt rimligt ändå.

   Radera
  4. Ja jo, det kanske det gör men var inte för säker. Det är mycket som luktar illa där alltså.

   Radera
  5. Men pengar luktar inte. Det är sen gammalt :-).

   Radera
 6. Fattar inte hur allt folk orkar sitta och skriva i placeras fingerprintforum. Köp istället ett företag man inte behöver utvärdera minsta operationella händelse eller vem som blankar, köper och säljer.

  Nej, all-in Kopparbergs! _:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte hur någon orkar skriva i Placeras forum. Varje gång jag gjort misstaget har jag ångrat mig efteråt. Det leder utan undantag till ilska och depression.

   Radera