tisdag 13 juni 2017

Gofika!

Att köpa färdigbakat kaffebröd i mataffären är inte särskilt billigt, och dessutom ganska smaklöst. Då föredrar jag nästan kakor framför bullar. Att köpa kakmix känns som ett ännu sämre alternativ. Det är fortfarande ganska dyrt och dessutom ska man ändå smutsa ner köket och göra merparten av jobbet själv. Då är det bättre att löpa hela linan ut och göra det. Återstår att köpa färska bullar på konditoriet. Enda nackdelen är att man då går från ganska dyrt till väldigt dyrt.

Alltså bakar man själv istället. Det är inte svårt, tar inte så lång tid och resultatet blir (åtminstone efter lite träning) väldigt bra. Dagens uppgift – kanelbullar!


Deg

jäst, 50 gram (1 paket)
smör/margarin, 100 gram
mjölk, 6 dl
socker, 1 dl
salt, 1/2 tsk
vetemjöl, 16 dl

Fyllning

smör/margarin, 150 gram
kanel, 6 tsk
socker, 1,5 dl

Pensling (ren utseendegrej som går att hoppa över)

matolja/vatten
pärlsocker

Smält matfettet, blanda det med mjölken, saltet och sockret. Värm denna blandning fingervarm och lös upp jästen i den. Häll på mjölet, mixa ihop degen och låt den därefter jäsa under bakduk i 30 minuter.


Under tiden blandar du ihop fyllningen. Värm smöret vid behov för att få det bredbart, men var försiktig så att det inte smälter helt och hållet.


Kavla ut degen i två rutor på 30x40 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop dem och skär rullen i 20 bitar, så totalt 40 bullar. Lägg dem på bakplåt och låt dem jäsa under bakduk i 20 minuter.
Pensla dem med vatten eller matolja, strö på pärlsocker. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter. Funkar utmärkt att frysa och mikra, så att det alltid går att ha kaffebröd hemma vid oväntade besök.


Så det viktigaste: ekonomin. Kostnaden för 40 bullar är 18 kr. Räknar vi in elförbrukningen blir det väl en 50-öring per bulle.

52 kommentarer:

 1. Läxan att ta med sig till nästa gång är nog att det ska vara större avstånd mellan bullarna. Å andra sidan blir det lite charmigt när det inte är fabriksproducerade kloner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker inte att det gör så mycket. Hellre trångt mellan bullarna än att de flyter ut.

   Radera
 2. Så kan man också göra! Snyggare tycker jag det blir om man gör knyten istället för snurror (överkurs). Då går det dessutom alldeles utmärkt att få ut fler bullar på samma mängd deg vilket bli billigare per bulle (men risken finns att man då äter flera bullar "eftersom de är så små" så priset per person blir nog detsamma).
  Jag tycker nog du är lite snål med fyllningen. Det ska vara mer fyllning än deg ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Mer fyllning än deg? Njäe, jag tycker nog att det räcker. Bullarna är rätt söta i sig också.

   Knyten vet jag inte hur man gör, men vill man ha mindre enheter är det ju bara att dra ut rullen lite grann innan man skär den i bitar. Eller bara skära dem tunnare.

   Radera
  2. Det är kanelsmaken jag är ute efter. Finns inget värre än torra bullar där man snålat med fyllningen. Rejält med fyllning men mycket kanel i, då är de som bäst :)

   Jag kollade på YouTube. Gick utmärkt att följa någon steg-för-steg-film där och knyta därefter. Krävs några "testbullar" innan man får in snitsen :)

   Radera
  3. Jag får väl testa att "knyta" bullar nästa gång. Jag bakar mest när jag behöver hjälp av folk eftersom jag upptäckt vilken fantastisk valuta bullar är. En påse bullar kan öppna dörrar som nycklar går bet på.

   Radera
  4. Larsson,

   Du får nog pröva att bjuda in Sara N på ett bullkalas. Sannolikheten för ett nej betraktar jag som noll efter läst din blogg.:-)))

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  5. Koppleri-Lars ;-), jag tror att Sara ser mig som en kul gubbe som får henne att tänka på sin farfar.

   Radera
  6. Haha, så vad behövde du hjälp med den här gången? Äta upp bullarna? :P

   Hahahaha, jösses, Lars!

   Min farfar är 94 år och bitter, så det finns vissa likheter.

   Radera
  7. Det kan jag helt relatera till. Mitt spräckta revben gör mig rörlig som en 94-åring. Och bitter.

   Radera
  8. Ja, för oss läsare är nästan Sara N och Micke Larsson-följetongen mer spännande än ekonomitipsen (som också är mycket underhållande och bra!).

   Hanna

   Radera
  9. Hanna,

   Man måste inte vara alltför lyhörd för att ha ett visst utbyte av Sara och Micke följetongen. Blir liksom en sidohistoria på bloggen. Kul. Förtar absolut inte underhållningsvärdet.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  10. Ni är givetvis i er fulla rätt att läsa ut vad ni vill av vad som helst, men det här är en ekonomiblogg :-).

