torsdag 29 juni 2017

Avundsjuka

Jag tycker att avundsjuka är en underskattad kraft. Det är sunt att jämföra sig med omgivningen, det är en drivkraft att komma någonstans. Fast då gäller det att göra något bra av det, man kan också vara väldigt destruktivt avundsjuk genom att skylla alla tillkortakommanden på otur. Att intala sig att andra har bättre förutsättningar och lyckas bättre tack vare kön, gener, uppväxt eller något annat de inte rår för och därför inte kan påverka.


Jag är själv avundsjuk, både konstruktivt och destruktivt. Men det gäller aldrig pengar. Jag är inte ett dugg avis på någon enda människa för att den tjänar eller har mer pengar än jag. Om han/hon tjänat sina pengar själv genom hårt och smart arbete kan jag imponeras. Är det en lottvinst är det en annan sak, men inte tusan tänker jag att ”aaah, den hade ju lika gärna jag kunnat få!”. Jag blir inte fattigare av att någon annan är rikare.

Men världen är inte rättvis. Intelligenta människor har lättare att få framgång. Detsamma gäller vackra människor, inte bara på köttmarknaden utan också i karriären. En del är både intelligenta och vackra och kommer därför att få alla möjliga möjligheter till skänks. Det kan vi inte göra något åt, vi kan bara jobba med våra egna förutsättningar, ta tillvara de chanser vi får och jobba hårt för att skaffa fler och större chanser.

Be inte om ursäkt för din avundsjuka. Gör något bra av den, och ha mod att inse när ditt till synes helt meningslösa gnäll är just meningslöst gnäll. Som ordspråket lyder, ingen gillar en Lamotte.

12 kommentarer:

 1. Håller med om att avundsjuka kan vara bra, under förutsättning att den är sund och konstruktiv, då kan den bli en positiv drivkraft. Materiell avundsjuka tror jag mestadels är destruktiv och av ondo.
  Själv blir jag avundsjuk på personer som fungerar socialt mycket bättre än jag (ni vet den där personen som alla instinktivt söker sig till) eller som har kunskaper eller egenskaper som är avundsvärda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det kan vara olika för olika människor, men jag funkar som du där, att materiell avundsjuka inte leder någonstans. Mer karriärmässigt för mig, tror jag. Och visst, de där sociala egenskaperna är också eftertraktansvärda.

   Radera
 2. Jo, men så är det ju, Sverige är jante-lagens hemland. Kanske är det därför vänstern vill skatta sönder alla som har framgång via hårt arbete. Folket stödjer ju detta också, i hopp om att "någon annan" får ta skattesmällen.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänsterns agerande handlar nog mer om att de inte ser något positivt med avundsjuka och att sådd ger skörd. Och en del kanske inte alls knuffas framåt i livet av sånt, men jag tror att de är ganska få.

   Radera
 3. När någon är avundsjuk på mig glädjs jag, för då har jag uppenbarligen uppnått något som andra tycker är bra även om det är för stolta för att erkänna det!

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Den aspekten glömde jag! Andras avundsjuka kan absolut ge en egoboost. Antagligen vore man ännu mer avundsvärd om man inte erkände att så är fallet, men det kan vi ju bjuda på :-).

   Radera
  2. Det får vi absolut bjuda på 😉

   Radera
 4. Kung är du Micke!
  Är det inte dags att bjuda "Sara" på dejt snart? Tycker det har varit mycket flirtande i komentatorsfältet en tid, hehe.

  Trevlig sommar från en trogen läsare.
  /Kenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jaha, du tycker att svenskarna umgås för lite över generationsgränserna ;-)?

   Trevlig sommar på dig med!

   Radera
  2. Jag vet inte hur jag blev indragen i detta, men blir nästan lite rörd över att folk tänker på mig. Tack, det var gulligt!

   Trevlig sommar!

   Radera
  3. Jag vet inte heller. Särskilt i en kommentarstråd där du inte ens yttrat dig. Men bra att du försöker se det positivt. Och inte för att jag vet varför vi ska önska glad sommar till höger och vänster när det knappt är vårväder, men ha en glad sommar du med!

   Radera
  4. "Always look on the bright side of life? :)

   God jul!

   Radera