söndag 11 juni 2017

Pundigt

Efter det brittiska valet dippar värdet återigen på pundet. De unga britterna som hyllades av marknaden för att vilja stanna i EU visade sig nu i otippat stor utsträckning vilja ge makten åt Labourledaren Jeremy Corbyn. Huruvida han är trotskist, marxist eller allmänkommunist ska jag låta vara osagt, men att han är impopulär hos börsens krafter verkar givet. De hade hellre sett att Theresa May fått en starkare ställning.

Så då är vi där igen, med ett pund med allt lägre köpkraft och en Brexit-processen som aldrig tycks dra igång på allvar. Även här anar jag ett samband för är det något börsen ogillar så är det osäkerhet.


Jag sa vid årsskiftet att jag trodde pundet skulle återhämta sig, men som framgår av grafen ovan är vi nu praktiskt taget tillbaka på den nivån. Vad innebär det för aktier med inkomster i pund (och utgifter i andra valutor) som Clas Ohlson, Nobia och inte minst Kopparbergs?

Clas Ohlson är upp 21,6 procent sedan årsskiftet, inte minst beroende på den fantastiska rapporten i veckan som bidragit till ungefär en tredjedel av uppgången. Nobia är upp 5,5 procent och Kopparbergs är upp 8,8 procent i år. Bra bolag alla tre, men ska det tröga pundet hugga dem i ryggen för nästkommande kvartalsrapporter? Jag vet inte.


Min känsla är att långsiktiga sparare inte bryr sig så mycket om valutasvängningarna eftersom det troligen jämnar ut sig på sikt. Det gör det nog, men jag är inte så långsiktig. Därmed inte sagt att jag vill spekulera i valutorna för det blir för kort. Jag känner med andra ord att valutaosäkerheten är ytterligare en investeringshämmande parameter jag helst skulle slippa.

6 kommentarer:

 1. Jag håller med dig, därför avstår jag aktier i andra länder som har euro eller dollar.
  Jag orkar/klarar ej ha koll på valutor, räcker hitta övertygelse om att köpa aktierna!
  Kanske fegt/dumt men så är mitt beslut nu i varje fall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig, men i vissa lägen "kan" jag inte låta bli. Det är exempelvis svårt att handla med råvaror i SEK.

   Radera
 2. Jag tenderar istället åt att se en stor fördel med spridning av mina innehav i olika valutor. Om man ser till svenska kronans utveckling över decennier, så är det en devalveringsvaluta. Ett land vars politiker alltid söker enklast möjliga utväg: förstör medborgarnas penningvärde istället för att ta ansvar. Den nuvarande utvecklingen av Sverige är skrämmande, sett till landets framtida finansiella förutsättningar. Svenska politiker slösar bort pengar i makalöst takt, helt utan eftertanke. Jag anser därmed den politiska kronrisken vara hög just nu.

  Beträffande pundet, så tror jag UK ska vara oerhört tacksamma över att de har en egen valuta som stötdämpare i nuläget. Jag tror UK återhämtar sig, och går stärkt ur nuvarande problem. Mycket framtida elände är redan diskonterat i pundet. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spridning är absolut en strategi, men om kronan (kanske mot alla odds) stärks drabbar ju det då alla andra investeringar.

   Jag tror som du om pundet, men trodde som sagt redan för ett halvår sedan, men nu är trenden negativ igen.

   Radera
 3. Om/när pundet tar mer stryk - vilket utifrån den politiska turbulens som årets "självmålare" Tersa May tycks ha skapat när hon tyckte att nyval var en fantastisk idé - kommer jag att se om det kan finnas någon fin bankaktie (typ Bank of Scotland) man skulle kunna köpa på rea då :-). Sannolikt kommer både pundet och brittiska aktiekurser sjunka simultant under närmaste veckorna i samband med att Brexitförhanlingarna inleds. Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Årets självmålare" var ett bra uttryck, men jag är inte säker på att hon är det för det är många om budet.

   Kanske har du rätt. Frågan är hur mycket turbulentare det kan bli. Men är det inte väldigt dyrt att köpa aktier direkt på Londonbörsen? Jag har fått för mig det.

   Och Bank of Scotland öppnar upp för ännu mer osäkerhet ifall skottarna bestämmer sig för att lämna Storbritannien med förhoppningen att få komma tillbaka in i EU, så den hoppar jag nog över av den anledningen. Som det känns nu är jag mest sugen på Kopparbergs ifall den hänger med pundet ner.

   Radera