   Radera
  11. Larsson,

   Blyga pojkar får aldrig kyssa vackra flickor. Tror att det är mer än Hanna och jag som tycker det är kul att kolla från läktaren.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  12. Äsch, sånt där är jag för gammal för.

   Radera
  13. Och jag för ung! :P
   Men kul om vi kan underhålla. Tror jag...

   Radera
  14. Jo jag har också tänkt på det och hade tänkt kommentera saken i morse men såg då att någon annan hunnit före.

   Har själv blivit föremål för liknande när jag och en annan kommentator råkade ha intressanta ordväxlingar ganska ofta en period med en och annan komplimang från båda sidor. Det behövdes inte mer för att bloggägaren skulle reagera, haha! ;)

   Man läser helst bloggar som har intressanta kommentarsfält. "Bara" intressanta inlägg räcker inte alltid för att man som läsare ska fastna helt och följa bloggen mest varje dag. Om alla motiv skulle synas så...ja oj så många olika motiv till att hänga på olika bloggar det finns! Följer sedan drygt ett år en blogg där nästan bara jag kommenterar men där bloggen läses av minst 5000 per dag. Det är uppenbart att många följer bara vår konversation. Bjuder på det! Är jag romantiskt förtjust i den bloggägaren? Inte det minsta men jag skulle tro att flera läsare tar det för givet.

   Eva

   Radera
  15. Intressanta kommentarsfält är viktigt och uppskattat (både på min egen och andras bloggar). Det är ju interaktionen som gör bloggarna levande. Tycker att nättidningarna blivit mycket sämre av att ha tagit bort kommentarsfunktionen.

   Radera
  16. I praktiken blir det ofta så att en blogg får det kommentatorsfält den förtjänar. Skriver du bra och intressant får du ofta kommentarer som kan vara intressanta, och lyfta bloggen och göra den än mer spännande och levande.

   Bästa exemplet som jag sett är Lundaluppens blogg. Han lyckades få till stånd ett bra kommentatorsfält. Några som skrev öppnade sedan eget. Mest känd är väl Kenny på Aktiefokus.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  17. Så är det, men för att det ska funka måste innehållet vända sig till människor som vill kommentera.

   Sen tror jag på att vara med själv och svara på frågor och kommentera. Precis som i sociala (eller inte så sociala) medier ser en del sin blogg som en anslagstavla och vägrar interagera.

   Radera
 3. Bra inlägg. Snålgrisarna bakar oftast pajer och tårtor själv, men det finns undantag när man helt enkelt inte har tid och då blir det en köpetårta (ofta från Maxi med 50% rabatt i ät-snart-högen). Pajer med bär är busenkelt speciellt om man gör degen med pgg och havregryn så blir den extra matig, sen går det ju att plöja ner vad som helst, äpplen, rabarber osv. Vaniljsås kokas även den med fördel själv, enda kruxet är var man kan köpa vaniljstång billigt, det är i särklass den dyraste ingrediensen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paj är underskattat! Vaniljsås gör jag från pulver. Jag vet att det är fusk, men det är enkelt och ganska billigt. Men säkert med vanillin istället för vanilj :-(.

   Radera
 4. Hur var det nu med 50-öringar, de finns inte.
  Alltså är bullarna gratis...

  SvaraRadera
 5. Sparo, du gillar ju att få rabatt och inte betala fullpris och då har jag något som knyter an till bullbaket:
  Elen ska betalas men varför betala fullpris? Har för mig att du nämnt att du har låg elförbrukning så om jag antar att du förbrukar 40 kWh/månad (~500 kWh om året, dvs "sjukt lite" för att uttrycka sig "modernt") och så tror jag du sagt att du bor i solna. Så med postnummer 16958 hos elskling.se så kommer det upp att elförbrukningsräkningen blir 4,50 kr per månad med rörligt elpris: Fast avgift 0:- Rabatt 60:-/månad Gäller i 12 månader med 1 månads uppsägningstid.
  Så du borde väl kunna spara 720:- på helåret eller mer beroende på om du nu betalar en fast avgift eller inte,

  Jo jag vet, du måste fortfarande betala elnätskostnaden till ellevio eller du kanske har vattenfall eller dylikt?
  Hur som helst, 720:- det är väl två månaders matkostnad för dig, eller kanske ett par nya löparskor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1200 kWh/år. Det borde vara lågt, men jag vet inte. Visserligen är datorn igång hela dagarna, men i stort sett inget annat (kyl&frys förstås).

   Sollentuna (och Sollentuna Energi), men annars var det rätt.

   Det här måste jag absolut kolla upp. Jag har bytt leverantör på själva elleveransen, men det är nog dags att se över igen. 720 kr är visserligen bara fem veckors mat (eller ett par löparskor), men det är ju pengar det med. Tack för tipset!

