lördag 17 juni 2017

Underbart är kort

Jag fullkomligt älskar livsmedelsbutikernas utförsäljning av matvaror med kort livslängd kvar, så kallat ”kort datum”. Ofta är det halva priset som gäller trots att det enda ”felet” är att man måste konsumera maten ganska snabbt, eller frysa in den.


För mig är det främst mjölkprodukter med kryssad etikett som hamnar i korgen, mjölk, fil, yoghurt, grädde och ost. Fördelen med dessa är att de aldrig är farliga även om de skulle ha blivit så sura att de i princip kryper ur sina kartonger. Fast det blir de ju inte. Tar man snabbt hem maten till kylen håller mjölk nästan alltid en vecka över tiden, ofta mycket längre. I värsta fall skär den sig lite vid upphettning. De som häller mjölk i kaffet kanske märker det oftare, men att blanda kaffe och mjölk är å andra sidan inte gott, vilket jag tycker borde vara ett större problem för dem.

Hinner man inte göra av med mjölken innan den börjar smaka konstigt går den utmärkt att frysa in. Jag brukar fylla frysen när det vankas mjölk för 3-4 kr litern. Även kött fryser man med fördel in om det blir stressigt. Själv köper jag inte halva priset-kött eftersom jag inte äter kött. Annars skulle jag göra det med. Jag hade en jobbarkompis som kastade all mat på bäst-före-datumet, även mjölk. Rent logiskt förstod hon att det var hysteriskt, men kunde inte förmå sig själv att äta utgången mat.


Men bäst-före-datum är väl tilltagna och ska inte förväxlas med sista-förbrukningsdag. Om mat ser ut, luktar och smakar bra är den bra. Det är inte svårare än så. Och mat blir inte automatiskt dålig bara av tid. För att mat t ex ska mögla måste den komma i kontakt med mögelsvampar. Finns dessa inte i plastförpackningen kommer de inte in så länge förpackningen är obruten, även om exempelvis osten i den har gått ett år över tiden.

Jag vet inte hur mycket pengar jag sparar på att fynda kort datum, men mycket är det. Det enda besväret är att det kräver lite planering. Jag kan behöva välja maträtter som matchar innehållet i kylen lite mer än jag annars hade behövt, och frusen mat behöver flyttas över till kylen i lagom tid för att hinna tina. I övrigt är jag precis som en vanlig konsument, bara rikare.

19 kommentarer:

 1. Det är som jag lärde mig som liten: "Bäst före, bra efter".

  SvaraRadera
 2. " Om mat ser ut, luktar och smakar bra är den bra. ". Helt underbar slutsats det där! Som jag brukar debattera just dessa frågor hemma. Vad är det som gör att kvinnor tenderar att tro på livsmedelsverkets rekommendationer mer än sitt eget lukt och smaksinne? Kan någon förklara det, tack. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har väl knappast med kön att göra, hälsar en kvinna som har fullt fungerande doft- och smaksinne och sällan slänger nåt ätbart.

   Radera
  2. Jag skulle vilja ge er bägge rätt. Det borde absolut inte ha med kön att göra, men rent empiriskt skulle jag säga att det nog är vanligare bland kvinnor att kasta användbar mat. Men det är en ren känsla, jag har ingen statistik som styrker det.

   Varför en del (av bägge kön) litar mer på Livsmedelsverket än på sina egna sinnen har jag inget svar på. Är inte ens säker på att det är Livsmedelsverket, jag antar att matproducenterna själva tycker att det är bra att deras mat slängs, både i butik och hem.

   Radera
  3. Jag köper ofta halva-prisetmat, ekonomiskt, bra för miljön å att minska matsvinnet osv... Sushi köpte jag dock vara en gång för trots att den luktade å smakade ok blev jag matförgiftad ��. Nå jo, man lär så länge man lever ( idiotiskt gjort av mig, jag menar ris skaldjur fisk osv) / Marie

   Radera
  4. Fisk, skaldjur, kyckling och köttfärs skulle jag vara lite restriktiv med efter bäst-före-datum, men eftersom jag är vegetarian slipper jag det bekymret. Skaldjur luktar väl förresten aldrig okej :-).

   Radera
 3. Skönt att jag och sambon har samma filosofi i den här frågan. Allt går att äta och dricka så länge det luktar och smakar bra. Vi dricker nästan aldrig mjölk och föredrar kaffet svart, annars vore det smart att göra som du och försöka hitta mjölk på kort datum till extrapris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dricker också mjölk väldigt sällan utan använder den nästan uteslutande i matlagning, och då är det inte så kinkigt.

   Radera
 4. Jag tycker jag känner skillnad på "färsk" mjölk och den som ligger runt datumgränsen. Mjölken åker direkt ned i vasken eller till pannkakor om den gått över tiden, men brukar planera bättre än så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker som sagt att den gränsen ligger ungefär en vecka efter datumgränsen, men mina smaklökar kanske inte är lika känsliga som dina. Fryser jag den vid datumgränsen märker jag inget fel på den några dagar efter upptining, och efter det har jag gjort slut på den.

   Radera
 5. Jag gör detsamma. Har tyvärr bara frysfack varför det blir 4-5 paket mjölk per tillfälle varav ett går direkt till ett storkok risgrynsgröt. Har räknat på att köpa en större, separat frys men med tanke på hur lite frysvaror jag konsumerar just nu skulle det bara bli en onödig kostnad som överstiger vinsten av rabatterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du tänka dig begagnat kan du nog få en separat frys för ett par hundralappar på Blocket. Säljarna brukar bli rätt glada över att slippa bära iväg den till container/soptipp.

   Radera
 6. Det är förvånande hur länge mat nu för tiden faktiskt håller, förutom rent anekdotiska exempel i media på rulltårtor som hållit 5 år i kylen utan att påverkats. Har insett att förutom ägg, fil, smör och ost så håller även mjölk ibland väldigt länge. Råkade nyligen glömma en halvfull 1,5L Ica mellanmjölk (med lite längre hållbarhet) som flera månader efter bäst före var helt drickbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte illa! Eller också var det det. Jag undrar ibland vad det är för konserveringsmedel som gör maten odödlig. Särskilt när jag bakar eget bröd och märker stor skillnad dag 1 och 2.

   Radera
 7. Jag försöker köpa så mycket som möjligt med kort datum. Läste denna intressanta artikel i GP angående matsvinn och om hur det jobbas med att minimera det.

  http://www.gp.se/nyheter/mat-för-miljoner-bara-försvinner-1.4370505

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrämmande siffror, även om jag ställer mig tvivlande kring att en tredjedel skulle slängas. Och mycket tror jag handlar om helt andra bedömningar än att maten är för gammal. Grödor som plöjs ner i åkern igen eftersom priset är för lågt för att ta upp dem, eller lösa men helt perfekta bananer som kastas eftersom kunderna ändå bara kommer att plocka bananer som sitter ihop i klasar...

   Radera
 8. Jag har kollegor som inte dricker mjölk dagen innan bäst före datumet. De litar blint på bäst före datumet. Utom ibland... om jag skulle låta mjölken stå kvar framme i rumstemperatur ett dygn eller två skulle de inte använda den oavsett vad datumet sa ��.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt! Fast om de inte ens kan dricka mjölken dagen INNAN bäst-före litar de ju inte blint på det utan har skapat sig en ännu snävare tvångströja. Då är ju nästan det där med rumstemperaturen mer logiskt. Även då tycker jag sinnena ska styra, men efter två dygn i rumstemperatur kan jag tänka mig att mjölken har svårt att undvika åtminstone en bismak.

   Radera