tisdag 6 juni 2017

Vad kostar en röd dag?

Nu har det gått mer än tio år sedan nationaldagen blev helgdag, så den årliga och ganska tröttsamma diskussionen om huruvida den ska vara det har lagt sig. För kännedom kan jag säga att jag inte bryr mig nämnvärt. Jag har ingen arbetsgivare som betalar mig när jag inte jobbar och jag har inte tänkt fira. Kanske är det tråkigt, men jag kallar den här dagen för tisdag.


Men jag har funderat lite på det här med röda dagar. Jag vet inte hur länge det pratades om att göra nationaldagen till en röd dag, men åtminstone i tjugo år. Kravet var att en annan helgdag måste plockas bort istället och varken arbetarrörelsen eller kristendomen erbjöd sig frivilligt.

Vad kostar egentligen en röd dag för samhället? Det är svårt att hitta facit på det. Enligt Svenska Dagbladet fyra miljarder, enligt DN femton. Svenskt Näringsliv helgarderar med det ganska breda spannet 5-10 miljarder. Dessa siffror kommer från lite olika år, men inte så olika att det förklarar flera miljarders skillnad.


Fast nationaldagen får väl anses som rena samhällsvinsten eftersom ”vi” förlorade två sjundedels helgdag per år när den helgdagsförklarades. Annandag pingst som man tog bort inföll alltid på en måndag, till skillnad från nationaldagen som ändå hade varit helg ibland.

Jag kanske verkar tråkig nu, men varför inte låta folk bestämma sina egna helgdagar. För en del är första maj livsviktig, för andra nationaldagen. För någon ultraortodox kristen kanske påsk eller rentav pingst är högprioriterad. Den ökande muslimska befolkningen lär kräva nya dagar, och sedan står det knappast på innan judendomen gör detsamma. Svenska Pastafarikyrkan vill garanterat göra en nationell högtidsdag av pastafarianska huvudbonadsdagen, 12 oktober.


Men bara för att man vill fira en dag, är det självklart att man inte kan jobba lite också? Jag tror att jag har jobbat alla högtider, både betalt, obetalt, med OB-lön och i egen verksamhet, och jag kan inte säga att jag tagit någon skada av det. Vore det inte enklast om vi behöll jul, nyår och midsommar och la resten av dagarna i semesterpotten? Så kan var och en välja.

22 kommentarer:

 1. Hehe ja det är sant :) Problemet är väl att man tar ut semesterpotten just på sommaren, även om det för de flesta är relativt frivilligt. Det känns ändå helt Okej att vara ledig dagar som dessa.

  Jag jobbar idag med att pilla naveln, det ska också göras...

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag jobbat med ledning av produktion inom industri, så är min erfarenhet att bättre alla är borta 1 dag än olika % närvaro olika dagar. Många firmor måste veta hur mkt de kan leverera varje dag månader i förväg.
  Om man stänger 1 dag, så planerar man för det och kör lite extra veckorna innan, och bygger en buffert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast på många kontor och serviceinrättningar är det tvärtom bra om personalen väljer olika dagar. Oavsett vilket tycker jag företag bör jobba för att själva bli lite flexibla, inte bara kräva att personalen ska vara det. Inte alltid det går, men många försöker inte ens.

   Radera
  2. Verkligen olika i olika företag mm.
   Så detta med röd dag, passar nog produktionsbolag med dagliga leveranser.
   Men olika servicebolag kan det funka bättre för!

   Radera
 3. Jag tycker man borde anpassa helgdagarna efter när nya säsonger på favoritserierna släpps. Många av kollegorna skulle alltså ta ledigt när Game of Thones släpps. Själv skulle jag ta ledigt när House of Cards släpps. Då känner jag att vi använder den lediga tiden till något vettigt istället för att fira dagar vi inte ser någon anledning att uppmärksamma ändå.
  Jag hade också kunnat vara ledig där runt Kanelbullens dag, mycket viktigare än nationaldagen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns en tid när tv-program sändes en speciell tid. När Stenmark åkte slalom stängde Sverige ner. Men Game of Cards och House of Thrones finns väl alltid där (och tycks aldrig ta slut)? Kanelbullens dag... don't get me started.

   Radera
  2. Hehe! När Game of Thrones släpp så brukar jag faktiskt känna att jag får ont i halsen *host host*

   Radera
  3. Men man måste ju se säsongerna så snabbt som möjligt, det är viktigt ;)
   Jag visste väl att du är ett fan av Kanelbullens dag, jag kände det på mig ;)

   Haha, kronantillmiljonen, det verkar vara många som "plötsligt" blir sjuka ungefär då ;)

   Radera
  4. Att jag inte fattar vad ni pratar om och inte sett en enda minut av dessa serier kommer gissningsvis inte som någon överraskning. Detsamma gäller för övrigt Harry Potter, Starwars, Sopranos och ishockey-VM.

   Radera
  5. Du är en sån mugglare!

   Radera
  6. Jag kan tyvärr inget om Starwars, Sopranos och Ishockey-VM så du får googla det också :)

   Radera
  7. Jag tror att jag föredrar att leva i ovisshet. Ishockey-VM förstår jag någorlunda. Det lag som gör flest mål vinner. Jag bara struntar i vilket det är bara jag slipper se det. Starwars vet jag åtminstone något om, men Sopranos är helt höljt i dunkel. Tror att det var en påhittad maffiafamilj, men kanske fanns det verklighetsbakgrund, ingen aning.

   Radera
  8. Jag tror det är liknande i de flesta VM, så slipper du titta på någon av dem.
   Du överlever utan att veta, tro mig.

   Radera
  9. Ja, men det finns ju sporter med lite mer finess och färre snusloskor, som poker, biljard och schack. Men jag kan absolut leva utan att se dem också.

   Radera
  10. Det gör det, men ingen av dessa sporter intresserar mig särskilt mycket. Quidditch å andra sidan, där har du en vettig sport! ;)

   Radera
  11. Mm... http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/About/General/2012/1/22/1327245124828/University-of-Oxford-stud-007.jpg

   Radera
  12. Hahaha, studenter i ett nötskal! När jag var student var "beer pong" den mest avancerade sporten vi ägnade oss åt :P

   Radera
  13. Skönt att höra att inte skattepengarna går till något oseriöst, typ studier i basämnen.

   Radera
 4. På företag med huvudkontor i annat land kretsar tyvärr inte planeringen av verksamheten kring Sveriges firande av 1809 år regeringsform.

  Undertecknad fick helt enkelt komma överens med sin chef om att byta nationaldag. Det går précis lika bra att fira på fredag istället.

  Så nu sitter jag här och (läser Sparoblogg och) jobbar. Och så blir det långhelg i helgen i stället. Med tanke på hur lugnt och skönt det är med tre pers på kontoret och ingen som ringer så är det win-win att byta dag.

  För övrigt: Inte en börsaffär sen i februari.. :) Men jag borde väl handla upp kassan som ackumulerats av månadsspar och utdelningar snart. Tips?

  Cheers,

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hip hurra, regeringsform är bra att ha!

   Känns som att du gjort ett bra byte, men jag hoppas att du får lite OB-tillägg som plåster på "såren".

   Inga bra tips annat än guld, silver, olja och uran, men du vill väl hålla portföljen fri från råvaror. Terror verkar vara en osviklig trend annars. Jag grubblar (som vanligt) på Securitas, men tror att du har dem redan.

   Radera