   Radera
 6. Borås elhandel är det som kommer högst upp på rabattlistan, sen har du Telge energi som man också kan titta på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortum får jag upp (Sollentuna, som sagt), men jag är inte säker på att jag klickade rätt på alla val. Det här måste jag göra när jag har mer tid.

   Radera
 7. Jo, får samma som du, dvs Fortum. Men med 25:-/månad och 100kWh per månad blir det bara 0,25 kr/kWh vilket är lågt, ja det är lägre än vad börspriset (spotpriset) är på nordpool.

  Med den lägre förbrukningen jag antog tidigare (40 kWh/mån) får jag även för sollentuna 19146 att Borås elhandel hamnar högst, men med din oerhörda förbrukning hamnar de som nummer två på rabattlistan som du redan konstaterat.
  Vi läsare kan glädja oss åt bilder på de nya löparskorna så småningom alltså.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är verkligen nyfiken på om min förbrukning är oerhörd. Eller ja, det vet jag att den inte är, men 40 kWh trodde jag var omöjligt. Vad drar kyl och frys?

   När det gäller löparskor har jag sex par och med mitt spruckna revben har det blivit nästan en månad utan löpning, så nya köp lär ändå dröja.

   Radera
  2. Din fd bloggranne finanskvinnan skrev för några år sedan att hon hade 30-40 kWh i månadsförbrukning så jag tänkte; hon är ju sparsam och sparo är ju sparsam så det är väl en sparsam nivå för er ekonomiska ekvilibrister

   Radera
  3. Jag undrar om inte bara kyl och frys drar mer än så, men hon kanske hade gasolkyl :-).

   Radera
  4. Jag ser 40 kWh som en omöjlighet om man ska ha kyl och frys. Möjligt den mest energieffektiva på marknaden. Jag har lyckats komma ner till 60 kWh någon månad då jag inte i princip varit hemma. Då har kyl/frys varit det enda som varit inkopplat. 80 kWh var ok utan tvättmaskin. Med tvättmaskin snarare 100 kWh.

   Radera
  5. Bra att få det utrett. Tvättmaskin har jag ingen (det är ju det bästa med att bo i flerbostadshus), men kyl, frys, dator och router kommer jag inte undan.

   Radera
  6. Jag bor i ett flerbostadshus utan tvättstuga. Jag betalar gärna för att slippa krångla med bokning av tvättstuga etc. Kyl, frys, dator/iPad, router är det jag inte kommer undan. Tv har jag inte haft på 18 år.

   Radera
  7. Där är vi olika (om tvättstuga, inte tv), jag tycker att det är fantastiskt skönt att tvätta i föreningens tvättstuga, med torkrum, så att jag slipper få bombnedslag hemma.

   Radera
 8. Härligt att höra. Ett plus är väl att de innehåller i princip 0 kalorier också? ^^
  Hemma hos oss är det sambo KTM som bakar. Jag ser mest till att magen växer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalorier är ett himla problem. Jag vill inte lägga på mig ett enda kilo till utan kan tvärtom tänka mig att gå ner något, vilket inte går ihop med bullar, rabarberpajer och blåbärspannkakor.

   Radera
 9. Finns inte mycket som slår nybakat! Och apropå bakmix är det helt ofattbart att det finns kakmix för sockerkaka när det är så busenkelt att vispa ihop en smet själv. Och ingredienserna har man ju oftast hemma redan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju pannkaks- och våffelmix där man i princip har rört ihop mjöl och salt och säljer det för dubbla priset. Det verkar finnas folk till allt.

   Radera
 10. Mycket pedagogiskt bildupplägg för övrigt. Sparos bakblogg...Bako? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack! Jag tänker mig mer "Hela Sparo bakar!" :-)

   Radera
  2. Bakos kompis Bakis......

   Radera
  3. Ett ännu mer obekant område för mig numera.

   Radera
 11. Varierande inlägg du kör :) Men nyligen inspirerade en bloggranne mig att faktiskt baka eget bröd. Det blir ju mkt godare, och man sparar bra på det. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag försöker.

   Är själv också mer av en matbrödsmänniska: https://sparosverige.blogspot.se/2016/06/eget-matbrod.html Matbröd känns som att man sparar pengar genom att baka medan kaffebröd sparas mest på genom att bara låta bli att göra det.

   Radera
 12. Om du vill göra det ännu billigare:
  Har bästa elavtalet ( så det blir billigt att använda ugnen och kylskåpet.
  Köp 1kg magarin för 5-10 kr emellanåt och köp 5 kg.
  eller 500g smör för 15kr ibland och som tusan
  kort datum på resterande produkter som du fryser in.

  Biiiiiiiillllligt!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag minns rätt är Willys billigaste ordinariepris på margarin 6,90 kr för 500 gram. Tycker det är svårt att hitta rea på kylvaror med så pass lång hållbarhet, men när det händer slår jag till.

   Radera
  2. Tack så hemskt mycket för dina snabba responser, din blogg är en av de bästa som finns där uppe!

   Radera